Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

Guvernul vrea să lanseze în această toamnă Programul "Prima maşină".

Prin acest program, statul garantează creditul pentru un automobil, în condiţiile în care cel care-l cumpără are între 18 şi 35 de ani şi nu a avut niciodată o altă maşină în proprietate.

 

De asemenea, perioada de creditare va fi de până la şapte ani, cu doi ani mai mult faţă de durata pe care se acordă un credit de nevoie personale în prezent. Totodată, avansul pentru cei care vor să acceseze un credit "Prima maşină" va fi de 5% din preţul maşinii care nu trebuie însă să depăşească 12.400 de euro, cu TVA.

 

În ceea ce priveşte veniturile necesare ale celui care vrea să ia un credit prin acest program, gradul de îndatorare ar putea creşte până la 60%, faţă de o treime, cât este acceptat în prezent.

 

Păreri? :hmmmt:

  • Upvote 1
Link to comment

Poate și asta, deși companiile de asigurări s-ar putea proteja taxînd suplimentar acoperirea pentru alte persoane. Cum e în vest. Unchiul meu din Germania plătește puțin, dar ca să-i pot conduce și eu mașina cînd am fost acolo, a trebuit să plătească un supliment la al cărui calcul s-a luat în considerare și vîrsta mea.

Mai degrabă cred că s-au supărat producătorii și importatorii de mașini că nu mai vînd ca-n vremurile bune. Sau băncile, că nu mai dau credite ca-n zilele lor de glorie. :)

 

S-ar putea să fie un lucru bun. Dacă o limitează la mașini noi, va avea efectul programului Rabla - mai multe mașini noi, mai puține hîrburi înscrise pe Bulgaria.

  • Upvote 2
Link to comment

Eu "simt" ca este pentru dealers-i in primul rand si apoi pentru banci. Bancile deja au taxe destule, constructorii insa nu mai vand.

Si atunci fortzeaza prin "prima masina" (n-am citit legea dar nu cred ca este definit termenul "masina") sa creasca cu ceva vanzarile.

 

Statul pierde.

O gramada de hartii pentru a avea dosar si o armata de oameni sa le verifice, Statul preia o parte a dobanzii bancilor, deci toti vom plati pentru ca firmele de vanzari auto sa creasca-n profit, iar in cazul in care nu mai poti plati creditul (60% mi se pare mult), recuperatorii iti ridica vehiculul, il vinde si diferenta pana la datorie e preluata de stat.

 

In spatele culiselor, nu stiu daca decizia e facuta in special pentru Dacia, desi asa pare.

Personal nu cred ca "miscarea" asta va avea un succes concretizat intr-un volum de vanzari cu 20,000 mai mare pe an.
Dacia (de fapt seria M0, cum i se spune tehnic), creste de la an la an cu mult mai mult de 10,000/an produse in 10 tari cred (daca n-am uitat vreuna).

 

Acum si un plus de 10,000 pe an in Romania datorita programului asta inseamna in jur de €10-15Mil in buzunarul Renault, ceea ce nu e de aruncat. Pana la urma vanzari asta inseamna, sa te bazezi pe ce poti pentru a creste profitul/incasarile.

Si slava domnului ca Renault are metode de negociere:

-2 planturi noi in Maroc care lucreaza la vreo 60% din capacitate

-faptul ca Romania a "cazut" si "cade" in fiecare an in ierarhia vanzarilor de pe locul 2 in 2005-2006 pe locul 12-14 acum

-"profesionalismul" oamenilor din guvern care tremura si accepta orice pun profesionistii pe masa negocierii, pentru ca-s prosti, sunt alesi pe spranceana politica

  • Upvote 1
Link to comment

Poate. Dar putem privi și altfel. Tinerii care de-abia și-au luat permisul și își doresc o mașină a lor nu-și permit să-și cumpere una nouă cu banii jos. Credit nu prea pot să ia, pe de o parte pentru că n-au cu ce să garanteze, și pe de altă parte pentru că-s la începutul carierei și nu au un salariu atît de mare încît să acopere rata cu numai 30% din el. Și-atunci singura lor opțiune este să ia un hîrb nenorocit adus din Germania cu peste două sute de mii de kilometri reali, cu cine știe cîte accidente la activ, cosmetizat și "întinerit" de un samsar, pe care să-l înscrie pe Bulgaria. 

Dacă programul ăsta va reuși să-i stimuleze să ia o mașină nouă în locul rablei, avem cu toții de cîștigat - un pericol mai puțin de întîlnic în trafic. Iar dacă mașina se întîmplă să fie și românească, cu atît mai bine. :)

Edited by VladSoare
  • Upvote 1
Link to comment
  • 2 weeks later...

Eu personal nu vad si nici n-am date istorice in care guvernul sa faca ceva pentru oameni.

Daca face, atunci e sigur un "collateral"

 

Cand guvernul/parlamentul propune o lege prin care cresc vanzarile intr-un domeniu, primii beneficiari sunt cei care vand produsul/serviciul respectiv.

Si tot din experienta proprie, cel care vrea BMW SH, nu-si va lua niciodata o masina asamblata in Romania. Tot din experienta.

Pentru ca cel care da €4,000 pe un lighean cu numar de Bulgaria, ar putea s-o faca pentru un SH Logan adus din Gerrmania si sa ramana bani si d-o prajitura.

As mai intra si in calcule economice, cat ar inseamna "ajutorul" prima masina daca ai lua imprumutul direct de la banca, fara programul respectiv, fara "down-payment"

Link to comment

Guvernul nu va face niciodată nimic dezinteresat, asta-i clar. Totuși, dacă de pe urma interesului de partid iese ceva bun și pentru restul țării, nu putem decît să ne bucurăm. Și programul Rabla a fost probabil făcut tot dintr-un interes de grup, dar a avut rezultate bune pentru toată lumea (cel puțin pe vremea cînd a fost implementat ca lumea). Într-un fel sau altul a fost benefic.

Dacă și acesta va fi benefic la nivel național, rămîne de văzut. Deocamdată sînt tentat să-i acord credit.

 

Sînt destui oameni care nu vor janghine vechi. Prima mea mașină a fost o Dacia Nova cumpărată nouă în 1998. Puteam să caut o vechitură străină, care ar fi fost mult mai bună decît o Dacie nouă (n-ar fi plouat înăuntru, nu m-ar fi lăsat în mijlocul drumului, n-aș fi rămas fără servofrînă la doar o mie de kilometri, n-ar fi trebuit să-i schimb carburatorul ca să meargă ca lumea, etc.). Dar nu voiam. Aveam eu o țăcăneală, să fie nouă. Pe vremea aia nu era ca azi, să alerge băncile după tine, să nu mai știe cum să te vrăjească să iei credite. Pe-atunci creditele se dădeau greu, numai cu 30% avans (pe care eu nu-l aveam), cu garanții, etc. Singura mai acceptabilă era BCR, unde îți trebuia numai avansul la dealer, iar garanția era mașina însăși. Azi ni se par normale condițiile, dar pe-atunci erau cam singurii care le aveau. Daciile nu se cumpărau din orice showroom, ca azi. Dădeai la Pitești un avans de șase milioane și așteptai să te anunțe ei cînd poți veni după mașină. Timp de șase luni am pus deoparte cîte un milion, apoi am plătit avansul la Pitești. Cu chitanța de avans m-am dus la BCR pentru credit. Vreo trei luni mai tîrziu mi-au trimis de la Dacia o scrisoare cum că în ziua de... să vin să ridic mașina. Cu acea scrisoare m-am dus din nou la BCR, iar ei au trimis banii în contul CNCD, iar mașina am ridicat-o abia după ce a confirmat contabilul CNCD intrarea banilor în cont.

O complicație enormă, dar na, pentru un student care nu cîștigase la loto era singura metodă de a avea o mașină nouă.

Numai probleme am avut cu ea; mi-a luat mai bine de un an s-o fac să meargă ca lumea. Nova a fost un dezastru din punct de vedere tehnic, o pată neagră în istoria mărcii. Dar era a mea, era prima, țineam la ea. N-am regretat niciodată că n-am luat un hîrb străin în locul ei. Am învățat multă mecanică pe ea. :D

 

Nu oricine își dorește un lighean de Bulgaria. Dacă celor care nu-și doresc așa ceva li se oferă o alternativă, s-ar putea să iasă un lucru bun per total.

 

 

Link to comment

Atunci mai bine tac, pentru ca si eu am participat la omologarea lor (nova din 98), :).

 

Nu te contrazic.

Chiar si marirea vazarilor pentru Ford facut la Craiova si Dacia d-aciia, e un avantaj pentru Romania

Link to comment

Bine, la omologare se verifică probabil lucruri de siguranță rutieră, după criterii clare. Nu cred că verificați voi la RAR dacă intră apă în mașină cînd plouă afară, sau dacă clapeta de șoc e bine reglată, ca să nu te chinui cînd o pornești iarna. :)

Plus că multe dintre probleme erau chestiuni de asamblare (șuruburi nestrînse cum trebuie, chestii din astea), pe care poate că or fi avut și ei grijă ca mașinile trimise la voi să nu le aibă. :)

 

În orice caz, tot răul a fost spre bine, că am învățat multe pe mașina aia. Și a fost prima. Prima iubire și prima mașină nu se uită niciodată. :)

Edited by VladSoare
Link to comment

Asa este.

Dar tot acolo intra si poluarea (se facea pe banc la Pitesti) si eficacitatea sistemului de dezaburire (unde lua derogare de la minister)

Dar problema la industria nea-nicului era conformitatea productiei.

Din 10 pompe de frana produse pa Satu Mare, 7 erau rebuturi si erau montate asa, ca, trei sa manance si cei din service o paine.

Cand venea ARO la probe, venea cu echipa de "reglare" de la Campulung...

 

Cand te gandesti ca acum lucrez pentru un furnizor Renault, iar calitatea in Dacia se masoara in PPM (parts per million), si e acceptabil 4PPM pe an, adica daca la 10milioane de piese livrate mi se gasesc 40 rebuturi, sunt in grafic, dar mi se cer actiuni corective pentru imbunatatire, audituri etc.

Dupa mine, Loganul (ma refer la toata gama), este cea mai grozava piesa de inginerie produsa vreodata

  • Upvote 1
Link to comment

Într-adevăr, dacă acum douăzeci de ani mi-ar fi arătat cineva Loganul și mi-ar fi zis că-i Dacie, aș fi zis că-i nebun. Loganul așa cum e azi nu mai are nici o legătură cu ce-a fost Dacia cîndva.

Au dat-o un pic în bară la lansare, cînd pentru reducerea costurilor le-au aruncat pe piață cu cauciucuri Montana, dar din fericire s-a rezolvat ulterior.

 

Apropos, că tot veni vorba, cum de treceau de RAR mașinile cu cauciucuri Montana? Eu nu cred că există pe lume mizerii mai mari decît alea; pur și simplu parcă nu aveai gume, parcă erai pe gheață tot timpul. La Loganul cu care am făcut test drive chiar la lansare, la 60 la oră călcam accelerația și se învîrtea roata în gol. Pe șina de tramvai te trezeai făcînd piruete din senin. Cum de s-au omologat mașini cu asemenea porcării? Sau le-au trimis la omologare cu alte cauciucuri? :unsure:

  • Upvote 1
Link to comment

La omologarea de tip, constructorul trebuie sa prezinte o masina.

Nu este luata la intamplare o masina de pe banda.

El probabil anunta furnizorii si aia "au grijanie" ce fel de materiale foloseste.

E clar ca o anvelopa proasta influenteaza performanta masinii (proba de demaraj, proba de franare, proba de stabilitate laterala, proba de zgomot etc)

RAR-ul isi da acordul pe vehiculul testat cu seria etc, dupa care elibereaza carti de identitate in "alb" constructorului (care le transfera dealers-ilor pentru vanzare)

Este raspunderea constructorului mai departe ca livreaza vehicule conform cu cel prezentat la testele de omologare de tip.

Dar, si aici Dacia impingea raspunderea mai departe: "nu e domne anvelopa mea!"

 

Dupa pornirea Daciei, care initial s-a vrut comercializata doar in Europa de Est, a venit si sistemul de calitate.

O masina cu subansamble proaste, te costa mult mai mult la garantii si la reputatie.

Dacia era detinuta de Renault. Inainte, Dacia o plateam toti din buget, acum trebuia sa devina profitabila

 

Alaturi de mentinerea costului de fabricatie mic, au imbunatatit foarte mult calitatea, ceea ce se traduce in robustete (am mers in Bucuresti cu un taxi care avea 600,000km), fiabilitate.

Practic in lume nu mai exista ceva atat de ieftin la calitatea asta. De-asta se si produce la scara globala, India, Iran, Rusia, Maroc, Africa de Sud, Algeria, Romania, Columbia, Brazilia, Mexic.

Atunci cand a aparut s-a vrut ieftina cu o fiabilitate buna, dar nu prezenta pericol prea mare. La o masina ieftina nu se poate scoate profit mare. Profitul in procente este cel care conduce afacerea.

Si acum cred ca e sub 8%.

Dar, in cazul in care volumul e mare, devine foarte interesanta, ca se aduna multi bani (care pot acoperii cheltuielile fixe si ramane ca modelele scumpe sa livreze profit "la curat").

La anul sunt sigur ca volumul va depasi 2.5milioane, global.

Iar pe linie la Dacia, hmm, iese aproape o masina pe minut.

Dupa ce iese e preluata logistic de transportatori sau pusa pe tren, si ele pleaca la ore fixe conform planului. Camiaonele care livreaza piesele si care transporta vehiculele noi, pleaca / vin cu precizie de minut.

Iti dai seama ca rata vanzarilor este =  cu rata producerii pe linia de montaj

 

E un spectacol de la care n-as pleca, te captiveaza pur si simplu. E mai tare decat joaca cu trenuletele electrice.

Ca un camion sa ajunga la Mako in Ungaria plecand din Pitesti... iarna sau vara cand se opreste din cauza caldurii circulatia autotrenurilor... asta trebuie rezolvat de logisticieni.

Pentru asa ceva trebuie autostrazi, nu pentru mine sa merg cu motocicleta pe ele cu 140. Aia e moft.

Bucuresti-Arad il fac in 6 ore daca as avea autostrazi, sau in 9 ore in situatia de azi. Si? castig 3 ore, sau pierd 3 ore, si? mare branza.

 

Revenind la Dacia,

Francezii de la Renault, au lovit big time cu gama asta. Si, Romania a fost destul de desteapta sa fie parte din joc si sa stea in joc, chiar si in cazul profitului de 1% pentru guvernul Romaniei.

Centrul tehnic din Pipera si Titu si fabrica de la Pitesti ne asigura locul de dansatoare (dansul e condus de dansatorul Renault)

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.