Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Suspendare raporturi de serviciu


adriannn
 Share

Question

Salutare tuturor. Am si eu o intrebare legata de suspendarea politistului pe o perioada mai mare de 3 luni. Chiar daca am tot citit pe forum discutiile legate de acest subiect, m ar interesa sa stiu daca mi s ar acorda aceasta suspendare pentru a urma un internship de 6 luni la EUROPOL.

Multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

18 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

pentru EUROPOL nu te detaseaza cumva? nu stiam ca iti suspenda raporturile de serviciu.

in mintea mea e cam ilogic sa-ti suspende raporturile de serviciu pentru ca EUROPOL presupune activitati politienesti nu e ca si cum ai fi in concediu de cresterea copilului

Link to comment
Share on other sites

 • 0

suspendarea raporturilor de serviciu se constata daca vei desfasura activitati in cadrul unor organizatii internationale. adica informezi conducerea ta profesionala cu min 15 zile calendaristice inainte de data la care soliciti suspendarea si atasezi o copie de pe scrisoarea de acceptare la internship. nu trebuie sa iti aprobe nimeni, nu faci raport prin care ceri sa ti se aprobe, doar ii informezi

 

pentru detalii vezi art 44-45 din ORDIN nr. 298 din 23 decembrie 2011 privind procedura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistilor, 

 

bafta la selectie.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

@rares m, internshipul e ca un curs si nu cred ca te detaseaza nimeni pentru 6 luni in conditiile in care nu esti cerut de europol , ci tu trebuie sa aplici pentru intershipul dorit.

Totodata, eu sunt inca in perioada de tutela profesionala, si nu cred ca este posibila detasarea pana nu se indeplineste aceasta perioada.

Deci teoretic, trebuie sa le prezint lor scrisoarea de acceptare primita de la europol impreuna cu raportul si toate cele, nu?

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Membru

Lucrurile astea nu-ti garanteaza aprobarea raportului de suspendare din functie. Poate sa-ti fie respins si sa aiba si motive intemeiate.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Stiu ca poate sa nu fie aprobat, insa eu consider ca acest motiv se incadreaza la acele motive temeinice pentru care se acorda suspendarea raporturilor de serviciu. Pana la urma , cand participi la un intership de genul, participi pentru ca vrei sa te perfectionezi intr un anumit domeniu, nu ca vrei tu sa scapi de munca:)).Asta e parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

 • 0

raportul tau NU TREBUIE SA FIE APROBAT. doar le aduci la cunostinta, vezi OMAI-ul de mai sus. suspendarea intervine de drept. sunt zeci de cazuri de suspendare de acest tip, nu inventezi tu acum apa calda.

 

nu trebuie sa justifici nimic, doar informezi. 

 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Membru

Te cred, suna si este interesant stagiar la Europol, dar asta cu vrei sa te perfectionezi intr un anumit domeniu  nu prea tine. Vrei sa te perfectionezi in meseria de politist?! In situatia ta cu o vechime de nici 1 an pune mana si munceste un pic prin Politia Romana, intr-o structura operativa, de preferat politie judiciara si abia apoi emiti pretentii. Nu te perfectionezi la Europol cand tu nici macar nu te-ai intiat in munca de politie. Mai intai exista inietere si apoi perfectionare sau mai bine zis nu poti sa devii pilot de formula 1 cand tu nici o masina obisnuita nu o stapanesti.

 

Pe langa asta iti pot baga mult mai multe ca justificare a refuzului, precum lipsa de personal ceea ce este un lucru real.

Edited by Ben
 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Da Ben, ai perfecta dreptate...dar de ce sa nu incerc din rasputeri sa obtin aprobare pentru aceasta suspendare?

Nu multi au ocazia sa lucreze la EUROPOL, si cu atat mai mult in perioada de tutela.

Hai sa iti spun un lucru pe care poate nu il stii...exista posibilitatea ca dupa acest internship, daca te faci remarcat in cadrul institutiei , sa te ceara ei , chiar daca nu ai tu experienta in politia romana...

Experienta poti sa ti o faci si acolo, e ca si cum ai pleca de la zero , doar ca esti in alta tara...

Daca tu consideri ca a lucra la europol, adica a avea posibilitatea sa incepi cariera chiar de acolo e o pretentie, inseamna ca pretentiile tale sunt mici in cariera ta de politist, nu te supara ca iti spun asta.

 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Membru

Am zis sa te ajut cu o parere, dar imi pare rau ca am facut-o. Pretentiile mele, mici, mari cum or fi, nu le cunosti asa ca nu mai emite supozitii. Tu esti de cateva luni in Politie, dar ai impresia ca le stii pe toate. O sa ai o mare surpriza.

Perioada ta de suspendare va fi o perioada cu zero vechime in Politie, atat pe hartie, cat si in practica si te vei trezi peste 2 ani cand se termina suspendarea si te vei intoarce in RO ca habar nu ai ce inseamna un CFL, cum se ia un banal nr unic sau cum se face un cumul de amenzi, iar mareata ta "experienta" de la Europol va fi egala cu zero, pt ca ce faci tu chiar este fuga de munca. Experienta de la Europol are intr-adevar valoare cand ai niste ani vechime in spate, nu cateva luni timp in care abia apuci sa prinzi un pic de zgaiba.

 

In fine, treaba ta. Daca nu ai nevoie de parerile unora, macar spune, dar scuteste-ma de impresii si arogante ca la astea ma pricep si eu. Ai prea multe filme in cap. Poate o sa ti revii cand o sa ti refuze suspendarea din scurt sau poate cand chiar o sa reusesti si o sa vezi cat de mult te ajuta experienta ca stagiar dupa cateva luni de munca de politie. Pune-ti mai intai problema daca treci de tutela.

 

Si eu vreu sa ajung seful Politiei Romane in 3 ani. Ce zici? Am pretentii mari in cariera de politist, nu?  :naughty:

 • Upvote 2
 • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Prietene, tu ai inteles gresit. Si ai facut la fel cum face majoritatea romanului cand simte ca este atacat, arunca cu tot felul de chestii nasoale.

Unu la mana, eu iti multumesc pentru informatiile furnizate, chiar iti multumesc. 2 la mana, tu ai infeles total gresit ce am vrut sa zic. Eu m am referit la faptul ca , pretentiile tale sunt mici in sistem, deoarece fiind de "atatia ani in sistem cu o vasta experienta" ar trebui totusi sa ai niste pretentii mai mari de la sistem.

3 la mana, ai reactionat ca orice roman, la fel cum am spus mai sus, si ai inceput sa te dai mare cu " experienta ta vasta acumulata in sistem" . Bravo tie pentru experienta acumulata, dar nu mi o flutura mie in fata ca nu ma impresionezi prietene. Du te si flutur o in fata la europol, interpol si alte institutii care au nevoie de aceasta experienta vasta a ta. Insa nu imi spune mie ca am filme in cap, cand am pretentia si poate sansa sa ajung sa lucrez la europol de la o varsta frageda.

Si da, stiu exact cat trebuie sa stiu in cele 8 luni de munca acumulate.

Multumesc inca o data, domnule"profesionist"!

Si spre curiozitatea mea, esti ofiter nu?

De asta esti obisnuit sa privesti lumea de sus, nu?

 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Munca la europol deşi poate părea că ar fi ceva super, mega, special, nu e deloc şi nici nu se aseamănă mai deloc cu munca de poliţie convenţională. Adică dacă cineva doreşte să devină poliţist pentru a prinde infractori, pentru adrenalină, pentru provocările de zi cu zi pe care le întâlneşti în munca unui poliţist, dar ajunge la europol, nu o să aibă deloc parte de aşa ceva. Dacă veţi studia cam ce face europolul, veţi constata că activitatea acolo se aseamănă mai mult cu una specifică funcţionarului obişnuit, muncă de birou, hârtii, etc. Nu veţi găsi infractori prinşi de europol sau grupări infracţionale destructurate de europol. Treaba asta o fac serviciile poliţieneşti la nivel naţional, europolul doar monitorizează, facilitează comunicarea, efectuează statistici şi alte activităţi de acest gen. 

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

EUROPOL este o agentie la nivel comunitar care ofera sprijin statelor membre in prevenirea si combaterea formelor de criminalitate transfrontaliera grava. Pe scurt este un serviciu de informatii la nivel european. Agentia activeaza permanent printr-un centru operational format din: serviciu informatic centralizat de comparare a datelor, sistem pentru schimbul rapid de informatii (SIENA), ofera asistenta pentru activitatile politienesti legate de evenimente majore, asistenta analitica in dosare ``tematice``. Nu dispun de forte politienesti proprii, si mai mult decat atat ca sa lucrezi in cadrul organizatiei nu trebuie neaparat sa ai calitatea de politist in tara de origine.Cei care sunt detasati in cadrul agentiei din partea statelor membre sunt numiti ``ofiteri de legatura`` si asigura conexiunea permanenta intre sediul agentiei (Haga) si cele 28 de unitati nationale Europol, din capitalele statelor membre UE, in acest sens realizandu-se o retea unica alcatuita din 129 ofiteri de legatura care contribuie la facilitarea schimbului de informatii intre state.

 

In decizia 371/2009 (Tratatul de la Lisabona), se precizeaza la articolul 3 ``obiectivul Europol consta in sprijinirea si consolidarea activitatilor competente ale statelor membre si a cooperari reciproce a acestora in vederea prevenirii si a combaterii criminalitatii organizate, a terorismului si a altor forme grave de criminalitate care afecteaza doua sau mai multe state membre.`` Suportul pe care il ofera agentia se realizeaza prin schimbul de informatii si intr-o masura foarte mica prin sprijin operativ concret.  UE doreste sa faca din EUROPOL un fel de ``FBI`` :) 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Dacă citeşti cu atenţie textul pe care l-ai postat cu copy/paste, vei vedea că este exact ce am spus şi eu mai sus, numai că nu este un serviciu de informaţii.

De asemenea să ştii că n-are nicio legătură FBI şi atribuţiile sale cu ce face Europolul. Niciodată Europolul nu va fi un fel de FBI, tocmai datorită atribuţiilor.

În primul rând nici FBI-ul NU este un serviciu de informaţii, ci este un serviciu poliţienesc. FBI este instituţia americană ce efectuează anchete penale la nivel federal în Statele Unite, un stat federal ce avea nevoie de o instituţie care să aplice legea la nivel unitar şi fără a se împiedica de legislaţia diferită a fiecărui stat american. 

În concluzie, FBI-ul american prestează activităţi de poliţie judiciară pe tot teritoriul Statelor Unite, aşa numitele anchete federale. Iar personalul său, este format din poliţişti. Astfel că instituţiile corespondente FBI-ului în Europa putem spune că este de exemplu Poliţia Federală Germană. Sau dacă facem abstracţie de forma de organizare a statului, în ţara noastră, instituţia corespondentă FBI-ului este Poliţia Română.

Niciodată nu va fi Europolul un fel de FBI, pentru că americanii sunt o instituţie de aplicare a legii, un serviciu poliţienesc la nivel federal.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Nu am dat copy/paste, asta am scris in lucrarea mea de licenta (se poate verifica daca este copy/paste). Cand am spus ca UE vrea sa transforme EUROPOL (fostul grup TREVI) intr-un fel de FBI ma refeream la faptul ca au fost momente in care se vorbea de ``Statele Unite ale Europei`` si asta necesita si un sistem central politienesc, dar statele au refuzat un asemenea proiect care presupunea transferul de suveranitate de la nivel statal la unul supranational.In 1992 cooperarea politieneasca si judiciara (JAI) a fost ``incadrata``  pe pilonul III (Tratatul de la Maastricht, prin care a luat nastere UE), pilon interguvernamental in care statele au drept egal de decizie si isi pot folosi dreptul de veto, tocmai pentru ca este considerat un domeniu ``sensibil`` de catre state si nu accepta un nivel supranational asa cum este primul pilon.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Mda, complet irelevantă istorioara ta. Ai copiat sau te-ai inspirat din pdf-urile de pe site-ul europol şi din istoria agenţiei expusă pe site, dar din câte văd, te-a luat valul când ai citit frazele ălea în care se spune că europol luptă pentru o europă mai sigură, luptă pentru combaterea criminalităţii, a teroristmului şi alte formulări pompoase, pierzând din vedere esenţialul. Acela că atribuţiile şi rolul europolului este unul de asistenţă, analiză şi suport. Ca să înţelegi cam cum stă treaba, Europol îşi aduce aportul la combaterea infracţionalităţii cam la fel de mult pe cât o face în România şi Agenţia Naţională Antidrog, care după denumire, poţi avea impresia că cei de acolo se luptă zilnic cu traficanţii de droguri, dar în realitate nu e deloc aşa.

Oricum dacă ai scris în lucrarea de licenţă asemenea aberaţii, cum este aceea cu "Europolul ar fi un serviciu de informaţii" sau că UE ar fi dorit să facă din Europol un fel de FBI dar s-au opus statele membre, înseamnă că i-ai oferit celui ce ţi-a citit lucrarea de licenţă ocazia să se distreze copios.

Apropo spuneai mai sus că pentru a lucra la Europol nu e musai să fi fost poliţist în ţara de origine. E adevărat ce spui, dar doar parţial. "Ofiţerii de legătură" de care aminteai sunt poliţişti detaşaţi. Deci în cazul ofiţerilor de legătură, nu mai este valabil.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.