Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Portofel pierdut in taxi

userstefan

Question

As aprecia o opinie referitoare la o intamplare de astazi. Mai exact daca exista sanse de a imi recupera portofelul pierdut/furat fara un efort (timp, bani) prea mare printr-o plangere sau reclamatie la Politie sau Parchet.

Astazi de dimineata am mers undeva in centrul Bucurestiului cu un taxi. Pentru ca fumam, m-am urcat pe scaunul din fata si am lasat sacoul pe bancheta din spate (foarte cald).

Cand am ajuns la destinatie am smotocit sacoul si am constatat ca portofelul nu este in sacou. Am presupus ca l-am uitat acasa si l-am rugat pe sofer sa ne intoarcem la origine. El a refuzat, a spus ca oricum este o cursa de valoare mica si ca nu este nicio problema. Am insistat totusi sa imi dea un numar de telefon sa ii sun si sa achit cursa mai tarziu in aceiasi zi.

Seara cand m-am intors acasa am constatat ca de fapt nu am uitat portofelul si cel mai probabil a fost furat/pierdut. L-am sunat pe sofer sa il intreb daca nu a cazut in masina dar acesta nu a raspuns initial si apoi a inchis telefonul, Intre timp, am sunat la banci pentru ca aveam doua carduri si am solicitat blocarea acestora. Operatori de la call center mi-au spus ca ambele carduri au fost blocate dupa ce pin-ul a fost introdus gresit de mai multe ori in incercarea de a retrage bani de la mai multe bancomate din zona destinatiei cursei de taxi (mi-au putut spune bancomatele, orele si sumele care au fost solicitate - 3-400 lei de fiecare data).

Intr-o lume ideala nu cred ca ar fi foarte greu de gasit (prezumat) infractorul, fie ca acesta este chiar soferul sau un alt client. Indicativul de taxi il cunosc pentru ca a fost comanda prin aplicatie, de aici numarul de inmatriculare si autorizatia, numarul de telefon al soferului il cunosc, bancomatele au camere video, toata zona centrului are camere video de trafic etc. De asemenea nu suspectez soferul de prea multa istetime sa incerce sa roage un boschetar sa retraga banii cu cardurile mele.

Tentativa de furt pe card nu a avut succes, portofelul nu avea decat o suma mica in el (20-30 RON) insa cel mai suparator este ca aveam permisul de conducere si acum trebuie sa trec prin toata procedura, inclusiv fosa medicala etc.

Credeti ca merita incercat sa fac demersuri pentru recuperare (furt, penal etc.)?

Multumesc!

• Downvote 1

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Membru

Infractiunea este pana la probe contrarii de insusire a bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor (nu furt si asta nu pt ca putea taximetristul sa-l contacteze, nu asta e esenta infractiunii de furt)  daca cel care a gasit bunul si a intrat in posesia sa nu-l preda in termen de 10 zile.

Da, userstefan, este infractiune efetuarea de operatiuni cu un instrument de plata fara consimtamantul titularului acelui instrument de plata, in speta cardul tau, dar pana una alta nu ai fost pagubit in nici un fel in incercarea lui de a scoate bani de pe card. 

Probabil ca tentativa se pedepseste, nu pot sa spun sigur, dar in ceea ce priveste pragmatismul depunerii unei plangeri la politie te sfatuiesc mai degraba sa te apuci sa-ti refaci actele. Sunt convins ca ai mei colegi din Bucuresti vor depune toate diligentele si vor identifica persoana, dar portofelul tau si documentele tale sunt deja la groapa de gunoi, cardurile oricum sunt anulate, bani nu a apucat sa  retraga de pe card, iar pt cei cativa lei pe care ii aveai in portofel n-o sa vezi nici un procuror ca-l va trimite in judecata pe taximetrist (daca acesta a fost), chiar daca politistii vor propune aceasta solutie.

Parerea mea e ca asa e cel mai benefic pt tine. Tu esti liber sa alegi.

Edited by Ben
  • Upvote 1

• 0
  • Moderator

Pierderea unui bun nu este echivalentă cu infractiunea de furt. Politia nu are printre atributii si găsirea bunurilor pierdute.

• 0

ok, dar incercarea repetata de a retrage numerar de la un bancomat folosind un card pierdut (doua de fapt), de catre altcineva decat titularul, nu este infractiune?

• 0

Am fost intr-o situiatia asemanatoare. Mi s-a furat portofelul din buzunarul interior al sacoului intr-un restaurant, sacoul asezat pe scaunul pe care stam.

Am fost la politie pentru ca imi trebuia o dovada ca am anuntat furtul sa pot circula mai departe cu masina.

Permisul de conducere si talonul a durat mai putin de o zi sa le obtin. Sunt foarte, foarte operativi.

• 0
  • Membru

Daca portofelul a fost luat de soferul de taxi si acesta avea o modalitate sa te contacteze, infractiunea in cauza este furt, nu insusirea bunului gasit.

Eu zic sa depui o plangere la politie, sa le comunici numerele cardurilor si bancile emitente precum si detaliile pe care le detii despre soferul de taxi. Tu ai scapat ieftin, urmatorul "neatent" s-ar putea sa nu fie la fel de norocos.

• Upvote 1
  • Downvote 2

• 0
  • Membru

Ben, cu tot respectul pentru tine imi permit sa te contrazic. Daca faptuitorul cunoaste al cui e bunul pe care "l-a gasit", infractiunea in cauza este furt, fara doar si poate.

Recomand lectura urmatoarei spete, care, chiar daca e pe vechea legislatie este inca de actualitate deoarece prevederile nu s-au modificat considerabil:

http://legeaz.net/spete-penal/furt-calificat-a-se-vedea-23-2011

• 0

Asta pentru tu presupui ca taximetristul este cel care i-a gasit portofelul.

Din ceea ce am citit aici in textul initial, fostul posesor al portofelului nici nu stie unde l-a pierdut.

Poate i-a cazut in strada cand a pus sacoul pe bancheta din spate, poate in strada, cand a luat sacoul, poate jos in taxi si l-a gasit altcineva, poate e chiar si acum pe undeva prin casa, pentru ca nu stia daca a luat portofelul de acasa, poate in fata blocului, caci statea aproape de locul in care a mers cu taxiul..
Mie mi se pare trasa de par toata povestea:
"Hey, sunt fraier, mi-am pierdut portofelul, am pierdut 5 lei, imi e lene sa merg sa scot duplicate de acte! Sa ma salveze politia, ca d-aia o platesc!!!"

Parca Ben i-a spus:

Sansa sa recupereze portofelul este infima

Vrei sa faci un bine? mergi la politie, dai o declaratie cu momentul in care a incercat sa scoata bani din banca, in asa fel incat politia sa-si imbunatateasca baza de date.

Dar, chiar si acolo, nu e prea valoroasa informatia.

E clar ca cel care are cardurile (ma indoiesc ca e taximetristul), incearca PIN-uri pentru a le nimeri.

Ceea ce ma deranjeaza este ca, desi taximetristul l-a dus pe om pe gratis, tot el este banuit ca si-ar fi insusit portofelul.

Insusit pentru ce? 5 lei si 2 carduri inutilizabile?

Putin probabil ca taximetristul care l-a dus gratis, daca avea portofelul in mana sa nu i-l fi returnat.

• Upvote 1

• 0
  • Membru

Presupun acest lucru deoarece din ce spune omul, orele si zona in care a fost incercata extragerea de bani de pe card coincid cu zona de destinatie si ora cursei taxi.

• 0

Eu ma pun in locul taximetristului, am un client, gasesc portofelul, presupunand ca ma uit in el, are 20 de lei, niste carduri pe care nu le pot folosi, mai mult, duc clientul care se fastaceste sa nu-mi plateasca cursa, il iert, iar el si pentru asta ma considera prost ("nu-l banuiesc de prea mare istetime"), probabil cum fac multi si vis-á-vis de politisti.

Crezi tu ca eu as putea fura porofelul ala? Sa fac ce cu el?

Mergand in partea cealalta

Merg cu taxiul, ma duce gratis pentru ca-i spun ca n-am bani la mine

Sunt cascat imi pierd portofelul.

Il sun pe taximetrist nu sa-i ofer plata pe cursa, ci sa il acuz ca mi-a furat portofelul, apoi pun politia la treaba pentru ca n-am chef sa ma duc sa-mi scot un duplicat de pe permisul de conducere

Nu uita, zona de destinatie era in jurul casei (cursa a costat putin, taximetristul a spus ca nu renteaza sa se intoarca)

Nu se leaga logic dupa parerea mea.