Jump to content
POLITISTI.ro

Declaratie pe propria raspundere ca am nevoie de permis pentru a conduce in strainatate


Vandorszinesz

Recommended Posts

Buna, ma numesc Szabi si am si eu cateva intrebari. Poate ca nu intreb in topicul potrivit, mi de scuze, sunt nou pe acest forum. Mi-a fost retinut permisul de conducere pe 30.07.14, am primit dovada pentru 15 zile. Numaratoarea inversa a zilelor incepe din 30? Adica mai pot conduce pana 13.08.14 inclusiv? Dar asta este sa zicem problema mai mica. Trebuie sa plec in strainatate in 14.08.14. Agentul care mi-a retinut permisul a zis ca pot sa ma duc la un notar public unde sa dau o declaratie pe propria raspundere ca am nevoie de permis pentru a conduce in strainatate si ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei. Iar apoi cu aceea declaratie trebuie sa ma duc la Politia Rutiera unde voi primi permisul inapoi, dar sa nu uit, nu am voie sa conduc pe teritoriul tarii noastre. Am sunat la notar, care mi-a zis, ca am nevoie de C.I. ca sa dau declaratia respectiva. Mi-a mai zis ca se poate face chiar daca sunt cetatean roman. La politie la ghiseul de unde se revendica permisele politistul mi-a zis ca nu este asa ceva, agentul care mi-a luat permisul este nou, tanar le incurca. Dupa ce am iesit de acolo mi-a venit in minte intrebarea: Daca agentul este tanar si nou in meserie si le incurca, cine ii da voie sa aplice legea, daca le incurca si atunci in conformitate cu care lege mi-a retinut permisul? Daca le incurca. In momentul in care mi-a retinut permisul nu mi sa parut a fi un politist care nu stie a aplica legea si care nu stie ce spune... Zic deoarece la doi notari am intrebat deja, care au zis, ca da exista o asemenea alternativa de a reprimi permisul doar pentru condusul in strainatate.

 

Voi stiti de o asemenea alternativa pe care am descris-o sus? Credeti ca politistul de la ghiseul respectiv nu era absolut onest?

 

Astept raspunsuri, pareri. Multumesc!

  • Downvote 7
Link to comment
  • Moderator

Poliţistul respectiv ţi-a reţinut permisul în baza OUG 195/2002 cunoscută popular ca şi "Codul Rutier". O lege pe care ar trebui să o cunoşti foarte bine, din moment ce eşti conducător auto şi ai obţinut permisul în urma unui examen din această lege. Dacă ai fi cunoscut prevederile acestei legi, aşa cum eşti obligat, ştiai şi nu mai era nevoie să întrebi în stânga şi-n dreapta despre conţinutul art. 220 din Regulament, care spune că titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României. 

 

Poliţistul nu are obligaţia de a te consilia sau să îţi spună ce posibilităţi legale ai, pentru astfel de lucruri există avocaţi. Deci poliţistul nu trebuie confundat cu un meditator pe linie de legislaţie rutieră. Cel mai probabil, poliţistul ăla ţi-a spus aşa ceva doar pentru a scăpa de tine şi de scuzele arhicunoscute pe care majoritatea celor ce încalcă legea le invocă, de genul "Îmi iei pâinea de la gură", etc

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.