Jump to content
POLITISTI.ro

Detinerea a 2 permise de conducere iar unul este suspendat

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Buna Ziua,

Am o nelamurire si solicit putin ajutor din partea dumneavoastra.

Unui amic al meu i-a fost suspendat permisul de conducere, permis emis de autoritatile romane, evident si suspendat tot de acestea pe teritoriul Romaniei. El locuieste in Spania de ceva vreme si a obtinut si acolo un permis de conducere, perfect valabil emis de autoritatile Spaniole. Intrebarea ar fi, daca permisul romanesc i-a fost suspendat aici poate sa circule cu cel spaniol in Ro sau in afara tarii?

Si inca o intrebare este legal sa detina simultan doua permise?

Multumesc!

Modificat de singed
  • Moderator
Publicat

Nu este legal. Prietenul tău avea obligația să declare autorităților spaniole că a obținut deja în România, dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Și Spania, ca și România, sunt semnatare ale convenției europene privind circulația pe drumurile publice.

Dacă va fi descoperit va avea probleme.

• Moderator
Publicat

Este interzisa detinerea simultana a doua permise de conducere, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă straina.

Daca mai conduce autovehicule pe drumurile publice, prietenul tau risca sa i se intocmeasca dosar de cercetare penala, intrucat savarseste o infractiune.

Publicat

Din cauza asta ii verific eu pe cei "straini" care imi arata p.c. obtinut in alta tara. Nu de multe ori am avut surpriza ca detine si p.c. romanesc.

Publicat

Multumes pentru raspunsuri, puteti sa-mi dati si o reglementare in acest, un art din O.U.G, sau altceav?

Vreau sa-mi "dau cu legea cap" ca asa am intuit si eu ca nu are voie, dar el sustine ca poate conduce cu permisul spaniol cand se intoarce in Spania fara probleme

Multumesc

Publicat (modificat)

Singed te sfatuiesc sa il atentionezi pe prietenul tau sa nu mai circule pe drumurile publice din Romania pentru ca, daca are permisul suspendat, apare suspendat si in calculator iar prima amenda care o va lua cu puncte penalizare pe permis si cand se va implementa amenda in sistem adica a doua zi va aparea acolo ca are permisul suspendat si automat i se va face dosar penal,vorba unui coleg mai sus un Politist vigilent in momentul cand arata permis de spania il verifica automat in baza de date, eu cel putin asa fac(de obiceii cetatenii romani cu permis de alta tara cam au ceva de ascuns)si atunci nu o sa mai fie el asa smecher credema :D

Modificat de cristm
  • Moderator
Publicat

singed

Codul Rutier - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, republicată

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

8. deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină;

Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

In prezent, faptul ca prietenul tau detine doua permise de conducere constituie contraventie, chiar daca acesta nu este depistat conducand autovehicule pe drumurile publice, fapta prevazuta de art. 102 pct. 8.

In cazul in care acesta conduce autovehicule pe drumurile publice, savarseste infractiunea prevazuta la art. 86 alin. 2 si risca o pedeapsa cu inchisoare pana la 3 ani.

Persoanei in cauza i-a fost suspendat dreptul de a mai conduce autovehicule in Romania, iar acest lucru nu trebuie confundat cu detinerea permisului de conducere.

Publicat

Multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze pentru inadvertentele de mai sus, viteza este cauza.

Si eu am presupus ca daca continua sa mearga o sa de de necaz, dar astia sunt oamenii, el tot sustine ca " domne nu mai am voie sa conduc in Romania dar in Spania nu-mi interzice nimeni, avand permis obtinut acolo", eu presupun ca si acolo va avea necazuri banuiesc ca exista o baza de date ceav comun intre state si il poate verifica sau ....ma insel... si poate sa mearga acolo?

Publicat

In Spania poate,daca are permisul suspendat pentru o fapta in Romania in Spania poate sa conduca. :emo-yessir:

Publicat

nu cred ca poate conduce in Spania deoarece exista o conventie care prevede ca ptr anumite contraventii (viteza si alcoole sunt sigur ca exista) supendarea este valabila pe tot teritoriul UE. sper sa fi retinut bine, am sa caut conventia respectiva sa verific expres.

• Moderator
Publicat

Exact!

Nu are dreptul sa conduca nici in Spania. Detalii in Convenţia asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

Publicat

@singed, nu se suspendă permisul de conducere ci dreptul de a conduce autovehicule. Reținerea permisului de conducere este o măsură tehnico-administrativă care se ia pentru punerea în aplicare a sancțiunii, sancțiune care constă în suspendarea dreptului de a conduce autovehicule. Din această cauză, chiar dacă persoana în cauză, după reținerea permisului de conducere românesc, a rămas în posesia permisului de conducere eliberat de autoritățile străine (faptă care, așa cum corect au evidențiat cei care au postat înaintea mea, este nelegală), nu are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

salut,am si eu o intrebare legata de permisul de conducere .eu am un permis de conducere emis de spania si suspendat temporal de spania.pot sa circul in romania?

sau mai bine zis ce pot sa fac pentru a putea conduce in ro.

Publicat

Nimic, ia-ti gandul. Romania recunoaste sanctiunea impusa de autoritatile spaniole si ajungi la dosar penal.

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.