Jump to content
POLITISTI.ro

Ce înseamnă sau ce este root ori rootare (Android)?


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Ce înseamnă sau ce este root ori rootare (Android)? 

 

Root ori Rooting este un proces reversibil prin care utilizatorul primeşte acces complet la sistemul de operare Android instalat dispozitivul său. Aşadar rootarea telefoanelor ce rulează Android presupune intervenţia asupra fişierelor de sistem originale ale sitemului de operare în urma căruia se obţine controlul total al acestuia.

 

Pentru a înţelege mai uşor, trebuie să ştiţi că sistemele de operare pentru mobile nu se instalează la fel ca un sistem de operare pentru calculator (desktop). În cazul sitemelor de operare mobile, acesta este introdus într-un chip flash denumit ROM (şi care înseamnă "read only memory"), iar root-area este operaţiunea în urma căreia utilizatorul capătă drepturi depline asupra memoriei interne a telefonului, după root-are utilizatorul poate face tot ce doreşte cu sistemul de operare.

Întrucât majoritatea folosim Windows, cu unul sau mai multe conturi (user) pe calculatorul personal (desktop) şi dar doar unul dintre conturile respective are drepturi de administrare, făcând o analogie user-ul root (aplicaţii de tip SuperUser) este similar cu user-ul Administrator de pe Windows.

Un telefon rootat nu diferă cu nimic faţă de unul asupra căruia nu s-a intervenit. Aplicaţiile instalate funcţionează la fel, acestea nefăcând nici o diferenţă între root şi non-root.

 

În momentul achiziţiei unui smartphone cu Android, sistemul de operare vine cu unele limitari. Majoritatea limitărilor adăugate de producătorul telefonului sau operatorul de telefonie mobilă sunt introduse pentru securitatea telefonului şi pentru ca utilizatorul să nu-şi strice produsul pe care-l deţine.

În plus toate telefoanele ce rulează Android vin cu multe aplicaţii instalate de producător ce nu pot fi dezinstalate în mod normal şi care ocupă spaţiu în memoria telefonului, ori care de multe ori încetinesc sau chiar limitează viteza de funcţionare a sistemului de operare.

În mod normal, producătorii de telefoane şi/sau operatorii de telefonie mobilă limitează accesul utilizatorilor la fişierele de sistem, iar root-area smartphonului şi implicit obţinerea controlului complet asupra acestuia, oferă posibilitatea utilizatorului de a şterge aceste aplicaţii care nu-i sunt necesare şi de a instala versiuni de Android modificate, atât ca interfaţă cât şi ca funcţionalitate care oferă performanţe mai mari (custom ROM-uri).

 

Chiar dacă root-ul oferă acces nelimitat la sistemul de operare al device-ului, asta nu înseamnă neapărat că acest acces nelimitat este un aspect pozitiv, este un lucru bun. Principalul şi cel mai important dezavantaj atunci când se face root la dispozitivul Android este că acesta poate fi stricat dacă nu se urmăresc întocmai instrucţiunile, iar telefonul poate deveni inutilizabil (Brick sau Bricking - telefonul nu mai răspunde la absolut nici o comandă).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.