Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

Ce este Jailbreak sau ce înseamnă Jailbreak (iOS)?
 
Jailbreak este un proces reversibil ce permite utilizatorilor de iPad, iPhone sau iPod Touch să aibă acces la rădăcina (root) sistemului de operare iOS, eliminând restricţiile implementate de producătorul softului Apple. 
Altfel spus, procesul de jailbreaking este o activitate care permite utilizatorilor de iPad, iPhone sau iPod Touch să instaleze pe dispozitivele lor, aplicaţiii terţe (third-party, în special aplicaţii care nu au fost acceptate în App Store) din canale neoficiale cum ar fi Cydia, modificând fişierele de sistem originale din iOS.
Un device trecut prin acest proces, poate folosi în continuare App Store şi iTunes.
 
Jaibreak-ul nu trebuie confundat cu procesul Unlock sau Unlocking (deblocarea iPhone-ului ori iPad-ului de la o anumită reţea, pentru a putea fi utilizat în orice reţea de telefonie)
Rezultatele procesului de jailbreak diferă de o deblocare SIM obişnuită (Unlock). Jailbreak fără Unlock se poate face, în timp ce Unlock fără Jailbreak nu se poate.

 

Apariţia Jailbreak-ului

 

Principala motivaţie a apariţiei Jailbreack-ului a fost deblocare (unlock) device-urilor, adică posibilitatea de a utiliza în special telefoanele în orice reţea de telefonie, nu doar în cea parteneră cu Apple. Pentru acest proces era necesară deblocarea (Unlock), care nu poate fi realizată fără acces la fişierele de bază, la rădăcina sistemului de operare iOS. 

 

Un alt motiv a fost acela de a putea instala aplicaţiile refuzate de Apple în App Store din anumite cauze şi instalarea aplicaţiilor ce trebuie cumparate fără plată (activitate ce este ilegală).

Nu trebuie omis faptul că utilizatorii produselor Apple ce folosesc Jailbreak nu mai pot beneficia de acelaşi nivel de securitate faţă de cei care folosesc sistemul nemodificat, în special pentru că acest lucru permite descărcarea de aplicaţii care nu sunt în App Store.

 

Avantajele şi dezavantajele Jailbreak-ului

 

Fiecare utilizator al produselor Apple percepe diferit aceste aspecte în funcţie de nevoile şi dorinţele sale. Astfel în timp ce o parte consideră modificarea fişierelor de sistem originale din iOS ca un avantaj, ceilalţi percep acest lucru ca un dezavantaj major şi o expunere inutilă la anumite riscuri.

Potrivit Apple, modificările aduse sistemului de operare pot duce la anularea garanţiei, cu toate că dispozitivul poate fi restabilit la setările din fabrică prin intermediul aplicaţiei iTunes.

O certitudine este că în urma procesul de jailbreaking dispozitivul Apple pierde din stabilitatea şi fiabilitatea sistemului în funcţionare, iar în cazul instalării mai multor aplicaţii terţe (third-party din Cydia) se îngreunează vizibil funcţionalitatea sistemului de operare şi scade simţitor autonomia bateriei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.