Jump to content
POLITISTI.ro

Circulaţia cu lumini suplimentare montate pe maşină


offroadmarius1

Recommended Posts

Buna ziua,

interesant forum, nu stiam de el. Felicitari!

Am o intrebare: umbla un zvon ca daca esti membru al unui club de off-road, ai voie sa circuli cu lumini suplimentare montate pe masina (proiectoare de cautare, bare de led etc.), dar nimeni nu stie sa imi spuna care este acea lege si ce mai prevede ea. Stie cineva despre aa ceva?

 

Multumesc anticipat!

Link to comment

Am o intrebare: umbla un zvon ca daca esti membru al unui club de off-road, ai voie sa circuli cu lumini suplimentare montate pe masina (proiectoare de cautare, bare de led etc.), dar nimeni nu stie sa imi spuna care este acea lege si ce mai prevede ea. Stie cineva despre aa ceva?

 

Multumesc anticipat!

 

Bogdan are dreptate.

Pe drumul public nu ai voie sa modifici sistemul de iluminare/semnalizare cu care vehiculul a fost omologat decat cu aprobarea RAR

RAR certifica faptul ca un tip de vehicul corespunde normelor de securitate rutiera si de poluare, in vigoare.

Link to comment
 • Moderator

Presupunand prin absurd ca ar exista o astfel de propunere legislativa, s-ar inventa o noua categorie de soferi: off-road! Dupa care taximetristii ar cere reglementari speciale, apoi detinatorii de autovehicule de epoca, apoi trabantistii, apoi broscarii si asa mai departe!

 

Poate ca inainte de a asculta si da crezare zvonului public, ar trebui sa folosim si logica!

 • Upvote 1
Link to comment
 • 10 months later...

@CITADELA @bogdanCVB

Eu sunt convins ca nu s-a inteles intrebarea.

Ideea era daca atata vreme cat ele sunt legate pe instalatie electrica separata, si nu sunt folosite pe drumul public, trebuie date jos de pe masina dupa partida de off-road/concurs/vanatoare/etc sau nu.

LOGIC ar fi sa nu fie nicio problema, pentru ca masina "MEA", pot monta si nocturna de stadion pe plafon, atata vreme cat nu o folosesc pe drumul public.

Nicio autoritate nu imi poate impune sa folosesc un bun personal intr-un anume fel, atata vreme cat folosirea lui nu incalca legea. Ar mai trebui sa interzica sa-i schimb casetofonul, sau sa-i pun odorizant la oglinda... E acelasi lucru. 

Pe de alta parte, in RO, cam niciodata ce e LEGAL e si LOGIC si invers, deci reformulez:

 

Daca o masina necesita instalarea de lumini suplimentare pentru siguranta suplimentara in off-road/concursuri/actiuni umanitare in afara dr. plublica/etc. este obligatorie demontarea lor de pe masina cand se re-intra pe drumul public, sau doar sa fie stinse, si folosita instalatia originala a masinii. Care este articolul de lege care face referire (macar vag) la lucrul acesta?

 

Multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Aşa este, e maşina ta şi faci ce vrei cu ea, dar atunci când vrei să circuli cu ea pe drumurile publice trebuie să respecţi normele impuse de legislaţie.

Legea interzice inclusiv "montarea".

Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
...

10. montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

[...]

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:

...

d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Link to comment

@Marius

Multumesc mult pentru lamuriri!

 

Intr-adevar art 101. face referire CLAR la acest lucru. (Un pic prea clar, dupa parerea mea.. as putea interpreta aici ca daca dl. ofiter ma vede in curte peste gard ca montez lumini pe masina, ma asteapta la poarta sa ma amendeze :) )

 

Art 112., in schimb, se refera la circulatia pe drumurile publice FOLOSIND "alte dispozitive decat cele omologate" (articol de lege scris neclar, lasa loc de interpretare din partea ofiterului constatator..)

Ceea ce mi se pare corect. Atata vreme cat circuli pe drum public FOLOSIND sisteme de iluminat neomologate, cu care pui in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic, meriti sa lasi talonul la dl. ofiter in agenda.

Dar ca sa iei amenda 6-8 puncte (~700RON) pentru ca ai montate corect niste lumini suplimentare necesare la alte activitati la care folosesti masina, mi se pare putin abuziv. E o lege promulgata probabil pentru profilaxia cazurilor care intr-adevar circula abuziv cu astfel de lumini.

Link to comment
 • Moderator

Am mai scris despre şi te asigur că e valabil răspunsul de acolo.

Când sunt folosite exclusiv off-road, iar în situaţia în care maşina circulă pe drumurile publice şi lămpile suplimentare sunt acoperite cu o husă ori au aplicate capace special confecţionate în acest scop, nu există nicio problemă, pentru că e clar pentru oricine că respectivele lumini nu pot fi folosite, sunt dezactivate etc.

Link to comment

 

Dar ca sa iei amenda 6-8 puncte (~700RON) pentru ca ai montate corect niste lumini suplimentare necesare la alte activitati la care folosesti masina, mi se pare putin abuziv.

 

"Montate corect", asta iti poate spune numai RAR.

 

Si da, teoretic nu ai voie sa faci sa faci nici o modificare masinii fara aprobarea constructorului si a RAR, chiar daca e a ta.

Sa-ti dau un exemplu:

Unul din testele de omologare este crash test. Conventia de la Geneva nu te lasa sa dai de zid un vehicul si sa iei omologarea pentru toata gama.

Il da de zid si pe ala de lux. Poate modul de amplasare a instalatiei de muzica, al difuzoarelor, e periculos in momentul impactului.

Si inca o precizare, nu e suficient ca ceea ce amplasezi pe masina sa fie omologat, iti trebuie si omologarea amplasarii pe vehicul, omologare luata numai de la RAR.

Link to comment
 • 5 years later...
 • 2 months later...

Se pot pune lumini ambientale tip neon sub caroserie?  As vrea ceva roșu..albastru să se schimbe culoarea in ritmul muzicii. Luminile deci vor bate sub mașină..

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.