Jump to content
POLITISTI.ro

Circulaţia cu lumini suplimentare montate pe maşină

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

interesant forum, nu stiam de el. Felicitari!

Am o intrebare: umbla un zvon ca daca esti membru al unui club de off-road, ai voie sa circuli cu lumini suplimentare montate pe masina (proiectoare de cautare, bare de led etc.), dar nimeni nu stie sa imi spuna care este acea lege si ce mai prevede ea. Stie cineva despre aa ceva?

Multumesc anticipat!

• Moderator
Publicat

Eu nu ştiu să existe o astfel de prevedere legală.

Publicat

Ai voie sa circuli cu lumini suplimentare, dar nu pe drumul public...

Publicat

Am o intrebare: umbla un zvon ca daca esti membru al unui club de off-road, ai voie sa circuli cu lumini suplimentare montate pe masina (proiectoare de cautare, bare de led etc.), dar nimeni nu stie sa imi spuna care este acea lege si ce mai prevede ea. Stie cineva despre aa ceva?

Multumesc anticipat!

Bogdan are dreptate.

Pe drumul public nu ai voie sa modifici sistemul de iluminare/semnalizare cu care vehiculul a fost omologat decat cu aprobarea RAR

RAR certifica faptul ca un tip de vehicul corespunde normelor de securitate rutiera si de poluare, in vigoare.

• Moderator
Publicat

Presupunand prin absurd ca ar exista o astfel de propunere legislativa, s-ar inventa o noua categorie de soferi: off-road! Dupa care taximetristii ar cere reglementari speciale, apoi detinatorii de autovehicule de epoca, apoi trabantistii, apoi broscarii si asa mai departe!

Poate ca inainte de a asculta si da crezare zvonului public, ar trebui sa folosim si logica!

• Apreciez 1
  • 10 luni mai târziu...
Publicat

@CITADELA @bogdanCVB

Eu sunt convins ca nu s-a inteles intrebarea.

Ideea era daca atata vreme cat ele sunt legate pe instalatie electrica separata, si nu sunt folosite pe drumul public, trebuie date jos de pe masina dupa partida de off-road/concurs/vanatoare/etc sau nu.

LOGIC ar fi sa nu fie nicio problema, pentru ca masina "MEA", pot monta si nocturna de stadion pe plafon, atata vreme cat nu o folosesc pe drumul public.

Nicio autoritate nu imi poate impune sa folosesc un bun personal intr-un anume fel, atata vreme cat folosirea lui nu incalca legea. Ar mai trebui sa interzica sa-i schimb casetofonul, sau sa-i pun odorizant la oglinda... E acelasi lucru. 

Pe de alta parte, in RO, cam niciodata ce e LEGAL e si LOGIC si invers, deci reformulez:

Daca o masina necesita instalarea de lumini suplimentare pentru siguranta suplimentara in off-road/concursuri/actiuni umanitare in afara dr. plublica/etc. este obligatorie demontarea lor de pe masina cand se re-intra pe drumul public, sau doar sa fie stinse, si folosita instalatia originala a masinii. Care este articolul de lege care face referire (macar vag) la lucrul acesta?

Multumesc.

• Moderator
Publicat

Aşa este, e maşina ta şi faci ce vrei cu ea, dar atunci când vrei să circuli cu ea pe drumurile publice trebuie să respecţi normele impuse de legislaţie.

Legea interzice inclusiv "montarea".

Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
...

10. montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

[...]

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:

...

d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Publicat

@Marius

Multumesc mult pentru lamuriri!

Intr-adevar art 101. face referire CLAR la acest lucru. (Un pic prea clar, dupa parerea mea.. as putea interpreta aici ca daca dl. ofiter ma vede in curte peste gard ca montez lumini pe masina, ma asteapta la poarta sa ma amendeze :) )

Art 112., in schimb, se refera la circulatia pe drumurile publice FOLOSIND "alte dispozitive decat cele omologate" (articol de lege scris neclar, lasa loc de interpretare din partea ofiterului constatator..)

Ceea ce mi se pare corect. Atata vreme cat circuli pe drum public FOLOSIND sisteme de iluminat neomologate, cu care pui in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic, meriti sa lasi talonul la dl. ofiter in agenda.

Dar ca sa iei amenda 6-8 puncte (~700RON) pentru ca ai montate corect niste lumini suplimentare necesare la alte activitati la care folosesti masina, mi se pare putin abuziv. E o lege promulgata probabil pentru profilaxia cazurilor care intr-adevar circula abuziv cu astfel de lumini.

• Moderator
Publicat

Am mai scris despre şi te asigur că e valabil răspunsul de acolo.

Când sunt folosite exclusiv off-road, iar în situaţia în care maşina circulă pe drumurile publice şi lămpile suplimentare sunt acoperite cu o husă ori au aplicate capace special confecţionate în acest scop, nu există nicio problemă, pentru că e clar pentru oricine că respectivele lumini nu pot fi folosite, sunt dezactivate etc.

Publicat

Dar ca sa iei amenda 6-8 puncte (~700RON) pentru ca ai montate corect niste lumini suplimentare necesare la alte activitati la care folosesti masina, mi se pare putin abuziv.

"Montate corect", asta iti poate spune numai RAR.

Si da, teoretic nu ai voie sa faci sa faci nici o modificare masinii fara aprobarea constructorului si a RAR, chiar daca e a ta.

Sa-ti dau un exemplu:

Unul din testele de omologare este crash test. Conventia de la Geneva nu te lasa sa dai de zid un vehicul si sa iei omologarea pentru toata gama.

Il da de zid si pe ala de lux. Poate modul de amplasare a instalatiei de muzica, al difuzoarelor, e periculos in momentul impactului.

Si inca o precizare, nu e suficient ca ceea ce amplasezi pe masina sa fie omologat, iti trebuie si omologarea amplasarii pe vehicul, omologare luata numai de la RAR.

• 5 ani mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Se pot pune lumini ambientale tip neon sub caroserie?  As vrea ceva roșu..albastru să se schimbe culoarea in ritmul muzicii. Luminile deci vor bate sub mașină..

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.