Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Numerele de inmatriculare Bulgaria furate sau pierdute

pareckourroby

Question

Mi s-au furat nr de inmatriculare de la masina.Am declarat la politie ,mi-am desenat alte numere pana vin cele autorizate.Inrebare: ce risc daca ies cu numerele de carton din municipiu? In afara de amenda se pot lua si actele masinii?Ce legi sunt pentru cazul acesta?

Recommended Posts

• 0

Pentru circulatia pe drumurile publice, nu doar in afara municipiului, chiar si in interior se sanctioneaza cu amenda si se retine certificatul de inmatriculare si se confisca numerele confectionate artizanal pentru ca nu sunt conforme cu standardul. Sfatul meu e sa nu mai pleci cu masian pana nu iti vin numerele standard.

• 0

Multumesc.Dar am dovada si se poate verifica ,ca sunt in regula.Exista lege care sa specifice lucrul asta pentru numere furate?

• 0

Nu, legea scrie clar cu este interzis sa circuli cu astfel de numere indiferent daca ai chitanta ca le-ai platit si trebuie sa le primesti.

ART. 15

......

(5) Este interzisa punerea in circulatie a unui vehicul, inmatriculat sau inregistrat, care nu are montate placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta ori daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare, precum si in cazul in care certificatul de inmatriculare sau de inregistrare este retinut, iar dovada inlocuitoare a acestuia este eliberata fara drept de circulatie sau termenul de valabilitate a expirat.

Sanctiune:

ART. 99

(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:

.....

17. conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare;

Retinere certificat

ART. 112

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:

......

o) placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate;

Edited by Rusy
  • 0

nu confunda conducerea unei masini neainmatriculate cu cea a conducerii masinii cu numere artizanale. desi masina ta este inmatriculata, tot nu poti merge cu ea pina nu ai placutele standard. altfel nu ar mai fi obligatoriu sa iti iei numere standard, fiecare si le-ar desena pe un carton si am economisi toti banii de numere :)

• 0

Multumesc.Ma gandeam ca atata timp cat am declarat furtul lor(placutelor de inmatriculare) si se poate verifica lucrul asta ,sa pot merge asa cu acordul politiei.Mi se pare cam ciudat sau poate logica ma depaseste.Multumesc.

• 0

Salutare,

am si eu o problema similara, ceva mai complexa: Muncesc in Budapesta de cateva luni si azi dimineata m-am trezit cu placuta de inmatriculare din fata furata. Am fost la politie, am facut o declaratie (mi-a scris-o politistul, eu nu stiu maghiara) si mi-a zis ca daca nu sunt pagube la masina treaba lor s-a incheiat. Problema mea e urmatoarea: Pot sa vin in tara cu masina, numai cu o placuta? (politistul mi-a zis ca da, dar nu tare mi-a inspirat incredere... Mentionez ca era la circa de sector, nu era de la rutiera. Am sunat si la ambasada, n-au stiut ce sa-mi zica). In tara, se ia cineva de mine daca nu am placuta fata?

Multumesc!

Edited by Shokatikus
  • 0
  • Moderator

Daca circulati cu masina asa, adica fara a avea montata o placuta de inmatriculare, raspunsul este da. Sunteti pasibil a fi sanctionat contraventional, pentru ca aceea declaratie/dovada eliberata in momentul in care ati anuntat in mod oficial autoritatile despre faptul ca ati pierdut placuta de inmatriculare, cel putin aici la noi in tara nu confera dreptul de a circula pe drumurile publice.

Ar trebui sa va procurati o noua placuta de inmatriculare inainte de a mai circula cu masina pe drumurile publice, intrucat pentru eliberarea unei noi placute de inmatriculare nu este nevoie ca masina sa fie prezenta undeva anume. Asta vorbind numai d.p.d.v. legal.

Totusi, eu personal nu as sanctiona un astfel de caz, daca am convingerea ca omul este pe drumul catre localitatea de domiciliu si vine din strainatate (adica in tranzit). Dar ar trebui sa ma conving de acest lucru si sa nu am suspiciuni ca este numai o scuza menita sa acopere comoditatea sau indiferenta fata de prevederile legale. Cu alte cuvinte, daca aceea masina am mai vazut-o si cu alta ocazie ciculand asa sau daca masina este inmatriculata local iar din cate se poate observa omul nu vine de la un drum lung ci toate indiciile arata ca doar se plimba, cu siguranta l-as sanctiona.

• Upvote 1
  • 0

Multumesc de raspuns.

Voi incerca sa-mi fac rost de numar, prefer sa nu ma risc in cazul asta. Plus ca se zvoneste ca politistii din Ungaria abia asteapta sa prinda vreun strain la inghesuiala... Nu stiu daca e adevarat dar n-am de gand sa aflu.

O idee cam cat dureaza obtinerea unui nou numar? (masina e inmatriculata in SM). Pe 1 iulie am programata plecarea in concediu cu sotia, vrem sa ajungem pana in Franta, iti dai seama ca n-as vrea sa ma duc asa.

Cu stima,

• 0

Mi-am gasit aseara placuta de inmatriculare pe masina... Ma gandesc ca o fi fost vreun adolescent teribilist care s-a dat jmeker, si dimineata dupa ce s-a trezit a vazut ca de fapt n-are ce face cu placuta mea si a adus-o inapoi.

Multam frumos oricum. Imi pare bine ca am gasit forumul asta, mi-a fost de folos.

Cu stima,

• 0
  • Moderator

Va recomand o solutie "de compromis" pentru ca m-a intalnit cu o speta similara zilele trecut.

In teorie, cand va aflati in strainatate si ramaneti fara una/ambele placute de inmatriculare, dupa ce au fost anuntate autoritatile politienesti din statul respectiv, va trebui sa va adresati misiunii diplomatice din statul respectiv (la Consulat, nu ma Ambasada - precizez acest lucru pentru ca de multe ori sunt in locatii diferite) si sa solicitati eliberarea unei imputerniciri notariale prin care autorizati un tert (trebuie sa cunoasteti datele de identificare ale acestuia) sa indeplineasca in tara formalitatile de obtinere a unui duplicat al placutelor. Apoi vi le trimite. Daca masina este in leasing, treaba este si mai simpla, pentru ca este atributul firmei sa faca aceste demersuri, in calitate de proprietar de drept.

In practica, lucrurile stau diferit, pt ca in afara de cei care lucreaza/traiesc permanent in strainatate, multi se afla in aceasta situatie cand sunt turisti, pt ca sunt destui nebuni si in alte tari (fie colectionari, care vaneaza placute straine, fie mitocani, care doresc sa faca rau), si nu au timp sa astepte pana le vin numerele din tara.

Dupa ce faceti reclamatia la Politie, puteti sa cereti pe plan local, la ateliere de specialitate, in baza denuntului si a actelor masinii, o placuta de inmatriculare, insa fara sigla statului respectiv. (o sa lipseasca stickerul albastru cu sigla UE si prescurtarea statului) . In majoritatea statelor UE puteti rezolva astfel problema.

• Upvote 2
  • 0

lunea trecuta, in budapesta, m-am trezit cu numerele dela masina furate. am sunat la 107, a vorbit pentru mine o domnisoara care avea masina parcata linga a mea si pleca la serviciu, a cerut sa cheme pe cineva care vorbeste engleza. un domn m-a instruit sa merg la politia districtuala, districtul cinci. am mers la politie, am dat declaratia in engleza, au verificat masina, mi-au eliberat acte in care specificasera toate cele. mi-au zis sa sun la consulat sa vad daca ma pot ajuta cu ceva si sa scriu pe niste cartoane numerele si va fi ok. am sunat la consulat, au zis ca nu ma pot ajuta cu nimic. sec, romaneste. nu m-au intrebat daca am nevoie de ajutor in relatie cu autoritatile maghiare, nu nimic.

joi seara am intrat in tara fara probleme. la vama au verificat seria caroseriei, era ca pe talon, s-au uitat peste actele eliberate de politia maghiara, in regula. am avut treaba in cluj, am mers direct acolo si astazi am mers la directia de inmatriculari din deva, numerele fiind de hunedoara, unde am si domiciliul stabil.

aici incepe partea ciudata:

mi-au spus ca daca mi-au furat ambele placute, atunci trebuie sa imi dea numere noi. nu mai pot avea numerele respective, luate preferential. daca imi furau numai o placuta, atunci era in regula, imi dadeau un duplicat al cealilalte placute!

apoi, fiindca e vorba de numere noi, trebuie sa imi schimbe si talonul! si trebuie sa platesc taxa de talon si de numere. (schimbarea talonului nu presupune radierea masinii?!)

daca primesc numere noi, cele vechi devin automat libere (si, banuiesc eu, le pot lua din nou in aceeasi zi daca platesc din nou taxa de talon si de numere) ( :doh: )

pe linga asta, nu au vrut sa se uite la actele eliberate de politia maghiara, nici nu au fost interesati de traducerea lor sau ceva!

miine ar trebui sa merg sa imi schimbe talonul si asa, insa mie mi se pare ciudata treaba. nu cumva ar trebui sa imi dea alte placute cu aceleasi numere, iar politia ar trebui sa se ocupe de caz?

Edited by LucianM
  • 0
  • Moderator

Nu e nevoie sa schimbi certificatul de inmatriculare, trebuie doar sa ai documentele enumerate aici:

Daca functionarul respectiv nu intelege si solicita in continuare preschimbarea certificatului de inmatriculare, te sfatuiesc sa te adresezi sefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor ori Prefectului.

• 0

Pot sa solicit schimbarea numarului de inmatriculare deteriorat in Cluj (unde stau in chirie), daca am masina inmatriculata si domiciliul in judetul Mures ? Sa nu mai fac un drum (sau doua) pana la Targu Mures doar pentru asta.

• 0
  • Moderator

Nu.

Comanda placutei/placilor cu nr. de inmatriculare auto se solicita la ghiseele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, de pe raza unde isi are domiciliul propietarul autovehiculului.

• 0

sall!sunt nou pe aici si imi cer scuze daca a mai intrebatc cineva ce o sa intreb eu!deci sa incep:am un fiat inmatriculat la bulgari de vreo 3 luni si aseara mi sa furat placuta de inmatriculare din partea din spate!am fost la plotia am reclamat furtul si acum astept sa imi dea dovada,marti mi-au spus sa ma duc sa vad ce au rezolvat!acum intrebarea mea este daca cei din bulgaria,de la inmatriculari imi pot da alta placuta cu tot cu nitul acela stantasi si cam cat m-ar costa toata treaba asta!va multumesc anticipat!

• 0

acelasi lucru i s.a intamplat si unui prieten de al meu se pare ca nu este alta solutie in afara de cea de a inmatricula masina din nou in bulgaria daca cineva stie ceva va rog spuneti.mi si mie exclus obtinerea unor numere cu altfel de caractere decat cele de provenienta de la organul emitent

• 0

Buna , ma poate ajuta si pe mn cineva va rog , in data de 17.03.2013 pana la ora 21:30 cand am facut o ultima verificare a masini mele din fata blocului era ok,in dimineata de 18.03.2013 ma suna un vecin si imi spune cun de ti-ai dat numerele jos de pe masina....eu raspunzandui ce ai ma si chef de glume....vreau sa mentin caci miau fost furate placutele de imatriculare fata spate de pe autoturismul meu imatriculat in Bulgaria...cum pot sa mai circul cum pot intra in posesia altor numere????va cer ajutorul pt caci am depus plangere la politie sau facut poze masinii si ajutor verbal din partea organelor de politie cam nu prea am primit ... au zis ca ei nu stiu nimic despre numerele de Bulgaria si oricum am spus dalen p...... de numere si nu te stresa ca mai mult de 1 luna nu mai circulai oricum cu ele....asta e raspuns de organ de politie , vreau sa mentionez ca nu mau ajutat deloc aceste raspunsuri poate cineva de aici tine la meserie si vrea sa isi faca datoria va rog sa ma ajutati cu un sfat bun si concret si sigur.....am sunat pe mai multi care se ocupa de imatriculari in Bulgaria si mi sau spus ca Autoritatile Bulgare nu emit decat un singur numar de imatriculare si ca singura sansa sa mai pot circula cu masina este sa imi rematriculez masina din nou...sincer eu nu dispun de acesti banii si nu am posibilitatea aceasta de a o imatricula din nou , masina este imatriculata 100% in regula am fost eu personal cu ea in Bulgaria,va rog spunetimi ce am de facut...masina a fost inmatriculata in data de 15.02.2013...si am toate actele la ea si procura si tot!!!!Va rog ajutati-ma cu aceasta problema , va multumesc pt tot !

Edited by Administrator
Scrierea nejustificată cu majuscule, litere îngroşate, italice, subliniate, folosind culori, alte mărimi ori alte artificii este interzisă.
  • 0
  • Moderator

În primul rând să ştii că nu avem probleme de vedere şi nu e nevoie să foloseşti bold pentru formatarea textului, iar în plan secund ar fi indicat să pui mâna pe o carte de gramatică pentru că nu ştii să scrii corect în limba română.

Fără plăcuţe cu numere de înmatriculare autoturismul nu mai are dreptul să circule pe drumurile publice din România. Trebuie să mergi în Bulgaria şi să urmezi procedurile necesare pentru obţinerea unor plăcuţe standard.

Iar dacă nu ai posibilitatea financiară pentru urmarea procedurilor bulgăreşti, e simplu, nu vei mai circula cu maşina respectivă. Când ai înmatriculat-o în Bulgaria ţi-ai asumat astfel de riscuri.

• 0
  • Moderator

Eu ţin la meserie şi îmi fac datoria la serviciu. La fel au făcut şi colegii mei de care vorbeşti mai sus.

Dar poliţiştii din România nu au obligaţia să cunoască procedurile şi formalităţile din alte ţări. Dacă ai ales să-ţi înmatriculezi maşina în altă ţară, în mod normal ar trebui să cunoşti legile, procedurile şi formalităţile de acolo. Nu e treaba poliţiştilor din România să te consilieze şi asiste pentru ca tu să-ţi obţii alte plăcuţe cu nr de înmatriculare din Bulgaria.

• 0
  • Membru

Una peste alta n-ar fi rau sa ne spui continutul placutei de inmatriculare, ca poate avem spețe cu placutele tale si macar stim de unde au fost furate.

• 0

am inteles ce mi sa spus,vad ca ati fost si deranjati pt ce vam spus si ce vam spus , miam asumat orice risc ca si orice detinator de autovehicul , si ma asteptam la un raspuns sincer mult mai adecvat din partea ta,esti deranjat pt ce am spus si caci masina mea este imatriculata pe bulgaria nu?destul de rau!nu tias dori sa fi in locul meu

BH7529BT asta e nr de imatriculare!

• 0
  • Moderator

Nici gând! Eu sincer, sunt deranjat doar de modul cum stâlceşti limba română. Nici măcar o cratimă n-ai folosit. :(

• 0

N-are nimeni nimic cu tine. Trebuie insa sa iti iei raspunderea actiunilor. Inmatriculezi vehiculul in Bulgaria, placile sunt ale lor, nu ti se pare corect sa te plangi la ei sa iei unele noi tot de la ei?

De unde sa stie politia din Romania prevederile inmatricularilor in Bulgaria?