Jump to content
POLITISTI.ro

Vehiculele cu numere provizorii sau de probă NU pot fi introduse în România


NewsBot

Recommended Posts

Vehiculele cu numere provizorii sau de probă pot fi introduse în România doar pe remorci sau trailere

 

Din cazuistica înregistrată la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi în/din ţară, la volanul unor autovehicule şi remorci care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip „P” eliberate de Ungaria (cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto), fapt pentru care Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră reaminteşte care sunt prevederile legale în domeniu şi modul cum se efectuează formalităţile de frontieră pentru astfel de autovehicule:

Astfel, în conformitate cu art. 1 alin. (3), art. 82 alin. (2) şi art. 109 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, punerea în circulaţie şi/sau conducerea pe drumurile publice din România a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de plăcuţe menţionate mai jos, atrage răspunderea penală în conformitate cu prevederile art. 334 din Codului penal (punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat):

  • plăcuţele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei;
  • plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele 2 state, iar între România şi Germania nu este încheiat un astfel de acord;
  • plăcuţele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria.

Astfel, în cazul prezentării la intrarea în ţară a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorca având montate plăcuţele sus-menţionate, Poliţia de Frontieră nu va permite intrarea în ţară a mijlocului de transport, ca urmare a faptului că vehiculele respective nu au drept de circulaţie în România.

În situaţia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în condiţiile prezentate mai sus, lucrătorii poliţiei de frontieră vor întocmi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, prevăzuta de art. 334 din Codul penal.

Prin excepţie, se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor in conditiile de inmatriculare respective, doar daca sunt transportate în mijloace de transport (remorci, trailere, etc.).

Biroul de Informare şi Relaţii Publice - I.G.P.F.

Link to comment

Cele mai sus mentionate sunt valabile si in cazul masinilor care sunt aduse in tara cu numere de ZOLL din Germania? Daca da, de cand este aceasta prevedere?

Edited by sinad
Link to comment

Incadrarea juridica corecta este art. 334 alin. 4 teza 2 din N.C.P.


Numere de Zoll nu se incadreaza aici! Sunt placutele cu nr. de inmatriculare pe fond alb care au inscrisa in partea dreapta, data pana la care numarul este atribuit autovehiculului, acesta fiind inmatriculat in Germania si este pe fond rosu, caracterele sunt asezate una sub cealalata ziua/luna/anul (ex. 120714-adica 12.07.2014) au valabilitate cuprinsa intre o luna si 5 luni in functie de perioada de asigurare. 

Temeiul real pentru care numerele cu fractia pe 5 zile - numare galbene, cele profesionala sau de garaj si cele pt. probe este acela ca aceste masnini nu au inspectie tehnica periodica si potrivit art. 10 din OUG 195/2002 rep. nu au dreptul sa circule pe teritoriul Romaniei. Totodata asigurarile intocmite la aceste autovehicule nu sunt reale in sensul ca in caz de accident nu sunt acoperite eventualele pagube.

Edited by apocalipse
Link to comment

Incadrarea juridica este art 334 alin 1. Pentru cei interesati gasiti pe intrapol postata o adresa emisa de catre Directia Rutiera cu privire la aceste aspecte in urma cu aproximativ o luna si jumatate.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.