Jump to content
POLITISTI.ro

Predare bunuri intr-o cauza penala


alexxmarianbv

Recommended Posts

in ce temei juridic se pot preda bunuri sau obiecte dintr un dosar penal? unei persoane vatamate careia i au fost sustrase bunurile respective?


adica daca politistii pot preda aceste bunuri sau numai procurorul?

Link to comment

In temeiul Codului de Procedura Penala.

De regula politistii sunt cei care restituie bunurile.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

În concret, este vorba de art. 162, alin. 5 din Codul de procedură penală:

 

Obiectele ce servesc ca mijloc de probă, dacă nu sunt supuse confiscării, în condiţiile legii, pot fi restituite, chiar înainte de soluţionarea definitivă a procesului, persoanei căreia îi aparţin, în afară de cazul când prin această restituire s-ar putea stânjeni aflarea adevărului. Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată pune în vedere persoanei căreia i-au fost restituite obiectele că este obligată să le păstreze până la soluţionarea definitivă a cauzei.
 

 • Upvote 3
Link to comment
 • Member

Art. 255 Restituirea lucrurilor

(1) Dacă procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, constată, la cerere sau din oficiu, că lucrurile ridicate de la suspect ori inculpat sau de la orice persoană care le-a primit spre a le păstra sunt proprietatea persoanei vătămate sau a altei persoane ori au fost luate pe nedrept din posesia sau deţinerea acestora, dispune restituirea acestor lucruri. Dispoziţiile art. 250 se aplică în mod corespunzător.

(2) Restituirea lucrurilor ridicate are loc numai dacă prin aceasta nu sunt îngreunate stabilirea situaţiei de fapt şi justa soluţionare a cauzei şi cu obligaţia pentru cel căruia îi sunt restituite să le păstreze până la pronunţarea unei soluţii definitive în procesul penal.

CPP

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Ca si practica din ce am intalnit eu pe vechiul cod bunurile se restituiau de catre organul de urmarire penala in baza art. 109 al. 5, CPP, articol care se afla in aceeasi sectiune cu perchezitia, exact ca in noul cod.

Datorita faptului ca se afla in aceeasi sectiune cu perchezitia multi sunt de parere ca se refera strict la bunurile ridicate cu ocazia acesteia.

Ca si practica pe noul cod depinde de la un procuror la altul, am avut si cazuri in care mi s-a spus sa restitui eu bunurile in baza art 162 al. 5 NCPP dar si momente in care mi s-a solicitat sa fac referat cu propunere de restituire in baza art 255 NCPP, pentru ca procurorul sa dispuna cu privire la restituire

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.