Jump to content
POLITISTI.ro

Limba maghiara oficiala in Covasna, Harghita, Mures

Rusy

Recommended Posts

La mai multe televiziuni a fost lansata aceasta stire, credeti ca va trece de parlament?

Vorbesc cu multi colegi din zona si mi-au spus ca in cazul in care se va adopta acest lucru unii vor scrie procesele verbale in limba maghiara :) , va dati seama ce va intelege un cetatean din Craiova sau de la Iasi.

Sper sa nu se adopte asa ceva.

E spera si ungurii, dar stiti dumneavoastra zicala ,, speri mata dar speri degeaba". :ner:

Edited by Elvis

Nu e bine,nu e bine deloc.Marko Bela e cam insistent in problema asta.Astia stiu sa-si urmareasca interesele.S-au dat mereu cu cei care au sunt la putere. :angry:

Nici care nu ne dorim asta dar conducandu-ne ungurii va dati seama ca nu avem ce face.......deocamdata :doh: trebuie sa suportam acest regim :doh:

• Moderator

Ne putem astepta la orice de la partidul "marinarului".

Probabil Vadim a luat deja un pumn de sedative. :lol:

In cea mai veche si recunoscuta democratie a lumii nu exista orientari politice pe baze etnice. In america eu nu stiu sa existe partide ale portoricanilor, mexicanilor, etc pentru ca doctrinele politice nu prea au legatura cu originea etnica.

Iar multumita intereselor de grup maghiarii cred ca sunt partidul ce a fost tot timpul la putere dupa revolutie. Asta e, daca pentru clasa noastra politica primeaza interesul de grup, iar cel national este secundar.

MIe mi se pare ceva peste puterea mea de intelegere. Ungurii astia sunt ca un cosmar, Daca sunt asa legati de patria muma, ar trebuie sa plece la ei intre ungurieni. Sunt curios, stie cineva sa mi raspunda? In lume mai exista vreo tara in care minoritatile sa aiba aceleasi privilegii cum au astia la noi? Si mai ales, exista vre o tara unde sa se impuna folosirea de catre populatia majoritara a limbii materne a minoritatilor ?

Edited by Tyson

Sunt la putere pt ca noi romanii nu ne ducem la vot si nu suntem in stare sa adoptam o lege prin care sa marim pragul electoral la 10. In SUA toti sunt cetateni american......

In constitutie limba oficiala edte limba romana. Nu cred ca vreun parlamentar roman cu scaun la cap va vota a doua limba oficiala propusa !

Teoretic n-ar trebui sa se intample asa ceva,dar de la "alesii" nostrii te poti astepta la orice.Avem ca viceprim-ministru pe Marko Bela,2 ministrii de la UDMR,la sanatate si la cultura(!)...

Oare ii pasa cuiva de Constitutie in tara asta? :(

Edited by dan13

De constitutie in niciun caz. Decat de afaceri, iar in Covasna si Harghita au inceput sa dispara copacii cu munti cu tot. :doh:

• 2 weeks later...

O asemenea "decizie" ar fi sinucidere politica. Macar de frica nu vor adopta o asemenea lege.

Ar insemna ca 92 de procente din electorat ar vota cu celalalt partid, pe ei cine ii mai voteaza? ca cei 8 la suta vor vota in continuare cu U.D.M.R.ner.gif .

Ce s-ar bucura Vadim sa fie asa,,, ar ajunge sigurrr la putere.

• Moderator

PSD se opune proiectului de regionalizare propus de UDMR, Ponta a declarat ca "In Europa, regiunile nu se fac pe criterii etnice. Ideea de baza a Europei este tocmai aceea de a nu avea criterii etnice si nationale, ci de a avea criterii de dezvoltare si de coeziune. Sa incercam sa avem regiuni cat mai echilibrate intre ele".

El a acuzat UDMR si de faptul ca are "un discurs al anilor '50".

Proiectul de lege privind regonalizarea elaborat de UDMR a trecut prin aprobare tacita de Senat si care se afla in dezbatere la Camera Deputatilor.

In ceea ce priveste regionalizarea, cei din PSD sunt de parere ca este nevoie de un consiliu al fiecarei regiuni, cu un presedinte de regiune si ca fiecare regiune sa aiba personalitate juridica, lucru care i-ar permite sa interactioneze direct cu autoritatile europene pentru accesarea fondurilor de dezvoltare. Ponta a mai spus ca o suta de oameni din administratia centrala ar putea "sa dispara" odata cu infiintarea regiunilor si cu organizarea lor dupa modelul sustinut de PSD, iar acesti oameni s-ar putea regasi in structurile de la nivel regional.

PSD se opune proiectului de regionalizare propus de UDMR, Ponta a declarat ca "In Europa, regiunile nu se fac pe criterii etnice. Ideea de baza a Europei este tocmai aceea de a nu avea criterii etnice si nationale, ci de a avea criterii de dezvoltare si de coeziune. Sa incercam sa avem regiuni cat mai echilibrate intre ele".

El a acuzat UDMR si de faptul ca are "un discurs al anilor '50".

Asta pana cand ajung la putere si le trebuie aliati.

• 3 weeks later...

Asta pana cand ajung la putere si le trebuie aliati.

le-as da eu "hodac si ibanesti" ca in anii nu de mult trecuti! nu am nimic cu ei,cu mama lor..doar pana cand incep sa vb si sa ceara ce nu este al lor!

sunt casatorita cu un ardelean,din hunedoara si mi-am petrecut mult timp langa Ludus. M-am lovit de aceleasi tampenii ca si voi in Tg-mures se vorbeste si romana si maghiara si cand stai pe un pat de spital si mai si auzi cum spune:"romanca asta//are urmatorul tratament.".. :doh::unsure: ..te simti ca naiba! Dar iti ei revansa cand ii multumesti frumos in maghiara :ner: si ii spui eu nu a fi spus niciodata "unguroaica asta are...".

Cat despre Constitutie..fie cea revizuita si rasrevizuita tot se incalca...!

acum sunt la putere interesele si cum dicteaza conjunctura geopolitica a Romaniei,care cum spunea cineva pe alt topic ne-a adus numai dezavantaje.

Sa se vrea sa fim precum Canada trebuie sa si traim ca in Canada!

Ma consider apolitic activa,desii studiez stiinte politice in Bucuresti,dar sa ma ia naiba ca tot as vrea sa schimb cate ceva si adaug multe sa urnim tara asta spre bine!

Asta ne mai trebuie AUTONOMIE SI LIMBA OFICIALA MAGHIARA! SA NE FEREASCA D-ZEU ca iar o sa iasa prapad in tara! :(

• 1 year later...

Astia vor sa faca stat in stat...li se pare lor ca Harghita si Covasna ar trebui sa fie in continuare judete si restul regiuni...De ce sa existe tinut secuiesc? Dintre minoritati ei sunt cei mai privilegiati...daca li se face lor tinut secuiesc ar trebui si un tinut sas, unu tiganesc, machedon etc. Eu sunt din Brasov si pot sa spun ca aici sunt o gramada de unguri nesimtiti care pur si simplu te fac sa te simti ca naiba in tara ta. In autobuze auzi numai limba lor incalcita, in scoli la fel, prin oras la fel. Daca s-ar face limba oficiala maghiara astia cred ca si la primarie tot in maghiara o sa te puna sa completezi formularele de buletin, o sa iti treaca in loc de Ionut Ianos si tot asa. Tot in Brasov sunt si sasi pe care nu ii aude nimeni niciodata, au comunitatea lor linistita, sunt civilizati, educati si nu pretind ceva ce nu e al lor, desi cred ca Brasovul, Sibiul sunt construite de sasi, dar nesimtirea ungurilor e maxima, fonduri cer nelimitat dar proiecte ioc. proiectul lor cel mai fericit ar fi sa se adune toti si sa isi faca drum inspre tarisoara lor.

Asta este concesia lui baselu, ca sa-i tina pe unguri langa el atat cat mai are nevoie de ei! Parerea mea!