Jump to content
POLITISTI.ro

Despre SNUAU 112 si serviciul Ofiterului de Serviciu


avam
 Share

Recommended Posts

Haideţi să facem unele precizări privind SNUAU 112: Sună contribuabilul, operatoarea STS deschide o fişă de caz, transferă apelul la poliţie sau după caz la ambulanţă sau la toate structurile în radioconferinţă, funcţie de subiectul sesizării. Poliţistul operator primeşte apelul şi poartă o convorbire cu apelantul. În fişa de caz operatorul 112 poliţie după ce cestionează apelantul poate trece faptul că nu este o urgenţă şi poate închide fişa fără a mai trimite om la faţa locului, dar în cele mai multe cazuri procedura îl obligă să informeze pe cel competent teritorial la P.P. şi nu numai, despre cele sesizate, (este normal face parte din metodologia de cunoaştere a populaţiei). Problema nu se pune aşa, se poate pune spre exemplu referitor la apelanţii minori, la interzişi s.a. .Nu poţi ignora un apel făcut de un puşti de 4 ani spre exemplu, care spune:" tati a bătut-o pe mami şi acum mami doarme pe jos"(caz real la 2 dimineaţa). Merge patrula acolo şi superficial verivică, apoi retransmite la operator 112 poliţie: "nu se confirmă". operatorul insistă şi informează O.S. care îşi face treaba. La reverificare femeia este găsită căzută pe hol, medicul de pe ambulanţă confirmă la faţa locului simptome de hemoragie internă ca urmare a loviturilor primite de la soţ,... este operată şi i se salvează viaţa(confirmă medicul legist, ruptură de splină...). Este doar unul dintre cazuri. Acum aştept păreri. Dacă operatoarea STS nu filtrază apelurile nu este problema mea ca poliţist, dar dacă operatorul poliţie nu este pregătit profesional şi nu îşi face treaba bine atunci avem o problemă. Înainte de a face afirmaţii gratuie sugerez colegilor poliţişti să studieze procedurile şi apoi mai vorbim. Aş putea să postez zilnic câte 10 apeluri "ciudate" doar pentru divertisment că sistemul va rămâne acelaşi. P.S. Vara la noi la Constanţa media apelurilor 112 poliţie primite în 24 ore este undeva între 600 şi 700 de apeluri, aş fi curios mai degrabă să aud de la voi stimaţi colegi care este media(DB,BZ,CL,CS,s.a.),cineva de la Cozia mi-a spus că în 6 luni a înregistrat 5 apeluri poliţie 112 :hmmmt: . Să auzim de bine!

Link to comment
Share on other sites

Dupa ultimele zvonuri (din surse credibile ) se pare ca in viitorul apropiat (in cateva luni) apelurile 112 vor fi dirijate direct ofiterului de serviciu de la politia municipala/oraseneasca. Scopul declarat este ca se incearca degrevarea dispecerului judetean de la STS , practic apelantul va comunica direct cu ofiterul de serviciu care va prelua apelul, va face fisa de caz, va directiona patrula/persoanlul de interventie, pentru toate cazurile date in competenta politie. Se pare ca dotarea va fi asigurata de STS,inclusiv cu aparatura de identificare a apelantului.

In acest caz se va impune automat reactivarea serviciului de ajutor de serviciu -AOS- pe timp de noapte,deoarecece O.S.-ul trebuie sa fie prezent permanent la preluarea apelurilor 112 si nu va mai face fata celorlalte atributii, camera de armament, verificari baze de date,faxuri,raportari etc. . Tin sa va amintesc ca la politiile mai mici , in prezent pe timp de noapte nu exista A.O.S, acesta efectueaza programul de 8,00 -16,00.

Ce parere aveti despre acest zvon ?

Link to comment
Share on other sites

Ce parere? Ca mai e mult pana departe. Aparatura de la O.S. va costa enorm, dar va reprezenta foarte putin fata de cat va costa implementarea sistemului, in asa fel incat fiecare apelant sa fie dirijat catre sediul "potrivit" de politie, adica cel mai aproape de el. Sistemul va da mari batai de cap la apelarea 112 de pe un telefon mobil aflat in roaming sau al cuiva care a venit din celalat capat al tarii pe raza sediului de politie unde e derivat apelul. Sa mai spun ca la 112 trebuie sa fie capabil, cel care preia apelul, sa raspunda macar in 2-3 limbi (MACAR engleza, franceza in mod fluent) ale UE? Eu cred ca suntem foarte departe de un astfel de sistem.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Poate intro alta viata deoarece in conditiile actuale este foarte greu de indeplinit acest lucru. Asa cum spune SandoKhan, costurile realizarii unui astfel de sistem sunt foarte mari, iar pregatirea personalului lasa de dorit.

Sa nu mai vorbim despre faptul ca exista unitati care nu au nici posturile de O.S. ocupate din cauza lipsei de personal. In astfel de cazuri A.O.S lipseste cu desavarsire.

Bine, la noi e posibil orice, asa ca nu m-ar mira daca s-ar intampla asta, in ciuda tuturor deficientelor!

Link to comment
Share on other sites

Zvon şi atât. Bestkyky are o viziune bună, poate în altă viaţă. Dragi colegi păi eu v-am îndrugat degeaba că la Constanţa vara în plin sezon se înregistrează în 24 h între 600 şi 700 de apeluri doar pe staţiile poliţiei?, că de abia fac faţă patru staţii 112?. Câţi oameni ar trebui să mai fie angajaţi?. Cât de valoroasă ar fi tehnica de care vorbiţi tot va trebui să fie supravegheată de un om nu?. Cred că ai noşti colegi poliţişti care lucrează pe la subunităţi mai mici ori se plictisesc ori sunt rupţi de realitate, fie-mi iertată îndrăzneala. Nu înţeleg cum ar putea răspunde micul Napoleon la 12 apeluri sosite simultan în aceeaşi secundă, repet secundă nu minut şi apoi dacă O.S. preia apelul, întocmeşte fişa de caz unde mai este operativitatea?. Ştiţi că la noi vin vara colegi în sistem detaşat, a venit unul de la Arad specializat pe operator 112 poliţie, Doamne săracul lucra numai în program 8/16 şi după primele 30 zile a spus că nu a primit la Arad în tot anul cîte apeluri a primit la Constanţa în 30 zile, nu vă mai spun că a zis că atunci când se vor mai face detaşări pe Litoral el o să fie în C.O.sau în altă parte :ner: . A avut şi un mare avantaj acum cunoaşte topografia judeţului Constanţa mai bine decât mulţi poliţişti constănţeni mai tinerei :ner: Eu ştiu că la nivel de ţară nu este ca la noi, dar dacă reflectaţi mai bine SNUAU este unitar, deci acelaşi la nivel de Republica România şi nu numai. A şi ca să vă faceţi o părere mai bună peste foarte puţin timp se vor deschide încă două noi dispecerate 112 poliţie în judeţul Constanţa la Mangalia şi Medgidia. Hai bre mai lăsaţi zvonurile şi să auzim de bine!

Link to comment
Share on other sites

problema este urmatoarea: in functiile de oficer de serviciu(dispecer) de multe ori se afla persoane care nu au avut niciodata contact cu strada, nu cunosc situatia din strada si nu pot discerne ce efecte poate avea trimiterea unui singur echipaj la o interventie, pt ca asa cum spuneam nu cunosc elementele nocive si mai grav uneori nu cunosc nici strazile din sector. nu spun ca este uncaz general, ci doar ca atfel de lucruri se intampla.

Link to comment
Share on other sites

Sincer vorbind, nici tu nu poti evalua riscul interventiei la nu eveniment, nu ai de unde sa stii daca evenimentul la care esti indrumat necesita implicarea unui numar marit de forte de ordine. Acest lucru il stabilesti cand ajungi la fata locului, iar daca este nevoie poti solicita prin stratie ajutorul celorlalti colegi.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

in momentul in care tu, ofiter de serviciu, ma suni, retine ma suni si imi dai un apel de genul: "alinus...stii...cica se impusca unii si se taie cu sabiile pe str. X, mama naibii...du-te si tu pana acolo". spun asta ca mi s-a intamplat, intelegi? stiu ce vorbesc. in primul rand acest apel se da prin statie, sa afle toti despre eventualul eveniment si apoi pui in miscare cat mai multe echipaje, si bine ar fi sa le trimiti acolo fara sa fie cazul. vrei sa stii ce s-a mai intamplat in continuare?

Link to comment
Share on other sites

Banuiesc ca nu s-au intamplat lucruri tocmai bune. :(

Dar O.S.-ul nu avea cum sa evalueze riscul acestui eveniment din birou, iar el probabil a actionat dupa principiul "cel mai apropiat...". Apoi tu daca aveai nevoie de ajutoare sau daca cunoasteai situatia inainte sa ajungi la fata locului de ce nu ai solicitat si interventia altor colegi?!

Eu vorbesc acum din prisma O.S-ului, insa stiu si cum este sa lucrezi in strada si sa fii trimis la evenimente care presupun angrenarea mai multor forte.

Daca ar fi sa privesc problema din unghiul celui din strada, iti dau dreptate, si eu tot asa gandeam atunci cand eram trimisi la anumite evenimente fara ca, cel putin, sa avem detalii in legatura cu evenimentul semnalat. Partea proasta este ca, la un oras precum Craiova, O.S.-ul abia are timp sa respire uneori si poate unele lucruri le face in pripa. E foarte important cum primeste mesajul de la dispecerul 112, cat de multe detalii primeste de la acesta in legatura cu evenimentul.

Eu, de regula, iau numarul de telefon al apelantului si aflu direct de la acesta ce sesizeaza. Timpul imi permite sa fac acest lucru, altfel si eu as proceda la fel.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

:) ma amuzi. daca tu primesti apel cu privire la o incaierare de circa 100 de tigani care folosesc sabii si pistoale dai apelul prin telefon? e elementar ca trimiti mai multe forte. ea a trimis 3 politisti, din care o fata (probabil cunosti perceptia tiganilor despre femei, mai ales politiste) si un student. celelalte echipaje nici macar nu stiau ca exista asemenea apel. norocul nostru desi prinsi la mijloc, unde e drept ca nu am vazut pistoale, a fost ca ne-au cam ignorat. zburau sabiile pe langa noi, si batele. daca nu stiai in craiova este cea mai mare comunitate de tigani, asa ca argumentele cu privire la modul lor de manifestatie sunt de prisos. am solicitat si sprijinul colegilor ca era normal, dar pana una alta o.s.-ul respectiv s-a jucat cu viata mea si nu e tocmai in regula. acelasi o.s. nu raspunde nici la tel. de serviciu, nici la cel personal si nici la statie. misto nu? parerea mea, una peste alta, este ca dispecer tb pus un om cu experienta, care stie ce inseamna strada si care poate rezolva din telefon foarte multe apeluri. e posibil sa fii trimis la apeluri de genul: se sesizeaza ca str X este inundata? sau: pe str. Y nu functioneaza iluminatul public? eu am fost trimis la astfel de apeluri jenante. nu mai continui cu exemple ca mi se urca sangele in cap. si inca o intrebare: esti promotie august 2005?

nu vreau ca post-ul meu sa fie un atac direct catre respectivul(a) sau indreptat impotriva dispecerilor, ci doar un semnal de alarma. stiu ca totul pare mai simplu de la birou, unde vara e racoare si iarna cald, dar sa nu uitam ca toti suntem colegi si tb ca dispecerul sa se puna in pielea celui care se deplaseaza la evenimente si sa ceara cat mai multe informatii posibile despre eveniment. nu crezi? sa nu fim considerati si de colegi "bocteri" ca deja e prea mult...

Link to comment
Share on other sites

Nu ai spus nimic de 100 de persoane si, intr-adevar, daca O.S-ul stia acest aspect si nu a trimis decat un echipaj a gresit grav. Nu vreau sa caut circumstante atenuante, dar ai verificat daca stia exact despre implicarea unui numar atat de impresionant de tigani in scandalul respectiv? Ma gandesc sa nu fi primit de la dispeceratul 112 ceva de genul " pe strada x se bat niste tigani"!

E posibil sa fii trimis si la astfel de apeluri odata ce ele au fost preluate prin 112. In acest caz nu e vina O.S. ului, ci a celui care a calificat apelul ca fiind de urgenta. Dispecerul 112 trebuie sa ii explice apelantului ca evenimentul sesizat de el nu face obiectul muncii de politie si sa il indrume sa se adreseze institutiei competente cu rezolvarea problemei lui. Daca un astfel de apel este transmis mai departe, la O.S, atunci acesta trebuie sa se conformeze. Eu, am zis, de cele mai multe ori discut direct cu apelantul si este foarte important acest aspect, atat pentru mine cat si pentru cetatean. Din pacate nu toti O.S-ii au timp sa faca asta. :(

Sunt promotie dec 2006. Tu lucrezi la S6?

Link to comment
Share on other sites

Eu lucrez de la infiintarea sistemului (2005) la un Dispecerat 112 si va spun ca este o munca foarte stresanta si grea.(arat acest lucru fata de unii colegi din teren care spun ca stam toata ziua degeaba).Am vazut discutiile din acest topic si arat ca odata cu noile dispecerate care vor fi infiintate la municipii nu se stie daca va fi mai usor deoarece toate apelaurile ar putea trece tot prin dispeceratul central,in acest sens existand o permanenta monitorizare a apelurilor pentru a fi instiintat O.S.P. si comanda inspectoratului.Dar nu stie inca,vom vedea.

Edited by ramyru
Link to comment
Share on other sites

Ramyru nu este usor sa raspunzi la telefoanele pe care le dau tot felul de,, cetateni" .

Fiecare structura de suport are rolul ei, insa la aceste structuri ar trebuii sa ajungi atunci cand te cam lasa ,,muschiul" , te imbolnavesti sau ai stat pe la O.P. 7-8 anisori.

Colegii astia din teren la care te referi poate sunt suparati ca in timp ce tu iti bei cafeluta la caldurica fiind stresat ,ei se tavalesc cu hotii prin strada la - 25 de grade, lipsesc noptile de acasa, sunt platiti ca taximetrele la km etc pentru ca nu au avut norocul unora.

Personal nu as schimba locul cu tine, insa asta este optiunea mea, alti colegi poate viseaza si ei sa ajunga dispeceri ,nu ii poti condamna.

Parerea mea. :emo-yessir:

Link to comment
Share on other sites

Bine zis, Elvis, fiecare structura isi are rolul ei! D.p.m.d.v. atunci cand te straduiesti sa iti faci munca bine, e greu indiferent de structura din care faci parte.

P.S: Daca ar fi platiti la km, s-ar afla in Top 300 cei mai bogati romani. :clip:

Mi-as dori, daca se poate, sa ne lamureasca si pe noi colegii de la 112, de ce uneori preiau apeluri care nu sunt urgente sau care nu sunt de competenta politiei?

Poate ar trebui sa lucram putin la aceasta problema si sa invatam sa ne asumam raspunderea pentru actiunile noastre. Adica, sa nu mai incercam sa pasam o problema doar pentru a scapa de ea, ci sa incercam sa o rezolvam noi daca legea ne ofera aceasta posibilitate. :naughty:

Edited by bestkyky
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Preiau apelurile pentru ca trebuie aruncata "pisica" in curtea cuiva, ca sa ma exprim mai plastic. Si unde sa o arunci mai bine decat pe cei din teren. Dispecerul, in momentul cand a trimis omul in teren, deja 70-80% din responsabilitate a transferat-o celui din teren. Pot da destule exemple. Dar nu este cazul pe aria publica.

Link to comment
Share on other sites

din pacate in mare masura copman are dreptate. primesti un apel prin statie de genul ba du-te pana la adresa x xa e un apel 112 acolo. pai si ce e acolo? du-te ba ca vezi tu acolo!

buna atitudine...cea mai tare

Link to comment
Share on other sites

Problema cu apelurile de care mentioneaza ,,Bestkyky" este la STS care preia in prima faza apelul.Operatoarele STS transmit catre dispeceratul politiei toate porcariile,parca noi am fi "mafalda" si le stim pe toate .Cat despre apelurile ce tin de alta competenta,niciodata nu am transmis in teren asemenea cazuri.Mai transmitem in teren unele cazuri care nu par a fi urgente la prima vedere,insa mai tarziu se dovedesc a fi reale urgente(mai multe situatii prin care am trecut zicand: lasa ca nu-l mai deranjez pe colegul de la P.P. si mai tarziu as fi putut trage ponoasele de la conducerea inspectoratului.)

Nu stiu cum se lucreaza in judetul unde este alin2770 (Dolj) insa la mine nu exista"du-te acolo si ai sa vezi la fata locului despre ce este vorba".Depinde de fiecare dispecer si de experienta acestuia daca a lucrat in teren sau nu.Eu am lucrat 2 ani la P.P. si 3 ani agent de ordine la P.M. si stiu cum este in strada .Ca dispecer le transmit colegilor toate detalii despre caz,identitatea apelantului si nr.de telefon de pe care se apeleaza SUAU 112,toate acestea in functie de gravitatea si urgenta apelului.

Edited by ramyru
Link to comment
Share on other sites

In legatura cu serviciul de la Dispeceratul 112 toate locurile au fost scoase la concurs si fiecare ar fi putut sa se inscrie si cel mai competent sa castige.Nu stiu daca colegii din teren vorbesc fluent cel putin o limba straina(absolut necesara pe timpul serviciului,existand diferite cazuri in care trebuie sa discuti cu cetateni straini )sau stapanesc foarte bine cunoasterea calculatorului si lucrul cu acesta.Nu barfesc si nici nu pun in discutie greutatea muncii din teren cand esti in direct cu "cetateanul" si trebuie sa rezolvi o problema delicata(politistul este singur sau in cele mai fericite cazuri doi politisti si trebuie sa aplanezi un scandal intre "cetateni"de etnie rroma,numarul acestora fiind de peste 50 in mai toate cazurile),insa fiecare lucreaza unde se pricepe mai bine.

Lucrand in structurile mai susmentionate cunosc foarte bine cum se lucreaza ca ajutor sau sef de post la P.P. sau agent de ordine la P.M. si pana la momentul actual este bine in ambele cazuri.Cat despre nopti lucrate si la mine lucrez 7-8 nopti dintr-o luna.

Problema banilor este foarte mare pentru toti politistii intrucat majoritatea avem credite si suntem la mana euriborului,care daca va creste ne va ruina pe toti.ACEASTA ESTE CEA MAI MARE PROBLEMA PE CARE O AVEM CU TOTII.!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Exista o metodologie de lucru privind primirea apelurilor de la STS si transmitrea cazurilor catre lucratorii din teren,insa nu exista o lista clara cu situatiile in care se trimite sau nu politia la fata locului.Conducerea STS-ului ne-a comunicat ca ei preiau toate apelurile si le transmit marea majoritate catre Dispecratul Politiei intrucat noi stim ce sa facen cu ele.Asta este situatia,ei se scot prin transmiterea cazurilor catre noi sau pompieri,ambulanta.Au existat nenumarate certuri si discutii contradictorii cu privire la acesta situatie.

Link to comment
Share on other sites

E bine totusi ca putem discuta pe aceasta tema si, cu putin noroc, putem invata fiecare cate ceva.

Este usor sa scapi de raspundere pasand problema: STS-ul la dispeceratele 112, dispecerul la O.S, iar O.S-ul la cel din strada...dar e pacat sa ne batem joc de unii de altii. Atat timp cat exista o metodologie privind preluarea si transmiterea apelurilor de urgenta putem evita sa cadem in ridicol trimitand politistul un eveniment banal, doar pentru ca ne temem noi ca acesta sa nu ia amploare...e exact ca in povestea de care am mai amintit pe un alt topic, cea cu drobul de sare si copilul.

Din pacate, la Dolj asa se procedeaza, sau cel putin asa se proceda pe vremea mea, si in aceasta situatie colegii sunt indreptatiti sa fie nemultumiti :(

Link to comment
Share on other sites

Alin ma vad obligat sa le iau apararea celor de la 112.

Daca te vei pune putin in locul lor poate optica ti s-ar schimba.

Eu am facut chiar propuneri privind cazurile semnalate prin 112 care nu sunt de competenta celor din teren si care ar putea fi rezolvate direct de cel care preia apelul de la STS.

Elaborarea unor metodologii clare cu privire la preluarea cazurilor sesizate prin SNUAU 112, intrucat multe dintre acestea nu fac obiectul muncii de politie:

a )- solicitarea interventiei organelor de politie pentru rezolvarea unor probleme de familie, scandalul sau cearta desfasurandu-se in interiorul locuintei fara a tulbura linistea vecinilor sau a altor persoane. In cadrul legislativ existent nu se specifica cum se sanctioneaza aceste fapte ( discutii contradictorii, sotul vine beat acasa , copilul nu vrea sa mearga la scoala, sotia nu doreste sa mai vina la domiciliu, etc);

B)- solicitarea organelor de politie la cazurile a caror competenta de solutionare apartine instantei de judecata. Solutia poate fi comunicata de catre dispecerul care preia apelul, fara ca echipajul de politie sa se mai deplaseze la fata locului ( certuri intre soti aflati in divort care solicita politia pentru a impartii bunurile, precum si pentru custodia copiilor, fara ca instanta de judecata sa fi emis o hotarare in acest sens, constructii care nu respecta actele de cadastru, divergente intre firme si angajati privind plata salariilor, impartirea terenurilor intre membrii de familie fara a exista o hotarare judecatoreasca);

c)-solicitarea organelor de politie pentru rezolvarea unor probleme ale asociatiilor de locatari( inundatii, efectuarea de reparatii la partile comune ale imobilelor, instalarea internetului fara ca toti locatarii sa fie de acord );

d)-solicitarea interventiei politiei la blocarea locurilor de parcare , aceasta activitate fiind limitata din cauza faptului ca nu toti agentii de siguranta publica au calitatea de politist rutier, precum si a greutatii cu care, in anumite situatii, se pot indentifica conducatorii auto, etc

Dar pana ce ministerul nu vine in intampinarea problemelor cu care se confrunta politistul de la 112 nu se poate vorbii ca sunt rau intentionati.

Ia gandeste ca dispecerul primeste un apel pe 112 il rezolva din tastatura si peste sa zicem 1 ora la adresa respectiva te inregistrezi cu un omor.

Poti sa te pui in locul celui care nu te-a trimis la eveniment?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.