Jump to content
POLITISTI.ro

cristiancmd

Recommended Posts

Buna ziua, colegi!

Ma tot framanta o nelamurire in ultima vreme si desi am tot cautat prin L360 si L188 privind statutul atat al politistului cat si al funct. public, nu am gasit o lamurire. Intrebarea mea e urmatoare: incadrare in prima functie se face conform pregatirii si specializarii?

Fictiv, facand o analogie la o situatie reala: spre ex, daca eu am absolvit facultatea de autovehicule rutiere, pot fi incadrat in prima functie la rutiera pe motivarea ca e vorba de masini?desi fisa postului prevede peste 80% de atributii total diferite de specializare.

Sper sa ma fi facut inteles, va multumesc anticipat!

• Downvote 1

• Member

Fara suparare, asta este pe principiul: "pentru ca automobile si pentru ca ..."?

Daca iti doresti atat de mult sa fii incadrat ca si politist de rutiera trebuie sa absolvi o scoala de politie (de agenti sau de ofiteri).

Simplu. Nu?

• Member

Ce treaba are meseria de politist cu facultatea absolvita de tine? Asta ar trebui sa fie nelamurirea ta...

eu am dat doar un exemplu pur fictiv cu rutiera. spuneam de situatia de mai sus referindu-ma la faptul ca sunt multe functii ce stipuleaza in fisa postului studii de licenta (juridice, tehnice, etc) insa functia respectiva e strict legata de studii juridice. de ex, asa cum sa zicem Academia Tehnica Militara pregateste ingineri in diverse domenii tehnice, pentru nevoile MAI, in mod normal ei ar trebui sa fie incadrati in prima functie corespunzator cu domeniul de studiu.insa intrebarea mea e conform carui ordin, carei legi..etc se face incadrarea?sau mai bine spus, ce se incalca atunci cand incadrezi sa zicem un licentiat in informatica la, sa zicem, ordine publica?

Alex87, ceea ce am zis eu, am pus sub cuvantul fictiv.nu e vorba ca vreau sa ajung la rutiera sau ceva de genul. e o situatie concreta insa fac o analogie pentru a o intelege din motive...intelegi tu.eu sunt curios doar de cadrul legislativ ce stabileste niste relatii intre specializarea din fac si profilul dupa incadrare. si cand zic facultate ma refer la altele in afara Academiei de Politie, acolo lucrurile sunt clare.

• Moderator

Lasă analogiile şi abureala asta ieftină, aici nu este un site de rebus, integrame sau sudoku. Spune clar ce problemă ai şi care e situaţia concretă dacă vrei să primeşti răspunsuri concrete. Aici nu răspundem la analogii.

Inginerii de la măreţa academie tehnică militară, chiar dacă ies de acolo cu tot felul de aere şi muşte pe cap, crezându-se un fel de spioni, ajung în general la pompieri sau în structurile de logistică.

Nu e vorba de nicio abureala ieftina.motivul pentru care caut un cadru legislativ pt problema mea este acela ca am inceput sa ma interesez de jos pana...destul de sus.si probabil am deranjat cu intrebarile sau problema expusa, fapt pentru care s-a intors impotriva mea.si ceva ma face sa cred ca au patit-o destul de multi.si tocmai de asta nu vreau sa spun in mod concret. doar eram curios daca am fost pregatit pt MAI la o facultate profil tehnic (alta decat ATM ) pentru anumite nevoi si m-am trezit incadrat pe cu totul altceva fata de ceea ce ni se spusese, despre care nu am habar si nu are legatura cu ce am studiat..ce pot face in situatia asta?

Edited by cristiancmd

eu cautam o raspuns de genul: conform legii, ordinului cutare incadrarea in prima functie trebuie sa fie conform pregatirii si ceva gen atributiile specifice functiei sa fie cam din acelasi domeniu. o reglementare asemanatoare. nu am vrut sa fac nu stiu ce analogii sau mai stiu eu ce doar de dragul de a o face. voiam un raspuns la modul general pentru ca nu am vrut sa indic functia, profilul si locul in care sunt incadrat.

Ca idee, am terminat o facultate tehnica, cu diploma de inginer si acum sunt la o structura operativa, avand calitatea de politie judiciara. Socul pentru mine a fost ca nu am avut habar de nimic ce are legatura cu CP,CPP si altele si a trebuit sa incerc sa le invat si sa las deoparte 4 ani de studiu, asta fiind si motivul pentru care incerc sa gasesc o lege in domeniu, vreau sa fac ceea ce am invatat. Deci sunt un norocos inginer "cu tot felul de aere si muste pe cap", asa cum spunea colegul Catalin, generalizand. Imi fac mea culpa pentru ca nu m-am facut inteles, insa stiti cum se zice, inginerii au o privire inteligenta insa nu se pot exprima. In speranta ca este cineva care sa poata sa imi zica ceva legat de vreo lege, va multumesc pentru atentie si imi cer scuze daca nu am reusit sa explic asa cum trebuie.

• Upvote 1

In cazul tau ar fi o singura solutie, acceptata si aprobata de majoritatea politistilor : iti dai demisia si o motivezi prin aceea ca nu ai studiile necesare pentru aceasta profesie si iti cauti de lucru domnule inginer in alta parte, unde te poti faci util si iti poti dovedi abilitatile dobandite in scoala. Scoala tehnica nu are nicio treaba cu politia rutiera, poate locul tau ar fi la parcul auto, sa repari autoturismele ori sa inventezi ceva nou la motoarele acestora pentru a le face mai utile politistilor adevarati din operativ. Ma intreb retoric : cine ti-a dat tie avizul de politie judiciara?

• Upvote 1