Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea materialelor pirotehnice


NightWish

Recommended Posts

Habar n-am cum sa incep sa scriu,intru direct in subiect.Imi plac rachetele.Vreau sa fac una da' problema este combustibilul.Nu cum il fac,ci daca este legal sa il fac.Am gasit asta pe net:

categoria 1 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;

a) categoria P1 - articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

În cagoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi).

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani.

Eu am 16 ani.Avand in vedere ca nu bubuie si nu face zgomot(stau la tara,am unde sa ma duc astfel incat sa existe sanse sa nu fiu auzit nici daca as aprinde pocnitori cu toate ca arderea aia nu prea face zgomot) pot sa fac si sa folosesc un amestec de oxidant si combustibil care sa arda repede pentru a propulsa racheta?Ma gandeam la niste KNO3/zahar sau KClO3/zahar sau NH4CL3 ca oxidant si inca ceva pentru mai mult gaz care sa iasa din racheta dandu-i putere mai mare.

Mentionez ca racheta nu este destinata sa fie folosita ca aritificiile,adica nu are nimic care sa explodeze/deflagreze/arda la bord(decat in ultimul caz este combustibilul care arde,adica ceva de genu' chibritului cand se aprinde dar putin mai repede).

Link to comment
  • Moderator

Incearca totusi sa vezi ce scriu alti pasionati pe un forum romanesc... Cele straine cred ca nu vor dezbate problema legislatiei romanesti, cea care te intereseaza pe tine.

Google it!

Link to comment
  • 4 years later...

Buna, sunt nou pe aici dar nu asta e ce am vrut sa intreb.(am 19 ani)
Suntem in 2018, inca putin si 2019, folosirea materialelor pirotehnice din categoria 1 si P1 sunt legale sau nu, de catre persoanele care au implinit varsta de 18 ani?

Am aflat asa: 

Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive:
Art. 7
(1)�Persoanele fizice nu au dreptul sa detina, sa utilizeze, sa transporte, sa depoziteze, sa experimenteze ori sa manuiasca explozivi de uz civil sau articole pirotehnice daca nu fac dovada calitatii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat si nu reprezinta o persoana juridica autorizata si inregistrata conform prevederilor legale. 
(2)�Personalul special instruit poate manipula materii explozive numai sub supravegherea unui artificier sau a unui pirotehnician autorizat. 
--------------------(3)�Prin exceptie de la prevederile alin. (1): ----------------------
a)�persoanele care au implinit varsta de 16 ani pot detine si utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 si P1; 

b)�persoanele care au varsta peste 15 ani si care urmeaza cursuri de formare in invatamantul de specialitate pot avea la dispozitie articole pirotehnice numai pe timpul instruirii.

Deci:

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. 

Cu toate acestea, ca o excepţie de la cele prezentate,  persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot achiziționa, deține și folosi numai articole pirotehnice din categoria 1 şi P1, adică cele de tipul: focuri bengale, jerbe, artificii, steluțe, granule scânteietoare, lumânări de tort.

Deci, folosirea si detinerea de materiale pirotehnice 1/P1 de o persoana fizica care a implinit varsta de 18 ani este legala?

 

Link to comment
  • Marius changed the title to Folosirea materialelor pirotehnice

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.