Jump to content
POLITISTI.ro

Inselatorie pe net


iarina

Recommended Posts

Buna ziua

 

Titlul topicului spune aproape tot.

Am facut niste cumparaturi de pe un site cu vanzari cu plata ramburs. Acasa, la deschiderea coletului, nimic nu corespundea, produsele fiind uzate si deteriorate.

Am incercat pe diferite cai si mijloace sa iau lagatura cu impostoarea, fara nici o sansa...

Am imaginile cu produsele postate si detin produsele cumparate, pentru comparatie.

Pot face o plangere la politie pentru inselaciune ?  Nu a ridicat inca banii, fiind intre cele doua oficii postale.

Ma gandesc ( ca omul practic) sa fac plangere la circa de politie de are apartine insalatoare ( pentru eficienta ca timp ) ? sau trebuie in orasul in care locuiesc eu?

Am sanse sa imi recuperez banii cu ajutorul politiei ?

Va multumesc.

Link to comment
  • Moderator

Degeaba depui plângere la poliție, pentru că fapta nu îndeplinește elementele constitutive ale infracţiunii de înșelăciune, este un litigiu comercial/civil ce poate fi soluționat doar de instanța de judecată. Îți recomand să o acționezi în instanță.

Link to comment

Buna, nu ma convingeti...:) inselaciune=inducere in eroare, escrocherie, am imaginile cu ceea ce a postat si realitatea care este deplorabila. A facut-o evident, intentionat, daca ar fi de buna credinta ar colabora si si-ar lua inapoi marfa si mi-ar returna banii, eu nu acasta am comandat-o !  Ar fi de dorit sa se implice politia pentru astfel de fapte oarecum "minore", nu sa ajungem pentru atat in instanta.

As mai vrea si alte opinii.

Multumesc

Link to comment
  • Moderator

Trebuia sa deschizi coletul si apoi sa faci plata.

Faptul ca respectivul nu si-a respectat o intelegere prealabila pe care a incheiat-o cu tine nu e de competenta politiei.

Respectivul poate sustine ca el ti-a trimis ce trebuia iar tu apoi ai schimbat bunul trimis cu un altul de o alta calitate inferioara.


litigiu civil, orice neînţelegere sau conflict ivit între subiectele raporturilor juridice civile cu privire la modul cum acestea îşi exercită drepturile şi îşi îndeplinesc obligaţiile. La starea de l.c. se ajunge, de regulă, prin faptele persoanelor obligate, care nu dau urmare pretenţiilor pe care titularii de drepturi, în temeiul prerogativelor lor, le pot emite faţă de ele, ori îi împiedică de a săvârşi, în legătură cu exercitarea drepturilor ce le aparţin, anumite acte sau fapte juridice. Potrivit principiului nemo esse iudex in sua causa potest (nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză) orice l.c. trebuie să fie dedus, spre a fi soluţionat, în faţa organelor de jurisdicţie competente [v. şi proces civil; jurisdicţie].

Link to comment

iarina, nu cunosc cazul tau insa atunci cand cumperi un chilipir de pe internet nu te astepta sa fie un produs care ar arata de milioane,cand tu ai platit in maruntis.ok,tu te legi de faptul ca in poze este una si in realitate este alt lucru? sau in poza este un lucru si tu ai primit un lucru asemanator? era inselaciune daca vanzatorul spunea ca iti trimite un tablou si de fapt iti trimit un creion cu valoare recunoscuta de 1 leu,aici poate.insa in cazul tau ca ai cerut o bluza si ai primit o fusta,nu este inselaciune asa cum reiesea ea din codul penal.apoi daca era de la un comerciant se utilizau variantele de retur hotarate prin legi si ordonante care protejeaza cumparatorul online.tu trebuie sa te pui si in situatia vanzatorului.daca acesta trimite 5 comenzi si 4 vor retur intucat bluzele au scame ,cine ii despagubeste pe vanzator? acum exista varianta sa deschizi coletul inainte sa platesti,nu trebuia sa te zgarcesti! este urat sa faci presiuni de genu,ca mergi la politie etc... iar apoi,inainte sa comanzi ar fi trebuit sa discuti cu persoana in cauza conditiile de retur daca este cazul.daca vanzatorul te ar suna sa isi ceara bani in plus pentru ca dupa expeditie s a dat seama ca valoarea obiectului expediat este mai mare sau coletul inapoi,cum ar fi? nu ti ar placea.asa si tu.voi 2 aveti o conventie.daca nu puteti ajunge la o intelegere veti ajunge la un cabinet de mediere.apoi gandes te te si in cat timp ,daca castigi reusesti sa iti recuperezi banii pe avocat si pe infatisari si etc.pt ca daca cineva vinde haine folosite pe internet asta nu inseamna ca are o situatie financiara buna.poate nici salariu nu are,deci nu ii poate face nici macar proprire.data viitoare ai grija si nu te mai zgarcii.de asemenea trebuie sa stii ca sunt si produse care indiferent de unde le cumperi,nu se mai returneaza( lenjerie,cosmetice,etc)

Link to comment

Doamna Kitty, nu am cumparat chilipiruri pentru ca nu am dat putini bani ( pentru un salariu de bugetar ). Explicatiile dvs. nu ma conving si nu au nici o logica, nu cred ca trebuie sa accept niste lucruri deteriorate cand se pretindeau ca erau noi, am discutat de nenumarate ori cu aceasta sarlatanca, i-am achitat taxa de transport spre mine si daca ar fi de buna credinta ( asa cum am fost eu ) ar trebui sa-si primeasca lucrurile inapoi ( trimise pe cheluiala mea, din nou ! ) oricum, nu este vorba de haine si nici nu m-am zgarcit -nu am negociat si dupa discutii in care mi-a povestit induiosator prin ce trece, divort, etc,  am crezut-o asta e ! dar asta nu inseamna ca daca esti de buna credinta TREBUIE sa fi si luat de fraier, deci pana unde se poate merge daca politia nu intervine ? ...cine are bani de avocat sau timp de procese ?


Multumesc Danpin, sunt 5 produse, nu aveam cum sa le inlocuiesc chiar pe toate...

Link to comment

inducerea in eroare nu este inselaciune daca exista un raport civil.cazul dumneavoastra este eroare si este in dreptul civil.eroarea ,dolul si violenta fiind motive de reziliere si punerea participantiilor in conditia anterior de a intreprinde orice actiune. daca cautati pe google o sa gasiti si explicatia. eu va spun dpdv legal ce se face.daca nu ajungeti la o intelegere impreuna o sa ajungeti intr un cabinet de mediere. vanzatorul nu are nicio scuza insa nici dumneavoastra nu aveti .este un raport civil,intrucat actiunea dumneavoastra a fost finlizata cu o prestatie pecuniara.si astfel situatia dumneavoastra se vor aplica legiile din codul civil! si nu din codul penal.

Link to comment

Daca persoana de la care ai cumparat nu ti-a mai raspuns si nu ai putut sa mai iei legatura cu ea sigur se ocupa cu astfel de inselaciuni. Trebuie sa facem distictie intre o persoana fizica sau juridica care se ocupa cu comercializare unor produse si intre o persoana  ce nu se ocupa cu astfel de  activitati ci a dat anuntul numai pentru a insela oamenii. Eu cred ca ne aflam in cea de/a doua situatie, astfel ca este clar inselaciune . Personal am avut multe dosare in lucru, cu un mod de operare similar. La inceput, smecherii puneau in colet cartofi, sticle de apa etc.Ulterior sau mai profilat si pun bunuri defecte din aceiasi gama ca cel comandat. In proportie de 80% din cazuri  am recuperat si prejudicial.

La posta nu poti deschide coletul decat daca il platesti.

Asa ca fa plangere la politie, la locul de domiciliu, astfel banii pot fi blocati, si daca se dovedeste sa este inselaciune se poate solicita prin ordonanta sa-ti fie restituiti.

  • Upvote 1
  • Downvote 6
Link to comment

Multumesc Pavelnicu, am mai prins curaj :) ...nu suntem chiar in tara nimanui, asa imi spun mereu si nu renunt. Este persoana fizica si indiscutabil versata in domeniu. As vrea sa va intreb daca ar fi mai eficient sa depun o plangere in scris la sectia de politie de care apartine escroaca, din Bucuresti,  sau in orasul in care locuiesc eu ? Am comunicat excelent cu diriginta de la posta de unde trebuie sa isi ridice banii dar din pacate, cred ca doamna nu poate face prea mult in acest sens, nu-i asa ? ...:( 

Multumesc pentru ajutor si consultanta, mi-ar fi utila orice recomandare in acest sens.

Link to comment
  • Moderator

pavelnicu,vorbesti prostii. Nu compara situatia expusa in acest topic cu situatia expusa de tine. Sunt diametral opuse. In acest caz este clar vorba de un litigiu civil iar un eventual dosar penal deschis s-ar incheia invariabil cu solutia de clasare. Nu mai da sfaturi daca ai carente in materie de drept civil.

Iarina, nu e problema politiei ca nu ai tu bani de avocat sau de procese. Daca legea spune ca ai dreptul sa mergi la proces sa iti recuperezi banii, asta faci. Stiu ca la politie este gratis sa apelezi,insa trebuie sa intelegi ca politia nu se poate substitui altor institutii de drept ale statului roman, in speta, instantelor de judecata.

Edited by Cristi
  • Upvote 4
Link to comment

Hmmm...da, pana la urma asa este...in final cer cheltuieli de judecata, insa nu imi permit nici din cauza distantei nici din cauza timpului sa ma prezint la proces si credeti-ma, pentru recuperarea unui prejudiciu de 700 de lei, am avut un proces care a durat 3 ani, ma intreb nu e mai simplu sa rezolve politia o situatie care poate fi atat de usor solutionata ca timp si cost ?

Multumesc.

Link to comment
  • Moderator

pavelnicu ar fi mult mai bine dacă te-ai abţine să dai asemenea sfaturi, pentru că vei pune inutil oamenii pe drumuri şi ne faci de râs.

Nu trebuie să te superi pe noi, dar trebuie să citeşti şi să te documentezi mai mult, pentru că nu toate "ţepele" de acest fel îndeplinesc elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, aşa cum este prevăzută în Codul Penal.

 

Pentru existenţa infracţiunii de înşelăciune, este necesar ca înşelarea să fie rezultatul unor manopere dolosive (acţiuni/fapte de rea-credinţă, folosite pentru încheierea înţelegerii/acţiunii respective, un mijloc de inducere în eroare a persoanei vătămate fără de care persoana vătămată să nu fi încheiat înţelegerea respectivă), iar simpla minciună a uneia dintre părţi la încheierea sau executarea unei înţelegeri sau a unui contracti nu poate fi un element component al laturii obiective a infracţiunii de înşelăciune.

 

O simplă minciună a uneia dintre părţi la încheierea sau executarea unui contract ori a unei înţelegeri nu poate fi un element component al laturii obiective a infracţiunii de înşelăciune. Se consideră că reaua-credinţă dovedită că a fost urmărită şi exercitată voluntar şi conştient anterior încheierii înţelegerii este necesară pentru a îndeplini elementele constitutive ale infractiunii de înşelăciune prevăzută de C. pen, iar în sensul ăsta magistratul are nevoie de probe materiale care să susţină acest lucru.

 

Cele mai multe înţelegeri de acest fel stabilite pe internet au o valoare contractuală conform Codul Civil, iar nerespectarea prevederilor contractuale este doar litigiu civil (delict de natură civilă, nu penală) care se află în competenţa pentru soluţionare a instantei civile.

  • Upvote 1
Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri, trebuie sa recunosc, polemica, dintre dvs. domnilor, imi este utila :) In concluzie, merg dimineata la politie sau nu ? :)...mie mi se pare ca ma incadrez in definitia data de Marius inselaciunii, a fost clar rea credinta si inducere in eroare. Eu nu am incheiat nici o intelegere pentru produse vechi si uzate ci pentru unele noi, dovada sunt fotografiile postate si realitatea.

Ma intreb daca credeti ca ar fi util sa-i trimit inapoi produsele ramburs, cu riscul ca se vor intoarce inapoi ( dovada faptul ca nu imi raspunde la nici un fel de mesaje, tel, sms-uri, ca sa ne intelegem amiabil ), dar va constitui o dovada in plus pentru nerecunoasterea faptei si intentia de inselaciune.

Va multumesc tuturor si va doresc o duminica frumoasa !

Link to comment

Domnule Cristi, am inteles mai mult decat credeti, insa in disperare de cauza, imi ramane, cel putin momentan, sa intreb si sa astept si alte opinii si sfaturi, nu am dat cu piatra...numai de cap  :(  ...nu fiti rautacios :emo-box:

Link to comment
  • Moderator

Nu sunt răutăcios, îţi spun doar care e calea legală de urmat. Dacă vrei să înţelegi, bine. Dacă nu, iar la fel.

Link to comment

Iarina, este dreptul tau sa formulezi plangere la politie, indiferent de situatie, insa colegii mei ti-au explicat care este cel mai probabil si solutia finala, respectiv neinceperea urmaririi penale, intrucat fapta reclamata de tine nu este prevazuta de legea penala. Ti s-a recomandat sa te adresezi instantei de judecata pentru a castiga timp, deoarece rezultatul va fi acelasi. Intre faptele de inselaciune, abuz de incredere si litigiu civil diferenta este foarte mica, insa interpretarea o face organul de urmarire penala(politist si procuror) nici nu se ajunge la judecator decat in eventualitatea unei plangeri ulterioare impotriva solutiei date de procuror.

Link to comment

Cu riscul de a-mi face breasla de rusine, Iarina, te sfatuiesc sa mergi sa faci plangere la politie. Daca situatia descrisa de tine este reala, flerul meu imi spune, prin prisma dosarelor cu acest mod de operare pe  care le-am rezolvat ca se poate merge pe inselaciune.

Asa necetit cum sunt , flerul meu de politist imi spune ca este vorba de o persoana care se ocupa cu astfel de inselaciuni, nu esti prima persoana inselata si daca cineva nu o va opri nu vei fi nici ultima. Pariez cu asta cu demisia mea din politie. Merge cineva din colegi? :hmmmt:

  • Downvote 7
Link to comment
  • Moderator

Dezamagirea va fi mai mare pentru cel care citeste sfaturile tale si apoi face plangere la politie, solutionata apoi cu o mare clasare... 

Fiindca, nu-i asa, un politist de pe forum i-a spus ca este infractiune si "coruptii", "cei mana in mana cu hotii" de la sectie, nu au vrut sa ii faca dreptate...

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

pavelnicu, trezeşte-te dragule la realitate! Mai citeşte şi tu nitel noile coduri, mai citeşte puţin codul civil! Tu nu ai observat că a dispărut înşelăciunea prin contracte şi convenţii iar când spun că a dispărut, mă refer la faptul că a dispărut, nu că a fost absorbit în forma simplă a înşelăciunii, ci a fost trecut în domeniul civil, exact cum era până în 2006? Dacă înainte de noul Cod Penal puteai forţa un dosar penal pe acest tip de înşelăciune, deşi invariabil sunt convins că se termina cu N.U.P., acum la revedere. Serios, nu mai da sfaturi, pentru că oamenii vor fi dezamăgiţi şi vor considera că se complotează împotriva lor pentru că le-a spus un poliţist că se poate.

  • Upvote 4
Link to comment
  • Moderator

Şi uite aşa, punem aiurea oamenii pe drumuri, bazându-ne pe fler şi nu pe lege, iar după ce inevitabilul se produce, adoptându-se măsura legală, omul care are tendinţa să creadă mai repede ceea ce îi place să audă, se va considera nedreptăţit, va considera că poliţiştii unde a depus plânegrea sunt mână-n mînă cu infractorii şi aşa mai departe, pentru că nu-i aşa ... un poliţist cu fler şi parior i-a spus contrariu. 

  • Upvote 3
Link to comment

Permiteti sa postez si eu din experienta proprie cu achizitiile si livrarile pe internet.

 

In situatia in care comandati de pe net asigurati-va de urmatoarele:

 

- inainte de plasarea comenzii verificati daca livrarea se poate face prin curier neaparat cu permisiunea de deschidere/verificare a coletului inainte de plata

- solicitati persoanei care vinde produsul sa va dea numele, adresa si un telefon.

- unii se bucura la transportul prin Posta Romana, dar asta este defapt un avantaj pentru vanzator si dezavantaj pentru cumparator. Posta Romana este un mic privat caruia nu-i pasa nici de continut nici de reclamatiile voastre. Plus cozi mari si ore pierdute aiurea.

- la primirea coletului verificati, fotografiati, iar daca produsele nu corespund nu platiti. Daca curierul devine agresiv sunati la firma de curierat (se mai intampla si asemenea cazuri cand curierii sunt mana in mana si fac pe smecherii incercand sa intimideze)

- NU acceptati produsul necorespunzator cu ce vi s-a promis si NU respectati sfaturile curierilor care spun in general "trimiteti mail la sediul central si vi se rezolva problema". Fac asta ca sa ia banu si sa plece cat mai repede. NU au voie sa faca asta (decat daca se greseste suma aferenta serviciului de transport), ci trebuie sa faca un proces verbal de constatare a livrarii. Au aceste formulare cu ei, permanent. Daca a plecat, ati pierdut banii.

- NU cumparati de pe internet fara asigurarea coletului la transport (in special daca valoarea coletului depaseste 500 lei).

- puneti toate intrebarile ce va vin in cap INAINTE de a cumpara si de preferat intr-un singur mesaj, pe puncte (1. 2. 3.). Daca vanzatorul devine deranjat sau nu raspunde complet, repetati intrebarile neraspunse, iar daca devine deranjat sau intarzie raspunsurile, mai bine evitati!

- NU cumparati de pe siteuri de anunturi tip fantoma, unde suportul cu clientii nu exista nici virtual nici fizic.

- daca aveti probleme cu produse cumparate prin siteuri de anunturi, informati siteul de anunturi cu privire la inselaciune sau incercarea de inselaciune, cu poze si ce dovezi mai aveti.

- siteurile de anunturi de prestigiu va pot ajuta la gasirea infractorului prin furnizarea adreselor de unde s-a autentificat infractorul, dar, atentie, numai cu solicitare din partea judecatorului (in proces).

 

Daca ajunget iin situatia data aici si ati platit si nu aveti proces verbal din partea curierului / postei romane, politia nu va poate ajuta. Daca vreti puteti merge la sectia de politie de care apartineti si puteti obtine maxim o constatare din partea lor, dar nu este de competenta lor. Daca vreti sa faceti ceva si aveti TOATE datele personale ale persoanei care v-a inselat, dati-o in judecata. In prealabil informati-o de actiunea ce urmeaza a fi intreprinsa impotriva ei daca nu se rezolva, in scris, email sau scrisoare sau fax, NU sms, si mai incercati pentru ultima oara sa rezolvati pe cale amiabila. Ajuta acest lucru intr-un eventual proces pentru ca dati dovada de bunavointa si vreti sa rezolvati pe cale amiabila.

 

Daca urmeaza proces si suma merita efortul, asteptati circa 1 an sa vi se dea termen de judecata. Sistemul vrea sa ne ajute, dar din pacate nu are suficienti oameni.

 

Multumesc pt timpul acordat si toate cele bune.

 

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.