Jump to content
POLITISTI.ro

Accident fara victime


Mooncaller

Recommended Posts

Buna ziua.

Am o nelamurire in privinta unui accident la care am luat parte si din care nu am inteles cine se face vinovat.

Mergand pe un drum am ajuns la o intersectie in cruce nesemnalizata, deodata mi-a aparut in partea dreapta o masina care mi-a taiat calea si am acrosat-o.
Ajuns la fata locului agentul constatator m-a invinuit pe mine deoarece nu am acordat prioritatea de dreapta, nestiind daca drumul este principal sau secundar.
Apoi am mers la primarie la urbanism am aflat ca drumul pe care circulam eu era strada principala (adica ingrosat cu marcar negru), iar celalalt era marcat cu 2 linii subtiri (alee pietonala).

La aceasta postare anexez schita (eu circuland pe drumul albastru), impacul a avut loc in dreptul X-ului de pe schita.

Astept pareri.

Cu stima,
Mooncaller.

post-13820-0-51037000-1399888815_thumb.j

Link to comment
  • Moderator

În legislația rutieră nu exista noțiunile de "drum principal" sau "drum secundar", există doar categoriile drumurilor: național, judetean etc.

În situațiile de acest fel, respectiv intersecții nedirijate se aplică regula priorității de dreapta.

Extras din

§ 6. Intersecţii şi obligaţia de a ceda trecerea

Art. 129. – (1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul din indicatoarele având semnificaţia: „Drum cu prioritate”, „Intersecţie cu un drum fără prioritate” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”, are prioritate de trecere.

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Art. 130. – Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea intr-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.

Art. 131. – (1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordură este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe partea carosabilă pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta, dacă tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu.

Art. 132. – Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impun trecerea pe sensul opus este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.

Art. 133. – În cazul prevăzut la art. 51 alin. (2), conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere participanţilor la trafic cu care se intersectează şi care circulă conform semnificaţiei culorii semaforului care li se adresează.

Art. 134. – La ieşirea din zonele rezidenţiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează.

Art. 135. – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;

b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;

c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;

d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;

e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);

f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;

g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Ce ți-au spus idioții de la primărie nu are legătură cu realitatea, ăia habar nu au pe ce lume trăiesc.

Link to comment

Deci sa inteleg ca intr-un oras nu sunt strazi principale si nici strazi secundare?


Bine, multumesc de raspuns.

O zi buna iti doresc.

Link to comment
  • Moderator

E posibil să existe, dar asta nu înseamnă că au vreo relevanță din punct de vedere rutier. Citește legislația rutieră pentru că doar aia contează, nu pleca urechea la habarniștii din primării.

Link to comment

Asta este forma aproximativa a strazii respective.

Daca eu circul pe albastru, inseamna ca trebuie sa opresc si sa acord prioritate tuturor celor care vin de pe strazile rosii?

post-13820-0-62081900-1399891850_thumb.j

Link to comment
  • Moderator

Dacă nu sunt indicatoare, semanfoare, etc, da trebuie să le acorzi prioritate numai celor care circulă din partea draptă (prioritatea de dreapta). 

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.