Jump to content
POLITISTI.ro
yo3ies

Nou mod de operare pentru înşelăciunile prin telefon

Recommended Posts

yo3ies

ATENTIE un nou tip de frauda pare sa se prefigureze la orizont. Tocmai acum cateva minute a primit sotia mea un sms in care scrie: Daca poti sa ma suni am ceva important sa-ti spun 009609005781 dupa cod e un numar de international din Maldive si nu avem cunostinte in Maldive, si nu stiu de ce banuiesc ca e un numar cu suprataxa.

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
RhaDoo2808

Salut. Astazi am primit si eu acelasi mesaj, cu nr de tel: 009609005781.

Desigur ca mi-am dat seama de cum l-am citit ca este o teapa a jegurilor care nu mai ajung la puscarie... Chiar nu se pot aresta aceste jigodii pentru frauda?????

Edited by RhaDoo2808
 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Arestarea se dispune de judecător, nu de politişti.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cristi

Salut. Astazi am primit si eu acelasi mesaj, cu nr de tel: 009609005781.

Desigur ca mi-am dat seama de cum l-am citit ca este o teapa a jegurilor care nu mai ajung la puscarie... Chiar nu se pot aresta aceste jigodii pentru frauda?????

Te-ai gândit că poate ăia sunt deja în puşcărie?

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
RhaDoo2808

M-am gandit si la asta, dar daca o sa depun plangere la politie, chiar nu se pot intercepta apelurile si localiza individul?? In ultima vreme e la moda sa nu poti localiza un amarat de telefon...

 • Downvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ben

Ai fost prejudiciat in vreun fel? Sau iti place sa vb ca sa te afli asa in treaba? Dupa tine totul e asa de simplu, ce maaare branza sa localizezi telefoane, sa arestezi oameni. Corect? Pt tine toate tainele justitiei si ale activitatii judiciare nu sunt un mister. O ecuatie de gradul 2 cel mult.

 

 

Asa si tu ... Exact la fel. Ce mare smecherie si cu hotii astia? Probatiunea da-o naibii ...

Edited by Ben
 • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alleycat

La cum trebuie efectuată justiția și la fotbal se pricepe toată lumea....

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
yo3ies

Am sapat mai mult printre prietenii mei de pe facebook si se pare ca mai multe persoane au primit acest tip de mesaj. Recomand atentie si imprastierea vestii mai departe, as prefera sa nu vedem pagubiti si excrocii sa nu isi poata recupera nici macar investitia facuta in SMS-urile trimise. Avand in vedere ca acele numere de telefon sunt pe teritoriul altui stat si nici macar in UE banuiesc ca au gasit chichitele legislative sa ingreuneze munca autoritatilor. Cred ca aceasta ar fi cea mai mare lovitura pe care ar putea sa o primeasca acesti excroci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BogdanAlx

Nu e numai din Maldive mare atenție.Eu am primit din Belarus, tatăl meu din Siria...

Share this post


Link to post
Share on other sites
benkb

Ca sa va dati seama cata libertate e in unele penitenciare.

In urma cu vreo doi ani lucram ca suport tehnic pentru o companie de telecom din romania iar spre seara colegul din fata primeste un apel de la un client prepay, suparat ca nu-si poate instala NFS pe telefon. Face omul cateva verificari dupa care ii recomanda clientului sa dea fuga intr-un shop ca poate e sim-ul busit. Raspunsul imediat al clientului a fost: "Nu pot fratica, ca-s in parnaie la Galati!"

Iti imaginezi cate fraude se pot face cu telefoanele dupa gratii, din moment ce unii isi iau jocurile de pe internet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alex87

Penitenciarele din Galati si Braila sunt renumite pentru "libertatile" oferite "chiriasilor".

Din pacate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • NewsBot
   By NewsBot
   Percheziţii la suspecţi de înşelăciuni prin telefon

   20 de persoane sunt suspectate de poliţiştii băcăuani că au înşelat, prin telefon, mai mulţi cetăţeni din judeţul Bacău, cu sume de bani cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro.

   Poliţiştii de investigaţii criminale din Moineşti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I, efectuează cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, comise în dauna unor cetăţeni din judeţul Bacău.

   Din cercetări s-a stabilit că părţile vătămate au fost contactate telefonic de persoane care s-au dat drept membri ai familiei sau apropiaţi ai acestora şi care afirmau că au fost implicate în accidente rutiere şi au nevoie de sume de bani pentru a soluţiona această problemă.

   Ca urmare a investigaţiilor desfăşurate în cauză, poliţiştii au identificat 20 de persoane suspectate de săvârşirea acestor fapte. Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 21 ianuarie a.c., poliţiştii au efectuat percheziţii într-un penitenciar din ţară, în care se aflau în detenţie două dintre persoanele suspectate de săvârşirea acestor infracţiuni. Au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 8 telefoane mobile şi cartele reîncărcabile, achiziţionate ilicit şi deţinute fără drept.

   Totodată, au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa soţiei unuia dintre suspecţi, unde poliţiştii au identificat şi ridicat sume de bani şi aparatură electronică, în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei, cu privire la care există suspiciunea că provin din comiterea unor infracţiuni.

   Cercetările continuă în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.   Pentru a nu deveni victima acestor genuri de infracţiuni, poliţiştii recomandă:
   verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului NU REŢIN TELEFOANELE MOBILE;
   dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
   fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumnea¬voastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
   nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legi¬timaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
   nu trimiteţi bani, solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!
   nu daţi curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi, în mod conştient, un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!
   nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!
   nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit prin e-mail/fax!
   nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi!

   I.G.P.R. -Centrul de Informare și Relaţii Publice
  • serk17
   By serk17
   Buna ziua, am un caz destul de complicat pentru ca nu m-am asigurat de la inceput de problemele ce ar putea interveni.
    
   Am gasit un loc de munca part-time ca si colaborator design afise pentru un club din satul Borsa, jud. Cluj. Anuntul era postat de o alta persoana decat patronul clubului, si anume fotograful. Acesta m-a trimis la patron si am purtat cu el o conversatie pe Facebook despre locul de munca. Ne-am inteles la o suma decenta atat pentru mine cat si pentru el, care se va fi dat per afis. Dupa cateva zile, am terminat 4 afise si un logo (2 dintre afise erau doar prototip, ne-am inteles ca nu il voi taxa pentru ele), asadar avea de platit 2 afise si un logo (problema e ca nu m-am semnat absolut nicaieri pe ele, singura dovada fiind conversatia de pe Facebook). Ne-am inteles la o data ca sa ne intalnim sa-mi dea banii, insa nu a respectat-o si a tot amanat, iar intr-un final, dupa o saptamana de la data initiala, mi-a zis ca nu imi da niciun ban. Eu i-am spus ca o sa depun plangere de frauda online (suma e infima, stiu ca nu m-ar baga nimeni in seama), atentie, i-am spus, nu l-am amenintat, iar el a inceput sa ma ameninte ca va trebui sa am grija cand ies in oras, ca el cunoaste multa lume grea etc.
    
   Intrebarea mea este: ce sa fac? Pe langa faptul ca nu mi-am recuperat banii munciti, acum am si un posibil pericol pe cap si nu as vrea sa las situatia in acest stadiu. E vreo metoda prin care as putea sa-l infund? M-ar baga cineva in seama?
    
   Multumesc mult de ajutor!
  • danpin
   By danpin
   TINETI MINTE:

   NIMIC NU E GRATIS !
   NIMENI NU CASTIGA NIMIC DACA NU A JUCAT UNDEVA!
   NICI O FIRMA DE TELEFONIE, BAUTURI RACORITOARE, COSMETICE NU OFERA NIMIC LA TELEFON!
   NU RASPUNDETI LA SONDAJE FACUTE LA TELEFON SAU LA USA!
   NU VORBITI CU NIMENI LA USA CHIAR DACA ARE ECUSON. IMPRIMANTA FACE ORICE!
   NU CUMPARATI NIMIC DE LA NIMENI AMBULANT. NU S-AU INVENTAT MINUNI!
   NU VORBITI NIMIC CU UN NECUNOSCUT!
   NU, NU ATI DAT LOVITURA; NIMENI NU VA OFERA CEVA MAI IEFTIN, VA ESCROCHEAZA!
   ELECTRICA, GAZELE SAU ROMTELECOMUL VIN LA USA CU ADMINISTRATORUL BLOCULUI!
   NU DESCHIDETI USA UNUI NECUNOSCUT! SIGUR EL ARE INTERES SA II DESCHIZI, NU TU!
   DACA PRIMITI UN TELEFON SAU UN SMS CA ATI CASTIGAT NU STIU CE, SPUNETI SA VA TRIMITA SCRIS.
   VA INTREABA NUMELE SI ADRESA SI S-A DAT DE GOL. DACA SUNA DE LA ROMTELECOM, ORANGE SAU ORICE ALTA FIRMA STIE SI CUM VA CHEAMA SI ADRESA, NU TREBUIE SA VA INTREBE.
   FIRMELE (ROMTELECOM, ORANGE, ELECTRICA, ETC) NU VA DAU TELEFON NICIODATA. DAU IN SCRIS. TOTUL.

   1. Înşelăciunea "verigheta şi inelul de aur găsite pe jos"
   Ţintele înşelăciunii pot fi orice persoane.
   Profilul escrocului: oameni care stârnesc încrederea şi care par oarecum naivi, pentru ca păgubitul să creadă că el este cel care face "marea afacerea", să nu bănuiască escrocheria.
   Modul de operare
   Autorul aruncă pe jos o verighta, un inel de aur şi stă undeva retras. În momentul în care ocheşte o posibilă victimă, se duce grăbit, ia inelul de pe jos şi pare foarte mirat şi încântat de ce a descoperit. "Tu, viitorul păgubit, când îl vezi, te gândeşti: ia uite, mă, ce baftă şi pe ăsta. Omul continuă, bă, o avea şi diamante, o avea şi nu ştiu ce. Efectiv îţi activează sentimentul de invidie", explică Marius Negrescu, reprezentat al Departamentului Fraude la Poliţia Capitalei. După ce a reuşit să facă persoana atentă la marea: descoperire, începe să schimbe tactica, spune că nu ştie ce ar putea face cu el şi, în plus, are mare nevoie de bani într-un timp scurt. Aşa că-i propune persoanei acostate pe stradă să-l cumpere. La o sumă acceptabilă, după negocieri, reuşeşte să-l vândă. "Oamenii sunt orbiţi de descoperirea unui obiect de mare valoare şi de a obţine un preţ bun pe el", declară comisarul.

   2. Înşelăciunea cu ghicitul
   Ţintele acestei înşelăciuni sunt tinerii, în special fetele.
   Profilul escrocului: femei de etnie romă.
   Modul de operare
   Femeile abordeaza oameni pe stradă, cu replici de genul: "Am văzut ceva foarte special la tine. Lasă-mă să-ţi ghicesc, am ceva să-ţi zic, un lucru care îţi va schimba viaţa". Mânaţi de curiozitate, oamenii acceptă. Sub pretextul efectuării unor vrăji pozitive, acestea cer bijuterii, pentru că "fără aur nu merge vraja". Apoi le introduc într-o pungă şi încep "procesul de ghicire". Le distrag atenţia celor cărora le ghicesc şi bagă bijuteriile în buzunar. Brusc, par panicate, spun ori că vine poliţia, ori folosesc alt motiv inventat şi cer banii pentru şedinţa de ghicit. Fetele plătesc şedinţa şi li se returnează punga, dar, în loc de bijuterii, găsesc în ea vreun metal fără valoare.

   3. Înşelăciunea cu detergenţii
   Ţintele înşelăciunii sunt bătrânii.
   Profilul escrocilor: de regulă, persoane de etnie romă.
   Modul de operare
   Aceştia bat la uşile bătrânilor, având la ei sacoşe mari în care spun că ar fi detergent străin sau român. "Dom'le, uite, avem o promoţie la detergenţi: cumpăraţi sticla asta şi vă mai dăm încă trei", în felul acesta abordează oamenii. Uneori, aceştia chiar sugereză iniţial că vor să-i dea detergentul gratis, după care, văzând că omul este interesat, cer bani pe el. În timp ce bătrânul caută banii, hoţii intră în casa şi-i fură lucruri de valoare.

   4. Înşelăciunea "Suntem de la Electrica/ Romtelecom"
   Aceste escrocherii se împart în două categorii.
   Ţinta poate fi orice fel de persoană.
   Modul de operare al primului tip de înselăciune
   Escrocii bat la uşa bătrânului, spunând că sunt de la Electrica sau de la Romtelecom. Continuă povestea şi le zic că au venit să îi repare curentul electric sau linia telefonului, pentru că unii vecini au făcut reclamaţii că îi bruiază. Infractorii umblă înainte la panoul de control şi defectează intenţionat curentul electric. Aceştia au uniforme de angajaţi ai Electrica sau Romtelecom, pentru a-şi spori credibilitatea. După ce a convins bătrânul că sunt de bună-credinţă, intră în casa acestuia şi fură tot ce găsesc. "Am avut cazuri în care au furat nişte tablouri foarte scumpe", declară Marius Negrescu.
   Cea de-a doua modalitate de escrocherie a fost pusă în aplicare chiar de angajaţi de la Electrica.
   Modul de operare
   Angajaţii băteau la uşa oamenilor şi le insinuau consumatorilor ideea că pot să le micşoreze consumul, atacând panoul electric cu diferite dispozitive. Mai mult decât atât, chiar intrau în încăperile oamenilor şi le puneau dispozitive care să le micşoreze consumul. După o lună, două, când oamenii începeau să prindă încredere, escrocii le trimiteau angajaţi tot de la ei, din Electrica, să le facă un control. Megeau la oameni şi le găsea dispozitivul respectiv. Păgubiţii îl contactau pe cel cu care aveau înţelegerea, pentru a rezolva problema. Povestea se încheia cu o sumă de bani dată de păgubit angajatului-escroc, pentru a se acoperi faptele.

   5. Înşelăciunea "rude din străinătate"
   Ţintele acestui tip de înşelăciuni sunt, de regulă, bătrânii.
   Profilul escrocilor: persoane bine îmbrăcate, care folosesc un limbaj elevat, educate.
   Modul de operare
   Aceste persoane abordează oameni pe stradă, de regulă bătrâni. Îşi fac veacul prin apropierea caselor de pensii, pe lângă spitale ori pieţe. Opresc persoane în vârstă şi îi întreabă dacă nu au rude în străinătate. Cum mulţi dintre ei răspund afirmativ, escrocul îşi începe prestaţia de teatru.
   " Ah, ce bine că v-am găsit. Şi aveţi un băiat în Italia/ Spania? (sunt alese ţări unde sunt plecaţi mulţi români)", continuă omul.
   Bătrânii au tendinţa să dea mai multe informaţii şi, în funcţii de acestea, escrocii- de altfel oameni inteligenţi, abili- îşi construiesc povestea. Le spun bătrânilor că au fost trimişi exact de respectiva rudă, i-a căutat special pe stradă şi au un pachet din partea ei. Bătrânul, entuziasmat, îi primeşte în casă. Escrocul îi povesteşte cum e viaţa rudei în străinătate, că se descurcă "aşa cum poate", dar ar mai fi o posibilitate să câştige un ban. Îl roagă pe bătrân să-i dea nişte bani, să cumpere din România câteva produse mai ieftine şi să le vândă acolo mai scumpe. Şi bătrânul, dorind să-şi ajute ruda, îi dă omului suma cerută. Asta este una dintre tactici. Însă, de cele mai multe ori, escrocii profită pur şi simplu că au intrat la bătrân în casă, îl fac să părăsească încăperea prin diferite pretexte: " îmi aduceţi o sticlă de apă să înlocuim apa de la radiator" - exemplul unui păţit. Bărbatul se duce la baie, umple sticla şi, în timpul acesta, escrocii sustrag obiecte de la el din casă.
   Comisarul ne-a spus că au fost foarte multe plângeri ale oamenilor astfel păcăliţi. Două grupări mari au fost prinse de Poliţia Capitalei. Infractorii erau dintr-un sat din Târgovişte şi veneau în Bucureşti special pentru a săvârşi astfel de înşelăciuni. "Am făcut noi nişte hărţi raţionale, deoarece primeam multe plângeri şi am observat că majoritatea escrocilor de acest timp stăteau pe lângă oficiile poştale unde se duceau bătrânii să îşi ia pensiile şi, pe baza unor asemănări dintre persoane, s-au aflat autorii", declară acesta.

   6. Escrocheria "loz în plic"
   Ţintele: împătimiţii de prono-sport care joacă 6/49, loz în plic.
   Profilul escrocului: persoanele în vârstă, deoarece această metodă era foarte folosită în timpul lui Ceauşescu, mulţi fiind interesaţi de achiziţioarea de loz în plic, pentru justificarea veniturilor ilicite. Sunt foarte puţine persoane care ştiu această tactică şi, de regulă, cei care o folosesc sunt aceiaşi de zeci de ani. Tinerii nu sunt familiarizaţi cu metoda.
   Modul de operare
   Escrocheria se petrece în apropierea agenţiilor de prono-sport. În general, se formează nişte grupuri în jurul acestor agenţii, alcătuite din oameni care fac schimb de ponturi, vorbesc despre cine a mai câştigat, cât a mai câştigat. Escrocii apar la uşa agenţiilor sau prin zonă, aproape de ora închiderii sau după închidere, de regulă a doua variantă. Şi încep să le povestească oamenilor care sunt adunaţi acolo: "Uite, domnule, am câştigat şi am un loz în plic. Am venit să-mi iau premiul şi ăştia au închis. Şi am nevoie de bani în seara asta, că e bolnavă nevastă-mea, este în spital."
   Oamenii îl ascultă şi deja o rotiţă li se învârteşte. Se gândesc că ar putea să facă o afacere din care să câştige mulţi bani uşor. Omul continuă şi le zice că singura lui soluţie este să-l vândă şi că îl va vinde pe o sumă mică, în comparaţie cu marele câştig pe care-l vor avea posibilii cumpărători. Până la urma, se face înţelegerea. După cum este de aşteptat, lozul se dovedeşte a fi fals. "Am prins mulţi astfel de infractori. Avem chiar şi albume cu faţa lor. Nu este greu, pentru că mai sunt puţini care ştiu metoda", spune comisarul.

   7. Escrocheria "Alba- neagra"
   A fost foarte frecventă în Bucureşti şi în provincie până în anul 2000. Ulterior, escrocii s-au mutat în străinătate, pentru a aplica metoda de înşelăciune acolo.
   Escrocheria consta în ascunderea unui obiect, de regulă o bilă, sub trei pahare. Într-o zonă aglomerată i se propunea unei persoane, în schimbul unei sume de bani, să ghicească sub care dintre pahare este bila. Dacă ghicea, i se returna dublul sumei de bani care i-a fost cerută. Dar bila respectiva nu exista sub niciun pahar, aşa că nimeni nu câştiga niciodată. Chiar dacă ar fi existat bila, tot ar fi fost un procedeu ilegal, pentru că era un joc de noroc care nu avea aprobare.

   8. "Maradona", infracţiune specifică Bucureştiului
   Ţintele infracţiunii: persoane din provincie sau persoane străine.
   Profilul escrocilor: escrocii se prezintă drept ofiţeri de poliţie şi folosesc mai mulţi complici.
   Modul de operare
   Complicii autorilor se prezintă victimelor şi se oferă să le schimbe valuta la un preţ mai bun decât la casele de schimb valutar. Imediat după ce pleacă, vin asa-zişii "poliţişti", care acuză păcălitul că a comis un act ilegal, deoarece valuta poate fi schimbată doar la oficiile de schimb valutar. "Poliţiştii" încep să desfăşoare tot felul de activităţi specifice, percheziţii în plină stradă, lipesc păcălitul de perete si, cu ocazia percheziţiile corporale, îi verifică valuta, sustrag o parte şi, în unele cazuri, o înlocuiesc cu aşa-zisul şmen- bucati de ziar trase la xerox care imită banii.

   9.Înşelăciunea cu "împrumutul"
   Nu există un anumit tip de ţintă, oricine poate fi păcălit în acest fel.
   Profilul escrocilor: oameni bine îmbrăcaţi, persoane foarte abile, cu un limbaj elaborat şi cu o înfăţisare de încredere, care pretind a fi din provincie sau din străinătate.
   Modul de operare
   Folosind diferite pretexte, că ar fi bolnavi şi au nevoie de medicamente, că ar fi suferit un accident, că au nevoie de benzină şi li s-a furat portofelul, că sunt băncile închise şi nu au de unde să scoată banii, aceşti oameni se împrumută de sume de bani. Şi unii dintre ei chiar lasă garanţie unele obiecte, de cele mai multe aur falsificat. Păgubiţii nu-şi mai primesc niciodată banii înapoi.

   10. Înşelăciunea cu presupusele controale economice
   Ţintele: agenţii economici.
   Profilul escrocilor: oameni care pretind a fi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sau de la Garda Financiară.
   Modul de operare
   Falşii poliţişti atacă nişte agenţi economici, sub pretextul unor controale. Agenţii sunt luaţi prin surpindere şi, în panica momentului, nu verifică legitimaţia. Aceştia fac o investigaţie amănunţită, par duri, incoruptibili şi ameninţă cu amenzi şi avertismente. Dar, la sfârşit, se prefac a fi convinşi de către agenţii economici şi acceptă şpagă.

   11. Înşelăciunea cu agenţiile de modele
   Ţintele: fete tinere şi copii.
   Profilul escrocilor: reprezentanţi care abordează oamenii pe stradă şi susţin că sunt de la agenţii de fotomodele.
   Modul de operare
   Aceştia opresc oameni pe stradă şi enumeră o listă interminabilă de calităţi care fac din ei viitoare fotomodele de succes. Asigură oamenii că au dat peste şansa vieţii lor şi le propun un contract la o agenţie de modele. Îi invită la un casting, la o şedinţă foto şi, profitând de entuziasm şi de starea de agitaţie, le cer bani: pentru şedinţa foto, pentru contract, pentru introducerea în baza de date. Aceştia garantează că respectiva persoană va deveni în câteva zile fotomodel. Dar oamenii aştia aşteaptă săptămâni, luni şi-şi dau seama că nu mai sunt contactaţi de agenţie. Astfel, realizează că au fost păcăliţi. Reclamă escrocheria la poliţie, dar, de cele mai multe ori, firma este relativ acoperită. Contractul pe care oamenii îl semnează are zeci de pagini şi nimeni nu-l citeşte pe tot. Iar de cele mai multe ori, escrocii au o clauză contractuală de a introduce persoana în baza de date, dar această bază de date poate fi un dosar, un registru, orice. În schimb, dacă nu s-a semnat un contract, nu s-a dat o chitanţă, atunci este mult mai uşor de probat înşelăciunea. Altă modalitate de a dovedi că ai fost păcălit este să înregistrezi conversaţia şi să arăţi că ai avut la bază premise false, induse de reprezentanţii agenţiei, când ai semnat contractul ori să ai martori.

   12. Înşelăciunea cu telefoane
   Ţi se oferă un telefon foarte scump, care ar fi fost lansat cu puţin timp în urmă, la un preţ mult mai mic. Deşi în general genul acesta de comerţ se face "pe sub mână", pe ascuns şi se insinuează ideea că este furat, lumea acceptă să cumpere. După ce oamenii au fost convinşi, escrocul le distrage un moment atenţia şi schimbă telefonul cu o replică.
   "Dacă alegi să cumperi un lucru care a fost furat de altul, în cazul în care vor veni poliţişti să recupereze bunurile, nu poţi să beneficiezi de prezumţia că eşti cumpărător de bună credinţă, dacă tu nu ai o chitanţă şi nu poţi identifica locul de unde l-ai luat", avertizează comisarul.

   13. Înşelăciunea cu transformarea vocii
   Aceste escrocherii sunt efectuate, după cum ne-a spun Marius Negrescu, de tineri care provin dintr-un centru de copii, care reuşesc să-şi transforme vocea şi să o imite pe cea a unor persoane importante din viaţa politică: Nadia Constantinescu, Nina Iliescu, Nadia Comăneci, secretari de stat, parlamentari şi alţii. Aceştia sună la numerele oficiale ale unor personalităţi, primari, prefecţi ori la firme mai importante şi solicită sponsorizări pentru anumite persoane. Aceştia uzează de influenţa acestor personalităţi şi obţin sponsorizările. După care, tot ei vin să-şi ia banii ceruţi şi susţin că au fost trimişi de persoana respectivă. Multă lume nu reclamă aceste infracţiuni, deoarece au impresia că s-au desfăşurat conform legii.
   Cele mai multe plângeri vin de la persoanele care au fost substituite şi de a căror nume s-a făcut abuz.
   Aceşti oamenii sunt foarte abili şi au o voce foarte bună. Unul dintre ei chiar a mărturisit poliţiştilor că a substituit vocea a trei persoane diferite: persoana cu influenţă, secretara cabinetului şi asistenta.
   "Sunt în jur de cinci care fac de astea. Sunt tot timpul arestaţi.", ne declară Marius.

   14. Metoda de înşelat prin trimiterea mesajelor pe telefonul mobil
   Tintele acestui tip de înşelăciune sunt toţi oamenii care au o cartelă SIM valabilă, indiferent în ce reţea.
   Profilul escrocului: majoritatea celor care au folosit această metodă erau puşcăriaşi.
   Modul de operare
   Trimit mesaje prin reţeaua Cosmote, Vodafone sau Orange tuturor persoanelor ale căror numere le deţin. Această escrocherie se mai numeşte şi metoda de înşelat "Coca-Cola" sau "Orange". Oamenii primesc un mesaj cu conţinutul: "Ai câştigat un concurs Orange sau Coca-Cola" şi presupusul premiu substanţial oferit. Unele persoane cad în plasă, le răspund şi oferă datele personale. Profitând de starea lor de entuziasm, aceştia încearcă să obţină un profit. Le spun să încarce unele conturi ale unor cartele preplătite, de fapt propriile cartele ale escrocilor. Încep cu 4-5 euro, apoi plusează până ajung chiar şi la 40 de euro. Continuă cu cerutul banilor, le spun că pentru a primi premiul trebuie să plătească şi curieratul, comisionul de 3% pentru că au câştigat licitaţia etc. Îi pun pe oameni să livreze banii într-un cont, care aparţine unor complici, prieteni din afara închisorii.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.