Jump to content
POLITISTI.ro

Culpa comuna sau unul dintre noi?


bogdanMRK

Recommended Posts

Daca iesi din parcare cu spatele,te asiguri din ambele parti si esti lovit culmea,de cel care da in marsalier pe contrasens cine e de vina?e culpa comuna sau a cui e vina?eu sunt cel care iesea din parcare :-(

Link to comment
  • Member

OUG 195/2002

Art.101.

(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

 

Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002:

Art. 128. - (1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
a) în cazurile prevăzute la Art. 126, cu excepţia lit. d);
b) pe o distanţă mai mare de 50 m;
c) la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice.
(2) În locurile în care mersul înapoi este permis dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului.
(3) Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic.
(4) Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.

 

Normal cel care dadea cu spatele pe contrasens nu avea dreptul deoarece condusul pe sens opus este interzis...dar si dvs daca ati iesit din parcare si nu ati avut vizibilitate sunteti de asemenea vinovat, mai ales daca nu exista o persoana care sa va dirijeze!Dar aici este nevoie de o schita cu locul accidentului pentru a se vedea exact toti factorii care puteau duce la producerea tamponarii!

Edited by cipri83
Link to comment

Daca iesi din parcare cu spatele,te asiguri din ambele parti si esti lovit culmea,de cel care da in marsalier pe contrasens cine e de vina?e culpa comuna sau a cui e vina?eu sunt cel care iesea din parcare :-(

 

E o neconcordanta aici, nu "merge" te asiguri, continui sa iesi cu spatele din parcare si esti lovit

Parerea mea de "amator" este ca accidentul a fost provocat de cel care a iesit din parcare cu spatele ne-asigurandu-se suficient ca pe drumul cu prioritate circula un alt vehicul

Link to comment

Cum adica dadea cu spatele pe contrasens?! :faint:  Numai pt expresia asta eu as lua permisul celui care nu da prioritate la iesirea din parcare... Culpa este comuna in situatia asta, dar nu pot sa inteleg de unde si pana unde mergea pe contrasens celalalt sofer?! Graba asta sa vedem greselile celorlalti si sa le estompam pe ale noastre ne face fericiti! (eu m-am asigurat, dar el mergea pe contrasens)

 

In realitate, ambii sunteti vinovati de producerea accidentului.  :emo-yessir:

Link to comment

@bundesgrenzschutz

 

Chestia mersului cu spatele pe sensul opus nu o inteleg. Ar trebui o schita din partea initiatorului acestui topic. Cred ca este o greseala de exprimare.

 

In afara de mersul pe contrasens ( eu unu' nu cred ca e cazul, ci doar o exprimare gresita), ce articol il incrimineaza pe cel care merge cu spatele? Nu a spus nimeni ca a mers mai mult de 50 de metri si oricum asta ar fi greu de stabilit, iar obstacole in spatele lui nu sunt. Cel care iese dintr-o parcare fara sa se asigure, cu siguranta nu poate fi incadrat la obstacol care-i impiedica vizibilitatea.

 

L.E.: ah, asta, corect.

O.U.G. nr.195/2002

Art.54. (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

.

Edited by DOD
  • Upvote 1
Link to comment

Defineste contrasensul in cazul tau pentru ca nu inteleg ceva.

Cum adica, venea cu spatele pe contrasens?

Mai exact ce facea respectivul? Se afla pe partea stanga a sensului sau de mers, cu volanul langa bordura pe un drum cu doua sensuri, si mergea in marsarier? 

Asa se defineste contrasensul in mod normal pentru ca, pozitia masinii este una nefireasca pe un drum cu doua sensuri dar nu se poate numi contrasens daca mergea cu spatele pentru ca sensul este cel corect. Venea din dreapta ta.

Alfel, daca se afla pe sensul normal de mers, adica cu volanul la axul drumului pe un sector de drum cu doua sensuri, este absolut firesc ca odata ce manevrezi autovehiculul cu spatele, mergi in sens opus, adica invers de cum se circula, din partea ta stanga, iar aceasta manevra nu este interzisa decat in cateva cazuri.

Daca este asa cum imi imaginez eu, adica omul se afla pe sensul sau de mers si a dat inapoi, tu facand la fel dar din parcare, la o tamponare este vina celui ce NU se afla pe drumul prioritar, adica A TA.

Esti obligat ca la punerea in miscare cu auto, sa te asiguri din toate directiile si sa acorzi prioritate TUTUROR vehiculelor care au acest drept si circula pe drumul prioritar.

Cum ai fi vrut sa te vada daca iesi din parcare ori garaj cu spatele fara sa te asiguri? 

Edited by genessys30
  • Upvote 1
Link to comment

eu am inteles ca era un tip care mergea cu spatele pe sensul lui de mers, pe care el, cel care iesea din parcare nu l-a observat caci nu se astepta sa vina nimic de acolo

el a iesit el cu spatele tocmai pe sensul celalalt. de aici tind sa cred ca vina o poarta in intregime

Edited by cezar1
Link to comment

Nu, asa se exprima stimabilul sofer pt a exagera vina celuilalt... dupa cum putem bine vedea, el nu poate fi vinovat pt ca s-a ”asigurat” temeinic, dar este peste puterile lui sa se asigure si din stanga cand iese din parcare cu spatele. Parandu-i-se nefiresc accidentul, iese cu astfel de acuze la adresa indicatoarelor, soferilor, Politiei si eventual la adresa lui Base.  :emo-yessir:

Link to comment

 Sceneta s-a petrecut pe sensul celalalt, fix la iesirea din parcare, cand cel ce venea ,,pe contrasens,, a ajuns in dreptul gangului si l-a lovit. Eu asa am dedus din cele ,,explicate,, dar fara o lamurire din partea protagonistului vorbim discutii.

La schita asta nici nu ma gandeam. Pai... In cazul asta mai e nevoie spunem cine-i de vina?

E chiar ridicol.

Link to comment
  • Moderator

După părerea mea nu e culpă comună într-o astfel de speţă. Sunt extrem de rare situaţiile de culpă comună.

Link to comment

 Sceneta s-a petrecut pe sensul celalalt, fix la iesirea din parcare, cand cel ce venea ,,pe contrasens,, a ajuns in dreptul gangului si l-a lovit. Eu asa am dedus din cele ,,explicate,, dar fara o lamurire din partea protagonistului vorbim discutii.

La schita asta nici nu ma gandeam. Pai... In cazul asta mai e nevoie spunem cine-i de vina?

E chiar ridicol.

 

Initial, pentru cateva secunde, si eu m-am gandit, dar pentru mine tipul a fost 'surprins", deci, daca mergea cu spatele pe banda de contrasens (volanul la bordura), povestitorul il vedea, caci era ca si cum un vehicul circula normal (mers inainte pe sensul lui),

E clar pentru mine ca a fost surprins, deci, a venit dintr-o parte din care el nu se astepta.

 

In momentul asta trebuie sa stabilim unde a fost (desi nu mai are importanta, de unde ar fi venit tot aia e rezolutia).

Daca a folosit cuvantul "contransens", ma duce gandul ca nu s-a intamplat pe prima banda in sensul iesirii lui in strada din parcare.

 

Na, acum aveti intregul meu rationament

 

El vrea sa se lege si de faptul ca "pai da, dar si celalalt nu a circulat regulamentar", cum fac majoritatea

 

Colombo, in timpul liber

Link to comment

Am cazut de acord ca a fost culpa comuna,eu ieseam din parcare pe N.Grigorescu langa parcul Ior,el dadea in spate sa parcheze in locul meu,l-am vazut cand era la 10 m si dupa m-am asigurat in directia din care veneau masini pe sens,am iesit 1m si m-am oprit ca venea ca vita omul cu marsalierul,care s-a si oprit in aripa-bara spate a masinii mele

M-am exprimat gresit cand am deschis topicul,ciupisem ceva de suparare imediat dupa incident,imi cer scuze pentru exercitiul de imaginatie de domeniul comicului

Link to comment

Omul avea un bmw si na,cu o mana pe volan,una pe telefon,ochii cand la telefon cand la oglinda(stanga)...eu trebuie sa fac precum girofarul cu capul si el sa faca nani cand executa manevra "mersul inapoi"

Link to comment

Acum e mai corect?


Omul avea un bmw si na,cu o mana pe volan,una pe telefon,ochii cand la telefon cand la oglinda(stanga)...eu trebuie sa fac precum girofarul cu capul si el sa faca nani cand executa manevra "mersul inapoi"

 

Trebuie doar sa te asiguri ca manevra ta de a iesi in trafic se face in siguranta si sa dai prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul principal


Nu are importanta marca masinii. Accidentul nu s-a produs pentru ca are BMW

post-6860-0-92584300-1399381383_thumb.jp

Link to comment

Exact,asa s-a intamplat

Corect,asa spune legea,dar ai obligatii si la mersul inapoi sa te asiguri,mai ales ca nu am iesit cu demaraj din parcare si aveam si vizibilitate buna,nu era cazul sa fiu dirijat

Si este culpa comuna,de fapt e mai mult la aprecierea politistului de la accidente usoare sau la intelegerea partilor

Link to comment

Exat ce-mi imaginam.

Incidentul petrecut s-a consumat pe sensul de mers de langa parcarea din care s-a iesit cu spatele. 

Din pacate foarte multi soferi, din cauza indeletnicirilor de cu totul alta natura in timp ce conduc, sunt tot mai des autori, chiar si morali, ai accidentelor de circulatie din cele mai stupide. 

De cele mai multe ori legiuitorul, in speta politistul de la tamponari, este pus in situatii de-a dreptul ridicole pentru ca trebuie sa scoata pe cineva vinovat conform legislatiei insa de producere accidentului se fac vinovati ambii soferi. (Nu la speta in cauza fac referire ci in general)

Aici aduc in discutie telefonul mobil folosit in timp ce conduci, rujatul in oglina retrovizoare sau rimelatul in timpul mersului, tinutul catelului in brate la volan, mancatul inghetatei sau a semintelor si tot asa. 

Sa inteleg ca ati cazut la pace si o puneti de o amiabila ca mai tot romanu?

 

PS; Am oprit intr-o zi un conducator auto care manca seminte la volan. Nu as fi observat daca nu tinea cu o mare dezinvoltura, in mana stanga, un la fel de mare cornet, din hartie, in care scuipa cojle. 

La fel de mare i-a fost si lui mirarea cand i-am aplicat o ,,corectie,, de 340 de lei, printr-un proces verbal, pentru nerespecta prevederilor art. 148/8 din RAOUG 195/2002.

O tinea ca surda pe mormant ca; Ce-am facut sefule, am omorat pe cineva?

In imaginatia lui de cocalar, ca semana cu unul, credea ca este normal sa conduci masina si sa mananci seminte. Ba mai mult, sa ai grija sa nu faci mizerie in ea, apeland la un cornet din hartie.

 

La fel, o doamna cu un X6, care tine un catel in brate, la volan. Cand i-am spus ce amenda o paste mi-a raspuns barba,su sarcastic; Amendeaz-o dom,le ca are bani. Nu vezi ce masina are? Fa-ti datoria!

Si mi-am facut-o!  I-am ,,luat,, mancarea bietului caine pe o luna pentru ca mi-a platit pe loc 382,5 lei. 

Nu e dragut?

Asa gandesc multi. 

Mai zi ceva! 

Edited by genessys30
Link to comment

Exact,asa s-a intamplat

Corect,asa spune legea,dar ai obligatii si la mersul inapoi sa te asiguri,mai ales ca nu am iesit cu demaraj din parcare si aveam si vizibilitate buna,nu era cazul sa fiu dirijat

Si este culpa comuna,de fapt e mai mult la aprecierea politistului de la accidente usoare sau la intelegerea partilor

 

Uite o intrebare:

Daca erai parcat cu spatele la bordura, se mai intampla accidentul?

 

Nu-s politist, dar dupa mine aia nu e culpa comuna, tu invoci ca el trebuia sa fie mai atent sa poata evita accidentul produs in speta de tine

Daca tu nu ieseai din parcare, accidentul nu se producea

Link to comment
  • Moderator

Nu e deloc la alegerea poliţistului, acolo e numai un vinovat. Dar pentru a putea spune care dintre cei doi este, trebuie să vezi avariile. 

Link to comment

Au fost pagube infime,ne-am recunoscut greseala...a mea dpdv legal,a lui ca doarme si am lasat-o asa...

Te invit sa parchezi cu spatele pe Grigorescu seara cand abia inghesui masina,plus ca pe 3 locuri mai gasesti si cate 2 masini de parca au usi de 3m

Avarii:el colt bara dreapta spate;eu aripa-bara stg spate

Am sunat aseara 3 baieti de la rutiera...3 pareri diferite,un fel de 1x2,de unde am tras concluzia ca depinde pe cine nimeresti la accidente usoare,ceea ce mi se pare normal pentru ca sunt situatii si situatii si legea nu e clara

Link to comment
  • Moderator

Hai nu mai spune, mă inviti tu să parchez si eu acolo ... ca si cum toti cei ce parchează produc un accident când ies de acolo, ca si cum numai pocnind pe vreunul poti iesi de acolo. Hai să fim seriosi, sper să că nu încerci să ne convingi că te pricepi si esti un mare as al volanului, dar datorită infrastructurii ... practic, ai fost nevoit.

Link to comment

Am sunat aseara 3 baieti de la rutiera...3 pareri diferite,un fel de 1x2,de unde am tras concluzia ca depinde pe cine nimeresti la accidente usoare,ceea ce mi se pare normal pentru ca sunt situatii si situatii si legea nu e clara

 

Depinde cum ai povestit.

In cazurile astea imaginile sunt edificatoare, dar in mai toate cazurile vinovat este cel care a iesit in drum. Si stii de ce? Pentru ca cand iesi cu spatele tu te uiti in partea opusa din care vine baiatul cu spatele.

Locuiesc in zona. O sa filmez o parcare cu spatele. Acum sper sa nu vin ca tine cu un caz nou pe forum, :)

Link to comment

Catalin,am invitat sa parcheze cu spatele aici pe cine m-a sfatuit pe mine sa fac asta,nu iti trasez sarcini,nu imi permit...ma refeream ca e bataie pe locuri si e bucurie cand prinzi un loc(mai dai cate o bordura pusa strategic),cate o blonda parcheaza Matizul pe un loc jumate,mai blocheaza cate unul 2 masiniparcand pe prima banda...etc nu sunt as,nu am pretins asta

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.