Jump to content
POLITISTI.ro

Accident usor fara victime


RaduMihail

Recommended Posts

Buna seara,

 

Acum o luna am fost implicat intr-un accident usor pe un bulevard cu 2 benzi pe sens din Bucuresti.

 

Ma deplasam pe banda 1 cu masina X, pe banda 2 fiind un alt participant la trafic cu masina Y. Cand sa trec in dreptul masinii Y conducatorul a virat dreapta fara sa se asigure sau sa face vre-un semn ca isi schimba directia si m-a acrosat in partea stanga fata ( bara, aripa, roata strambata). 

 

Am decis de comun acord sa facem declaratie amiabila, el si-a recunocut vina si am semnat amiabila. 

 

Dupa 1 luna de batai de cap cu firma de asigurari Asirom, dosarul meu a ajuns la corpul lor de control. 

 

Astazi am fost sunat de un domn de acolo sa imi transmita ca conducatorul masinii Y a fost la el ( fara sa ma anunte sa venim impreuna), care a declarat ca: " Era un bolovan pe strada Constantin Brancusi, ca s-a asigurat temeinic, a semnalizat dar eu veneam cu o viteza mare si ca nu i-am permis accesul pe banda",  pe banda 1 pe care ma deplasam regulamentar.

 

Acum cei de la Asirom in urma acestei declaraii mi-au spus ca am 2 variante, fie il dau in judecata, fie accept culpa comuna.

 

Mi se pare aberant sa accept culpa comuna sau orice altceva eu neavand nici o vina, decat sa nu merg la Politie sa declar accidentul in detrimentrul Amiabilei.

 

Dupa accident, fiind aproape de casa am cheamat un prieten care a venit la cateva minute si poate declara ca nu era nici un bolovan, deasemenea oamenii care erau in zona au vazut ce s-a intamplat.

 

Dvs ce parere aveti, cum ati proceda ?

 

Link to comment
  • Moderator

Domnule chiar şi dacă am lua de bună declaraţia individului, un obstacol aflat pe banda lui NU creează obligaţii pentru cei ce circulă pe cealaltă bandă. Ca să evite bolovanul trebuia să oprească sau doar să încetinească şi să schimbe banda abia după ce trec ceilalţi de pe banda pe care intenţiona să intre. Cretinii ăia de la asigurări aveau cumva vreun aparat radar în zonă sau cum dracu au stabilit ei că circulai cu o viteză prea mare? Dacă pe acest considerent se bazează ei când stabilesc că este vorba de culpă comună, înseamnă că sunt proşti făcuţi grămadă.

Întreabă-i care este regula de circulaţie pe care ai încălcat-o tu, dacă tot spun că este vorba de culpă comună.

Link to comment

Salut Cătălin.

Mulțumesc pentru răspuns.

Am formulat o reclamație către Csa, pentru aceasta situația. După ce am depus reclamația pe email am sunat la ei sa vad care sunt următorii pasi. Un băiat de la call center mi a transmis ca ei nu stabilesc vina și ca Asigurătorul a procedat corect și sa nu am alte așteptări, este o rea voința din partea celui care ma lovit și mi au recomandat sa îl dau în judecata.

Dar nimeni nu spune cu ce am greșit eu, ce reguli am încălcat si de este culpa comuna.

Ma voi duce sapt următoare la sediul lor sa încerc sa vorbesc cu o persoana din management și sa le dau încă o declarație și cu martor care a fost la locul accidentului.

Regret amarnic ca nu am fost la politie, m-aș duce acum chiar dacă rămân fără permis și amenda spre rușinea mea nu știu cât e, ar fi o soluție?

Sau exista posibilitatea sa pot merge la o secție de politie, un domn sa analizeze și sa primesc o hârtie oficiala conform cu datele accidentului eu nu am avut nici o vina?

Link to comment
  • Moderator

Din momentul în care s-a încheiat o constatare amiabilă, poliţia nu mai are nicio treabă, nu mai poate face o reconstatare. Sau cu alte cuvinte, când conducătorii auto încheie amiabila, poliţia este scoasă din joc, nu mai are nicio treabă. Competenţa revine companiilor private şi dacă există probleme, a instanţei de judecată.

Link to comment

Am înțeles.

Dar, în situația în care competenta revine firmei de asigurare, aceasta nu are obligația sa respecte codul rutier și regulile de circulație în vigoare?

În cazul de fata asigurătorul a făcut ce a vrut și au ajuns la concluzia ca este culpa comuna când eu nu am încălcat nici o regula. Este absurd.

Cu siguranță se bazează pe faptul ca o chemare în judecată vă dura ft mult și se fac astfel de situații.

Asta va fi o mare învățătură de minte și un șut în fund dat de acest sistem.

Link to comment
  • Moderator

Ba da, compania de asigurări are obigaţia să respecte toate legile acestei ţări. Dar dacă nu le respectă şi cei din aceste companii îşi fac de cap, păgubitul este trimis la instanţă, să-i acţioneze şi să se judece cu ei. Ceea ce nu e la îndemâna oricui, cheltuieli de judecată, avocaţi, termene lungi, etc. 

Ăstea sunt "avantajele" de care românul beneficiază în prezent, datorită faptului că s-a bucurat nespus când competenţele poliţiei au fost reduse. Românii se plângeau că trebuie să ajungă la poliţie, unde bugetarii ăia nenorociţi erau ineficienţi şi nedrepţi, obsedaţi să abuzeze, proşti, corupţi şi aşa mai departe. 

Ei bine, acum în acest domeniu al accidentelor fără victime, românii pot vedea pe propria piele (din păcate şi tu te convingi la propriu) cam cum stă treaba şi care e diferenţa, când stabilirea vinovăţiei se face pe considerente contabiliceşti de către cel ce trebuie să plătească şi cam de câtă obiectivitate şi imparţialitate poate da dovadă un privat ce trăieşte din profit.

  • Upvote 2
Link to comment

Am fost astăzi la sediul firmei de asigurări și după o lunga discuție nu tocmai amiabila, pot rezuma ca:

- amiabila semnata de vinovat nu are nici o valoare, dacă acesta își schimba declarația dupa

- asirom a ținut cu vinovatul pentru ca "au o relatie mai apropiata" fiindu-i client direct. Și a dat crezare la ce a declarat. 

- am invocat articolul 54 din oug 195/2002 și mi au transmis ca acel articol poate fi interpretat în mai multe feluri, iar dacă mergeam la politie Într adevăr vinovat era cel care ma lovit pt ca e la îndemână politiei sa stabilească asa pt ca sunt mai comozi

- am invocat un document publicat de csa privind stabilirea vinovăției dar nu a contat 

Au motivat ca bolovanul putea fi un om, și de aceea nu au putut stabili vinovăția pe o singura persoana, aducând în discuție un caz asemănător

Concluzie, ei nu pot stabili o vina din cauza declarației individului și ca dacă nu sunt de acord cu aceasta culpa comuna ma invita sa îl dau în judecata. 

Pana la urma, am ajuns sa accept culpa comuna p o suma mai mare astfel imi pot recupera banii pe reparație. Din lipsa de timp pentru judecata am acceptat aceasta varianta. Sunt sigur ca dacă mergeam în instanta aveam 100% câștig de cauza.

Link to comment
  • Moderator

Niste prosti incompetenti! Păi chiar dacă era un om în locul bolovanului, ăla trebuia să oprească nu să intre peste ceilalti. Dar asa e când toti ageamii si toate manivelele ajung să-si dea cu părerea si să stabilească vinovătii. Mda, sunt politistii comozi, iar în ei zace obiectivitatea când stiu că dacă invocă o asemenea aberatie, vor plăti mai putin sau deloc, iar modalitatea prin care le poti contesta deciziile tâmpe este una foarte anevoioasă. Într-un fel, românii îsi merită soarta, pentru că ei sunt cei care de ani buni ridică în slăvi firmele private, în timp ce institutiile statului sunt bălăcărite si denigrate într-o campanie antistatală continuă.

  • Upvote 1
Link to comment

Pana la urma, am ajuns sa accept culpa comuna p o suma mai mare astfel imi pot recupera banii pe reparație.

 

Stai ca nu inteleg...

Daca era legal, asigurarea iti platea reparatia

Daca e ilegal, vina comuna, asigurarea iti plateste reparatia???

 

Eu cred ca abia acum urmeaza surpriza  pentru tine, DUPA ce ai semnat amiabila. De ce spui ca o sa-ti plateasca? Ai vazut banii??

 

Eu i-as da in judecata. iti trebuie raportul lor ca accidentul s-a produs, fotografiile vehiculelor din accident si declaratia ca celalalt sofer asigurat la ei nu a pastrat directia de mers.

Ce pierzi? Pastrezi toate chitantele, timpul in care-ti iei liber de la servici taxiul pana la judecatorie etc si ceri daune.

Merita s-o faci.

Niste prosti incompetenti!

 

Nu, nu, e mai rau, aici e inselaciune premeditata. Ceea ce declara este in tinteresul lor, dezarmand lumea sa continue sa-si ceara dreptatea.

Si asta e facuta cu ajutorul statului.

 

Civilizat era ca eu, odata lovit, sa merg la firma mea de asigurare, sa-mi plateasca reparatia si apoi asigurarea mea sa-si recupereze banii de la asigurarea celui vinovat.

Asa eu platesc o companie de asigurari al carui client este cel lovit de mine.

In felul asta, firme care sunt nascute sa insele gen Carpatica, ofera preturi mici, iar cel care plateste la ei poate lovi linistit, el cumpara serviciile cele mai ieftine, caci moralitatea nu e un punct forte al Romaniei.

Eu, care imi pasa ca cel lovit de mine e din start necajit, ma interesez care e cea mai buna asigurare si acolo imi fac polita.

  • Upvote 1
Link to comment
  • 4 years later...

Bună ziua. Sâmbăta noaptea (de fapt dimineața 2.30) în timp ce conducea mașina proprietate personala soțul meu a fost acroșat de un tir. El s-a speriat fiind primul sau accident și a fugit. Cred ca s-a speriat și ca băuse împreună cu un prieten un bidon de 2,5L bere. Peste 30 minute și ne-am trezit cu politia la ușa. Un trecător a văzut accidentul și a sunat la 112 deoarece nici șoferul tirului nu a stat. Din spusele martorului el s-a dus la cabina tirului i-a spus șoferului ca soțul meu și prietenul lui au fugit, iar acesta din urma a zis ca merge să-și facă pana și se întoarce. Soțul meu a mers cu echipajul de politie la sediul politiei, a suflat în etilotest acesta indicând 0,00; a dat declarații și a plecat urmând ca atunci când sau dacă se prezintă șoferul tirului sa fie sunat. Acum nu știm ce mai este de făcut. Cele 24 de ore au trecut. Ce sancțiuni se pot aplica în acest caz? 

 

 

Link to comment

Bună ziua. Sâmbăta noaptea (de fapt dimineața 2.30) în timp ce conducea mașina proprietate personala soțul meu a lovit sau a fost lovit de un tir. El s-a speriat fiind primul sau accident și a fugit. Cred ca s-a speriat și ca băuse împreună cu un prieten un bidon de 2,5L bere. Peste 30 minute ne-am trezit cu politia la ușa. Un trecător a văzut accidentul și a sunat la 112 deoarece nici șoferul tirului nu a stat. Din spusele martorului el s-a dus la cabina tirului i-a spus șoferului ca soțul meu și prietenul lui au fugit, iar acesta din urma a zis ca merge să-și facă pana și se întoarce. Soțul meu a mers cu echipajul de politie la sediul politiei, a suflat în etilotest acesta indicând 0,00; a dat declarații și a plecat urmând ca atunci când sau dacă se prezintă șoferul tirului sa fie sunat. Acum nu știm ce mai este de făcut. Cele 24 de ore au trecut. Ce sancțiuni se pot aplica în acest caz?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.