Jump to content
POLITISTI.ro

Cariera in securitate cibernetica


Jivan

Recommended Posts

Buna ziua! Ma numesc Jivan, am 20 de ani si as mi-am gresit cariera de 2 ori (am schimbat facultatea o data si sunt aproape sigur ca o voi face dinnou). Cand cineva ma intreaba care sunt principiile dupa care ma ghidez primul care imi vine in minte e dreptatea. Daca m-as lua dupa el, cea mai buna cariera pentru mine ar fi in politie, dar adevarul e ca nu sunt foarte bun la sport si nici la relatiile cu oamenii. Asa ca singura optiune care imi vine in minte e securitatea cibernetica, de care nu pot sa spun ca sunt pasionat, dar imi place. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 

- in politie/sri/armata sunt astfel de posturi?

- daca da, cum as putea ajunge sa lucrez acolo?

- ce salariu as primi?

- conteaza si aici P.C.R.?

- pot face orice facultate de informatica sau e nevoie de una anume?

 

Multumesc anticipat!

Edited by Jivan
Link to comment

In MApN exista, cel putin, corpul de geniu informatic. Oriunde in minister, in principiu, ai nevoie de conditie fizica, indiferent de post. Daca nici Cibernetica nu te pasioneaza, nu prea inteleg incotro vrei sa o apuci. Cibernetica tine de sisteme informationale si implicit securitatea acestora.

  • Downvote 1
Link to comment

Jivan, răspund punctual:

- sunt astfel de posturi;

- trebuie să faci parte din aceste structuri, adică să urmezi una din instituţiile de învăţământ ale poliţiei, SRI, MAPn;

- salariul e confidenţial;

- P.C.R. e un partid care a dispărut în 1989. Despre alte cele pune mâna şi învaţă;

- vezi punctul 2. În primul rând trebuie să fi cadru în aceste structuri.

Link to comment

Am vazut ca s-a infintat in cadrul m.a.i. un departament care se ocupa cu aceste probleme, poate domnii politisti iti pot spune mai multe. In orice caz in fiecare an se scot la academia tehnica militara locuri la calculatoare si sisteme de informatii pt siguranta nationala cu beneficiari m.a.i. si s.r.i. , de acolo ai putea ajunge sa lucrezi intr-un asemenea domeniu dar ai putea ajunge si sa administrezi retele unde nu o sa "prinzi" nici un infractor cibernetic.

  • Downvote 2
Link to comment
  • Moderator

Greşit. Cei ce termină pe locurile ălea de la academia tehnică militară ajung în formaţiunile de intendenţă, logistică, etc, nu la formaţiuni/structuri operative. Nu ştiu despre ce departament vorbeşti, dar dacă s-a înfiinţat unul în cadrul MAI, este încă un loc populat cu trântori. Criminalitatea informatică intră de mulţi ani în competenţele structurilor de combatere a crimei organizate, care aparţin de IGPR alias Poliţia Română. Iar pentru a ajunge să lucrezi acolo trebuie să fii poliţist.

Departamentele din MAI sunt doar pentru poze, propagandă şi galgară ieftină, nu sunt nici în căruţă nici pe jos ... când vine vorba de responsabilităţi imediat aruncă pisica moartă în curtea celor de la structurile "inferioare". După cum se obişnuieşte pe acolo pe sus, prin MAI, singurul lucru la care se pricep cei din departamentele ălea pompoase este să toace o grămadă de bani de pomană.

 

PS: Jivan orientează-te către orice altceva, nu către poliţie. Nu este deloc ca în filme.

Link to comment

Aici am gasit informatia despre acel departament:

Un grup de specialisti in fraude informatice de la FBI a venit, anul trecut, la Bucuresti pentru a pregati 600 de politisti romani in combaterea criminalitatii. In cadrul Politiei Romane a fost creata o unitate speciala cu 200 de specialisti detasati in toate judetele din tara.

„Am facut multe progrese in ultimii ani. Romania lucreaza cu Europol si cu Comisia Europeana pentru combaterea criminalitatii online”, spune Virgil Spiridon, seful diviziei. Potrivit acestuia, in 2011, unitatea speciala a intocmit mii de dosare, a aresatat 500 de oameni, din care 150 au fost trimisi in judecata.

Link to comment

Flame din presa. Criminalitatea informatica face parte din D.C.C.O. S-au facut intradevar convocari si cursuri cu politisti specializati pe C.I. din toate brigazile din tara cu specialisti F.B.I. la care au fost invitati si procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. care instrumenteaza astfel de cauze. Nu este creata nici o diviziune in cadrul M.A.I.

Off topic, poate isi fac jandarmii sau localii care citesc pe aici. ;)

Link to comment

Am cautat despre domnul care a declarat mai sus, virgil spiridon, si se pare ca a fost seful serviciului de combatere a criminalitatii informatice din cadrul DGCCO, serviciu despre care cel mai probabil este vorba in articol.

Link to comment

;)

Cu o singura rectificare. E Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul D.C.C.O. Nu mai este directie generala.

Link to comment
  • Moderator

Şi unde scrie în citatul tău că este vorba despre un departament în MAI?

Acolo scrie clar: "In cadrul Politiei Romane a fost creata o unitate speciala cu 200 de specialisti detasati in toate judetele din tara".

Asta înseamnă că aceia sunt poliţişti ce au fost specializaţi de către FBI. Iar poliţiştii ăia fac parte din Poliţia Română alias IGPR

Ca să înţelegi: când spui ceva de genul: "departament în MAI" asta înseamnă că la minister s-a înfiinţat încă un departament sau structură ce se află deasupra instituţiilor de rang inferior care fac parte din ministerul ăsta de doi lei. Ăştia "din minister", adică din Aparatul Central al MAI sunt un fel de gaura din covrig, miezul din fanta, înţelegi? La fel cum este şi departamentul ăla cu titulatură pompoasă creat pentru Arafat. Ăia de acolo coordonează, controlează şi alte asemenea îndeletniciri ce nu implică responsabilităţi. Când vine vorba de muncă şi responsabilităţi tot amărăştenii de jos sunt luaţi la întrebări.

  • Upvote 2
Link to comment

Inteleg. Multumesc pentru raspunsuri! Nu voi merge la politie. Din pacate nu e ca in filme... Voiam doar sa stiu daca ma pot intra mai tarziu, dupa ce am terminat o facultate de IT. Sunt sigur insa ca se va schimba putin treaba peste vreo 10 ani. Cred ca imi voi vedea de treaba cu informatica si ma voi interesa din cand in cand ce se intampla in domeniu. Multumesc inca o data!

Link to comment

Daca termini o facultate de it si esti bun si inca mai vrei sa pui umarul la securitatea tarii poti sa faci un master la sri si intrii ca specialist in domeniul tau, cauta pe siteul lor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.