Jump to content
POLITISTI.ro

Vanzare / cumparare masina fara documente perfectate


cornelyu

Recommended Posts

buna seara...am cumparat o masina inmatriculata in RO si am facut contract de vanzare cumparare cu proprietaru.in contract scrie ca in termen de 30 de zile trebuie sa o trec la numele meu si nu am facuto.de exemplu o pot vinde mai departe asa si persoana la care o vand sa circule cu ea termen de 30 de zile cat scrie in contract?va multumesc

Link to comment

Ca urmare a cumpararii unui autovehicul, pentru a putea circula cu acesta noul proprietar este obligat prin lege sa inscrie autovehiculul atat la Directia Taxe si Impozite Locale cat si  la Serviciul de Inmatriculari de care apartine, in termen de 30 zile de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Conform articolului 11 din OUG 195/2002, “(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”. Conform articolului 101, neindeplinirea acestor obligatii “constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”. Practic, in cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda (un punct de amenda fiind 85 de lei).

Cu buna stiinta, unii cumparatori nu efectueaza aceste proceduri de inmatriculare, circuland cu actele masinii inscrise pe numele fostului proprietar, cu scopul de a evita plata unor amenzi sau a timbrului de mediu (in cazul in care acesta s-ar datora la inmatriculare).

Tu vrei sa pacalesti timbrul de mediu si sa "vinzi" masina sotiei si tot asa? :))

Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua,

doresc sa va prezint situatia in care am ajuns incepand cu vanzarea masinii fara contract de vanzare-cumparare.

In toamna anului 2014 s-a defectat autoturismul personal (un Opel Astra din 1993, s-a gripat motorul). Din dorinta de a nu mai repara autoturismul ( in acel an a mancat 2000 de lei pe reparatiii) am postat pe internet un anunt in care doream sa vand masina, pe suma de 1000 de lei, pentru a fi folosita ca piese de schimb. In luna Decembrie a aceluiasi an, am fost contactat de o persoana doritoare sa achizitioneze autoturismul. Pe 27 Decembrie in jurul orei 20:00, persoana respectiva a carei identitate nu o mai stiu, s-a prezentat in localitatea mea de resedinta (Piatra Neamt) de unde a ridicat masina. Pe masina mi-a inmanat 900 de lei iar eu i-am inmanat cheile si actele masinii ( certificat si CIV) urmand ca la inceputul lunii Ianuarie sa ne intalnim sa finalizam actele de vanzare cumparare.

La inceputul anului 2015 nu am mai fost contactat de persoana respectiva si nici eu nu am urmarit sa finalizez tranzactia.

In anul 2016 (din cate imi aduc aminte) am primit acasa la ai mei o amenda de rovinieta pe autoturismul in cauza. Spre norocul meu persoana care conducea la acea data autoturismul a fost identificata de tatal meu cand a facut o deplasare la parintii lui. Persoana in cauza a achitat amenda de rovinieta si am cazut de comun acord sa o foloseasca in continuare.

Anul acesta, 2017, am primit iar o amenda de rovinieta dar in urma investigatiilor s-a constatat ca masina a fost facuta cadou catre fratele lui iar fratele a vandut masina la o persoana. Am aflat numarul de telefon de la acea persoana care la randul ei mi-a transmis ca a vandut masina si nu are datele de contact ale cumparatorului.

Sigur cine citeste aici va pierde sirul, asa ca am atasat si o mica schita.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Ce trebuie sa fac sa radiez autoturismul sau sa il recuperez pentru radiere?

Multumesc

1.jpg

Link to comment
 • 3 months later...

Bună ziua.. acum ceva timp (cateva sapt.) am vândut o maşină dar fără act de vânzare cumparare.

De curând l-am sunat pe acel om şi a spus că a vândut maşina, şi că el nu-mi semnează, deoarece vine noul proprietar şi semnează. Ştiu că minte.. rău.

Întrebarea mea este.. ce pot face? Dacă la un accident acel om fuge de la fața locului, maşina este în contractul de v/c a mea, iar eu răspund.. (maşina a fost cumparată de mine cu v/c de la altcineva).

Ce pot face? Menționez că acel om căruia i-am vândut maşina, mi-a făcut poză la buletin, tocmai pentru a nu o da furată de către mine.. 

Ce pot face în acest caz?

Mulțumesc mult!

Link to comment
 • 1 year later...

Am vandut un autovehicul unei persoane cunoscute si ne.am inteles sa imi dea banii in 2 rate.. Prima rata mi.a dat.o in momentul in care a luat masina de la mine si ne.am inteles sa ramana cartea masinii la mine pana cand imi va da banii si o va inscrie pe numele sau.. I.am instrainat si talonul si au trecut in jur de 3 luni de atunci si cu banii ma amana mereu ca cica i s.a stricat masina si ca sa il m.ai astept.. Eu vreau sa scap de masina si de la impozit si sa imi dea si banii si nu stiu cum il pot face sa faca asta.. L.am amenintat ca dau masina furata si a zis ca imi da banii si tot nu s.a intamplat asta.. O pot da ca si furata sau ceva de genul? Chiar nu m.ai stiu ce sa fac si cum sa procedez.. El imi spune ca masina nu merge dar eu l.am vazut recent cu ea. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce sa fac si cum sa procedez.. Multumesc!

Link to comment
 • Moderator

Daca "dai masina furata", te vei alege cu dosar penal pentru savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, prevazuta de art. 268 din noul Cod Penal. Intrucat vanzarea unei masini tine de spectrul unor rapoarte juridice contractuale aflate sub incidenta legii civile, singura solutie sa iti rezolvi problema este sa te adresezi instantei de judecata competente.

Link to comment
 • 3 months later...

Buna ziua tuturor!

Am un autoturism pe care vreau sa i-l vand ciuva care il cumpara pentru piese, avand acelas model de masina, deci cumparatorul doreste masina radiata. Autoturismul este pe firma.

Intrebarea mea este: Cum procedez sa fac contract vanzare-cumparare cu respectivul, iar masina sa ramana radiata?

Adica daca firma o radiaza la cerere, o poate vinde apoi? exista contract de vanzare-cumparare in care sa mentionez ca masina radiata va fi mutata din curtea mea in curtea lui?

Sau este neaparat nevoie sa fac vanzare-cumparare fara radiere la cerere in prealabil? Si, in acest caz, cumparatorul are dreptul sa o lase radiata, cu vreun fel de declaratie ca o depoziteaza in curtea sa?

Link to comment
 • 5 months later...

Acum o saptamana jumătate am vandut o masina avariata unor persoane , dar nu am facut actele de vanzare-cumparare,spunând că o sa le faca ei si mi le trimit, dar nu au făcut asta! Precizez ca le am dat masina cu toate actele, eu doar le am facut poza la cele originale si de pe buletinul celui care a luat o! Ce pot face in cazul asta?? Multumesc 

Link to comment
 • 3 weeks later...

Buna,

Problema ar fii urmatoare. Am dat o masina acum 2 ani   (care o aveam cumparata printr-un contract de comodat cu fostu proprietar)  fara sa fac contractul de vanzare cumparare cu persoana respectiva fiindca eram plecata din tara,legea permitand atunci un timp de 6 luni pt realizarea actelor. Cand m-am intors respectivul a sustinut ca a avut accident cu masina ca a radiat-o promitand ca imi da actele de radiere de pe o luna pe alta. Eu am plecat din tara din nou si nu am mai reusit sa mai dau de acest om.In momentul de fata nu mai raspunde la telefon. Am verificat pe pagina Rar masina este inca in circulatie presupun ca a vandut-o mai departe ceea ce este ilegal cand masina este inca pe numele meu. Ce pot face din punct de vedere legal sa pot sa radiez masina din moment ce nu mai am actele iar aceasta persoana nu are nici un interes sa raspunda la telefon si sa imi spuna ce a facut cu masina.

Daca declar ca masina a fost furata este corect? Cu toate ca eu am fost de acord cu vanzarea ei in ideea ca facem actele cand reveneam in tara. 

La ce autoritati sa apelez? Care e solutia corecta?

Multumesc.

Link to comment
 • 5 months later...

Buna ziua. Fostul meu prieten a cumparat o masina. Deoarece lui i se pun propriri, am decis sa treaca masina pe numele meu. Am facut contract de vanzare cumparare, a fost instrainat certificatul de înmatriculare pe numele meu si urma sa o treaca in primarie pe numele meu, dar nu s-a mai întâmplat asta. Intre timp, ne-am despartit si el nu mai raspunde la telefon. Daca vinde masina cuiva, cum trebuie sa procedeze? Eu cu ce cad de vina? Amenzile pot veni pe numele meu? Nu stiu exact cum stau treburile ai am nevoie de o lamurire. Va rog frumos. 

Link to comment
 • 3 months later...

Buna ziua.  In 2017.03. Soțul meu a vandut masina. Pe talon ,nu a scris de predare pt ca nu a știut. Sa radiat  fiscal, a dat fiscalul la noul proprietar,  iar noul propietar nu a transcris masina pe numele lui... a vanduto mai departe..  Si tot sa vandut, sau sa făcut schimb, trecând prin mai mulți vânzători-cumpărători. A venit o amendă lui soțul, atunci am stiut ca e o problema. La drpciv tot soțul apărea propietar. Am arătat acolo contractul si lam dat la ei, zicând că noile amenzi vor merge la cumpărător. Cartea si talonul sunt tot pe sotul iar numerele masinii la fel.  Am dat in judecata cumpărătorul, primăria si drpciv , si sa stabilit radierea mașinii din circulație de pe numele reclamantului ( adică soțul). Între timp am aflat in posesia cui e masina in prezent ea circula pe drumurile publice cu actele soțului  .  Ce e de facut? Va rog sa ma ajutati cu info exacte. 

Link to comment
 • 9 months later...

Bună seara 

 

Va deranjez cu o mica problema. 

 

As dori sa achiziționez un autoturism la licitație din Germania. 

 

Autoturismul nu are nici un fel de document. 

 

Eu primesc doar factura pe autoturism, cheile și mașina fără acte de proprietate. 

 

Întrebarea este:As putea achiziționa în vriun fel actele mașinii. 

 

Va multumesc

Link to comment
 • Marius changed the title to Vanzare / cumparare masina fara documente perfectate
 • Active member

Vii și ii faci carte în România, la RAR, dupa care o înmatriculezi (adica ii iei numere si ti se emite un certificat)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.