Jump to content
POLITISTI.ro

Spray paralizant & conditii de autoaparare


benkb

Recommended Posts

Va salut stimatilor! Vin inaintea voastra cu doua intrebari.

1. Spray-ul lacrimogen trebuie declarat la politie? Eu l-am cumparat dintr-un magazin de specialitate si mi s-a zis ca nu, insa am citit in alte parti ca ar fi necesara o aprobare.

2. Care sunt conditiile stabilite de lege prin care se demonstreaza ca in cazul unei agresiuni ai actionat in legitima aparare?

Practic kickboxing de o perioada buna de timp si am intalnit situatii in care a trebuit sa intervin spre folosul altora. Din fericire nu s-a ajuns la bataie ci am reusit doar cu tupeu sa rezolv problemele. Vreau sa stiu daca, in cazul in care cineva imi da un pumn iar eu contraatac cu o lovitura mult mai dureroasa (picior la splina dupa blocaj, sau pas lateral si croseu din pivotare) sunt considerat agresor pentru ca lovitura mea a fost mai fatala.

Daca s-a mai raspuns la intrebarile acestea, cer scuze si va rog sa-mi dati link cu topicul din care ma pot informa.

Va multumesc pentru disponibilitate!

Edited by Kmcoio
Mai usor cu reclamele.
Link to comment

nu sunt politist ! dar nu cred ca o sa faca cineva ancheta sa vada cum l-ai lovit, din pivotare, din saritura, daca ai barat lovitura (de obicei ce inveti in sala ramane in sala si la competitii, insa daca esti nevoit foloseste-te de ce stii cu incredere !)etc. :lol: ... din cate stiu eu in caz de autoaparare ai voie sa ripostezi cu o arma ce are un grad de pericol mai mic sau cel mult egal cu arma agresorului, cu alte cuvinte daca el are pistol, poti folosi si tu un pistol dar niciodata vreo mitraliera :D , daca el te ataca cu pumnii si picioarele ai tot dreptul sa te aperi cu pumnii, picioarele, genunchi, capete-n decodor etc :clip:

si daca-l omori atata timp cat esti in legitima aparare... ghinionul lui ;) ...

daca am gresit astept sa mi se aplice o corectie :emo-yessir:

unde practici kick box?

Link to comment
  • Moderator

LEX91SPETSNAZ, se vede ca nu esti politist...despre principiul proportionalitatii ripostei in cazul legitimei aparari ai auzit? In alta ordine de idei, pentru a putea opera legitima aparare, apararea nu trebuie sa depaseasca atacul, in principiu, daca ala iti da o palma, tu nu ii rupi gatul doar fiindca stii si poti sa faci acest lucru. Si da, ce chestie, chiar se investigheaza aceste lucruri. :naughty:

Link to comment

hm :blink: oricum legea asta mi se pare absurda, spre exemplu daca te ataca unu cu o sabie de 1 m jumate tu nu poti sa tragi in el... e ca dracu

app... referitor la ce ai spus tu: daca ala imi da o palma, eu tre sa ii dau un bobarnac sau maxim o palma cum mi-a dat el?... si daca spre exemplu agresoru e ajutat de cativa amici...? aia te tin, el iti da o palma si ca sa fii sigur ca nu apuca sa iti traga si un pumn in mofler, ii pui un picior pe piept oprind atacul in felul asta, ce se considera? eu sunt vinovat ca i-am pus stop pe piept, si nu m-am inteles cu cetatenii care ma tineau, sa ma elibereze sa ii pot raspunde cu aceeasi moneda? :D:blink:

macar sa stiu

Edited by LEX91SPETSNAZ
  • Downvote 1
Link to comment

Ce intelegi prin cuvantul aparare? Trebuie sa te scoti pe tine din primejdie, nu sa il caftesti pe ala, aia e razbunare. Nu poti lua justitia in nume propriu, te scoti din belea si pe urma reclami si lasi autoritatile in drept sa ia masuri contra agresorului.

Link to comment
  • Moderator

Legitima apărare propriu-zisă, reglementată în art. 44 alin. (2) C. pen., se caracterizează prin existenţa unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul, în timp ce "excesul de apărare" sau "excesul justificat", prevăzut în art. 44 alin. (3) C. pen., care este asimilat cu legitima apărare, are ca principală caracteristică depăşirea limitelor unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul, din cauza tulburării sau temerii sub imperiul căreia s-a aflat cel ce a săvârşit fapta pentru a înlătura atacul.

Art. 44. - Legitima aparare

(1) Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savârsita în stare de legitima aparare.

(2) Este în stare de legitima aparare acela care savârseste fapta pentru a înlatura un atac material, direct, imediat si injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes public, si care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.

(21) Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.

(3) Este de asemenea în legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu împrejurarile în care s-a produs atacul.

Spre deosebire de "excesul de apărare", "excesul scuzabil" nu este asimilat cu legitima apărare, ci constituie o circumstanţă atenuantă legală potrivit art. 73 lit. a) C. pen., şi constă în depăşirea limitelor legitimei apărări, atunci când nu este cauzată de tulburare sau temere.

Art. 73. - Circumstante atenuante

Urmatoarele împrejurari constituie circumstante atenuante:

a) depasirea limitelor legitimei aparari sau ale starii de necesitate;

b) savârsirea infractiunii sub stapânirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava.

Link to comment

Multumesc baieti! As aprecia un raspuns referitor si la conditiile necesare pentru detinerea unui spray paralizant.

Mai am o singura nelamurire: Daca agresorii sunt 2, iar eu am reusit sa dobor unul din ei iar fata de celalalt care inca nu a apucat sa ma atinga deschid atacul pentru ca imi este clar scopul pentru care este acolo, cum se dovedeste ca eu am fost victima ci nu cei doi? Intr-o bataie de strada dai cat dai si pleci, nu stai 30 de minute sa ajunga politia.

  • Downvote 2
Link to comment

Adica ce vrei sa spui benkb ori suntem golani ori nu mai suntem?! vezi ca ia gresit site-ul, aici nu este site de sfaturi pentru "baieti de cartier" deja ai primit de la colegi raspunsuri mai mult decat pertinente. Daca nu mai vrei sa astepti sa vina politia te sfatuiesc sa cauti sfaturi in alta parte. Plus de asta vezi ca despre acest subiect s-a mai discutat oarecum si aici

  • Upvote 2
Link to comment

Merci de legatura!

N-o lua in nume de rau, dar daca esti in rahova sau colentina pana vine politia risti sa mai treaca niste tovarasi de-ai baietilor si s-o incurci rau.

Link to comment
  • Moderator

benkb, in cazul asta, te duci tu la prima sectie de politie. Asa e corect si legal.

Colegul copman nu a spus cu rautate si sunt sigur ca intelegi situatia. Pe acest forum se promoveaza respectarea prevederilor legale si nu acceptam discutii privind orice tip de activitati ilegale sau imorale.

Raspunsul la prima intrebare a ta, privind "declararea spray-ul lacrimogen la politie", este nu.

Daca vrei mai multe detalii in privinta repercursiunilor legale in cazul folosirii acestuia, descarca si studiaz-o.

Numai bine!

Link to comment

indiferent de cartierul in care stai, unui echipaj de politie,de obicei, nu ii ia mai mult de 5 minute sa ajunga la fata locului ! 30 de minute ii ia sa ajunga daca vine din alt oras :lol:

eu stau in rahova si vad destul de des cate o masina de politie patruland pe strazi, nu e dracul chiar atat de negru... in schimb da... aia care agreseaza lumea de cele mai multe ori sunt negri :lol:, si daca intr-adevar vrei sa faci ceva cand esti agresat, astepti pana vine politia sa le ia datele alora si sa ii duca putin pe la sectie ;)... ca daca tu pleci dupa ce i-ai batut p-aia e doar golaneala... :emo-yessir:

Edited by LEX91SPETSNAZ
Link to comment

@benkb: daca poti fugi de la locul agresiunii atunci riposta nu mai este legitima aparare ci scandal public. de altfel, daca nu fugi desi o puteai face, se numeste ca o cauti cu luminarea. intotdeauna suna la 112 daca vezi agresiuni in strada in loc sa dai dovada de "tupeu". nu este mai simplu sa apesi pe tastele mobilului decit sa te bagi in discutie si sa arati ce bun luptator de kickboxing esti? insa, ori suntem baieti de cartie ori nu mai suntem, asa este?

in orice situatie, intotdeauna se gaseste cineva mai bun ca tine si o poti pati rau de tot.

Asta pe linga faptul ca poti ucide un om cu o palma (cade si se loveste cu capul de bordura trotuarului) iar asta se numeste lovitura cauzatoare de moarte si se sta ani buni in pirnaie. crezi ca merita?

ti-o spun ca unul care stie arte martiale de mai multi ani decit ai tu in buletin (asta presupun dupa cum te exprimi si pui in discutie problema) precum si ca avocat penalist.

in consecinta - spray ptr autoaparare si 112 ca sa lasi specialistii sa se ocupe de problema.

Link to comment

Deci pe site-ul asta chiar obtin niste sfaturi bune!

Mai am o intrebare: daca sunt cu prietena tot nu am voie sa ii caftesc pe agresori aikido style!?... mi se pare o mojicie sa nu mi se permita :ner:

Link to comment

nu, insa ai voie sa dai cu masina peste el de nenumarate ori si sa declari ulterior ca da fost o neintelegere intre indragostiti :)

exista practica judiciara in acest sens, ca nu esti pericol social. daca vrei iti pot spune exact dosarul :ner:

aikido nu este ptr baieti de cartier ci ptr intelectuali si femei. ptr barbati adevarati poti aplica doar kickboxing si wrestling.

Link to comment

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Sunt lucruri la care cautam de mult timp un raspuns. In ce priveste experienta ta maxu, respectele mele daca ai 18 ani de arte martiale.

Edited by benkb
Link to comment

benkb- ai primit raspunsurile de care aveai nevoie, dar spune-mi si mie te rog cum este o " lovitura mai fatala" , echivalent cu a spune ca " un mort este mai mort decat altul" ?

Link to comment

E drept ca nu am folosit termenul cel mai potrivit. Cred ca ti-ai dat seama care a fost ideea. Inlocuieste termenul "fatal" cu "periculos". Si prin lovituri periculoase ma refer la cele primite in zona ficatului, splinei sau gurii.

Link to comment

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Sunt lucruri la care cautam de mult timp un raspuns. In ce priveste experienta ta maxu, respectele mele daca ai 18 ani de arte martiale.

21 ani :)

periculoasa este orice lovitura care pune in pericol integritatea corporala sau viata celuilalt. si o palma peste fata este periculoasa daca o dai unui batrin. totul este relativ si conteaza rezultatul. nu este ca in filme :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.