Jump to content
POLITISTI.ro

Persoane supravegheate judiciar de poliţişti


NewsBot

Recommended Posts

2.000 de persoane, supravegheate de poliţişti in diferite cauze


Poliţia Română a luat, în perioada 1 februarie – 14 martie a.c., măsuri pentru supravegherea a aproape 2.000 de persoane față de care au fost dispuse măsuri preventive, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală. De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligațiile impuse, Poliția Română a sesizat instanța de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu arestul preventiv.

Reiterăm faptul că, măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care aceştia își respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă.

În luna februarie și în prima parte a lunii martie, au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de 1.834 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 15 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune și față de 116 de persoane pentru care s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

De asemenea, ca urmare a faptului că 7 persoane au încălcat obligațiile impuse pe durata măsurilor preventive, a fost sesizată instanța de judecată care a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu arestul preventiv.

Astfel, măsura arestului preventiv a fost dispusă față de 5 persoane care au încălcat obligațiile dispuse pe durata controlului judiciar și față de 2 persoane care au încălcat obligațiile pe care instanța le stabilise pe durata arestului la domiciliu.

Într-unul din cazuri, întrucât un bărbat, din Satu Mare, pe numele căruia inițial s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, a încălcat obligațiile stabilite, a fost sesizată instanța care a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu cea a arestului preventiv.

Un alt bărbat, din Bistrița – Năsăud, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar a fost reținut pentru comiterea mai multor infracțiunii de furt calificat, fapte comise în perioada supravegherii judiciare. Măsura inițială a controlului judiciar a fost înlocuită, cel în cauză fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Un suspect din județul Arad a fost arestat preventiv a doua zi după ce instanța dispusese pe numele său măsura arestului la domiciliu, întrucât a fost depistat de organele de poliție încălcând obligația de a nu părasi domiciliul.

Reamintim faptul că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul acestor structuri.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora şi a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 1 month later...
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • NewsBot

    51

Persoane supravegheate judiciar de poliţişti

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 129 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 12 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 18 - 25 aprilie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 129 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 17 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 111 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 12 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 10 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, într-un caz, cu măsura condamnării cu suspendare, iar un caz de arest la domiciliu a fost înlocuit cu măsura arestării preventive, pentru încalcarea obligaţiilor pe care persoana în cauză le avea pe durata arestului la domiciliu.

Exemple:

I.P.J. Gorj - La data de 5 februarie a.c., Judecătoria Tg. Jiu a dispus măsura arestului la domiciliu faţă de un bărbat, de 24 de ani, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat. La data de 22 aprilie a.c., aceeaşi instanţă a dispus înlocuirea măsurii iniţiale cu cea a arestării preventive, ca urmare a încălcării obligaţiilor pe care persoana în cauză le avea pe durata arestului la domiciliu.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

De asemenea, din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...

Persoane supravegheate judiciar de poliţişti

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 159 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 17 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 8 - 15 mai a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 159 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 45 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 113 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar și față de o persoană pentru care s-a dispus controlul judiciar pe cauțiune..

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 17 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 2 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, într-un caz, cu măsura condamnării cu suspendare, iar în 8 cazuri cu măsura arestării preventive. De asemenea, în 3 cazuri, a fost dispus arestul la domiciliu, în locul controlului judiciar, iar în alte 3 cazuri, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu arestarea preventivă.

Exemplu: I.P.J. Botoșani - La data de 8 mai a.c., Judecătoria Botoșani, în urma sesizării făcute de către polițiștii Biroului Supravegheri Judiciare, a dispus înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de doi bărbați, întrucât, la data de 29 aprilie a.c., aceștia s-au întâlnit într-un bar din orașul Flămânzi, județul Botoșani, încălcând obligația de a nu comunica direct sau indirect între ei, ambii având calitatea de inculpați în același dosar penal.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

De asemenea, din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...

Persoane supravegheate judiciar de poliţişti

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 166 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 42 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 30 mai – 6 iunie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 166 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 34 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 132 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Poliţia verifică, periodic, modul în care cei în cauză îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 42 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 10 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, în 2 cazuri cu măsura condamnării cu suspendare, în 18 cazuri cu măsura arestării preventive.

De asemenea, măsura arestului la domiciliu, dispusă iniţial, a fost înlocuită în 2 cazuri cu măsura condamnării cu executare, în 7 cazuri cu arestare preventivă şi în câte un caz în condamnare cu suspendare, internare într-un centru de detenţie şi amânare a executării pedepsei.

Exemple:

La data de 4 iunie a.c., Judecătoria Reşiţa, ca urmare a sesizării motivate întocmite de catre Biroul Supravegheri Judiciare, a dispus arestarea preventivă a unui bărbat faţă de care se luase iniţial măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru săvârşirea unui furt calificat. Acesta nu a fost găsit la domiciliu în urma unui control efectuat de polițiști, iar ulterior s-a stabilit că a mai comis un furt dintr-un garaj și dintr-o magazie, de unde a sustras bunuri în valoare de 2.500 de lei.

La data de 2 iunie a.c., Judecătoria Mediaş, pe baza actelor procedurale întocmite de polițiști, a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, faţă de un bărbat, care era cercetat pentru furt calificat. Acesta fost depistat de poliţişti, pe raza municipiului Mediaș, încălcând astfel hotărârea judecătorească, de patru ori, în perioada 13.05-28.05.2014.

* * *

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

De asemenea, din dispoziţia Şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

149 de persoane puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 149 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 37 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 4 – 11 iulie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 31 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 117 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar. Totodată, faţă de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 37 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 10 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, iar în 12 cazuri cu măsura arestării preventive.

Totodată, măsura controlului judiciar, ce a fost dispusă iniţial a fost înlocuită într-un caz cu măsura condamnării cu suspendare, iar într-un alt caz a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu.

De asemenea, în 11 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, iar în alte 2 cazuri, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive.

Exemple:

I.P.J. Alba ~ În urma activităţior efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare – Serviciul de Investigaţii Criminale Alba, a fost înlocuită măsura controlui judiciar, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia, cu masura arestului preventiv, faţă de doi bărbaţi, de 34, respectiv de 30 de ani. Astfel, la data de 9 iulie a.c., au fost emise mandate de arestare preventive pe numele celor doi.

În fapt, în luna martie a.c., faţă de cei doi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, în vederea efectuării supravegherii acestora.

Ulterior, la data de 27 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au întocmit dosar penal pe numele bărbatului de 34 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, după ce, în ziua de 26 iunie a.c., ar fi agresat un bărbat de 36 de ani. Din verificări, a reieşit faptul că, în seara respectivă cel bănuit, împreună cu bărbatul de 30 de ani, s-au deplasat la un local din Alba Iulia.

Astfel, cei în cauză au încălcat una dintre obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Alba Iulia, respectiv aceea de a nu se deplasa în localuri de alimentaţie publică (restaurante, baruri, dicoteci, cluburi, casinouri).

* * *

Totodată, măsura arestului la domiciliu, care era dispusă faţă de un alt bărbat, a fost înlocuită cu măsura arestului preventiv. În urma controlului efectuat de poliţiştii din cadrul Politiei oraşului Cugir la locuinţa acestuia, bărbatul nu a fost găsit, încălcând astfel obligaţia de nu părăsi domiciliul.

* * *

I.P.J. Gorj ~ La data de 8 iulie a.c., Judecătoria Tg-Jiu a emis pe numele unui tânăr de 19 ani, din Târgu-Jiu, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, înlocuind măsura controlului judiciar, dispusă de Tribunalul Gorj, la data de 11 iunie a.c..

În fapt, la începutul lunii iunie, acesta a condus pe drumurile publice un autoturism, fără să deţină permis de conducere, cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi a produs un eveniment rutier, soldat cu vătămarea corporală a mai multor persoane, părăsind locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Tânărul a fost prins de poliţişti, care au întocmit un dosar penal pe numele lui şi pentru comiterea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi ultraj (fapte prevăzute şi pedepsite de art. 337 şi art. 257 din Codul Penal).

* * *

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Centrul de Informare și Relaţii Publice-IGPR

Link to comment
  • 4 weeks later...
88 persoane puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână
 
Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 88 persoane și au fost înregistrate 25 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri. 
 
În perioada 2 - 8 august a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 88 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
 
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 32 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 55 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar și față de o persoană pe numele căreia a fost dispus control judiciar pe cauțiune.
 
În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 25 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. 
 
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 16 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, iar în 4 cazuri cu măsura arestării preventive. 
 
De asemenea, în 5 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.
 
Cu titlu exemplificativ:
 
Un bărbat din judeţul Maramureș, aflat sub control judiciar, a fost arestat preventiv, întrucât nu a respectat una dintre obligaţiile impuse, respectiv de a nu depăși limita teritorială și a părăsit localitatea stabilită prin ordonanță.
 
Un bărbat din București aflat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și proxenetism, a fost arestat preventiv deoarece a comis o nouă infracțiune. În fapt, bărbatul a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism fără a poseda permis de conducere. 
 
* * * 
 
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. 
 
Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
 
Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. 
 
Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 3 weeks later...
140 de persoane au fost puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână
 
Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 140 de persoane şi au fost înregistrate 19 preschimbări ale măsurilor preventive de supraveghere, dispuse iniţial, cu alte măsuri. 
 
În perioada 22 – 29 august a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 140 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
 
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 38 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 102 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 19 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. 
 
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 4 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, iar în 11 cazuri, cu măsura arestării preventive. 
 
De asemenea, într-un caz a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura condamnării cu suspendare, iar într-un alt caz, cu măsura arestării preventive.
 
În 2 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat ca urmare a luării măsurii arestului la domiciliu. 
 
Cu titlu exemplificativ:
 
*** Împotriva unui tânăr, de 22 de ani, din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, deoarece, la data de 6 august a.c., a părăsit fără încuviinţare locuinţa unde executa măsura arestului la domiciliu.
 
De asemenea, s-a constatat că cel în cauză a încălcat şi obligaţia de a nu comunica, în orice mod, cu alte persoane implicate în dosarul penal în care este judecat pentru tentativă de omor şi tâlhărie.
 
*** Măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile, în cazul unui tânăr, de 18 ani, din judeţul Mureş, cercetat pentru furt calificat.
 
În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, s-a constatat că, în seara de 24 august a.c., cel în cauză a încălcat obligaţia de a nu depăşi limita comunei de domiciliu şi a săvârşit o nouă infracţiune de furt.
 
*** Pe numele unui tânăr, de 24 de ani, din Bucureşti, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru săvărşirea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „accidentul”.
 
Ca urmare a săvârşirii a unei noi fapte, de acelaşi gen, în perioada în care se afla sub măsura controlului judiciar, la data de 26 august a.c., s-a dispus arestarea sa preventivă.
 
* * * 
 
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. 
 
Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
 
Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. 
 
Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
  • 2 weeks later...

Persoane supravegheate judiciar de poliţişti

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 198 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 13 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 5 - 12 septembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 198 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 62 de persoane, pe numele cărora, în ultima săptămână, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 135 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de o persoană pe numele căreia a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 13 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, controlul judiciar dispus iniţial a fost înlocuit, în 8 cazuri, cu măsura arestării preventive, într-un caz cu cea a condamnării la închisoare cu executare şi în alt caz cu arestul la domiciliu. De asemenea, în 2 cazuri, arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura condamnării la închisoare cu executare, iar în alt caz, controlul judiciar pe cauţiune a fost înlocuit cu arestarea preventivă.

Cu titlu exemplificativ:
Prin încheierea penală din data de 4 septembrie a.c., Judecătoria Reghin a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu faţă de un bărbat.

La data de 18 iulie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin dispusese măsura controlului judiciar faţă de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de tălhărie.

În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că acesta a încălcat cu rea-credinţă obligaţia impusă, respectiv de a respecta programul de supraveghere stabilit, motiv pentru care au sesizat instanţa de judecată.

La data de 9 septembrie a.c., Judecătoria Alexandria a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui minor, de 17 ani, din Alexandria, judeţul Teleorman, pentru săvârşirea unei infracţiuni de tâlhărie.

Acesta se afla sub control judiciar, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, dispus la data de 16 mai a.c., de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria.

* * *

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

De asemenea, din dispoziţia chestorului general Petre Tobă, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 3 weeks later...

141 de persoane puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 141 de persoane şi au fost înregistrate 20 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În perioada 26 septembrie – 3 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 141 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 35 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 106 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 20 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 11 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar într-un caz cu măsura condamnării cu executare.

 

În alt caz, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare.

 

De asemenea, în 2 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura condamnării cu executare, iar într-un caz cu măsura arestării preventivă.

 

În alte 2 cazuri, măsura arestului la domiciliu a încetat ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare, iar în alte 2 cazuri cu măsura controlului judiciar.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului BRAŞOV: La data de 4 septembrie a.c., faţă de un tânăr de 28 de ani, din Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Tânărul era cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, lovire sau alte violenţe,  tulburarea ordinii şi liniştii publice şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

La data de 19 septembrie a.c., cel în cauză, împreună cu alte persoane, ar fi agresat un bărbat. Bănuitul a fost reţinut pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 ore, iar ulterior, fiind prezentat Judecătoriei Braşov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

~ * * * * ~

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului SUCEAVA: Un tânăr de 21 de ani, din judeţul Suceava, cercetat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, a fost pus sub control judiciar, la data de 14 august a.c.. La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii Poliţiei Oraşului Solca au sesizat instanţa de judecată cu privire la nerespectarea, de către tânăr,  a obligaţiilor impuse, în sensul că acesta nu s-a prezentat la poliţie, conform graficului de prezentare şi a depăşit limitele teritoriale ale comunei Arbore.

 

            La data de 25 septembrie a.c., poliţiştii au sesizat din nou instanţa de judecată, pentru aceleaşi motive, în plus, tânărul ar mai fi comis, în perioada controlului judiciar, o infracţiune de furt şi o tentativă la infracţiunea de furt. Astfel, Judecătoria Rădăuţi a dispus arestarea preventivă a celui în cauză.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

 

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

 

Sursa: IGPR

Link to comment

PERSOANE SUPRAVEGHERE JUDICIAR DE POLIȚIȘTI

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 205 persoane şi au fost înregistrate 21 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În perioada 3 - 10 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 205 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 163 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 42 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 21 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 11 cazuri, cu măsura arestării preventive, într-un caz cu arestul la domiciliu, iar în alte 4 cazuri cu măsura condamnării cu executare.

 

De asemenea, în 2 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu arestarea preventivă, în alte 2 cu condamnare cu suspendare, iar într-un caz arestul la domiciliu a fost înlocuit cu controlul judiciar.

 

EXEMPLE:

 

BACĂU:

 

La data de 29 august a.c., Tribunalul Bacău a dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de un bărbat, de 49 de ani, din municipiul Bacău, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

 

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că acesta ar fi încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile stabilite de instanţa de judecată, astfel că a fost sesizat organul judiciar care a dispus măsura.

 

La data de 7 octombrie a.c., Tribunalul Bacău a emis pe numele bărbatului un mandat de arestare preventivă. În aceeași zi, cel în cauză a fost depistat de polițiști și încarcerat în Arestul I.P.J. Bacău.

 

BISTRIȚA-NĂSĂUD:

 

Polițiștii Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – I.P.J. Bistrița-Năsăud au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca despre faptul că un tânăr, de 17 ani, din localitatea Florești, județul Bistrița-Năsăud, aflat sub măsura controlului judiciar dispusă la data de 1 octombrie a.c., a încălcat măsurile impuse, în sensul că ar fi comis pe raza județului Bistrița-Năsăud o nouă infracțiune.

 

Acesta este bănuit că, la data de 25 septembrie a.c., împreună cu tatăl său și un frate, ar fi comis infracțiunea de șantaj, astfel că Judecătoria Năsăud a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

 

În urma sesizării Judecătoriei Năsăud, față de tânăr s-a dispus măsura arestării preventive pentru 30 zile, începând cu data de 6 octombrie a.c..

 

MUREȘ:

 

La data de 21 mai a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu - Mureş au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de un bărbat, de 29 de ani, din Târgu Mureș, pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism.

 

La data de 6 octombrie a.c., acesta a fost reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Acesta este bănuit că, împreună cu alte două persoane (printre care şi un bărbat aflat sub control judiciar), ar fi luat cu forţa o victimă și ar fi obligat-o să meargă la cabinetul unui avocat, unde să dea o declaraţie, în sensul de retragere a acuzaţiilor formulate împotriva lor în dosarul penal în care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar.

 

Întrucât nu a respectat obligaţia de a nu se apropia şi de a nu comunica cu partea vătămată, respectiv de a nu avea nici o relaţie directă sau indirectă cu aceasta, la data de 7 octombrie a.c., Tribunalul Mureş a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive.

 

Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă – I.P.J. Mureş.

 

Față de cel de-al doilea bărbat, Tribunalul Mureş a menţinut măsura preventivă a controlului judiciar luată la data de 29 aprilie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. sesizând instanţa competentă în vederea înlocuirii acestei măsuri cu cea a arestării preventive.

 

CONSTANȚA:

 

La data de 14 iulie a.c., Judecătoria Constanța a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, față de un bărbat, de 32 de ani, din municipiul Constanța, rămasă definitivă la data de 18 iulie a.c., când acesta a fost pus în libertate din Penitenciarul Poarta Alba.

 

În cadrul măsurii preventive, față de inculpat a fost dispusă și obligația de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia locuiește, conform programului de supraveghere întocmit de către organele de poliție sau ori de câte ori este chemat.

 

Polițiștii de supravegheri judiciare au verificat respectarea măsurii preventive și a obligațiilor impuse în cadrul acesteia și au constatat bărbatul nu s-a prezentat la organul de poliție conform programului stabilit prin hotărâre și nu a informat polițiștii cu privire la intervenirea unor impedimente în acest sens

 

De asemenea, polițiștii au constat că cel în cauză nu locuiește în locuința declarată, astfel că au sesizat Judecătoria Constanța cu privire la încălcarea cu rea- credința a obligației dispuse.

 

La data de 1 octombrie a.c., Judecătoria Constanţa a emis un mandat de arestare preventivă pe numele bărbatului, care a fost depistat și încarcerat la data de 5 octombrie a.c..

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

 

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

149 DE PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane şi au fost înregistrate 23 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În perioada 10 – 17 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 60 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 89 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 23 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 12 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în 5 cazuri cu măsura condamnării cu executare.

 

În 3 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat ca urmare a luării măsurii de arestului la domiciuliu, iar într-un caz a fost înlocuită cu o măsură educativă.

 

De asemenea, în câte un caz măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive, respectiv a condamnării cu executare.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmbovița: La data de 11 septembrie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște a dispus  măsura controlului judiciar față de o persoană, de 15 ani, din Târgoviște, județul Dâmbovița.

 

Întrucât în perioada executării măsurii preventive acesta a încălcat obligațiile stabilite de Parchet săvârșind un furt calificat (a pătruns prin efracţie în două apartamente din Târgovişte de unde a sustras mai multe bunuri), la data de 15 octombrie a.c. Judecătoria Târgovişte a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

 

~ * * * * ~

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman: Împotriva unui bărbat, de 44 de ani, Roşiori de Vede, județul Teleorman, Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiori a dispus măsura controlului judiciar, la data de 1 octombrie a.c., fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.

 

În timp ce se afla sub control judiciar, acesta nu a respectat obligaţiile impuse, în sensul că a luat legătura cu partea vătămată şi martorii din cauza în care era cercetat, încercând influenţarea acestora.

 

La sesizarea polițiștilor din cadrul I.P.J. Teleorman, Judecătoria Roşiori de Vede a dispus, la data de 15 octombrie a.c., măsura arestului la domiciliu pentru  30 de zile.

 

~ * * * * ~

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

 

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

PESTE 250 DE PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 252 de persoane şi au fost înregistrate 35 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În perioada 17 – 24 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 252 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 44 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 206 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, precum şi faţă de 2 persoane care se află sub control judiciar pe cauţiune.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 35 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 13 cazuri, cu măsura arestării preventive, în 3 cazuri, cu arest la domiciliu, în 9 cazuri, în condamnare cu executare, iar într-un caz cu măsura condamnării cu suspendare.

 

În 6 cazuri, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive, iar în alte 3 cazuri măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului BOTOŞANI: La data de 23 septembrie a.c., faţă de 3 bărbaţi, toţi din municipiul Botoşani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, impunându-le celor trei să nu depăşească limitele teritoriale ale municipiului Botoşani şi să nu se deplaseze în nici un loc de distracţie şi agrement din categoria baruri, cluburi, restaurante, discoteci şi pub-uri.

 

În urma supravegherii acestora, poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 9 – 14 octombrie a.c., cei trei bărbaţi au încălcat, cu rea credinţă, obligaţiile stabilite de unitatea de parchet şi au intrat în mai multe baruri şi localuri, iar unul dintre aceştia a părăsit şi localitatea de domiciliu, deplasându-se în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani.

 

La data de 17 octombrie a.c., faţă de cei în cauză, Judecătoria Botoşani a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu.

 

~ * * * * ~

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău: Un bărbat de 34 de ani, cu domiciliul pe raza localităţii Cozieni, judeţul Buzău, a fost pus sub control judiciar, la data de 19 septembrie a.c., acestuia stabilindu-i-se obligaţia de a nu părăsi localitatea Cozieni, fără încuvinţarea organului judiciar.

 

La data de 9 octombrie bărbatul nu s-a prezentat la poliţie, conform graficului de prezentare, fiind căutat la domiciliu, unde nu a fost găsit de poliţişti.

 

În data de 12 octombrie a.c., poliţiştii bucureşteni l-au depistat pe bărbat pe raza sectorului 1 din municipiului Bucureşti, acesta fiind condus în judeţul Buzău pentru executarea măsurii preventive.

 

La data de 19 octombrie a.c., bărbatul a încălcat din nou obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu, acesta fiind depistat de poliţiştii din Brăila, imediat după ce ar fi comis o infracţiune de tâlhărie.

 

Judecătoria Brăila a dispus arestarea preventivă a celui în cauză, pentru o perioadă de 29 de zile.

 

~ * * * * ~

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

 

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

PERSOANE SUPRAVEGHEATE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 210 persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 39 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

În perioada 24 – 31 octombrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 210 persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 47 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 161 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de 2 persoane faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune.

 

În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 39 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 13 cazuri cu cea a arestării preventive, iar în în alte 12 cazuri cu măsura condamnării cu executare.

 

Exemple:

 

I.P.J. Suceava – La data de 24 octombrie a.c., Judecătoria Suceava a dispus măsura controlului judiciar faţă de trei bărbaţi, din municipiul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 

Ulterior, la data de 29 octombrie a.c., Tribunalul Suceava a dispus înlocuirea măsurii iniţiale cu cea a arestului preventiv a celor trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.   

 

I.P.J. Teleorman - Împotriva unui bărbat, de 25 de ani, din judeţul Teleorman, s-a dispus măsura controlului judiciar, la data de 10 octombrie a.c., fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere.

 

Deoarece, în timp ce se afla sub control judiciar, acesta nu a respectat obligaţia de a nu părăsi municipiul Turnu Măgurele, Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele a dispus măsura arestului la domiciliu.  

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 weeks later...

PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR DE POLIŢIŞTI

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 162 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 26 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 162 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 38 de persoane, pe numele cărora, în ultima săptămână, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 124 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 26 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, controlul judiciar dispus iniţial a fost înlocuit, în 7 cazuri, cu măsura arestării preventive, în 2 cazuri cu cea a arestului la domiciliu, în 5 cazuri a fost înlocuit cu măsura condamnării la închisoare cu executare, iar în alte 7 cazuri a fost înlocuit cu măsura condamnării cu suspendarea executării pedepsei. De asemenea, în 4 cazuri, arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar, iar într-un caz a fost înlocuit cu arestarea preventivă.

Cu titlu exemplificativ:

*** La data de 23 octombrie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de un bărbat, de 22 de ani, domiciliat în Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Judecătoria Galaţi a emis faţă de acesta, la data de 4 noiembrie a.c., mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de furt calificat.

În fapt, s-a reţinut că acesta a pătruns în locuinţa mai multor persoane, cu scopul de a sustrage bunuri.

În prezent, cel în cauză este încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Galaţi.

*** La data de 19 martie a.c., instanţa de judecată din Braşov a dispus măsura controlului judiciar faţă de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Tărlungeni, satul Zizin, judeţul Braşov, acesta fiind obligat să nu părăsească limita teritorială a judeţului Braşov.

De asemenea, instanţa a stabilit ca acesta să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Braşov, conform programului de supraveghere stabilit de poliţişti sau ori de câte ori este chemat.

La data de 17 septembrie a.c., cel în cauză a fost condamnat de Judecătoria Braşov la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă la tâlhărie calificată.

Acesta a fost luat în supraveghere de poliţişti, care i-au întocmit programul, pe care l-a respectat până la data de 7 octombrie a.c., după care nu s-a mai prezentat la Biroul Supravegheri Judiciare.

Poliţiştii au informat în scris Judecătoria Braşov, pentru luarea măsurilor legale, iar în baza sesizării, la data de 3 noiembrie a.c., instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, deoarece acesta a încălcat cu rea credinţă obligaţia de a se prezenta la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Braşov, conform programului de supraveghere.

~ * * * * ~

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

De asemenea, din dispoziţia chestorului general Petre Tobă, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Sursa: IGPR

Link to comment

PERSOANE SUPRAVEGHEATE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 239 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 33 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

În perioada 7 – 14 noiembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 239 de persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 48 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 189 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de 2 persoane faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune.

 

În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 33 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 16 cazuri cu cea a arestării preventive, în 7 cazuri cu măsura condamnării cu executare, în două cazuri cu arest la domiciliu și în câte un caz în condamnare cu suspendare și în condamnare cu amânarea executării pedepsei.

 

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită în 3 cazuri cu arestare preventivă, în 2 cazuri în condamnare cu executare și într-un caz în control judiciar.

 

Exemple:

 

I.P.J. Botoșani – La data de 22 septembrie a.c., Tribunalul Botoșani a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, față de un tânăr din județul Botoșani.

 

Ulterior, la data de 6 noiembrie a.c., Judecătoria Botoșani a emis pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, întrucât acesta a părăsit în mod repetat locuința în care executa măsura preventivă. Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Botoșan

 

I.P.J. Brașov - Împotriva unui bărbat, de 23 de ani, din judeţul Brașov, s-a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, la data de 23 octombrie a.c., fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 

Deoarece, în timp ce se afla în arest la domiciliu, acesta a părăsit imobilul unde locuiește, fără permisiunea Judecătoriei Brașov sau a Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, la data de 6 noiembrie a.c., Tribunalul  Brașov a admis solicitarea  Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov și a dispus  înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

PESTE 200 DE PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 206 persoane şi au fost înregistrate 27 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În perioada 14 – 21 noiembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 206 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 49 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 157 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 27 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 11 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte 4 cazuri cu măsura condamnării cu suspendare.

În alte 9 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare.

De asemenea, în alt caz a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, iar într-un altul cu măsura controlului judicar.

În alt caz, măsura arestului la domiciliu a încetat ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare.

Cu titlu exemplificativ:

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului CONSTANŢA: În urma verificărilor efectuate de poliţişti cu privire la respectarea obligaţiilor impuse în cadrul controlului judiciar, dispus de Tribunalul Constanţa, faţă de un bărbat de 34 de ani, din Mangalia, s-a constatat că acesta ar fi săvârşit o nouă infracţiune.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 25 noiembrie a.c., în timp ce se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar, bărbatul ar fi pătruns, împreună cu alte persoane, în sediul unei firme din Mangalia, unde ar fi lovit un bărbat.

Astfel, în urma sesizării poliţiştilor de investigaţii criminale, la data de 17 noiembrie a.c., Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a celui în cauză, acesta fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Constanţa.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului MUREŞ: La data de 13 septembrie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de o femeie 35 de ani, din municipiul Reghin, judeţul Mureş, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. Printre obligaţiile impuse în sarcina sa, a fost şi cea de a nu se apropia şi a nu comunica direct sau indirect cu persoanele vătămate sau membrii familiei acestora.

La data de 13 noiembrie a.c., în urma sesizării efectuate de poliţişti, Judecătoria Reghin a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a celei în cauză, întrucât aceasta a contactat părţile vătămate şi a ameninţat membrii familiei acestora pentru a-şi retrage plângerile.

Faţă de un tânăr de 24 de ani, din Târgu Mureş, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Mureş a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar. Printre obligaţiile impuse în sarcina sa a fost şi aceea de a nu depăşi raza teritorială a municipiului Tg-Mureş şi de a se prezenta zilnic conform programului de supraveghere întocmit.

La data de 19 noiembrie a.c., în urma sesizării poliţiştilor, Judecătoria Târgu Mureş a admis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive a tânărului, întrucât acesta a încălcat cu rea credinţă obligaţiile instituite (deplasându-se în municipiul Reghin, unde ar fi distrus un autoturism, după care a plecat în Anglia).

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 weeks later...

APROAPE 200 DE PERSOANE, PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

 

        Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competent      

 

      În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 197 persoane şi au fost înregistrate 31 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În perioada 21 – 28 noiembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 197 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 43 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 154 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 31 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 9 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte 2 cazuri cu măsura condamnării cu suspendare.

 

În alte 14 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare.

 

De asemenea, în alt caz a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, iar într-un altul cu măsura controlului judicar.

 

În alt caz, măsura controlului judiciar a încetat ca urmare a luării măsurii arestului la domiciliu, iar în alte două cazuri, aceeaşi măsură a încetat ca urmare dispunerii de a internare într-un centru educativ.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba: Pe durata controlului judiciar care a fost dispus, de către Tribunalului Alba, faţă de  tânăr de 27 de ani, poliţiştii din Blaj au înregistrat 3 dosare penale (2 pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare şi unul pentru săvârşirea infracţiunii de lovire). Totodată, în această perioadă, bănuitul a fost sancţionat contravenţional de două ori de către poliţişti. Astfel, pentru încălcarea măsurii controlului judiciar,  la data de 25 noiembrie a.c., Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a acestuia, la sesizarea poliţiştilor.

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău: La data de 25 noiembrie a.c., poliţiştii au sesizat Judecătoria Buzău cu privire la faptul că un bărbat, aflat sub control judiciar, a încălcat în repetate rânduri obligaţia de a nu părăsi imobilul în care domiciliază. Astel, cel în cauză a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, fiind introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa: Un bărbat de 30 de ani, pe numele căruia Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a dispus măsura controlului judiciar, nu a respectat graficul de prezenţă la poliţie. Drept urmare, la sesizarea poliţiştilor, pe numele său a fost dispusă măsura arestării preventive. Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă.

Sursă: IGPR

Link to comment
  • 2 weeks later...

PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 226 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 33 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

În perioada 5 – 12 decembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 226 de persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 80 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 146 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 33 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 9 cazuri cu cea a arestării preventive, în 6 cazuri cu măsura condamnării cu executare, în 7 cu arest la domiciliu, în 5 cu măsura condamnării cu suspendare şi într-un caz controlul judiciar pe cauţiune a fost înlocuit cu condamnare cu suspendare.

 

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită într-un caz cu măsura condamnării cu executare, în 3 cazuri în condamnare cu executare şi într-un caz din arest la domiciliu în măsură educativă (internare într-un centru de detenţie).

 

Exemple:

 

I.P.J. Braşov – La data de 1 decembrie a.c., Tribunalul Braşov a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un tânăr, de 25 de ani, din municipiul Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. În baza comunicării măsurii de către Tribunalul Braşov, bărbatul a fost preluat în supraveghere de poliţiştii Birului Supravegheri Judiciare.

 

La data de 5 decembrie a.c., Curtea de Apel Braşov a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării la domiciliu, pentru 26 de zile, în perioada 5-30 decembrie 2014.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR

 

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 208 de persoane faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 48 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial.

 

Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

În perioada 12 – 19 decembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 208 persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 80 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 128 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 48 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 6 cazuri cu cea a arestării preventive, în 17 cazuri cu măsura condamnării cu executare și în 5 cu măsura condamnării cu suspendare.

 

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită în 2 cazuri cu măsura condamnării cu executare, în 3 cazuri în condamnare cu suspendare, în 14 cazuri în arestare preventivă și într-un caz în control judiciar.

 

Exemple:

 

I.P.J. Botoșani – La data de 11 septembrie a.c., Judecătoria Botoșani a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un bărbat, de 32 de ani, din municipiul Botoșani, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată.

 

În baza comunicării măsurii de către Judecătoria Botoșani, bărbatul a fost preluat în supraveghere de poliţiştii Birului Supravegheri Judiciare.

 

La data de 11 decembrie a.c., Judecătoria Botoșani a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive, pentru 29 de zile, întrucât acesta ar fi comis o infracțiune de tâlhărie calificată, în noaptea de 9 spre 10 decembrie a.c.. Bărbatul a fost introdus în arestul I.P.J. Botoșani.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Sursă: IGPR

Link to comment
PESTE 200 DE PERSOANE, PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ
 
Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. 
 
În perioada 19 – 26 decembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 215 persoane şi au fost înregistrate 31 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri. 
 
Astfel, în această perioadă, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 215 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.
 
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 96 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 119 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
Tot în această perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 31 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.
 
Măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 12 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte 3 cazuri cu măsura condamnării cu suspendare.
 
În alte 4 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare.
 
De asemenea, în alte 3 cazuri, a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu, cu măsura arestării preventive, iar în alte 3 cazuri, cu măsura controlului judicar.
 
În alt caz, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii arestului la domiciliu, iar în alte două cazuri, aceeaşi măsură a încetat ca urmare dispunerii de a internare într-un centru educativ.
 
Totodată, au fost înregistrate două cazuri de încetare a măsurii de arest la domiciliu, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare şi un caz de înlocuire a măsurii de arest la domiciliu, cu măsura internării într-un centru educativ.  
 
~ ~
 
Cu titlu exemplificativ:
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov.
 
La data de 17 mai a.c., Judecătoria Braşov a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă un bărbat, de 22 ani, din mun. Braşov, jud. Braşov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat (din autoturisme). Acesta a fost preluat în supraveghere de poliţiştii Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Braşov.
 
După luarea în supraveghere, la data de 23.12.2014, în jurul orei 21.00, împreună cu o altă persoană ar fi sustras dintr-un hipermarket, din Braşov, 2 tablete,  în valoare de 798 de lei.
 
Pentru această faptă, la data de 24.12.2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, a pus în mişcare a acţiunea penală faţă de acesta, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,furt calificat”. 
 
În cauză, s-a dispus reţinerea bărbatului, pentru o perioadă de 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar, ulterior, a fost prezentat Judecătoriei Braşov, care a emis un mandat de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, însă nu s-a pronunţat şi asupra măsurii iniţiale a controlului judiciar.
 
Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, unitate la care se află în lucru dosarul în care s-a dispus măsura iniţială a controlului judiciar, urmează a se pronunţa asupra oportunităţii menţinerii acestei măsuri preventive neprivative de libertate.

Sursa: IGPR 

Link to comment

PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. De la înfiinţarea birourilor şi compartimentelor de supravegheri judiciare în cadrul structurilor de investigaţii criminale, la data de 1 februarie 2014, au fost dispuse măsuri preventive faţă de peste 9.600 de persoane.

 

În perioada 1 februarie -  31 decembrie 2014, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală, la nivelul structurilor teritoriale de supravegheri judiciare, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 9.626 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Astfel, faţă de 8.006 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, faţă de 1.568 cea a arestului la domiciliu, iar faţă de 52 - cea a controlului judiciar pe cauţiune.

 

În această perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 639 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

În ultima săptămână (26 decembrie 2014 – 2 ianuarie 2015), la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 85 de persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 29 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 55 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, precum şi faţă de o persoană, pe numele căreia a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

 

De asemenea, la nivel naţional, au fost înregistrate 8 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 4 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte 2 cazuri, măsura controlului judiciar a fost revocată.  

 

Totodată, în alt caz, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar pe cauţiune, iar în alt caz, a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu, cu măsura arestării preventive, îm aceeaşi cauză.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

I.P.J. Prahova: La data de 13 martie 2014, Judecătoria Ploieşti a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un tânăr de 28 de ani, având ca obligaţie suplimentară să nu depăşească limita teritorială a localităţii Lipăneşti, judeţul Prahova. În seara zilei de 17 martie 2014, cu un taxi, a părăsit limita teritorială a localităţii, fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, deplasându-se în oraşul Vălenii de Munte. Poliţiştii din cadrul formaţiunii supravegheri judiciare au sesizat Judecătoria Ploieşti, care, la data de 20 martie a.c., a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile.

 

I.P.J. Vrancea – La data de 14 martie 2014, poliţiștii au identificat şi prezentat magistraţilor Curţii de Apel Galaţi un bărbat, de 32 de ani, din localitatea Mărăşeşti, pe numele căruia  autorităţile judiciare spaniole au emis un mandat european de arestare, iar în baza acestuia a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile. La data de 28 martie, aceeași instanţă a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare şi arestarea preventivă în vederea extrădării, pe o durată de 30 de zile, urmând ca bărbatul să fie predat către autorităţile judiciare spaniole.

 

I.P.J. Galaţi – În luna aprilie 2014, şase persoane, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi iniţierea, constituirea, aderarea la un grup infracţional organizat, faţă de care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar,  au fost condamnate, de Tribunalul Galaţi, la pedeapsa închisorii. 

 

I.P.J. Gorj – Tot în luna aprilie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti a dispus măsura controlului judiciar faţă de un bărbat, de 33 de ani. La data de 5 mai 2014, Tribunalul Gorj a dispus înlocuirea măsurii iniţiale cu cea a arestării preventive, ca urmare a încălcării obligaţiilor pe care persoana în cauză le avea, respectiv a încălcat obligaţia impusă de organul judiciar, de a nu depăşi limita teritorială a localităţii de domiciliu.

 

I.P.J. Mureş - La data de 28 martie 2014, Judecătoria Tg-Mureş a înlocuit măsura arestării preventive luată iniţial faţă de un bărbat cercetat pentru săvârşirea  infracţiunii de complicitate la tâlhărie, cu măsura controlului judiciar. La data de 17 iunie, bărbatul a fost reţinut pentru 24 ore de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Tg.-Mureş, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat din auto. Din cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că, cel în cauză a spart, geamul portierei dreapta faţă a unui auto, de unde a sustras un laptop, în valoare de 4.000 de lei. La data de 18 iunie, bănuitul a fost prezentat Judecătoriei Tg-Mureş, care a dispus arestarea preventivă a acestuia.

 

I.P.J. Alba - În urma activităţior efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare – Serviciul de Investigaţii Criminale Alba, a fost înlocuită  măsura controlui judiciar, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia, cu masura arestului preventiv, faţă de doi bărbaţi, de 34, respectiv de 30 de ani. Astfel, la data de 9 iulie 2014, au fost emise mandate de arestare preventive pe numele celor doi.  În fapt, în luna martie 2014, faţă de cei doi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, în vederea efectuării supravegherii acestora.

 

Ulterior, la data de 27 iunie 2014, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au întocmit dosar penal pe numele bărbatului de 34 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, după ce, în ziua de 26 iunie 2014, ar fi agresat un bărbat de 36 de ani. Din verificări, a reieşit faptul că, în seara respectivă cel bănuit, împreună cu bărbatul de 30 de ani, s-au deplasat la un local din Alba Iulia.

 

Astfel, cei în cauză au încălcat una dintre obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Alba Iulia, respectiv aceea de a nu se deplasa în localuri de alimentaţie publică (restaurante, baruri, dicoteci, cluburi, casinouri).

 

    - Poliţiştii Serviciului Urmăriţi din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale- I.G.P.R. au depistat, la sfârşitul lunii decembrie 2014, în Bucureşti, o femeie, dată în urmărire naţională, pe numele căreia Curtea de Apel Galaţi – Secţia Penală a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

 

Deoarece, în conformitate cu programul stabilit, aceasta nu s-a prezentat la sediul  Poliţiei municipiului Huşi şi nu a luat legătura cu ofiţerul supraveghetor, Curtea de Apel Galaţi a dispus o pedeapsă privativă de libertate. Femeia nu s-a mai întors la domiciliu, încălcând astfel obligaţiile controlului judiciar şi ale condamnării.

 

Informaţii de background:

 

La data de 1 februarie 2014, a fost dezvoltată la nivelul Poliţiei Române o aplicaţie informatică pentru evidenţa persoanelor aflate sub control judiciar, control judiciar pe cauţiune şi arest la domiciliu.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul acestor structuri.

 

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora şi a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale.

Sursă: IGPR

Link to comment

PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii au luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 67 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 9 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial.

 

Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

În perioada 2 – 9 ianuarie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 67 de persoane.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 13 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 54 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 9 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită într-un caz cu cea a arestării preventive, în 4 cazuri cu măsura condamnării cu executare, într-un caz cu amânarea executării pedepsei şi în altul cu măsura educativă a asistării zilnice.

 

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită într-un caz cu arestare preventivă în vederea predării către autorităţile altui stat şi în altul cu condamnarea cu executare.

 

Exemple:

 

I.P.J. Alba: La data de  25 septembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de un bărbat, de 29 de ani, din Alba Iulia, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic internaţional cu autoturisme furate şi constituirea unui grup infracţional organizat, cu măsura arestului la domiciliu.

 

La data de 5 ianuarie a.c., Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a bărbatului, în vederea extrădării temporare către autorităţile franceze, în baza unui mandat european de arestare, pentru comiterea mai multor furturi de utilaje agricole de pe teritoriul Franţei, în perioada 2012 – 2013, împreună cu mai mulţi cetăţeni români, cu un prejudiciu total de 3.000.000 de euro.

 

Acesta a fos încarcerat în Arestul I.P.J. Alba până la predarea către autorităţile franceze.

 

I.P.J. Călăraşi: La data de 1 august 2014, Judecătoria Călăraşi a dispus măsura controlului judiciar faţă de un bărbat, de 19 ani, din municipiul Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 

Acesta a fost luat în supraveghere de către poliţiştii Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciul de Investigaţii Criminale - I.P.J. Călăraşi.

 

În cursul lunii noiembrie 2014, cel în cauză ar fi săvârşit o nouă infracţiune de furt din locuinţă, motiv pentru care Judecătoria Călăraşi a dispus, la data de 7 ianuarie a.c., arestarea preventivă a acestuia. Bărbatul a fost încarcerat în Arestul I.P.J. Călăraşi.

 

I.P.J.  Galaţi: La data de 26 septembrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un bărbat, de 47 de ani, din municipiul Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 

La data de 23 decembrie 2014, Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe acesta, într-o altă cauză, la o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, iar, la data de 7 ianuarie 2015, bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

 

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Sursă: IGPR

Link to comment

PESTE 140 DE PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

 

În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 141 de persoane şi au fost înregistrate 13 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

 

Astfel, în perioada 9 – 16 ianuarie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 141 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 36 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu,  faţă de 104 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, precum şi faţă de o persoană pusă sub control judiciar pe cauţiune.

 

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 13 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a încetat, fiind înlocuită, în 8 cazuri astfel: cu măsura arestării preventive (în 4 cazuri), cu mandat de executare a pedepsei închisorii (într-o situaţie) şi cu măsura arestării preventive (în 3 cazuri).

 

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită, în 2 cazuri, cu măsura arestării preventive, în alte 2, cu măsura controlului judiciar, iar într-un caz cu mandat de executare a pedepsei închisorii.

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului BRAŞOV:

 

Faţă de un bărbat de 26 de ani, din judeţul Braşov, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de încăierare, faptă prevăzută şi pedepsită  de art.198 alin.1 din Cod Penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 371 Cod Penal, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a dispus luarea măsurii controlului judiciar (la data de 22 aprilie 2014).

 

În fapt, acesta ar fi a participat, la data de 21 aprilie 2014, la o încăierare, cu mai multe persoane, din care a rezultat avarierea unor autoturisme aparţinând unei societăţi comerciale.

 

În seara de 9 ianuarie a.c., cel în cauză a fost prins în flagrant delict, de poliţiştii de la Postul de Poliţie Sânpetru, în timp ce transporta, cu un autoturism, bunuri sustrase dintr-o locuinţă.

 

Astfel, cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior arestat preventiv, pentru tâlhărie calificată, faptă prevăzută şi pedepsită  e art.233, art. 234 alin.1 din Cod Penal şi  ultraj, faptă prevăzută şi pedepsită  de art. 257 din Cod Penal.

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului IAŞI:

 

Faţă de un alt bărbat de 28 de ani, pentru care iniţial a fost luată măsura arestului la domiciliu, s-a dispus, la data de 9 ianuarie a.c., emiterea mandatului de arestare preventivă, de către Judecătoria Iaşi.

 

În fapt, în urma verificărilor efectuate de poliţişti, în zilele de 3,7 şi 8 ianuarie a.c., s-a constatat că cel în cauză a încălcat obligaţia de a nu părăsi domiciliul, fiind depistat în altă localitatea.

 

Mandatul de arestare preventivă a fost pus în executare de poliţiştii de investigaţii criminale din Iaşi - Biroului Urmăriri, bărbatul fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi.

Sursă: IGPR

Link to comment
PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR DE POLIŢIŞTI
 
Poliţiştii au luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 171 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 34 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial.
 
Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.
 
În perioada 16 – 23 ianuarie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 171 de persoane.
 
Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 47 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 124 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 34 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial cu alte măsuri.
 
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 7 cazuri cu cea a arestării preventive, în 5 cazuri cu măsura condamnării cu executareîn 11 cazuri cu executare a pedepsei închisorii în aceiași cauză, în 2 cazuri de executare a pedepsei închisorii în altă cauză şi în altul cu măsura arestului la domiciliu.
 
De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită în 2 cazuri cu executare a pedepsei închisorii în aceiaşi cauză, în 4 cazuri cu arestare preventivă și în 2 cazuri cu controlul judiciar.
 
Exemple:
 
I.P.J. Alba: La data de 21 octombrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a măsura controlului judiciar faţă de un tânăr, de 19 ani, din Alba Iulia, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat și distrugere.
 
La data de 15 ianuarie a.c., Judecătoria Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a tânărului, întrucât nu a respectat obligația de a se prezenta la programul de supraveghere. Acesta a fos încarcerat în Arestul I.P.J. Alba.
 
I.P.J. Galați: La data de 31 octombrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de un bărbat, de 61 de ani, din municipiul Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, lovire sau alte violenţe, distrugere, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
 
La data de14 ianuarie a.c., Judecătoria Galaţi, a  dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 zile, întrucât a încălcat în mod constant obligaţiile impuse pe perioada controlului judiciar, iar la data de 19 ianuarie a.c., bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Galați.
 

 
Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.
 
De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
 
Sursa: IGPR
Link to comment

PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

 

În perioada 23 – 30 ianuarie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de peste 230 de persoane şi au fost înregistrate 45 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. 

 

Astfel, în această perioadă, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 232 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

 

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 72 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 160 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

Tot în această perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 45 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

 

Măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 21 de cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alt caz, cu măsura arestului la domiciliu.

 

În alte 12 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare.

 

De asemenea, în alte 7 cazuri, a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu, cu măsura arestării preventive.

 

Totodată, au fost înregistrate 3 cazuri de încetare a măsurii de arest la domiciliu, ca urmare a luării măsurii de condamnare cu executare şi un caz de încetare a acestei măsuri,  ca urmare a luării măsurii de condamnare cu suspendare. 

 

Cu titlu exemplificativ:

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani

 

La data de 27 ianuarie a.c., Tribunalul Botoşani a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, faţă de un bărbat, în vârstă de 28 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism.

 

Conform programului de supraveghere întocmit iniţial, bărbatul avea obligaţia de a se prezenta la sediul Postului de Poliţie Vlăsineşti, judeţul Botoşani, periodic.

 

Întrucât nu s-a prezentat conform programului stabilit, poliţiştii au efectuat verificări stabilind  că, în cursul zilei de 8 ianuarie a.c., acesta ar fi plecat din localitatea de domiciliu.

 

Astfel, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, Biroul Supravegheri Judiciare, din Botoşani, în colaborare cu poliţiştii din Săveni, au documentat încălcarea măsurii preventive a controlului judiciar şi au sesizat instanța de judecată care  a dispus luarea măsurii arestului preventiv.

 

La data de 23 ianuarie a.c., Judecătoria Dorohoi a dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, faţă de doi bărbaţi, sub aspectul săvârşirii a 18 infracţiuni de furt calificat.

 

Prin măsura preventivă instituită iniţial, bărbaţilor li s-a interzis părăsirea imobilului și le-a fost impusă respectarea unor obligații.

 

Din activitățile desfășurate de poliţiştii Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare, s-a stabilit că, la data de 21 ianuarie a.c., cei doi ar fi părăsit imobilele în care executau măsura preventivă şi s-ar fi întâlnit  cu alți doi tineri, context în care ar fi participat, în calitate de complici, la comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

 

În urma sesizării organului judiciar de către poliţişti, cu privire la încălcarea măsurii preventive, magistraţii au dispus înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.

 

Astfel, în prezent, cei doi sunt încarcerați  în Penitenciarul Botoșani.
 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.