- 0
Imobilizare / retinere contravenient / infractor de catre cetateni
-
Similar Content
-
Din cotidianul vieţii de poliţist - pericole şi ameninţări la care suntem expuşi
By Cristi ,
- amenintare
- politisti
- (and 3 more)
- 4 replies
- 9,716 views
-
- 4 answers
- 1,509 views
-
Grupări infracţionale specializate în furturi, destructurate de poliţişti 1 2
By NewsBot,
- Grupare infractionala
- Infractori
- (and 8 more)
- 32 replies
- 4,765 views
-
-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
Question
Belizarie
Salut,
Initiez topicul in urma unei intamplari la care am asistat, pentru a ma lamuri si informa care sunt drepturile, respectiv obligatiile cetatenilor in cazuri precum cel prezentat pe scurt mai jos:
Partea I: Un copil, cu un lemn, sparge un geam de la un loc de joaca dintr-un parc. Un cetatean se duce la bunicul copilului, aflat cu el in parc, si ii spune ca trebuie sa ia legatura cu administratorul parcului si sa plateasca geamul. Bunicul, care atunci cand a vazut ca se ingroasa gluma a inceput sa-si stranga lucrurile si sa se indrepte spre iesirea din parc, refuza sa faca acest lucru. Cetateanul suna la Politie. Bunicul nu vrea sa astepte venirea Politiei si pleaca din parc impreuna cu copilul, indreptandu-se spre casa. Cetateanul nu incearca sa ii opreasca, nu foloseste forta, dar ii urmareste pana la adresa unde acestia au mers, la o oarecare distanta de parc. Cand soseste echipajul de Politie, acesta constata dauna, le este comunicata adresa faptuitorului si se deplaseaza la adresa respectiva, discutand cu bunicii si cu copilul. Ulterior vorbesc cu cineva de la paza parcului si pleaca.
Nelamuriri/Intrebari:
Politistii sustin ca imobilizarea (retinerea cu forta a bunicului) pana la sosirea echipajului ar fi fost ilegala, pentru ca imobilizarea se poate face de catre cetateni, dar doar in cazuri de infractiuni in legatura cu care sesizarea organelor de urmarire se face din oficiu.
Unul dintre politisti sustinea ca imobilizarea (utilizarea fortei pentru retinerea bunicului pana la sosirea Politiei), chiar daca ulterior administratorul parcului ar fi depus plangere pentru distrugere, tot ilegala ar fi fost.
["Infractiunea flagranta" - asa am ajuns pe site-ul vostru, dintr-un link...]
Din ce inteleg eu din Art.465 (3) Cod procedura penala [daca o mai fi in vigoare in forma respectiva!], orice persoana are dreptul sa prinda faptuitorul unei infractiuni (de orice tip, infractiune sa fie) si nu doar sa-l imobilizeze pana la venirea Politiei, dar si eventual "sa-l conduca" (eufemism pentru a-l duce cu forta, ca doar nu o sa mearga de buna voie) inaintea autoritatii.
Intrebarea 1a: Are dreptate sau greseste politistul respectiv? [Daca are dreptate, cum pot sti eu, cetatean obisnuit, cand vad ceva ce seamana cu o infractiune, daca este cu sesizare din oficiu sau nu ... ca sa stiu daca intervin sau nu?!]
Intrebarea 2a: Daca eu, cetatean informat la nivel mediu (deci nu specialist in drept penal) observ o fapta pentru care evaluez ca trebuie chemata Politia (si o chem), il retin/imobilizez pe faptuitor si ulterior se dovedeste ca este doar contraventie, pot fi acuzat de sechestrare sau ceva asemanator (in conditiile in care Politia stie din secunda 1 de intamplare)?
[stiu ca nu pot invoca necunoasterea legii si ca, teoretic, noi toti ar trebui sa stim in amanunt toate legile in vigoare , dar intrebarea mea este una practica: Ce fac in situatii de genul acesta, daca spiritul civic invinge dorinta de a nu ma complica?]
# # # # #
Partea II: Pe timpul discutiilor politie-bunici, cetateanul care chemase Politia a asteptat jos, in fata blocului. La iesirea politistilor din bloc, bunica copilului, iesita la geam, a inceput sa strige diverse nemultumiri catre cetatenul respectiv (care nu i-a raspuns si n-a bagat-o in seama), culminand cu "Lasa, ca o sa te calc in picioare si pe tine si pe fi-tu, o sa vezi tu!". Cetateanul s-a intors catre politisti si le-a atras atentia ca a fost amenintat si ca dansii sunt martori la respectivele amenintari. Unul dintre politisti a spus ca el nu a auzit nimic (sic!), iar celalalt a incercat sa evite un raspuns transant, spunand ca doamna respectiva este batrana si se ajuta cu un baston la mers, drept pentru care n-ar putea fi fizic realizabil asa ceva.
Intrebare: Chiar in cazul in care fizic este putin probabil ca femeia respectiva sa puna in aplicare amenintarile (dar ar putea sa roage tatal copilului, de exemplu), poate fi acuzata vreo fapta, dpdv legal?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Link to comment
10 answers to this question
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now