Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Imobilizare / retinere contravenient / infractor de catre cetateni


Belizarie

Question

Salut,

 

Initiez topicul in urma unei intamplari la care am asistat, pentru a ma lamuri si informa care sunt drepturile, respectiv obligatiile cetatenilor in cazuri precum cel prezentat pe scurt mai jos:

 

Partea I: Un copil, cu un lemn, sparge un geam de la un loc de joaca dintr-un parc. Un cetatean se duce la bunicul copilului, aflat cu el in parc, si ii spune ca trebuie sa ia legatura cu administratorul parcului si sa plateasca geamul. Bunicul, care atunci cand a vazut ca se ingroasa gluma a inceput sa-si stranga lucrurile si sa se indrepte spre iesirea din parc, refuza sa faca acest lucru. Cetateanul suna la Politie. Bunicul nu vrea sa astepte venirea Politiei si pleaca din parc impreuna cu copilul, indreptandu-se spre casa. Cetateanul nu incearca sa ii opreasca, nu foloseste forta, dar ii urmareste pana la adresa unde acestia au mers, la o oarecare distanta de parc. Cand soseste echipajul de Politie, acesta constata dauna, le este comunicata adresa faptuitorului si se deplaseaza la adresa respectiva, discutand cu bunicii si cu copilul. Ulterior vorbesc cu cineva de la paza parcului si pleaca.

 

Nelamuriri/Intrebari:

 

Politistii sustin ca imobilizarea (retinerea cu forta a bunicului) pana la sosirea echipajului ar fi fost ilegala, pentru ca imobilizarea se poate face de catre cetateni, dar doar in cazuri de infractiuni in legatura cu care sesizarea organelor de urmarire se face din oficiu.

Unul dintre politisti sustinea ca imobilizarea (utilizarea fortei pentru retinerea bunicului pana la sosirea Politiei), chiar daca ulterior administratorul parcului ar fi depus plangere pentru distrugere, tot ilegala ar fi fost.

 

["Infractiunea flagranta" - asa am ajuns pe site-ul vostru, dintr-un link...]

Din ce inteleg eu din Art.465 (3) Cod procedura penala [daca o mai fi in vigoare in forma respectiva!], orice persoana are dreptul sa prinda faptuitorul unei infractiuni (de orice tip, infractiune sa fie) si nu doar sa-l imobilizeze pana la venirea Politiei, dar si eventual "sa-l conduca" (eufemism pentru a-l duce cu forta, ca doar nu o sa mearga de buna voie) inaintea autoritatii.

 

Intrebarea 1a: Are dreptate sau greseste politistul respectiv? [Daca are dreptate, cum pot sti eu, cetatean obisnuit, cand vad ceva ce seamana cu o infractiune, daca este cu sesizare din oficiu sau nu ... ca sa stiu daca intervin sau nu?!]

 

Intrebarea 2a: Daca eu, cetatean informat la nivel mediu (deci nu specialist in drept penal) observ o fapta pentru care evaluez ca trebuie chemata Politia (si o chem), il retin/imobilizez pe faptuitor si ulterior se dovedeste ca este doar contraventie, pot fi acuzat de sechestrare sau ceva asemanator (in conditiile in care Politia stie din secunda 1 de intamplare)? 

 

[stiu ca nu pot invoca necunoasterea legii si ca, teoretic, noi toti ar trebui sa stim in amanunt toate legile in vigoare , dar intrebarea mea este una practica: Ce fac in situatii de genul acesta, daca spiritul civic invinge dorinta de a nu ma complica?]

 

# # # # #

 

Partea II: Pe timpul discutiilor politie-bunici, cetateanul care chemase Politia a asteptat jos, in fata blocului. La iesirea politistilor din bloc, bunica copilului, iesita la geam, a inceput sa strige diverse nemultumiri catre cetatenul respectiv (care nu i-a raspuns si n-a bagat-o in seama), culminand cu "Lasa, ca o sa te calc in picioare si pe tine si pe fi-tu, o sa vezi tu!". Cetateanul s-a intors catre politisti si le-a atras atentia ca a fost amenintat si ca dansii sunt martori la respectivele amenintari. Unul dintre politisti a spus ca el nu a auzit nimic (sic!), iar celalalt a incercat sa evite un raspuns transant, spunand ca doamna respectiva este batrana si se ajuta cu un baston la mers, drept pentru care n-ar putea fi fizic realizabil asa ceva.

 

Intrebare: Chiar in cazul in care fizic este putin probabil ca femeia respectiva sa puna in aplicare amenintarile (dar ar putea sa roage tatal copilului, de exemplu), poate fi acuzata vreo fapta, dpdv legal?

 

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

 

Link to comment

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Infractiunea care este comisa de copil,adica de minor,este distrugerea geamului din locul de joaca. In acest sens este nevoie ca administratorul respectivului loc de joaca,sau mai precis,detinatorul bunului distrus,sa depuna o plangere prealabila la politie.In referire la chestiunea cu imobilizarea,aceasta se face chiar si de catre un simplu cetatean, in momentul in care autorul infractiunii incearca sa fuga de la locul producerii infractiunii,avand asupra sa bunul sustras, incercand sa indeparteze urmele activitatii sale infractionale,ori este violent...In cazul de fata...cetateanul a procedat corect din moment ce nu era vorba despre doua persoane agresive iar ulterior acesta i-a urmarit pana la domiciliu si a anuntat intre timp politia..Va fi folosit in cadrul cercetarilor in calitate de martor.Cu privire la speta cu amenintarea de la balcon,de asemenea, ca si in cazul distrugerii,este nevoie de o plangere prealabila,insa in cadrul acestei infractiuni,conditia esentiala este producerea unei starii de pericol sau alarmare imediata asupra persoanei vatamate,ceea ce nu cred ca putem vorbi in cazul nostru....In cazul ambelor infractiuni,impacarea partilor inlatura raspunderea penala...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • 0
  • Membru

Poate ai vrut sa zici ca poate opera retragerea plangerii prealabile...

Nu cufunda retragerea plangerii cu împăcarea părților...

Link to comment
  • 0
  • Membru

Mykhail 18 ,,.In referire la chestiunea cu imobilizarea,aceasta se face chiar si de catre un simplu cetatean, in momentul in care autorul infractiunii incearca sa fuga de la locul producerii infractiunii,avand asupra sa bunul sustras, incercand sa indeparteze urmele activitatii sale infractionale,ori este violent...” 

        Aici cred ca te inseli, ar insemna ca fiecare cetatean sa-si faca singur dreptate, pentru ce mai avem nevoie de politisti? Ex: la fel a procedat si Gigi Becali cu autorii care i-au furat masina, au fugit, i-au urmarit si i-au retinut si? Surpriza Gigi Becali a fost anchetat pentru sechestrare de persoane.

Edited by lurker31
Link to comment
  • 0

Ma refeream in cazul unei infractiuni flagrante in care,pana la sosirea politistilor, martorii oculari pot proceda in acest fel....spre exemplu...un individ smulge poseta unei doamne,apoi o ia la fuga...victima striga dupa acesta si atrage atentia publicului...unul dintre trecatori trece la urmarirea autorului...il prinde si il imobilizeaza dupa care il preda echipajului de politie care a fost anuntat intre timp de victima.....la aspectul asta ma refeream :)

Link to comment
  • 0

Poate ai vrut sa zici ca poate opera retragerea plangerii prealabile...

Nu cufunda retragerea plangerii cu împăcarea părților..

:good: Din moment ce acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea 

prealabilă a persoanei vătămate,ulterior merge si impacarea partilor. Eu am vrut sa ma pliez pe speta data,in care se putea ajunge la o intelegere intre cele 2 parti,indiferent de infractiune...

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Hai să te lămuresc eu mai simplu, fără să intrăm în discuţii prea aprofundate. În speţa ta, foarte bine s-a procedat. Nu era justificată o imobilizare a celor doi (faptă cu grad de pericol social redus, săvârşită de un minor, din culpă, dacă mai avea şi sub 14 ani, la revedere aspect penal). Dacă vreodată se întâmplă să vezi pe stradă vreo tentativă de viol, tâlhărie, omor, furt din sau de auto etc. îl poţi reţine fără probleme pe autor până la sosirea poliţiei. E vorba să discerni între gradul de pericol social al diverselor infracţiuni şi să nu îţi umfli muşchii atunci când nu e cazul.

Link to comment
  • 0

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

 

Daca am inteles bine, nu coneaza ce tip de infractiune este in cauza, faptuitorul poate fi retinut de care cetateni (de preferat fara exagerari). Pentru cazurile clasice, gen talharie, viol, etc e clara treaba. Problema apare mai spre limita. Sa luam un exemplu asemanator cu cel cu parcul: stai intr-o statie de autobuz si il vezi pe unu' care distruge un geam de la reclamele care formeaza "peretii" statiei. Anunti Politia. Dupa care il vezi cum vrea sa se suie intr-un autobuz si sa plece. Ce faci atunci, il imobilizezi sau nu (gandindu-te ca pericolul social poate nu e mare pentru distrus mobilierul stradal)?

 

Ramane si intrebarea: daca imobilizezi pe cineva pana la venirea Politiei intr-un caz in care se dovedeste pana la urma a nu fi infractiune (ci doar conraventie), ce ti se poate imputa?

 

Multumesc frumos.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Ţi se poate imputa lipsirea de libertate în mod ilegal, care este infracţiune. Este treaba organelor abilitate să identifice persoana în cauză şi să o tragă la răspundere. Cel mai bine în astfel de situaţii reţii semnalmentele acesteia precum şi alte date care ar putea ajuta la identificare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.