Jump to content
POLITISTI.ro

Firmele de paza se pot dota cu taser?


Cristian90

Recommended Posts

Salut

 

   Intrebarea mea este,ca si firma de para,angajatii pot fi dotatii cu Taser ??? :hmmmt:  

Edited by Cristian90
Link to comment
  • Member

Dotarea personalului de pază

Art. 42. − Angajatorii sunt obligaţi să doteze personalul de pază şi gardă de corp cu uniformă, însemne distinctive şi, după caz, echipament de protecţie, pe care acesta le poartă numai în timpul executării serviciului. 

Art. 43. − Personalul de pază sau gardă de corp are obligaţia de a purta în timpul serviciului un ecuson de identificare cu numele şi prenumele, precum şi cu denumirea unităţii la care este angajat. 

Art. 44. − (1) Uniforma şi însemnele se stabilesc de către angajator. Aceasta va fi inscripţionată numai cu denumirea şi sigla societăţii angajatoare. 

(2) Este interzis societăţilor private de pază să adopte însemne, uniforme, accesorii sau denumiri similare ori asemănătoare cu cele ale autorităţilor publice. Societăţilor private de pază li se interzice şi folosirea de cagule, măşti pentru protecţia feţei şi cătuşe metalice. 

Art. 45. − (1) În raport cu importanţa şi natura obiectivelor, bunurilor şi valorilor păzite, cu avizul poliţiei sau al jandarmeriei, după caz, personalul de pază sau gardă de corp poate fi dotat cu arme de foc, bastoane de cauciuc sau tomfe, pulverizatoare iritant-lacrimogene de capacitate mică şi alte mijloace de apărare, autorizate prin lege. 

(2) Dotarea cu arme de foc a personalului de pază sau gardă de corp se face numai după avizarea, după caz, de către poliţie sau jandarmerie, a planului de pază/protecţie a obiectivului/persoanei ori a transportului de bunuri şi valori importante sau speciale. 

Art. 46. − (1) Armamentul şi muniţia se asigură prin închiriere, contra cost, de către unitatea de poliţie sau jandarmi competentă teritorial. 

(2) Cel puţin semestrial, sub supravegherea unităţilor de poliţie sau jandarmi competente teritorial, se vor organiza trageri de antrenament cu personalul de pază şi gardă de corp dotat cu arme de foc. 

(3) Contravaloarea muniţiei consumate se suportă de angajator. (EXTRAS DIN LEGEA NR. 333-2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor )

  • Upvote 1
Link to comment

Daca ar avea in dotare : tomfe, pulverizatoare iritant-lacrimogene de capacitate mică şi alte mijloace (Tazer),trebuie sa ma duc la politie si sa declar echipamentul ???, Si aici '' Societăţilor private de pază li se interzice şi folosirea de cagule, măşti pentru protecţia feţei şi cătuşe metalice'' .

Deci nu ai voie cu : cagule si masti de protectie, in aceias grupa intra si daca ai casca cu vizier  ??? ,si partea cu catusele,nu ai voie de loc,sau doar cu catuse metalice,sunt permise catusele acelea din plastic(ZIP) ???

Link to comment
  • Moderator

Asa scrie acolo, pentru orice dispozitiv din categoria de mai sus cu care o societate de pază se poate dota, este necesar avizul politiei. Nu trebuie doar să-l declare, ci politia trebuie să-si dea avizul. E o diferentă între cei doi termeni.

Referitor la cătuse, NU ai voie deloc. Legea spune că nu ai voie să detii cătuse, nu mentionează că doar cele metalice, din materiale textile sau din plastic. Deci absolut toate sunt interzise, indiferent de materialul din care sunt confectionate.

Dacă vizorul căstii de protectie datorită formei, a materialului sau a oricăror particularităti îndeplineste indirect si un rol de mască (deci fata celui care o poartă nu mai este vizibilă, nu mai poate fi recunoscută, etc) sunt interzise. De aceea e necesar si avizul politiei de mai sus. Tocmai pentru că angajatii firmelor de pază nu au dreptul legal de a-și ascunde identitatea, lucru stipulat si de prevederea art. din lege ce prevede obligativitatea de a purta ecuson de identificare (art.43)

  • Upvote 2
Link to comment
  • Active member

Daca esti agent de paza trebuia sa ai aceste cunostinte.

Teoretic ai absolvit un curs, in care teoretic ai invatat prevederile legii, si teoretic detii un atestat.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Pai si daca prinzi un hot,cum il reti ??? sau cum se procedeaza ???

Simplu. Te faci poliţist sau jandarm. Imobilizare e temenul şi este permisă de codul penal în condiţiile în care se anunţă imediat Poliţia (prin 112).

Credeam că am depăşit faza anilor '90 cu bocteri care foloseau ilegal cagule, cătuşe, chiar girofare şi sirene de poliţie-salvare-pompieri.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.