Jump to content
POLITISTI.ro

Pensia privata


ciprian6891
 Share

Recommended Posts

buna seara, dragi colegi!De curand, prin politia la care lucrez, a aparut un zvon si anume, trebuie sa ne facem pensii private..Este adevarat?Asadar,ce detalii cunoasteti referitor la subiectul acesta? :emo-yessir:

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010, in sistemul de pensii publice urmeaza sa fie asimilate si persoanele care pana acum erau asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, printre care regasim: angajati ai Ministerului Apararii Nationale (cadre militare), ai Ministerului Administratiei si Internelor, ai Serviciului Roman de Informatii, avocati si judecatori.Mai pe intelesul tuturor:

- militari

- politisti

- jandarmi

- angajati ai penitenciarelor

- angajati ai SRI (Serviciul Roman de Informatii)

- avocati

- judecatori

Aceste categorii de persoane vor deveni eligibile pentru Pilonul II de pensii, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Reforma incepe la 1 ianuarie 2011 !

Durata: 4 luni de zile

Persoanele eligibile cu varsta sub 35 de ani sunt obligate sa adere la un FOND DE PENSII PILON II. Daca in termen de 4 luni de zile nu adera la un fond de pensii, vor fi distribuiti in mod aleatoriu la un fond de pensii.

Persoanele eligibile cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani nu sunt obligate sa adere la un FOND DE PENSII PILON II

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Sa continui la ce a spus dapin, ca din 10,5 % cat este contributia pt. pensie, doar 2,5 % va merge catre un fond de pensii privat ( la alegere pana in 35 ani sau facultativ dupa 35 ani ), restul ramane la stat .

Contributia de 2,5 % - pensia privata, poate fi lasata si ca titlu de mostenire ( ceea ce mie mi se pare un lucru bun )

Edited by Eduard
Link to comment
Share on other sites

Este corect ce au spus colegii mai sus, doresc sa mai adaug, urmatoarele aspecte :

- procentul destinat fondului de pensii nu afecteaza cuantumul pensiei de stat din pilonul 1, deoarece aceasta se calculeaza la suma obtinuta lunar (venitul,salariul) si nu procentul de 10,5% din care se deduce 2,5%.

- contributia de 2,5 % va creste progresiv, cu cate 0,5% anual pana la plafonul maxim de 6%. Desi ma indoiesc de acest lucru, intrucat ar scadea contributia la pilonul 1 care este aproape de colaps, banuiesc ca vor adopta solutia din Polonia sau Ungaria, unde procentul pe pilonul 2 a fost inghetat sau diminuat prin lege.

-In prezent din cate retin plafonul anual de contributie la fondul privat este deductibil in limita a 400 de euro pentru un salariat.

- Fiecare persoana care adera la un fond i se aloca un cont, a carui extras poate fi cerut o data pe an gratuit sau ori de cate ori doreste contra cost.La inceput odata aderat la un fond o persoana poate sa aleaga transferul la orice fond, in termen de 2 ani, te penalizeaza cu un anumit procent,iar dupa doi ani transferul se face cu tot cu bani fara penalizare.

-Comisionul de administrare a pensiei (contului) este de 0,1% lunar ( cam toate fondurile au acelasi comision)

- Fondurile de pensii, daca nu ma insel sunt pe piata vreo noua, vor primi membri sub 35 de ani prin cerere de aderare voluntara sau vor fi distribuiti la finalul termenului ( 1 aprilie 2011) in mod aleatoriu .

- Fondurile de pensie privata, conform legii nu pot da faliment, deci bani nu sunt pierduti, intrucat exista un sistem foarte bine pus la punct, respectiv daca fondul inregistreaza 3 trimestre consecutiv pierderi, este declarat automat insolvabil iar clientii sunt preluati automat cu banii din cont de catre celelalte fonduri.

- Fondurile de pensii private investesc banii acumulati in titiluri de stat, actiuni, etc. pentru care vor aduce profit fiecarui membru.In functie de plasamentele facute pe piata, (marja de risc)fondurile de pensii private se clasifica in : cu risc ridicat, risc moderat, etc. Pentru anul 2010 randamentul de profit variaza la fondurile de pensii private din Romania intre 11-16 %.

- Perioada minima de contributie la fond este de 60 de luni. La data pensionarii, poti opta ca suma obtinuta in cont sa iti fie achitatata ,toata intr-o singura suma sau in rente viagere lunare.

- Intre 35 si 45 de ani aderarea fiind benevola ,recomand sa se inscrie si colegilor pana in 45 de ani, desi suma obtinuta va fi mai mica fata de cei tineri, practic nu te costa nimic, avand in vedere ca procentul de salariu de 2,5 % oricum tot se duce la stat, dar asa macar vei mai lua ceva in plus fara a face o cheltuiala in plus si fara sa fie afectat cuantumul pensiei de stat.

- Deasemeni puteti consulta avantajele fiecarui fond, prin deplasare la sediul lor sau de pe internet, eu va recomand 3 fonduri cele de la BCR,BRD si ING. Ce trebuie sa faci, in prima faza se completeaza o cerere de aderare (formular cu regim special) si o copie dupa actul de identitate, ulterior vei completa un contract. Practic tu nu virezi nimic nu faci operatiuni bancare lunare, angajatorul lunar trebuie sa fac viramente la Casa de pensii de stat, care la randul ei va vira suma ta fondului la care ai aderat sau ai fost distribuit aleatoriu.

- Eu desi am 38 de ani, dar si colegii mei pana in 45 de ani, am aderat toti la un fond. Apropo in aceasta perioada vor veni la subunitati, cu oferete de reprezentare, mai multi reprezentanti ai fondurilor, noi am avut vreo 4, va sfatuiesc sa nu puneti botul din prima aveti timp pana in aprilie, faceti si voi ca baba in piata, intai fa un tur de oferte si dupa aceea cumpara.

A;EGERE USOARA !!

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

tot se tinea unu de la o anumita firma dupa mine sa imi fac pensie la pilonul 2, insistent ca o musca verde, ba sa ii invat si pe colegi se se inscrie, ca vine el si ne face... un individ f obraznic. dupa ce am aflat ca el ia in jur de 200 ron pe contract adus i-am zis de la obraz sa se linisteasca si nu m-a mai sunat. asa ca aviz doriturior, nu sunt persoane care sa va vrea binele, informati-va singuri, faceti-va calculele si inscrieti-va unde vreti voi, nu unde va spun "binevoitorii". iar in caz ca va coincide cu solutia binevoitorului cereti-i macar jumate din comision. linistiti-l spunandu-i ca tot la banca se duce :))

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

iar in caz ca va coincide cu solutia binevoitorului cereti-i macar jumate din comision. linistiti-l spunandu-i ca tot la banca se duce :))

bine punctat :good:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Bun, mai sunt 2 zila pana la implinirea celor 4 luni. Ce banci par a fi cele mai serioase? Cu stima

Link to comment
Share on other sites

Desi am trecut de 40 de ani am aderat si eu la un fond de pensii-Allianz Tiriac.

De ce se spune ca unele fonduri ar fi mai bune atata timp cat nu exista riscul ca ele sa dea faliment? si inca o chestie-la aceeasi suma cotizata pe aceeasi perioada de timp la fonduri diferite, cuantumul pensiei este acelasi sau este diferit?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Avem colegi pe forum care sunt participanti la fonduri de pensii facultative? Daca da, ma intereseaza cine face virarea contributiei - angajatorul (IPJ, IJPF etc) sau participantul?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Din ce stiu eu, contributia la fondurile de pensii pe pilonul 2 se face de catre angajator iar pe pilonul 3 se face de catre participant.

Link to comment
Share on other sites

Contributia la pilonul doi de pensie nu a fost virata de catre minister sau cine mai trebuia sa o vireze deci toti suntem in afara sistemului si inca nu ne aflam in baza de date a nici unui asigurator. TEAPA.

Link to comment
Share on other sites

poate. dar pe 16 noiembrie a fost adoptata o oug, cu nr. 98, care zice ca cei care intra la art. 6, alin. 1, lit. c, din legea 263/2010 - adica si functionarii cu statut special, si a caror identitate nu e informatie clasificata, trebuie in termen de 7 luni sa adere la un fond privat de pensii; dupa asta, sunt repartizati aleatoriu, etc...

OUG 98/2011

Art. II. - Asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror identitate constituie informatie clasificata, potrivit legii, nu participa la fondurile de pensii administrate privat.

Art. III.- Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu intra sub incidenta art. II din prezenta ordonanta de urgenta, au obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in caz contrar fiind repartizate aleatoriu de catre institutia de evidenta.

LEGE 263/2010

Art. 6

(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;

b. functionarii publici;

c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

Edited by castana
Link to comment
Share on other sites

am incercat si eu sa ader la asig.alianztiriac, dar nu am reusit din cauza ca sunt probabil repartizat la un alt fond.

cum pot afla la care anume, caci nu m-au notificat cei la care am fost repartizat.

am peste 40 de ani, si actual somer din politie. :doh:

Edited by marcellutz
Link to comment
Share on other sites

de abia dupa aceasta modificare legislativa se poate adera fara probleme la fondul privat de pensii. cred ca cei mai multi dintre noi am primit de la compania la care am vrut sa aderam o scrisoare in care ni se spunea ca nu existam in evidentele casei de pensii, sau ceva gen. cel mai probabil, va trebui sa refaceti cererea de adeziune la una dintre companiile de pe piata.

si doar cei pana in 35 de ani aveau obligatia de a intre in pilonul II. asta, daca imi amintesc bine.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Executivul a extins categoriile de salariaţi care trebuie să participe la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), potrivit unui nou act normativ, recent publicat în Monitorul Oficial.Astfel, poliţiştii şi cadrele militare vor avea la dispoziţie 7 luni pentru a alege un fond privat de pensii private obligatorii. Potrivit OUG publicate în Monitorul Oficial, aceste categorii de persoane au obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat în termen de 7 luni de la intrarea în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă. Dacă nu vor alege un fond de pensii din Pilonul II până în iunie 2012, aceştia vor fi repartizaţi aleatoriu de către instituţia de evidenţă. Noile dispoziţii nu se aplică, însă, persoanelor a căror identitate constituie informaţie clasificată.

Edited by Dan
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Deja la noi au și venit niște brokeri să ne explice că BCR-ul este cel mai grozav și minunat, iar fondurile lor ce se vor acumula sunt singurele „garantate” de stat. În timp ce la alții este o adevărată loterie.

Link to comment
Share on other sites

Cantariti bine pe piata au ramas vreo 12 firme de asigurari de viata si pensii, in opinia mea cele mai profesioniste si competente raman ING, BCR, BRD, ordinea este aleatorie. Oricum este bine de inscris, deoarece nu pierzi nimic, se iau din banii care merg la fondul de pensii la stat o cota partecare se vireaza in fondul privat de pensie, fara a fi afectat dreptul sau cuantumul pensiei de serviciu/de stat.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

A trecut foarte mult timp si nu am mai auzit nimic de pilonul 2 de pensii administrate privat, la care a trebuit sa aderam in conformitate cu OUG 98/20011, amintita mai sus. In acest timp trebuiau sa se adune niste bani in conturile aferente pensiei  noastre administrate privat, dar, din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Nu stiu unde s-au incurcat lucrurile, dar propunerea mea este sa incercam sa le descurcam.

Zilele trecute colegii civili vorbeau despre informarile periodice pe care ei le primesc referitoare la sumele virate din contributia de asigurari sociale.

Asa ca:

Am gasit adresa si mail-ul casei sectoriale de pensii (site nu au):

Adresa: Bucureşti,Strada George Georgescu nr.3, sector 4
Tel./Fax: 021.264.88.11

E-mail: casapensii@mai.gov.ro

 

Intentionez sa le trimit o cerere / petitie referitoare la clarificarea situatiei pilonului 2 pentru politisti.

Daca trimitem mai multi, poate schimbam ceva.

Daca aveti alte idei/informatii, va rog postati-le.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Am inceput sa cer raspunsuri.

In urma cu cativa ani, m-am inscris la Allianz Pensii Private, motiv pentru care le-am cerut lor prima data sa-mi precizeze motivul pentru care contul meu de pensie (-pilon 2 in care M.A.I. -ul trebuia sa vireze ceva sume in anii astia) este gol.

Raspunsul a fost urmatorul:

"personalul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a devenit una dintre categoriile care vireaza contributiile de asigurari sociale (CAS) la bugetul de stat si care au obligatia participarii la sistemul de pensii administrat privat. In acest sens, dupa intrarea in vigoare a Legii mentionate a fost creata Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne (CPS MAI), institutie din subordinea MAI care are atribuţii legale privind colectarea si gestiunea CAS aferente salariatilor acestui minister, precum si evidenţa asiguraţilor din sistemul public de pensii, salariati ai MAI.

 

Daca scriptic si institutional prevederile legale, mai sus mentionate, au fost implementate, practic, intrarea in sistemul de pensii administrat privat a salariatilor MAI, prin aderare sau repartizare aleatorie – asa cum prevede  OUG nr. 98/2011 , nu s-a realizat nici pana acum. Cu alte cuvinte, salariatii MAI care au semnat un act individual de aderare la unul dintre fondurile de pensii administrate privat care activeaza in Romania nu au facut obiectul unor procese de validare de catre CPS MAI, iar persoanele eligibile, dar care nu au aderat din proprie vointa la un fond de pensii administrat privat, nu au fost repartizate aleatoriu, de catre CPS MAI. De asemenea, nici virarea sumelor reprezentand procentul legal din CAS colectat catre fondurile de pensii administrate privat, nu a fost demarata de catre aceasta institutie, obligatie care ar fi trebuit sa se realizeze macar pentru personalul MAI care detine calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat ca urmare a intrarii in sistem anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 98/2011 (asa cum este si cazul dumneavoastra).

 

Intrucat Societatea noastra nu detine alte informatii in legatura cu motivele pentru care CPS MAI nu a dat curs obligatiilor legale, privind virarea sumelor reprezentand contributia obligatorie catre fondurile de pensii administrate privat la care anumiti salariati ai MAI detin deja calitatea de participant, va rugam sa va adresati CPS MAI. "

 

Raspunsul il banuiam, dar ma ajuta sa formulez cererea/petitia catre CPS MAI.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Am trimis petitia la Casa Sectoriala de Pensii a MAI, la adresa casapensii@mai.gov.ro.

Suna cam asa:

"

Către

Casa de Pensii Sectorială - Ministerul Afacerilor Interne

Subsemnata, ______________, domiciliată în______________, în temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, vă aduc la cunostinta urmatoarele:

            Din anul ____ sunt angajată a --------, din cadrul  Ministerului Afacerilor Interne, ca funcţionar public cu statut special – poliţist, prin urmare sunt asigurată a Casei de Pensii Sectoriale.

            În anul _______ am aderat la Fondul de pensii administrat privat _________prin actul de aderare _______, menţinându-mi această opţiune odată cu intrarea în vigoare a  Ordonantei de Urgenta nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor administrate privat.

În informarea anuală pe care Fondul de pensii administrat privat ______mi-a transmis-o nu exista nici o suma care sa reprezinte procentul din contributia pe care unitatea mea o plateste catre bugetul asigurarilor sociale, spre deosebire de colegii mei civili, care primesc periodic confirmarea virării acestor sume în conturile lor de pensii administrate privat.

Vă rog astfel să-mi comunicaţi demersurile pe care trebuie să le întreprind pentru rezolvarea acestei probleme, în vederea virării sumelor  reprezentând contribuţia fondul  de pensii administrate privat. Menţionez că nu fac parte din categoria de asiguraţi  a căror identitate constituie informaţie clasificată, iar unitatea mea si eu personal putem  furniza orice informatie necesară referitoare la contribuţiile sociale achitate, dacă acest lucru vă poate fi de folos.

Vă solicit ca, în termenul legal, sa-mi comunicaţi modul de soluţionare a petiţiei şi măsurile dispuse.

 

Data:                                                                                   Semnatura "

 

 

Singura nu cred ca rezolv ceva, de aceea va rog sa trimiteti si voi petitia, adaptata situatiei in care va aflati. Sunt drepturile noastre, haideti sa le cerem.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Am primit raspuns de la Casa Sectoriala de Pensii : identitatea politistilor constituie informatie clasificata si nu se  pot inscrie la pilonul II de pensii administrate privat.

Invoca OMAI S/57/07.05.2013. Stie cineva ce scrie in el ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.