Jump to content
POLITISTI.ro

Neplata pensiei alimentare


Krinna

Recommended Posts

Buna ziua,

As vrea sa stiu, daca voi depune o plangere online sau prin posta impotriva fostului sot pentru neplata pensiei alimentare o ia cineva in considerare?Eu si copilul nu mai locuim in tara iar fostul sot are peste 3 ani de neplata a pensiei.

Link to comment

O sa se intocmeasca dosar penal pentru infractiunea de abandon de familie si e bine sa trimiti si xerocopie dupa hotararea judecatoreasca ramasa definitiva. Totusi va fi necesara prezenta in tara pentru audiere si lamurirea tuturor aspectelor necesare anchetei, cum ar fi ce suma datoreaza, de cand nu si-a mai respectat obligatia. etc.   Daca trimiti o astfel de plangere trebui sa tii seama de faptul ca plangerea trebuie sa contina toate elementele de identificare si un numar de telefon pentru contact, dar si numele prenumele fostului sot si ultimul sau domiciliu

  • Upvote 1
Link to comment

ART. 289 - Plângere
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.

(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

Trebuie sa anexati plangerii si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, cu grefa judecatoriei(timbrata) prin care fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere si o copie a certificatului de nastere a copilului. In functie de varsta copilului este nevoie si de o adeverinta prin care sa se ateste ca are in continuare calitatea de elev ori student si ca nu a depasit varsta de 25 ani.. Consider ca cel mai indicat este sa formulati plangerea prin mandatar, o persoana de incredere pentru dvs. care locuieste in tara si poate tine legatura cu organul de politie. Mai sunt si alte amanunte, referitoare la varsta copilului si in functie de acest lucru cine este indreptatit sa formuleze plangerea. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca fostul sot raspunde din punct de vedere penal pentru neplata pensiei de intretinere numai daca se stabileste ca exista rea-credinta din partea lui, adica realizeaza venituri proprii si refuza sa plateasca.

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.