Jump to content
POLITISTI.ro

Pot sa fac asigurarea tot pe numele propietarului, dacă a decedat?


DicuMihai
Go to solution Solved by bundesgrenzschutz,

Recommended Posts

Salut,

As vrea sa stiu si eu daca pot sa fac asgurarea in continuare pe acelasi nume?

Totul incepe asta :

Anul trecut am facut asigurarea tatal meu pe 6luni care a expirat in ianuarie 2014...in acest interval de luni tatal meu a decedat...Masina in talon este inscrisa pe numele tatalui.. pot sa fac asigurarea tot pe acelasi nume ?(am actul de asigurare ,cea veche)

Link to comment

intreaba totusi si un agent de asigurari. chiar daca nu exista vre-un articol de lege care sa reglementeze problema asta, am inteles ca sunt niste "fine printuri" bagate de asiguratori care sa-i scuteasca de plata asigurarii.

sunt in aceeas situatie cu tine, m-am interesat in mai multe locuri, dar de nicaieri nu am primit un raspuns concret. cert este ca (poate total nelegal mi-au luat banii) am facut asigurarea la masina pe numele meu.

Link to comment

In momentul in care o persoana decedeaza inceteaza toate raporturile acelei persoane cu persoane, institutii, etc.

 

Deoarece inceteaza existenta acelei persoane, deci si capacitatea de a incheia orice fel de acte.

 

Pe cand faptul ca vrei sa inchei o asigurare pe numele unei persoane decedate va determina un act nul de drept, deoarece titularul asigurarii nu mai exista.

  • Upvote 1
  • Downvote 4
Link to comment

Pe cand faptul ca vrei sa inchei o asigurare pe numele unei persoane decedate va determina un act nul de drept, deoarece titularul asigurarii nu mai exista.

 

Fairytale unde scrie treaba asta?

Faci confuzie intre notiunile de contractant si beneficiar al asigurarii. In caz de deces al asiguratului inainte de expirarea valabilitatii asigurarii, beneficiar al asigurarii poate sa devina o terta persoana (iar aici e mult de discutat, succesiuni mostenitori si asa mai departe), iar mai mult, in cazul RCA care este la baza doar o asigurare de bunuri, asiguratul se suprapune numai cu contractantul asigurat, deoarece despagubirea de asigurare este incasata in toate cazurile de tertul pagubit sau vatamat.

Aspectele privind valabilitatea politiei sunt stabilite in contractul de asigurare incheiat si legea 136, nu dupa parerea fiecaruia.

 

Chiar nu inteleg de ce te bagi in seama si raspunzi tu in aceasta sectiune a forumului ce este intitulata "Intreaba un politist". Nu esti in stare sa citesti regulile care spun foarte clar:

Membrii noi şi cei care nu sunt poliţişti NU trebuie să se substituie acestora şi să ofere răspunsuri, sfaturi, recomandări etc. în locul poliţiştilor recunoscuţi pe forum. Secţiunea se numeşte "Întreabă un poliţist" - în concluzie lasaţi pe cei cărora le sunt adresate întrebările să răspundă.

Cei care vor ignora această regulă şi vor răspunde oferind sfaturi şi/sau îndrumări privind orice fel de activităţi imorale sau ilegale riscă să fie banaţi definitiv.

Link to comment

Buna ziua / seara (depinde cand cititi).

Imi permit sa postez un raspuns la acest topic in calitate de broker de asigurari, aflat in situatia de a ma confrunta zilnic cu fel si fel de situatii si cereri in care cei care incheie RCA vor sa "fenteze" legislatia in vigoare.

 

Conform Normei RCA din 29.11.2011 actualizata la 13.12.2012, norma care are la baza legea 136 / 1995 actualizata la 06.12.2011, avem urmatoarea situatie:

 
Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat, dacă proprietarul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie 
de răspundere civilă (...)
 
Pe de alta parte, contractul de asigurare (respectiv RCA in cazul de fata) poate fi incheiat si de o alta persoana, DAR! Eu ca si broker sunt OBLIGAT sa solicit: certificat de inmatriculare al vehicolului + carte identitate proprietar pentru a putea emite polita de asigurare. (datele din polita RCA care tocmai expira, NU sunt cele oficiale!). 
Se pune o singura intrebare: "CUM poate o persoana decedata sa incheie in mod legal un contract de asigurare (respectiv RCA)?" De precizat ca la data declararii decesului, cartea de identitate se anuleaza, corect?
 
O polita RCA se incheie in baza datelor existente in Certificatul de inmatriculare + carte identitate, respectiv numele asiguratului din polita trebuie sa corespunda cu numele din talon si CI. (exceptie este cazul in care se instraineaza autovehicolul, in acest caz dovada numelui de face cu fisa de inmatriculare vizata de administratia financiara)
 
Pe de alta parte, la momentul unui control in trafic, agentul NU poate demonstra pe loc faptul ca persoana care apare in talon / polita RCA este decedata sau nu, mai mult, daca polita RCA este valabila nu se mai fac "cercetari", asta in cazul in care agentul cere polita RCA (personal am intalnit situatii in care nu mi s-a cerut polita).
 
In caz de dauna, se schimba radical situatia, intru-cat asiguratorul NU va despagubi.
Priviti cu atentie politele RCA: ASIGURAT este PROPRIETARUL vehicolului, NU vehicolul respectiv. Foarte multi fac aceasta gresala si incheie RCA pe alte nume decat pe cele din actele de identitate, ajungandu-se in final la "Asiguratorul X sau Y nu despagubeste!"
 
Concluzia legala este:
NU poti face polita RCA pe numele decedatului!
 
Recomandarea mea: faceti repede masa succesorala pentru a putea trece vehicolul pe numele mostenitorului de drept, mostenitori care vor putea face polita RCA pe numele lor. Altfel, NU esti acoperit in caz de dauna si vei plati pentru prejudiciile aduse este.
 
 
PS: cu riscul de a fi "banat" de la prima interventie pe acest forum, am raspuns la intrebare in calitate de broker de asigurari. Sper ca am facut ceva lumina in acest caz.
 
 
  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Realitatea ne dovedeşte că sunt încheiate de către brokeri şi poliţe RCA fără ca cel ce plăteşte să prezinte cartea de identitate a proprietarului din talon. Te rog fă puţină lumină şi în acest colţ. Cum de este posibil aşa ceva, dacă tu ca si broker eşti OBLIGAT sa soliciţi: certificat de înmatriculare carte identitate proprietar pentru a putea emite poliţa de asigurare?

  • Upvote 2
Link to comment

Intr-adevar, realitatea este diferita de ceea ce spun legile sau normativele in vigoare.

 

Sunt in schimb brokeri care, din dorinta de a obtine 10-20 lei comision din respectiva polita, nu mai tin cont de prevederile legale.

Sunt persoane angajate in agentiile de brokeraj, platite in functie de targetul realizat, persoane care NU sunt instruite in privinta incheierii politelor de asigurare si care, din aceeasi dorinta a unui comision de cativa lei NU solicita toate documentele.

De asemenea se incheie polite in sistemul on-line pe diverse site-uri, unde poti introduce personal ce date vrei, te poti "juca" cu ofertele pana iti iese un pret convenabil...poti pune practic orice date in polita RCA. (undeva, mic si cu steluta in josul paginii se precizeaza ca datele furnizate sunt raspunderea celui care le furnizeaza, si atunci emitentul politei este absolvit de orice pedeapsa...problema este ca nu raspunde NIMENI de ceea ce se intampla)

 

In mod normal, in cazul unei daune la o astfel de polita, raspunderea ar trebui sa o poarte emitentul politei, respectiv brokerul, care ar trebui sa achite dauna.

 

Probabil, in viitorul apropiat institutiile abilitate vor colabora mai mult pentru combaterea acestui fenomen...

Link to comment
  • Moderator

Deci ce spunea colegul meu mai sus, este perfect adevărat şi nu a greşit cu nimic, corect?

Poţi să-ţi comanzi un RCA online, pe diferite website-uri chiar şi pe numele unei rude decedate. 

 

Nu exista un articol de lege care sa iti interzica asta.  :emo-yessir:

 

Iar aceea poliţă de asigurare este perfect valabilă în stradă, când este oprit şi verificat de poliţist. Chiar şi la o verficare în baza de date comună a asiguratorilor ea va figura perfect valabilă, corect?

 

În schimb, în cazul unui accident, la un dosar de daună, unde este necesar ca titularul poliţiei RCA să semneze vor apărea probleme, dar asta e altă discuţie.

Link to comment

Iar aceea poliţă de asigurare este perfect valabilă în stradă, când este oprit şi verificat de poliţist. Chiar şi la o verficare în baza de date comună a asiguratorilor ea va figura perfect valabilă, corect?

 

 

Aici: http://cedam.csa-isc.ro/index.php?id=8 se poate verifica NUMAI dupa numarul de inmatriculare daca la o anumita data, o polita RCA este valabila. Baza de a IMA (Institutul de Management in Asigurari, fosta CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) NU poate preciza daca polita RCA este emisa pe numele proprietaruli de drept. Este o scapare a sistemului de care profita multi.

repet, problema apare DOAR in cazul unei daune, cand Asiguratorul NU va recunoaste polita RCA ca fiind valabila. Pagubitul nu va fi despagubit de asigurator si astfel se incheie povestea. Vinovatul NU poate fi tras la raspundere de catre asigurator. In cazul in care pagubitul merge mai departe in instanta, dupa vreo 3-4 ani de procese (cunoastem cu totii procedura justitiei si amanarile proceselor) isi poate recupera banii platiti pentru repararea vehicolului. De cele mai multe ori pagubitul nu actioneaza in judecata pe cel vinovat, preferand sa-si repare masina la "GicaServ", intr-un garaj improvizat!

 

Vedeti dvs, aici este o mare problema: NIMENI nu raspunde pentru o polita RCA emisa incorect si ilegal.

Link to comment

”cand Asiguratorul NU va recunoaste polita RCA ca fiind valabila”

 

In schimb banii i-a recunoscut ca fiind valabili la momentul incheierii politei, nu?! A emis chitanta pt ei si si-a luat un angajament. Doar in tarile astea semi-dezvoltate si ”coordonate” ca nu vreau sa zic ”conduse” de infractori pot aparea ”scapari” ale sistemului care nu impiedica incasarea sumei de bani de la omul de rand pt polita RCA, dar pot impiedica despagubirea unui eventuale daune... Plus ca mai nou am observat ca in goana dupa bani chiar brokerasii astia de cartier recomanda astfel de tactici de micsorare a primei de asigurare. 

 

Eu daca as fi intr-o astfel de situatie as recunoaste vinovatia, as incheia documentul de constatare a evenimentului rutier dupa care as inmana doar copie a politei RCA pt deschiderea dosarului de dauna. Problem solved!  :good: 

  • Upvote 1
Link to comment

In schimb banii i-a recunoscut ca fiind valabili la momentul incheierii politei, nu?! 

 

 

Da-mi voie sa te contrazic aici. Firma sub antetul careia se emite acea polita de asigurare ,,ilegala'' are si obligatia sa despagubeasca persoana care a suferit un prejudiciu ca urmare a producerii accidentului rutier. Firma de asigurari suporta prejudiciul iar apoi isi rezolva un eventual litigiu cu brokerul care a intocmit acea asigurare ,,ilegala''.

 

Bineinteles ca banii i-a recunoscut! Asta pentru ca asiguratorul nu poate controla datele la emiterea politei si se bazeaza pe brokerul, care este sau nu corect!

Singurul moment in care asiguratorul poate verifica polita este la aparitia daunei. Si atunci...apar controversele...despagubeste sau nu? Are intr-adevar obligatia de a despagubi si de a deschide proces impotriva brokerului care a emis polita. Doar ca nu in toate cazurile se intampla aceasta varianta si il pune pe cel prejudiciat pe drumuri ...

 

Consider ca un sistem centralizat comun intre: asiguratori, evidenta populatiei, administratia financiara, registrul comertului si serviciul inmatriculari ar rezolva problema foarte simplu.

 

La momentul emiterii politei, cand se introduce CNP / CUI sa se genereze automat nume, adresa si vehicolele inregistrate pe numele respectiv.

Abia atunci vor fi emise politele de asigurare corect.

 

Pana la acel sistem mergem pe incredere sau pe incercarea de a pacali legea pentru 20-30 de lei comision.

 

Cunosc faptul ca CSA - ASF duce o lupta apriga impotriva acestui flagel si ca anul trecut au fost scosi in afara sistemului 4 brokeri de asigurare (1 singur s-a retras de buna voie dupa ce in prealabil primise avertisment)

 

 

Dezbateri si discutii pe aceasta tema putem avea la nesfarsit. Noi, cei implicati in sistem vedem lucrurile asa cum ar trebui sa se si intample. Ideea este sa le vada si cei care "coordoneaza" activitatea, asa cum a precizat si  bundesgrenzschutz .

Link to comment
  • 4 months later...

Buna seara,

 

Am o intrebare...pot incheia o polita rca daca am CI expirata? Vin in tara si imi innoiesc CI, dar am nevoie musai sa fac acea polita...ce ziceti?

Link to comment

Va salut,

 

Nu sunt politist, de aceea nu este nicio problema daca mesajul nu imi este acceptat.

Insa, va rog verificati Noul Cod Civil. Polita de Asigurare este un agajament intre parti, este un contract.

 

Daca tu ai incheiat un contract in numele unui tert (indiferent cine este), fara a avea calitatea de reprezentant al acestuia, ai o problema. Dpdv al Art. 1.309, acel contract nu produce efecte. Pe scurt, in caz de accident, asiguratorul poate refuza despagubirea.

 

Daca polita a fost incheiata de tatal initiatorului discutiei, iar intre timp acesta a decedat, trebuie verificate conditiile de asigurare si vazut daca nu cumva obligatiile asiguratorului (nota bene: despagubirea in caz de accident) inceteaza la decesul acestuia.

Link to comment

Buna seara,

 

Am o intrebare...pot incheia o polita rca daca am CI expirata? Vin in tara si imi innoiesc CI, dar am nevoie musai sa fac acea polita...ce ziceti?

 

Actul de identitate nu mai este valabil. Dupa eliberarea unui nou act de identitate, poti sa folosesti acest nou act pentru identificarea ta la incheierea politei de asigurare de raspundere civila auto RCA, daca tu esti proprietarul din acte al autovehiculului.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Buna seara,

 

as avea si eu o nelamurire aparuta din coroborarea informatiilor prezentate in comentariile anterioare la acest topic. asigurarea RCA este pana la urma atribuita masinii sau individului? pentru ca dupa explicatiile domnului de la asigurari mi se pare o chestie foarte interpretabila (cum multe legi, reglementari sunt facute cu picioarele). Sa exemplific: imprumut masina mea (asigurata) unei rude, cunostiinte. Atata timp cat poseda permis de conducere valabil este perfect legal. Respectivul provoaca un accident. Asiguratorul recunoaste polita RCA incheiata de mine sau nu?

Link to comment

Asta e o problema care priveste strict compania de asigurari si cel implicat in accident.

Politia in cazul in care te verifica trebuie sa gaseasca polita valabila

Link to comment

In Romania, politele de asigurare de raspundere civila auto RCA se incheie pentru fiecare autovehicul in parte, pe numele proprietarului. Autovehiculul asigurat poate fi condus pe drumurile publice si de catre o alta persoana, daca aceasta detine permis de conucere valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul respectiv, iar in caz de dauna se foloseste polita de asigurare de raspundere civila auto RCA a autovehiculului condus.

Atentie! Dupa expirarea politei folosite pentru despagubire, valoarea noii polite va creste.

Link to comment

Multumesc Sache - asa e logic sa fie ! insa ce ne facem atunci cand asiguratorii nu recunosc polita daca titularul contractului intre timp a decedat?? pentru ca din cate am inteles eu din punctul lor de vedere contractul devine nul. Nu mi se pare deloc normal. Polita asigura autovehiculul, un bun material si implicatiile legate de acesta. Atata timp cat a fost platita, bunul respectiv trebuie sa fie sub acoperirea asigurarii la utilizarea lui pe toata perioada pe care a fost achitata suma. Presupun ca asiguratorul nu returneaza familiei sumele de la data decesului proprietarului pana la expirarea politei?

@ Cezar scuza ma dar nu ai cum sa mi spui ca problema este doar intre asigurat si asigurator. Valabilitatea unei polite implica si efectul din punct de vedere legal al acesteia. Ca d aia suntem obligati sa o facem si Politia este obligata sa o verifice tocmai pentru ca ea, asigurarea sa existe si sa isi produca efectul legal prevazut.

Link to comment
  • Moderator

Greşeşti. Poliţia la controlul în trafic trebuie să verifice numai acele aspecte prevăzute de lege, respectiv dacă asigurarea este în perioada de valabilitate. Nu şi dacă îşi va produce efectele în cazul unui accident. E o diferenţă. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.