Jump to content
POLITISTI.ro

Verificare RCA

Ecos

Recommended Posts

Buna seara, referitor la obligatiile politistului rutier, atunci cand verifica actele conducatorului auto, acesta are obligatia de a verifica si valabilitatea asigurarii auto? sau trebuie sa verifice doar existenta RCA-ului si perioada de valabilitate? ramanand ca eventualele probleme referitoare la valabilitate sa fie lamurite intre asigurat si asigurator?

Intreb asta deoarece sunt in situatia in care am incheiat o asigurare la un broker, pe un an de zile, am platit-o, dar din anumite motive nu este valabila si vreau sa stiu daca politistul rutier are obligatia de a ma sanctiona din cauza asta sau aceasta problema ramane de rezolvat strict intre mine si asigurator cu privire la valabilitatea asigurarii?

Multumesc!

• Moderator

Dacă dvs. ştiţi că asigurarea nu este valabilă, deci hârtia (poliţa de asigurare) nu este valabilă din diverse motive (nu a fost implementată în sistemul lor sau altceva) NU trebuie să mai conduceţi aceea maşină pe drumurile publice, adică să nu o mai puneţi în circulaţie. 

Cum verifică poliţistul nu are nicio relevanţă, dvs. trebuie să aveţi o asigurare valabilă pentru că aşa vă obligă legea şi doriţi să o respectaţi, nu de teamă că veţi fi prins şi sancţionat de un poliţist

• Upvote 1

Categoric aceasta este conduita potrivita, insa daca eu am incheiat o asigurare, mi s-a emis polita si sunt de buna credinta, in cazul in care nici nu am stiut ca nu imi este valabila polita, pot fi sanctionat? pentru ca in aceasta situatie nu mi s-ar parea normal sa fiu tras la raspundere

Edited by Catalin
Nu mai cita postul anterior. Citeşte regulamentul forumului!
  • Downvote 4
  • Moderator

Legea spune că atât timp cât circulă pe drumurile publice, autovehiculele trebuie să fie asigurate. Poți conduce mașina doar în perioada când asigurarea obligatorie este valabilă.

• Member

Si cum dovedesti tu ca nu stiai ca nu era valabila polita de asigurare?Cu minciunile astea sa te duci in fata judecatorului pentru ca pe el trebuie sa-l convingi cu povesti de genul asta, pentru ca politistul in momentul in care te depisteaza in trafic cu RCA expirat sau lipsa acestuia te va sanctiona!Pe buna dreptate!

Edited by cipri83

Si cum dovedesti tu ca nu stiai ca nu era valabila polita de asigurare?Cu minciunile astea sa te duci in fata judecatorului pentru ca pe el trebuie sa-l convingi cu povesti de genul asta, pentru ca politistul in momentul in care te depisteaza in trafic cu RCA expirat sau lipsa acestuia te va sanctiona!Pe buna dreptate!

In problema deschisa de mine nu este vorba despre perioada de valabilitate de un an a asigurarii ci ma refer la un RCA care pe foaie corespunde perioada de valabilitate cu data verificarii doar ca in evidentele lor nu apare ca valabila.

Care sunt acele motive pentru care asigurarea nu este valabila?

Asigurarea este facuta pe numele tatalui meu insa ca si proprietar in talonul masinii sunt eu. Dar eu am incheiat un contract de comodat autentificat la notar prin care eu cedez folosinta masinii lui taica-meu pentru ca asigurarea poate fi incheiata si pe numele utilizatorului atat timp cat intre acesta si proprietar exista incheiat un contract de folosinta, in cazul meu comodatul.

Cred ca acesta este motivul nevalabilitatii pe care ei il invoca, desi cred ca este un abuz al firmelor de asigurare.

Edited by Ecos

Multumesc!, intradevar presedintele CSA a modificat legea in 2012, acum va trebui sa stau cu masina in parcare.

Edited by Catalin
Eliminare citat inutil

Deci brokerul si-a luat banu'

Taica-tu este asigurat.

Tu stii ca asigurarea nu e valabila. Si e clar ca si asiguratorul stie acelasi lucru.

Tu crezi ca poti pacali politistul.

Poate

Frica ta nu fata de politist trebuie sa fie.

Politia te protejeaza pe tine asa cum ma protejeaza si pe mine.

Frica ta trebuie sa fie fata de compania de asigurare.

Caci in caz de accident (atunci ai nevoie de asigurare), asta iti poate distruge viata.

Gandeste-te ca poti ajunge sa platesti 2-300,000 de euro din buzunar pentru o smecherie de 10 lei pe an. Merita?

Libertatea nu are pret.

Fa-ti asugurare valabila.

Pentru cativa zeci de lei in plus pe an?

Asta e inconstienta!

Ai nevoie de asigurare nu "sa nu-ti dea amenda nenea politistul", ci sa te projeze la necaz.

• Upvote 1

Va salut! @ Ecos du-te la broker-ul care ti-a emis polita RCA si spune-i sa iti modifice numele (si adresa daca este cazul) titularului politei in sistemul asiguratorului si sa iti emita alta polita (dureaza 2-3 zile operarea in sistem). Din pacate polita va avea aceasi valabilitate in sensul ca nu se prelungeste valabilitatea atat timp cat polita nu a fost valabila.

Deci brokerul si-a luat banu'

Taica-tu este asigurat.

Tu stii ca asigurarea nu e valabila. Si e clar ca si asiguratorul stie acelasi lucru.

Tu crezi ca poti pacali politistul.

Poate

Frica ta nu fata de politist trebuie sa fie.

Politia te protejeaza pe tine asa cum ma protejeaza si pe mine.

Frica ta trebuie sa fie fata de compania de asigurare.

Caci in caz de accident (atunci ai nevoie de asigurare), asta iti poate distruge viata.

Gandeste-te ca poti ajunge sa platesti 2-300,000 de euro din buzunar pentru o smecherie de 10 lei pe an. Merita?

Libertatea nu are pret.

Fa-ti asugurare valabila.

Pentru cativa zeci de lei in plus pe an?

Asta e inconstienta!

Ai nevoie de asigurare nu "sa nu-ti dea amenda nenea politistul", ci sa te projeze la necaz.

Pana acum 1 an si ceva, asigurarea se putea intocmi in mod valabil si pe numele utilizatorului, dar acum ca domnul presedinte al CSA a modificat legea, nu se mai poate. Prin urmare, avand in vedere ca inca nu am 30 de ani impliniti, in loc de 400 de lei cat plateam ulterior pe an, acum trebuie sa platesc 1400 de lei, bani de care nu dispun. Singura solutie de moment a ramas sa las masina in parcare si sa ma uit la ea. Daca vreau sa rectific datele din asigurarea care nu este valabila va trebui sa platesc o suma exagerata de bani.

Schimbi compania de asigurare sau vinzi masina tatalui tau, si el declara la asigurare ca mergi si tu cu vehiculul respectiv.

Este un motiv pentru care asigurarea s-a scumpit.

Faptul ca sub 30 de ani, sunt foarte multi teribilisti care provoaca majoritatea accidentelor si costa compania de asigurare sume importante.

Daca tu cu un BMW de €800 lovesti un Lexus, compania de asigurari trebuie sa scoata cateva zeci de mii de euro.

Din buzunar n-o sa-i scoata, o sa-i ia de la cei care platesc asigurari, de unde-si iau si salariile, isi platesc cheltuielile si trebuie sa le ramana si profit.

Si, e normal sa nu ia egal si de la pusti pe care-i doare-n cot, si de la cei al caror risc sa provoace un accident e mai mic. Asa e in toata lumea.

Eu nu iti recomand sa mergi cu asigurare falsa. Riscul cel mai mare nu este ca te prinde politia (ai grija ca e o diferenta intre a nu avea asigurare si a umbla cu un act FALS). Riscul este in caz de accident, indiferent daca il provoci tu sau nu.

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • Moderator

Asigurarea lui nu este falsă. Hârtia nu şi-a confecţionat-o el sau cineva ce nu are acest drept, ci este eliberată chiar de compania de asigurări. Deci nu putem vorbi despre un fals. Omul trebuie să-şi rezolve problema cu cei de la asigurări astfel încât în caz de accident compania să-l despăgubească pe cel păgubit. Până reuşeşte acest lucru nu trebuie să mai circule cu maşina. Exact asta spune şi legea. 

Ecos, ai incercat sa "pacalesti" un pic sistemul de asigurari, pentru a plati mai putin. Contractul de comodat incheiat intre tine si tatal tau il face utilizator pe acesta, iar cei de la asigurari au tot dreptul sa nu te despagubeasca deoarece nu esti tu utilizatorul autoturismului. Daca vroiai sa platesti mai putin pentru polita de asigurare de raspundere civila auto RCA, trebuia sa inmatriculezi masina pe numele tatalui tau, fara utilizator, iar atunci nu era nicio problema. Totusi, eu nu inteleg un lucru, pe polita de asigurare, la rubrica Detinator cine este mentionat? In mod normal si legal ar trebui sa apara numele proprietarului autoturismului, iar la rubrica Utilizator, numele utilizatorului, in baza contractului de comodat. Te rog sa imi dai mai multe detalii!

Pana in data de 6 decembrie 2012, masina putea fi asigurata legal si in mod valabil si pe numele unui utilizator atat timp cat exista un contract de folosinta incheiat intre acesta si proprietar (cine era la volan este irelevant pentru ca asiguratorul este obligat sa despagubeasca indiferent daca masina era condusa de proprietar sau de o alta persoana; oricum ca sa fie mai sigura rezolvarea, se poate face o procura notariala), in oricecaz legea era clara:

Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule...

2. proprietar/coproprietar al vehiculului – persoana fizică sau juridică înscrisă în documentele de identitate ale vehiculului sau în alte înscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate;

3. utilizator al vehiculului – persoana fizică sau juridică căreia, în baza unui contract încheiat cu proprietarul/coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumită perioadă dreptul de folosinţă a unui vehicul;

Problema a aparut odata cu ordinul nr. 22/2012 emis de presedintele CSA care printre altele spune asa:

Punctul 2: La articolul 15, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
“ Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat, dacă proprietarul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele teritoriale prevăzute la art. 11 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sau asigurarea obligatorie RCA.”

Prin aceasta modificare s-a scos utilizatorul din textul legal, motiv pentru care proprietarul este singurul care poate incheia in mod valabil o asigurare. De aceea a aparut confuzia si in cazul meu.

Singura solutie este sa platesc 1400 ron pe an pentru asigurare, cu toate ca nu am avut parte de niciun eveniment rutier neplacut.

Trecerea masinii pe numele unuia dintre parinti nu este o solutie deoarece la prima inmatriculare am platit taxa de poluare 1000 de euro pe care am recuperat-o ulterior prin instanta, iar acum ma lovesc de noua taxa (timbru de mediu) care este de 800 de euro.

• 5 months later...

Buna ziua

Am urmarit o perioada discutiile de pe acest forum si am aflat multe lucruri interesante. Lucrez in domeniul asigurarilor si as dori sa postez si eu o intrebare legata oarecum de acest subiect. 

In primul rand polita lui Ecos nu va fi valabila in cazul despagubirii ca urmare a unui accident, deci daca va conduce masina isi asuma un mare risc. Totusi, din pacate, sunt unii " brokeri de asigurari " care practica acest sistem de vanzare la intelegere cu unul sau doi asiguratori sub indrumarea acestora. Modalitatea e simpla si se bazeaza pe fatalitate: daca asiguratul nu are dauna e un castig si pentru broker si pentru companie. Daca asiguratul are dauna, compania de asigurari va trimite o solicitare de recalculare a primei de asigurare brokerului pe motiv de incadrare incorecta iar brokerul va suporta diferenta din buzunar. Din pacate sunt asemenea persoane in acest sistem, unde integritatea trebuie sa fie pe prima conditie pentru a practica aceasta meserie, care aduc o umbra de indoiala asupra tuturor.

Revenind la intrebarea pe care voiam sa o adresez, aceasta deriva tot din experienta de pe piata si anume incadrarea intentionata a autoturismelor intr-un alt regim de folosinta, si anume: utilizarea autoturismelor in regim de taxi majoreaza prima de asigurare la unele companii si cu 300%, iar acesti " brokeri " la intelegere cu propietarii incadreaza autoturismele ca utilizare in regim personal.

Intrebarea mea este daca nu se poate introduce in lege verificarea pe langa existenta politei RCA si a declaratiei pe care fiecare propietar trebuie sa o semneze, care contine datele masinii si modul in care este utilizata si care se emite automat odata cu polita RCA?

Va multumesc.

Daca in momentul controlului rutier, polita de asigurare de raspundere civila auto RCA ridica suspiciuni, se pot efectua verificari suplimentare, inclusiv la broker-ul care a emis polita. Au fost destule cazuri, chiar si cu autovehicule incadrate in alte clase. In caz de neconcordanta intre date, exista riscul ca broker-ul respectiv sa suporte contravaloarea daunei, dar sa raspunda si penal, pentru fraudarea sistemului de asigurari.

Edited by Sache
  • 2 years later...

Am icheiat o polita de asigurare RCA in data de 13.06.2016 pentru perioada 20.06.2017 - 19. 06.2017.Azi fiind data de 23.06.2017 am incercat sa verific polita , dar aceasta nu apare in baza de date CEDAM . Care ar putea fi motivul ?