Jump to content
POLITISTI.ro

Pot cere daune morale în cazul unui accident comis de un şofer băut?


pAbLO99

Recommended Posts

pe data de 1 ianuarie 2014 masina, fiind parcata regulamentar, a fost lovita de un participant la trafic sub influenta bauturilor alcoolice; am chemat politia rutiera, a fost testat cu aparatul etilotest unde a rezultat o alcoolemie de 0,86 mg/L acool in aerul expirat apoi a fost condus la IML unde i s-au prelevat probe de sange si i s-a intocmit dosar penal; cu greu am reusit sa rezolv masina pe casco cu regres catre asigurarea lui;am cateva intrebari : cand se inchide dosarul lui penal pentru a i se da o sentinta o sa fiu si eu chemat? Pot cere daune morale [am ramas fara masina timp de 27 zile ] ?? in prezent masina inca se afla in service
multumesc

Edited by pAbLO99
Link to comment
  • Moderator

E greu de spus când se va închide acel dosar. În primul rând pentru că sunt mai multe instituţii pe unde trece. Poliţistul face cercetările necesare, după care dosarul este înaintat către Parchet. Acolo procurorul trebuie să decidă dacă dosarul va fi trimis la instanţă sau îl poate trimite înapoi la poliţie dacă consideră că mai trebuie completate cercetările sau poate aplica el direct o sancţiune. În cazul în care procuorul decide să-l trimită în judecată, dosarul va ajunge la judecătorie. De aici după ce se judecă şi se dă o condamnare, mai mult ca sigur că va exista şi un recurs, iar doasrul va ajunge la Tribunal. Şi aşa mai departe ... până la ultima cale de atac. 

În privinţa daunelor, răspunsul este da. Sigur că te poţi constitui parte civilă în proces şi să soliciţi despăgubiri suplimentare.

Link to comment
  • Moderator

Totuşi ca să înţelegi care şi cum stă treaba cu aceste daune e bine să ştii câteva lucruri.

 

Daunele sunt în fond nişte prejudicii produse ca urmare a unui accident. Acestea sunt de două feluri:

  • materiale
  • morale

Recuperarea acestor prejudicii se face prin acordarea unei sume de bani. 

Mulţi concetăţeni, printre care şi tu, confundă daunele morale cu cele materiale. Şi am să-ţi explic.

 

Despăgubirile materiale reprezintă cheltuielile efectuate pentru a se reveni la starea anterioară producerii accidentului. De exemplu când există victime cheltuielile cu medicii, cu medicamentele, etc, sau (Doamne fereşte!) cheltuieli cu înmormântarea, preotul, etc, în general tot ce se poate dovedi printr-o chitanţă, factură, etc.

De asemenea, tot în categoria daunelor materiale intră şi cheltuielile cu bunurile distruse, pe care le suportă companiile de asigurări. Dar tot aici intră şi eventualele daune materiale colaterale cum ar fi de exemplu un telefon aflat în maşină, un laptop, etc ce au fost distruse în urma accidentului şi a căror contravaloare nu este suportată de comapania de asigurări.

Tot daune materiale sunt şi atunci când datorită imposibilităţii de a te folosi de bunul tău (în speţă maşina) ai anumite prejudicii ce pot fi dovedite, de exemplu cazul unui taximetrist ce îşi va pierde locul de muncă, iar acest lucru trebuie compensat de cel vinovat de producerea accidentului.

 

Depăgubirile morale compensează acele aspecte numite de lege personale sau nepatrimoniale. De exemplu onoarea, reputaţia, dreptul la imagine sau suferinţa. Acestea sunt nişte valori greu de apreciat de către judecător, de aceea cuantumul daunelor morale în România nu este deloc mare şi chiar sunt rare situaţiile când instanţele acordă acest gen de daune. 

 

E bine să nu pierzi din vedere şi faptul că aceste daune sunt de natură civilă. Cu alte cuvinte dacă autorul accidentului nu are un loc de muncă să-i opreşti din salariu, nici bunuri care să fie executate, e destul de greu să-l execuţi silit şi să-l obligi să plătească. 

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.