Jump to content
POLITISTI.ro

Pot cere daune morale în cazul unui accident comis de un şofer băut?

Postare recomandată

Publicat (modificat)

pe data de 1 ianuarie 2014 masina, fiind parcata regulamentar, a fost lovita de un participant la trafic sub influenta bauturilor alcoolice; am chemat politia rutiera, a fost testat cu aparatul etilotest unde a rezultat o alcoolemie de 0,86 mg/L acool in aerul expirat apoi a fost condus la IML unde i s-au prelevat probe de sange si i s-a intocmit dosar penal; cu greu am reusit sa rezolv masina pe casco cu regres catre asigurarea lui;am cateva intrebari : cand se inchide dosarul lui penal pentru a i se da o sentinta o sa fiu si eu chemat? Pot cere daune morale [am ramas fara masina timp de 27 zile ] ?? in prezent masina inca se afla in service
multumesc

Modificat de pAbLO99
  • Moderator
Publicat

E greu de spus când se va închide acel dosar. În primul rând pentru că sunt mai multe instituţii pe unde trece. Poliţistul face cercetările necesare, după care dosarul este înaintat către Parchet. Acolo procurorul trebuie să decidă dacă dosarul va fi trimis la instanţă sau îl poate trimite înapoi la poliţie dacă consideră că mai trebuie completate cercetările sau poate aplica el direct o sancţiune. În cazul în care procuorul decide să-l trimită în judecată, dosarul va ajunge la judecătorie. De aici după ce se judecă şi se dă o condamnare, mai mult ca sigur că va exista şi un recurs, iar doasrul va ajunge la Tribunal. Şi aşa mai departe ... până la ultima cale de atac. 

În privinţa daunelor, răspunsul este da. Sigur că te poţi constitui parte civilă în proces şi să soliciţi despăgubiri suplimentare.

• Membru
Publicat

Cand se v-a "inchide" dosarul nu va v-a chema nimeni.

• Moderator
Publicat

Totuşi ca să înţelegi care şi cum stă treaba cu aceste daune e bine să ştii câteva lucruri.

Daunele sunt în fond nişte prejudicii produse ca urmare a unui accident. Acestea sunt de două feluri:

• materiale
  • morale

Recuperarea acestor prejudicii se face prin acordarea unei sume de bani. 

Mulţi concetăţeni, printre care şi tu, confundă daunele morale cu cele materiale. Şi am să-ţi explic.

Despăgubirile materiale reprezintă cheltuielile efectuate pentru a se reveni la starea anterioară producerii accidentului. De exemplu când există victime cheltuielile cu medicii, cu medicamentele, etc, sau (Doamne fereşte!) cheltuieli cu înmormântarea, preotul, etc, în general tot ce se poate dovedi printr-o chitanţă, factură, etc.

De asemenea, tot în categoria daunelor materiale intră şi cheltuielile cu bunurile distruse, pe care le suportă companiile de asigurări. Dar tot aici intră şi eventualele daune materiale colaterale cum ar fi de exemplu un telefon aflat în maşină, un laptop, etc ce au fost distruse în urma accidentului şi a căror contravaloare nu este suportată de comapania de asigurări.

Tot daune materiale sunt şi atunci când datorită imposibilităţii de a te folosi de bunul tău (în speţă maşina) ai anumite prejudicii ce pot fi dovedite, de exemplu cazul unui taximetrist ce îşi va pierde locul de muncă, iar acest lucru trebuie compensat de cel vinovat de producerea accidentului.

Depăgubirile morale compensează acele aspecte numite de lege personale sau nepatrimoniale. De exemplu onoarea, reputaţia, dreptul la imagine sau suferinţa. Acestea sunt nişte valori greu de apreciat de către judecător, de aceea cuantumul daunelor morale în România nu este deloc mare şi chiar sunt rare situaţiile când instanţele acordă acest gen de daune. 

E bine să nu pierzi din vedere şi faptul că aceste daune sunt de natură civilă. Cu alte cuvinte dacă autorul accidentului nu are un loc de muncă să-i opreşti din salariu, nici bunuri care să fie executate, e destul de greu să-l execuţi silit şi să-l obligi să plătească. 

• Apreciez 1
Publicat

multumesc de aceste raspunsuri..apreciez mult ..cetateanul care m-a lovit e pensionar cu varsta de 68 ani.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.