Jump to content
POLITISTI.ro
 • Dezbateri şi propuneri referitoare la proiectul de lege privind Statutul poliţistului

  În aceste pagini este postat proiectul de lege privind Statutul Poliţistului în forma înaintată de MAI către sindicate. Aveţi posibilitatea sa propuneţi modificări, să vă expuneţi ideile şi iniţiativele, cât şi să susţineţi propunerile colegilor prin intermediul comentariilor. 
  Sperăm ca atât cei care elaborează acest statut cât şi cei ce participă la negocieri să nu ignore aceste propuneri şi să le preia dacă le consideră pertinente.

Domeniul de reglementare şi Statutul profesional


Catalin

Domeniul de reglementare
Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementează regimul general al raporturilor juridice de serviciu ale poliţistului precum şi drepturile şi obligaţiile acestuia.
(2) Prevederile prezentei legi constituie cadrul legal special în materia raporturilor de serviciu ale poliţistului şi se completează cu cadrul legal general, în măsura în care prezenta lege nu dispune altfel.

Statutul profesional
Art. 2. – (1) Poliţistul este funcţionar public cu statut special, învestit cu exerciţiul autorităţii publice care poartă, de regulă, armament şi uniformă şi exercită atribuţiile date în competenţa Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare ministerul şi a celorlalte structuri ale acestuia, care au posturi prevăzute a fi încadrate cu poliţişti.  
Poliţistul este funcţionar public cu statut special, învestit cu exerciţiul autorităţii publice care poartă, de regulă, armament şi uniformă şi exercită atribuţiile  stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.
(2) Statutul special este conferit de natura şi condiţiile speciale de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, de riscurile misiunilor îndeplinite, care pot afecta viaţa şi integritatea fizică şi psihică a poliţistului, siguranţa sa şi a familiei sale, de obligaţiile, îndatoririle, restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale, incompatibilităţile şi sistemul de carieră specifice.
(3) Calitatea de poliţist poate fi dobândită numai în condiţiile prezentei legi.


User Feedback

Recommended Comments

Eu am transmis ca nu suntem de acord ca Statutul sa se aplice personalui MAI. Statutul tebuie sa se aplice politistilor din Politia Romana. Prima varianta trebuie sa dispara.

Link to comment
Share on other sites
 • Membru

Adica sa nu se aplice celor din Aparatul Central?

Apropo, cum facem sa fie recunoscuta profesia de politist? Parca nu era prevazuta in nomenclatorul muncii, desi un lider de sindicat se lauda ca s-a reusit asta.

Link to comment
Share on other sites
 • Membru

Sper sa nu gresesc, dar parca Valnei a zis tampenia asta. Citisem acum cateva zile un articol, mai vechi ce e drept.

Link to comment
Share on other sites

"...şi a celorlalte structuri ale acestuia, care au posturi prevăzute a fi încadrate cu poliţişti." Nu sunt de acord cu această formulare. Poliţişti trebuie să fie doar cei care lucrează în Poliţia Română şi astfel Statutul poliţistului trebuie să li se aplice doar lor. Ceilalţi angajaţi ai MAI pot fi denumiţi altfel sau pot să aibă propriul lor statut.

Link to comment
Share on other sites
 • Membru

Obligatoriu trebuie schimbata formularea de la art. 2 - exercita atributii date in competenta Politiei Romane nu MAI.

Link to comment
Share on other sites

Propun urmatoarea forma a art.2

Art. 2. – (1) Poliţistul este funcţionar public civil cu statut special, învestit cu exerciţiul autorităţii publice care poartă, de regulă, armament şi uniformă şi exercită atribuţiile date în competenţa Politiei Romane ori a Politiei de Frontiera Romane prin legile de organizare si functionare ale acestora, ca institutii specializate ale statului roman. Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare ministerul şi a celorlalte structuri ale acestuia, care au posturi prevăzute a fi încadrate cu poliţişti.  .

(2) Statutul special este conferit de natura, riscurile şi condiţiile speciale de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, de riscurile misiunilor îndeplinite îndeplinite, care pot afecta viaţa şi integritatea fizică şi psihică a poliţistului, siguranţa sa şi a familiei sale, de obligaţiile, îndatoririle specifice prevazute in prezentul statut, de sistemul de cariera precum si de restrangerea dreptului la greva. restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale, incompatibilităţile şi sistemul de carieră specifice.

(3) Calitatea de poliţist poate fi dobândită numai în condiţiile prezentei legi.

(4) Personalului care nu desfasoara in mod direct atributiile stabilite la alin.1 nu i se aplica prevederile prezentului statut.

Pentru alin.2 sutin eliminarea incompatibilitatilor speciale pentru politisti tinand cont ca ar trebui sa fie aceleasi ca si la restul functionarilor publici. Raspunderea penala ca functionari publici este aceasi deci nu este nevoie de statut "special" pentru acest lucru. Ca si restul cetatenilor Romaniei poltistii au dreptul la aceleasi drepturi si liberatati constitutionale mai putin cele care pot determina riscuri la adresa ordinii publice sau securitatii nationale.

 Ce este scris cu gri propun a fi inlaturat.

Edited by Marin81
Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.