Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Marius
Marius

Certificatul "RAR Auto-Pass"

Vânzătorii de vehiculele rutiere vor fi obligați să obțină de la Registrul Auto Român un Certificat "RAR Auto-Pass" care să ateste istoricul de daune al mașinii și numărul de kilometri parcurși.

Registrul electronic al istoricului vehiculelor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat încă de anul trecut, iar în data de 25.04.2023 Camera Deputaților a adoptat la rândul său proiectul legislativ prin care se înfiinţează Registrul electronic al istoricului vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Acestă bază de date va fi gestionată de Registrul Auto Român (RAR).

RAR urmează să elibereze la cerere, contra cost, deținătorilor de autoturisme (autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune), un certificat denumit "RAR Auto-Pass" care va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului (kilometrajului), implicarea vehiculului rutier în evenimente care au produs avarii grave la sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a producătorului, pentru vehiculele rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piaţă în România.
În situaţia în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului "RAR Auto-Pass", RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

Informaţiile menţionate în RAR auto pass

Registrul electronic al istoricului vehiculelor este constituit din informaţiile obţinute de RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate, din informaţiile transmise RAR de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi din informaţiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Modificarea kilometrajului urmează a fi sancționată contravenţional cu amendă

Proiectul de lege prevede că este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă.

User Feedback

Recommended Comments

M-am uitat puţin pe proiectul de lege şi am remarcat că se instituie următoarea obligaţie:

Art. 9. - (1) La înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier remite dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării, sau documentul prevăzut la art. 8 alin. (2).

Dar nu există sau nu am găsit eu sancţiune pentru situaţia în care vânzătorul nu îţi înmânează acest Certificat RAR Auto-Pass. 
Cum se va pune în aplicare această obligaţie? 🤔

 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Marius

Posted

13 minute în urmă, Horia a scris:

Cum se va pune în aplicare această obligaţie? 🤔

Nu ştiu. Interesant este şi faptul că aplicarea sancțiunilor contravenţionale prevăzute în acest act normativ urmează să se facă de către personalul RAR.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Înseamnă că e un act normativ elaborat pe genunchi de necunoscători (probabil injineri) 😂

Link to comment
Share on other sites

 • Member
bozo

Posted

Modificarea odometrului nu constituie infractiune? Cine zice?

Link to comment
Share on other sites

Va salut , Am achiziționat un scuter 49 CC din alt judet , scuterul nu a fost înregistrat la R.A.R până acum și nu are folie pe CIV , am fost cu el la ITP la R.A.R și nu am trecut din aceasta cauză , am toate actele de când a fost cumpărat dar doar copii , ce as putea sa fac in acest caz cei de la office R.A.R nu răspunde la mail?

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Marius

Posted

În M.Of. nr. 98 / 1 Februarie 2024 a fost publicat Ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru punerea în aplicare a Legii nr. 142/2023 privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere.
Ordinul reglementează înființarea registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.
În actul normativ sunt stabilite obligațiile privind transmiterea informațiilor către Registrul Auto Român (RAR) pentru înregistrarea istoricului vehiculelor. Aceste informații includ date privind inspecția tehnică, activitățile de reparații, întreținere, reglări funcționale, precum și campaniile de rechemare inițiate de producători pentru vehiculele înmatriculate în România.
Ordinul mai prevede obligaţii cu privire la transmiterea informațiilor de către diferiți operatori economici autorizați, producători, reprezentanți autorizați, importatori și distribuitori, în funcție de circumstanțe și atribuții. 
De asemenea, se menționează că RAR poate emite certificatul "RAR Auto-Pass" pentru autoturisme și autovehicule utilitare ușoare, la cerere și contra cost, în format electronic.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.