Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Politisti.ro
Politisti.ro

Ultragierea poliţiştilor şi autoritatea Poliţiei Române

Pentru că tot se vorbeste în aceste zile despre ultragierea poliţiştilor şi autoritatea Poliţiei Române, iar mass-media, clasa politică şi deontologii încep să priceapă că majoritatea cetăţenilor conştientizează cam ce legislaţie are România şi faptul că o poliţie cu autoritate slabă afectează liniştea şi siguranţa întregii societăţi, cred că ar fi util să încercăm o informare corectă referitor la acest subiect.

Recentele ultraje asupra poliţiştilor sunt doar nişte efecte fireşti ca urmare a subminării autorităţii Poliţiei Române ce a fost promovată şi susţinută în ultimii 25 ani în societatea noastră. Cetăţeanul s-a bucurat şi a fost mulţumit de fiecare dată când clasa politică a ştirbit autoritatea poliţistului prin diferitele modificări legislative, percepând în mod greşit aceste chestiuni ca pe nişte victorii, iar acum începe să realizeze că o instituţie de aplicare a legii cu autoritate slabă are un impact negativ asupra tuturor.

Societatea a analizat întodeauna această situaţie superficial şi asta datorită faptului ca mulţi cetăţeni se identifică în primul rând în rolul suspectului care intră în contact cu poliţia, ori drept urmare am ajuns în situaţia în care orice suspect are mai multe drepturi decât cetăţeanul onest şi cinstit.

Publicul larg refuză să înţeleagă că poliţiştii sunt doar oameni proveniţi din rândurile lor, sunt oameni care îşi riscă viaţa şi integritatea lor sau a membrilor familiei, pentru a-şi face datoria, pentru a proteja valorile sociale, pentru a proteja oamenii cinstiţi şi oneşti care doresc să ducă o viaţă normală, lipsită de incursiunile unor derbedei certaţi cu legea.

Principala cauză care a generat acestă situaţie este indulgenţa pe care Justiţia o manifestă în situaţiile de ultragiere a poliţiştilor, mai exact deciziile magistraţilor referitoare la cercetarea în stare de libertate, clasările dosarelor penale ori aplicarea sancţiunilor cu amendă în cazurile de ultraj, ce au dus la pierderea credibilităţii şi ştirbirea autorităţii poliţiei în faţa cetăţenilor, transmiţându-se un mesaj injust că ultrajul nu este o faptă gravă şi, automat, să încurajeze fenomenul.

O altă cauză importantă este legislaţia specifică, stufoasă, interpretabilă şi contradictorie. În prezent deşi legislaţia prevede dreptul poliţistului să folosească armamentul din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu pentru imobilizarea infractorilor etc. formularea textului de lege nu oferă poliţistului nicio certitudine şi îl lasă în voia hazardului, pentru că nu există o interpretare şi o aplicare unitară a legii de către magistraţi. Ori fără prevederi legislative clare şi care să nu permită interpretări discreţionare, nu vom putea avea niciodată pretenţii să avem o poliţie fermă.

Societatea civilă şi în special cei cu funcţii de decizie trebuie să conştientizeze că poliţiştul nu acţionează în interes personal şi nici în interesul şefilor ori al celor aflaţi vremelnic la putere, ci în interesul comunităţii şi al cetaţenilor cinstiţi. Exact ăsta este rolul său şi pentru asta e plătit un poliţist: să-i prindă şi să-i izoleze pe cei care nu respectă normalitatea şi aleg să treacă în rândul infractorilor, iar fără "instrumentele" necesare, poliţistul este legat de mâini şi nu poate să o facă.

Actuala criză de legitimitate pe care o resimt absolut toţi poliţiştii din operativ, adică oamenii din stradă, cei trataţi ca nişte nimeni, fără respect, cei înjuraţi, scuipaţi, bătuţi, înjunghiaţi şi spulberaţi de maşini, este o situaţie foarte gravă ce necesită o rezolvare urgentă. Un prim pas important pentru o soluţionare corectă nu ar fi deloc dificil şi nici nu ar presupune costuri, pentru că ar necesita doar câteva modificări legislative privind uzul de armă al poliţistului şi eliminarea din legea penală a sancţiunii cu amendă penală ori posibilitatea de suspendare a pedepsei pentru faptele de ultraj asupra poliţistului, iar astfel de modificări legislative nu ar mai permite Justiţiei să manifeste clemenţă pentru astfel de infracţiuni.

În prezent, societatea românească nu prea are nicio legatură cu civilizaţia şi sistemul de valori din ţările cu o democraţie adevarată, pentru că democraţia nu înseamnă numai libertate în sensul anarhiei. Altfel spus, libertatea nu este numai un drept, ci în primul rând este o responsabilitate şi  o obligaţie de a respecta drepturile celorlalţi. Într-un cuvant, oricine este liber să facă tot ce îl taie capul, atâta timp cât acţiunile sale nu lezează pe ceilalţi, iar orice faptă antisocială, cât de mică şi neînsemnată pare, lezează interesele oamenilor normali.

În concluzie, românii trebuie să se hotărască ce poliţie vor: una cu atitudine fermă, legală şi pentru siguranţa cetăţeanului sau doresc o poliţie cu multă toleranţă faţă de comportamentele infracţionale. Hotărâţi-vă, oameni buni şi renunţaţi la ipocrizie!

Honoré de Balzac spunea: "Poliţia!... Cine sunt cei care o dispreţuiesc? Imbecili ce nu ştiu decît să batjocorească ceea ce înseamnă liniştea lor. Căci, suprimaţi Poliţia şi veţi suprima civilizaţia".

User Feedback

Recommended Comments

Societatea românească tolerează, se bucură şi promovează comportamentul şmecheresc în faţa poliţistului. În ultimii ani este permanent încurajată o cultură de batjocurire a legii, pentru că azi este cool să te lauzi la tovarăşii tăi cocalari cu valenţe golăneşti că ai făcut pe viteazul şi i-ai luat neamul şi morţii în p..uşcă poliţistului, că ai făcut circ şi la final te-ai scos, pentru că Justiţia ţi-a dat cu suspendare, iar asta în cel mai rău caz. Ce nu realizează cetăţenii, magistraţii şi demnitarii, e că mai devreme sau mai târziu şi ei vor avea de furcă ori va suporta consecinţele unor fapte de vitejie comise de unul sau mai mulţi indivizi din rîndul unor asemenea "jmekeri", care fără teamă de eventualele consecinţe, iau poliţişti pe capotă şi sub roţi, pentru că legislaţia românească îl ţine legat de mâini pe poliţistul cinstit şi onest, care vrea să-şi facă datoria.

Link to comment
Share on other sites

Inainte de autoritate Politia trebuie curatata de toate leprele incadrate sub diferite forme, in special direct, prin trecere de la jandarmi sau alte arme si sa nu uitam de militieni. Ganditi va cum ar fi ca toti gibonii astia care fac parte din randurile noastre si care au creiere de gugustiuci sa fie inzestrati cu autoritate mare?!? Ce dezasteu ar insemba pentru cetatean pana la urma!!!! Atata timp cat activitatea noastra se masoara in cantitatea de amenzi si dosare penale si nu in zile si nopti linistite, nu vom fi niciodata o institutie in slujba cetateanului cum este cea din Sua, ci una impotriva lui. Si eu mi as dori sa am autoritate cand merg la spete dar cand ma uit la unii dintre ai mei colegi realizez ca asta ar fi in definitiv un dezastru.

Link to comment
Share on other sites

  • Member
viobra

Posted

Si cum vezi tu curatarea asta?! Pe termen lung, trebuie gandit modul de recrutare si formare pentru politisti si, mai ales, renuntarea la incadrarea directa...

Da, trebuie schimbata mentalitatea asta, insa asta este punct slab al sistemului. In primul rand toata lumea trebuie sa isi faca datoria cu profesionalism, iar in al doilea rand managementul nu trebuie sa se axexe pe norme de constatari, de orice fel ar fi ele. Nu trebuie sa fim tratati ca la fabrica: astazi trebuie sa producem xx materiale. Noi trebuie sa actionam acolo unde sunt probleme, in sprijinul cetateanului. Cetateanul sa simta ca noi ii vrem binele, nu sa se simta vanat pentru ca politistul sa isi faca norma de constatari impusa de seful/ii lui...

Link to comment
Share on other sites

  • Member
viobra

Posted

*un punct slab - punct slab

*axeze - axexe

Link to comment
Share on other sites

Sache

Posted

în urmă cu 4 ore, torres9 a scris:

si sa nu uitam de militieni.

Militienii au fost sau sunt unii dintre colegii nostrii, iar de la marea lor majoritate am invatat meserie. Unii au intrat in sistem ca militieni si au iesit la pensie ca buni politisti. Nu cred ca trebuie sa ii hulim pe acestia sau sa folosim acest termen ca pe unul peiorativ, pentru ca nu este cazul. Perioada in care Politia s-a numit Militie face parte din istoria noastra, iar militienii si-au facut treaba in vremuri grele.

în urmă cu 4 ore, torres9 a scris:

Ganditi va cum ar fi ca toti gibonii astia care fac parte din randurile noastre si care au creiere de gugustiuci sa fie inzestrati cu autoritate mare?!?

Gandesti ca un otv-ist!
Pana la urma nu acestia sunt de vina, ci sistemul care le-a permis sa acceada in Politia Romana.

 

în urmă cu 4 ore, torres9 a scris:

nu vom fi niciodata o institutie in slujba cetateanului cum este cea din Sua, ci una impotriva lui.

Nu te mai raposta la institutiile de mentinere a ordinii din SUA pentru ca nu sunt cel mai bun exemplu de urmat.
Politia Romana, spre deosebire de marea majoritate a institutiilor din Romania s-a deschis cel mai mult catre cetatean, fiind cea mai receptiva institutie la problemele cetatenilor. Mai exista si unii printre noi care se cred superiori sau au o atitudine sfidatoare fata de ceteteni, dar comportamentul acestora poate fi corect si cu ajutorul nostru.

 

în urmă cu 4 ore, viobra a scris:

Cetateanul sa simta ca noi ii vrem binele, nu sa se simta vanat pentru ca politistul sa isi faca norma de constatari impusa de seful/ii lui...

De ani de zile, cel putin la structura noastra, nu se mai pune problema de a iti face sau nu "norma", dar este foarte greu de cuantificat in cifre activitatea desfasurata in timpul serviciului. Totusi, trebuiesc avute in vedere anumite criterii de performanta legate, in primul rand, de faptele constatate in flagrant, dar si de faptele cu AN comise in zona de responsabilitate.
Politia Romana are nevoie de legi care sa ii confere autoritate, dar si protectie in executarea atributiilor care ii revin.
Politia Romana are nevoie de o reforma reala!
 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.