Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Marius
Marius

Publicarea online de anunţuri fictive

În martie 2021, Curtea de Apel Alba Iulia a sesizat ÎCCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei probleme de drept: Publicarea de anunţuri fictive online care a avut drept consecinţă producerea unei pagube, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de "fraudă informatică", prevăzute de art. 249 din Codul penal (în modalitatea alternativă a "introducerii de date informatice") sau ale infracţiunii de "înşelăciune", prevăzute de art. 244 alin. 2 din Codul penal (în modalitatea alternativă "prin alte mijloace frauduloase")?

Curtea de Apel Alba Iulia aprecia că prin activitatea de postare a unor anunţuri fictive online, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, se realizează o simplă interacţiune a făptuitorului / inculpatului cu sistemul informatic. În lipsa unei conduite ulterioare a victimei (persoana care citeşte anunţul publicat şi, interesată fiind de conţinutul acestuia, îl contactează pe inculpat negociind condiţiile achiziţionării bunului), simpla postare a anunţului nu este aptă a cauza o pagubă persoanei vătămate.
Curtea considera că diferenţa dintre cele două infracţiuni, fraudă informatică şi înşelăciune, se bazează pe faptul că, în cazul înşelăciunii, inducerea în eroare (prin introducerea de date informatice) determină victima să se autoprejudicieze prin contactul ulterior cu inculpatul, în vreme ce în cazul fraudei informatice (prin introducerea de date informatice) conduita victimei este irelevantă, paguba produsă acesteia fiind cauzată de însăşi introducerea datelor informatice, de manipularea sistemului informatic.

Extras din Codul penal:

Art. 244 - Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Art. 249 - Frauda informatică
Introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În şedinţa din 7 iunie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 37 în dosarul nr. 769/1/2021, a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Alba Iulia, stabilind că publicarea de anunţuri fictive online care a avut drept consecinţă producerea unei pagube, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de înşelăciune, prevăzute de art. 244 din Codul penal.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Sursa: comunicatul ÎCCJ.

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Activitate

  1. 119

   Inmatriculare auto strain cu documente pierdute - furate

  2. 15

   Plangerea penala pentru distrugere

  3. 15

   Plangerea penala pentru distrugere

  4. 15

   Plangerea penala pentru distrugere

  5. 4

   Managementul organizaţional al poliţiei | Ed. 2012

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.