Jump to content
POLITISTI.ro
  • Welcome!

    In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
     

Marius
Marius

Mandate cu durată determinată pentru funcţiile de conducere

În contextul reorganizării manageriale şi funcţionale a Poliţiei Române anunţată recent de Ministrul Predoiu în cadrul eforturilor de reformare a instituţiei, este important să aducem în discuție o măsură crucială care poate revoluționa modul în care Poliția Română funcționează și își gestionează resursele. Este vorba despre oportunitatea introducerii mandatelor cu durată determinată pentru funcțiile de conducere din cadrul Poliției Române, cu accent pe funcţiile cu atribuții de ordonator de credite și adjuncții acestora.
Această măsură nu este doar o teorie, ci o necesitate în lumina ultimelor provocări semnificative din societatea românească, cât și a recomandărilor făcute de GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției - organism al Consiliului Europei), măsură menită să aducă un suflu proaspăt și o mai mare responsabilitate în acest domeniu crucial.
În următoarele rânduri, vom enumera câteva dintre beneficiile şi argumente care susțin această măsură esențială, respectiv implementarea unor mandate cu durată determinată în conducerea Poliției Române.
Una dintre principalele virtuți ale acestei măsuri este creșterea nivelului de responsabilitate și răspundere a celor care ocupă funcții de conducere. Cu mandate cu durată determinată, liderii poliției vor fi mai motivați să-și îndeplinească atribuțiile într-un mod responsabil și eficient, știind că vor fi supuși unei evaluări obiective la sfârșitul mandatului lor - Responsabilitate și răspundere
Limitarea duratei mandatelor pentru funcțiile de conducere împiedică concentrarea excesivă de putere în mâinile unor indivizi. Această măsură este esențială pentru prevenirea abuzurilor și corupției, garantând o mai mare echitate și transparență în luarea deciziilor. - Evitarea monopolizării puterii.
Un alt avantaj major este posibilitatea de evaluare obiectivă și revizuirea performanței liderilor la sfârșitul fiecărui mandat. Aceasta oferă oportunitatea de a corecta deficiențele și de a îmbunătăți strategiile și politicile instituției, asigurându-se astfel că Poliția Română este mereu în pas cu cerințele societății. - Evaluarea performanței.
Schimbarea periodică a liderilor aduce în conducere noi idei, perspective și abordări. Acest lucru îmbogățește procesele de luare a deciziilor și promovează inovarea în cadrul instituției. - Inovare și noi perspective.
Mai mult decât o simplă propunere, această măsură se aliniază recomandărilor GRECO, care subliniază importanța numirilor pe baza meritocraţiei și a concursurilor deschise, standardizate și transparente. Introducerea mandatelor cu durată determinată pentru funcțiile de conducere ar contribui semnificativ la respectarea acestor recomandări și ar consolida aceste principii, asigurând o mai mare transparență în procesul de numire în funcții de conducere.

În concluzie, introducerea mandatelor cu durată determinată pentru funcțiile de conducere din cadrul Poliției Române ar reprezenta un pas esențial pentru modernizarea și reformarea acestei instituții. Această schimbare ar sprijini valorile de responsabilitate, transparență și meritocratia, contribuind la consolidarea încrederii publicului în Poliția Română. Ar fi momentul ca factorii de decizie să facă o reformă constructivă pentru a avea un sistem de aplicare a legii mai puternic și mai responsabil.

User Feedback

Recommended Comments

O astfel de măsură ar fi o dovadă clară că se face ceva pentru reformarea sistemului. Din păcate, nu cred că o vor face, pentru că cei din conducere îşi doresc să aibă un control complet al şefilor din poliţie, să aibă nişte şefi slugarnici, obiedienţi, fără niciun fel de iniţiativă, care să răspundă numai cu "da, am înţeles". 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Active member

E o idee buna…

- daca cei 4 ani in functie sunt mai stabili si nu in bataia vantului ca frunza, la cel mai mic scandal mediatic;

- daca nu e folosita ca o metoda mai simpla de a schimba din functie pt a plati niste polițe;

- daca la terminarea mandatului nu i se reinnoieste, sa aiba o stabilitate pe o functie in judetul/localitatea de domiciliul unde poate si-a stabilit familia, si-a cumparat o casa, etc 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Care este povestea cu aceste recomandări făcute de GRECO? 

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Joi 07.09.2023 a fost publicat raportul de evaluare a României de către GRECO, organism al Consiliului Europei care se ocupă cu monitorizarea şi semnalarea vulnerabilităţilor în privinţa corupţiei. În respectivul raport, pe lângă multe alte recomandări, un capitol important este dedicat Poliţiei Române şi se precizează foarte clar: 
"autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru a asigura numirea pe scară largă a ofițerilor de drept în funcții de conducere, în special în virtutea fenomenului de "împuternicire", care este lăsat preponderent la latitudinea superiorului ierarhic direct.
Raportul recomandă în acest sens: ca: "în mod prioritar, să se ia măsuri pentru a se asigura că numirile în funcții de conducere, inclusiv prin "împuternicire", se bazează strict pe merit și urmare a unor concursuri deschise, standardizate și transparente". 
Altfel spus, oficialii Comisiei Europene au remarcat prostituţia şi ilegalităţile care se practică în prezent în Poliţia Română referitor la numirea şefilor, respectiv faptul că sunt numiţi şefi de inspectorate tot felul de incompetenţi, care la examenul pentru postul de conducere, nu au fost capabili să obţină o notă de promovare, iar cu toate astea ocupă în continuare funcţia respectivă, dar şi practica complet ilegală denumită "desemnare" prin care sunt ocupate funcţiile de conducere.
Am scris despre raportul de evaluare a României de către GRECO şi în topicul Reorganizarea managerială şi funcţională a Poliţiei by Predoiu.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.