Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Catalin
Catalin

Legea este opţională pentru I.M.L. Craiova

Judeţul Dolj este printre singurele judeţe din ţară unde transportul cadavrelor de la locul faptei până la morgă nu se asigură de instituţia de medicină legală. De ce? Pentru că pur şi simplu conducătorii acestei instituţii nu vor şi nu le pasă de obligaţiile legale.

Din punct de vedere legal Poliţia Română nu are atribuţii ori competenţe privind manipularea cadavrelor umane. 
Activităţile privind manipularea cadavrelor sunt reglementate de două acte normative, respectiv:
– Legea nr. 104 din 27.03.2003 – privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului; publicată în M.Of. nr. 213 din 25 martie 2014.
– Ordinul comun dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerul Sănătăţii nr. 1134/C din 25.05.2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale

Conform prevederilor legii 104/27.03.2003 privind manipularea cadavrelor umane, Poliţia Română nu se regăseşte printre instituţiile desemnate de actul normativ să efectueze astfel de activităţi, dreptul de manipulare a cadavrelor umane revine serviciilor de anatomie patologică şi de prosectură ale spitalelor şi instituţiilor de medicină legală, disciplinelor universitare de anatomie şi de anatomie patologică ale instituţiilor de învăţământ superior medical uman de stat sau private, acreditate ori autorizate, care organizează serviciile pentru utilizarea cadavrelor.
Situaţiile în care este necesară transportarea cadavrelor umane de la faţa locului la morgă sunt prevăzute şi reglementate în mod explicit de Ordinul comun al Ministerului Justiţiei şi Ministerului Sănătăţii, menţionat anterior, care la articolul 36 prevede următoarele:
Art. 36 (1) Transportul cadavrelor care urmează să fie autopsiate se asigură, de la locul faptei până la morgă, cu vehicule special amenajate, aflate în dotarea unităţilor medico-legale, sau cu alte mijloace speciale.

Drept urmare din punct de vedere legal Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj nu are responsabilităţi privind transportul cadavrelor umane de la locul unde au fost găsite la cea mai apropiată morgă. Responsabilitatea transportului cadavrelor umane, pe raza judeţului Dolj, revine conform actelor normative în vigoare, Institutului de Medicină Legală Craiova.

Vă veţi întreba ce se întâmplă cu cadavrele victimelor şi cum sunt acestea transportate la morgă?
Ei bine, datorită servilismului, slugărniciei şi incompetenţei a celor aflaţi din fruntea IPJ Dolj, de ani buni de zile această activitate de manipulare şi transport a cadavrelor umane a fost transferată ilegal în sarcina poliţiei. Iniţial a funcţionat în baza bine-cunoscutului principiu "decurcă-te/orientează-te", însă după ce sindicatele au făcut ceva valuri prin şedinţe, măreţii şi magnificii manageri au găsit soluţia într-un protocol de colaborare cu o firmă de pompe funebre. O soluţie ilegală din moment ce poliţia nu are atribuţii privind manipularea cadavrelor. 

Cu toate că a fost efectuată şi o informare oficială în scris către Institutul de Medicină Legală Craiova în vederea intrării în legalitate şi preluării acestei responsabilităţi, această instituţie pur şi simplu refuză să se achite de obligaţiile legale, invocând lipsa dotării cu vehicul special amenajat şi personal angajat în funcţia de conducător auto.

În urmă cu câţiva ani Consiliul Judeţean Dolj a făcut o investiţie prin care a renovat complet clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Institutul de Medicină Legală Craiova. Credeţi cumva că a remarcat cineva că Dolj-ul este singurul judeţ în care cadavrele victimelor nu sunt transportate de un vehicul al medicinei legale? Aţi intuit corect ... niciun factor de decizie nu a remarcat acest aspect!

De asemenea dacă credeţi că cei din conducerea inspectoratului de poliţie au făcut ceva pentru a se intra în nomalitate, ei bine trebuie să ştiţi că deşi li s-a adus la cunoştiinţă această anomalie, nu au făcut nimc, niciun demers. Asta în condiţiile în care participă la şedinţele  ATOP organizate şi patronate de Consiliul Judeţean, iar participanţii sunt remuneraţi pentru fiecare participare.

Mai mult decât atât, în perioada pandemiei, firma privată de pompe funebre (cel mai probabil sfătuită de nişte oameni îngrijoraţi de profitul acestei firme) a notificat inspectoratul solicitând rezilierea protocolului şi încheierea unui contract de prestări servicii. Astfel că în mod surprinzător compartimentul juridic a cerut părerea operativilor. Ocazie cu care le-am transmis faptul că, având în vedere prevederile legale incidente, încheierea unui contract de prestări servicii cu o societate comercială, ce implica automat asumarea unor obligaţii de natură financiară pentru activităţi ce nu intră în sfera atribuţiilor legale ale instituţiei, implică în mod automat riscul efectuării unor plăţi ce pot fi considerate în afara cadrului legal cu ocazia controalelor de natură financiară.

În concluzie, singura soluţie legală, justă şi temeinică ar fi efectuarea de demersuri astfel încât Institutul de Medicină Legală Craiova să preia responsabilitatea transportării cadavrelor umane prin mijlocare proprii sau prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un prestator de servicii funerare ... însă sunt aproape patru ani de atunci şi nu s-a schimbat nimic.

User Feedback

Recommended Comments

 • Active member
Ben

Posted

Corect articolul. Intrrebarea e urmatoarea: care sunt parghiile prin poti constrange IML ul sa preia cadavrele? Pana la urma e treaba lor cum le transporta, daca isi cumpara autospeciala sau nu. Cum le pui sula-n coasta pe romaneste spus. Ca eu sincer nu vad cum ai putea combate indolența asta. Notificarile la INML, ATOP sau alte insititutii/autoritati nu cred ca ar rezolva. Politia e prima la fata locului, iar medicul legist vine la fata locului doar daca e omor/moarte violenta. Sa le “pui in brate mortul”… n-o sa ti-l ia. Ramai cu el si cu CFL ul

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Marius

Posted

Eu cred că trebuie făcute demersuri şi înştiinţări către conducerea I.N.M.L Bucureşti şi către Ministerul Sănătăţii. 
Se poate sesiza Avocatul Poporului pentru a solicita sprijin în rezolvarea problemei.
Dacă nu se rezolvă nimic, se poate introduce o acțiune în instanță împotriva IML, solicitând obligarea institutului să-şi îndeplinească obligaţiile legale. Iar ca ultimă metodă se poate contacta mass-media pentru a expune public situația.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Eu zic că dacă inspectorul şef ar ridica această problemă într-o şedinţă ATOP (că doar ăsta ar trebui să fie rolul lui pe-acolo), lucrurile n-ar rămâne aşa, dacă află politicienii din conducerea judeţului. Dar cel mai probabil că nu deschide gura pe-acolo, ca să nu cumva să supere pe cineva, mai ales să fie perceput de politicieni ca unul din ăla care ridică probleme. Dar ... n-ai cu cine, slugărnicia şi pupăciala e la modă în rândul "desemnaţilor".

Link to comment
Share on other sites

 • Active member
Roby

Posted (edited)

Și dacă "Politia" lasă cadavrul la fața locului, pt ca pur și simplu nu e treaba noastră, cine răspunde?

Pur și simplu, faci CFL-ul, te urci în mașină, îți iei criminalistul și îți vezi de treaba....

Bineînțeles, în prealabil ai anunțat SML-ul, care a venit la fața locului 

Cred ca e treaba lor sa își cunoască și respecte sarcinile, nu ?

Edited by Roby
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.