Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Politisti.ro
Politisti.ro

Încadrarea din sursă externă în Poliţia Română

Cei ce au condus şi conduc în prezent Poliţia Română au reuşit s-o transforme într-o instituţie politizată şi aservită în totalitate intereselor politicienilor de la nivel local, indiferent de ce zonă a ţării am discuta. Iar acest lucru nu se întâmplă de ieri sau de azi, ci de ani buni de zile. Cum a fost posibil acest lucru? Prin deprofesionalizarea acestei instituţii, mai exact prin "încadrările din sursă externă".

Procesul slăbirii şi transformării poliţiei într-o instituţie aservită total, nu a început sub regimul actual, el a fost iniţiat cu ceva vreme înainte. Absolut toate regimurile postdecembriste îşi asigurau controlul poliţiei la nivelul conducerii acestei instituţii, prin numirea în fruntea inspectoratelor judeţene de poliţie, a unor personaje fidele şi aservite politicienilor din zona respectivă. Astfel că, şefii din poliţie sunt la cheremul politicienilor ce controlează judeţul, indiferent de culoarea politică, putând fi oricând destituiţi pentru … deja celebrul "management defectuos".

Dacă lucrurile ar fi rămas numai la acest nivel, deşi nu e normal şi corect, dracul nu ar fi fost atât de negru. Deprofesionalizarea şi promovarea amatorismului nu s-ar fi realizat decât la nivelul posturilor de conducere, iar la cel al posturilor de execuţie, adică al celor ce muncesc efectiv, nu s-ar fi umblat, calitatea serviciului poliţienesc de care beneficia cetăţeanul nu ar fi avut de suferit prea mult. Din păcate, lucrurile nu s-au  oprit aici, iar mediul politic şi-a infiltrat oamenii şi la nivelul posturilor de execuţie.

Probabil că vă veţi întreba de ce ar mai avea nevoie să politizeze până la nivel de execuţie, dacă mediul politic controlează total conducerea instituţiei? Am să vă explic de ce.

Datorită specificului acestei munci de poliţie, şeful unei structuri nu poate asigura un control total, întrucât mulţi oameni din subordine, dacă sunt integri şi buni profesionişti, se pot sesiza din oficiu şi pot provoca multe neplăceri, pot supăra prin faptul că nu închid ochii la năzbâtiile ori tâmpeniile comise de privilegiaţi, beizadele sau pot dejuca "tunuri", "ţepe" ori "afaceri" puse la cale de persoane agreate de zona politică. Iar astfel de "piedici" ale unor poliţişti de rând, neînregimentaţi politic, sunt ulterior foarte greu de depăşit sau anihilat, cu toată bunăvoinţa, dăruirea şi persevernţa şefilor dependenţi de susţinerea politică teritorială.

Cum s-a realizat această deprofesionalizare şi infiltrare a multor  indivizi nerealizaţi în profesiile pentru care iniţial se pregătiseră? Simplu! Prin celebrele "încadrări din sursă externă", care au devenit dintr-o excepţie prevăzută de lege, o sursă curentă şi obişnuită de recrutare şi angajare în Poliţia Română. Aceste "încadrări din sursă externă" au fost de două tipuri, respectiv:

 • cei infiltraţi direct din viaţa civilă
 • cei tranferaţi de prin alte instituţii cu competenţe în domeniul vast al ordinii publice, ce nu trebuie confundat cu munca de poliţie

Încadrările directe din viaţa civilă.

În acest mod au fost tranformaţi peste noapte în poliţişti o mulţime de piloşi, majoritatea în mediul politic, infiltrarea lor fiind realizată prin concursuri aranjate, cei care trebuiau să câştige cunoscând din vreme subiectele ce vor fi date la proba scrisă. Iar la interviu, proba de siguranţă, obligatorie la toate concursurile, bineînţeles că primeau nota maximă.

Încadrările prin transfer direct de la alte instituţii (cunoscute şi sub denumirea de: „alte arme”)

În acest mod au fost tranformaţi peste noapte în poliţişti o mulţime de indivizi submediocri, piloşi, majoritatea în mediul politic, infiltrarea lor fiind realizată prin aceste tranferuri directe de la „alte arme”.

Majoritatea acestora, indiferent de modalitatea prin care s-au infiltrat în Poliţia Română, nici după ani buni nu au habar de munca de poliţie, lipsindu-le acel „ceva” care să-i transforme în poliţişti adevăraţi. Ei sunt acei „descurcăreţi” interesaţi numai de benficii personale. Nu au niciun fel de chemare pentru această meserie, nu au principii sau acel simţ al dreptăţii, ceva mai dezvoltat, ce trebuie obligatoriu să existe la un poliţist  adevărat. Pentru că în cazul poliţiştilor, ca şi al doctorilor, profesorilor, artiştilor, pentru a însemna ceva în breaslă, îţi trebuie vocaţie. Iar în cazul lor, datorită mediocrităţii, mulţi confundă această vocaţie cu dorinţa de a deveni poliţist, datorată unor aşa-zise beneficii pe care le oferă o astfel de poziţie în societate. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea dintre ei, consideră că a te descurca, în sensul de a fenta regulile, este o dovadă de bravură sau deşteptăciune. De asemnea în marea lor majoritate, au intrat în acest mod în această instituţie deoarece nu au fost capabili să treacă de admiterea dintr-o şcoală de poliţie sau la academie, mulţi nu îndeplineau nici măcar criteriile de selecţie.

Bineînţeles că cei infiltraţi în acest mod rămân recunoscători pilelor şi, la nevoie, răspund favorabil solicitărilor acestora, că doar le-au dat o pâine de mâncat, nu?

Astfel că s-a ajuns în prezent ca numărul poliţiştilor cu pregătire poliţienească de specialitate, adică cei proveniţi din scolile de pregătire a poliţiştilor, să fie destul de apropiat de al celor pătrunşi în instituţie datorită „încadrărilor din alte surse”. Iar acest fenomen ce a afectat întreaga poliţie a mai avut şi un efect secundar, deoarece promovarea pe alte criterii (pile, relaţii, dedicaţii din zona politică) în detrimentul profesionalismului, au determinat plecarea prematură din Poliţia Română, în ultimii ani, a multor poliţişti experimentaţi, profesionişti, care, cu toate păcatele lor, mai aveau multe de spus în acest domeniu. Cine i-a înlocuit? Puteţi vedea mai sus.

Concluzia este că în ultimii 15 ani s-a acţionat voit şi constant pentru deprofesionalizarea poliţiei, întrucât o instituţie puternică şi stabilă nu convine unor politicieni a căror principală preocupare e şmenuirea banilor publici, fiindcă le poate împiedica sau măcar stânjeni „afacerile”, iar pe de altă parte, nu ar mai fi atât de manevrabilă. 

Ca să înţelegeţi anomalia acestor încadrări, faceţi un exerciţiu de imaginaţie: dacă te îmbraci într-un halat alb şi te duci într-un spital, nu înseamnă că eşti medic ori asistent şi poţi acorda asistenţă medicală, la fel şi dacă te îmbraci într-o salopetă de pilot, nu înseamnă că poţi pilota un avion, iar exemplele pot continua. În consecinţă nici dacă te îmbraci într-o uniformă de poliţist, nu devii poliţist ...

Suntem conştienţi că prin rândurile de mai sus, am supărat pe acei colegi proveniţi din „surse alternative”, dar care spre deosebire de majoritatea, s-au adaptat şi au devenit nişte poliţişti buni, profesionişti şi dedicaţi acestei meserii. Pentru că da, există şi astfel de cazuri, numai că ele sunt, din păcate, doar excepţiile ce confirmă regula.

User Feedback

Recommended Comments • Member
Octavian

Posted

Problema e foarte simplă, meseria de polițist este o meserie ca oricare alta, ce presupune prestarea unei munci calificate, de aceea trebuie ca, orice persoană ce dorește să devină polițist, să fie selecționată și pregătită în acest scop. La fel cum un agronom nu poate peste noapte să descopere secretele meseriei de medic sau cum un asistent medical nu poate deveni mecanic de locomotivă, aceeași situație este și în acest caz al angajărilor din sursă externă în poliție.

Link to comment
Share on other sites

Am o solicitare, domnii ,,angajatori directi" daca pot sa ma ajute si pe mine....vreau sa ma angajez ....pilot.

Link to comment
Share on other sites

 • Member
Ben

Posted (edited)

E oficiala treaba. Se va da drumul la incadrari directe. Iar se capuseaza Politia si nu numai cu "politisti" angajati cu buletinul la apelul bocancilor. 

Postare pe pagina de Facebook a MAI

 

Citat:

Ședință de evaluare a activității MAI, decembrie 2015 - ianuarie 2016

Efectivele MAI primesc întăriri / Și tu poți să fii colegul nostru!

O prioritate a ministrului afacerilor interne este reducerea deficitul de personal la nivelul structurilor MAI. Astfel, o primă etapă este organizarea concursurilor pentru un număr de 1.000 de agenți de poliție care vor avea ocazia să treacă în corpul ofițerilor, bineînțeles, după promovarea examenului.
Începând cu 15 februarie a.c., vor fi inițiate procedurile de încadrare din sursă externă pentru un număr de 2.500 de posturi destinate structurilor operative!
Succes tuturor!

 

Si tu poti sa fii colegul nostru ...  Va place exprimarea si ce interpretare lasa loc?! Oricine poate sa fie politist in ziua de azi daca treci cand trebuie prin fata inspectoratului pe strada. Te intreaba unul - n-ai vrea sa ii politist? Ba da. Si gata, e politist peste noapte. Am facut scoala aia degeaba. Am stat plecat de acasa, inchis in cazarma si mi-am luat examenele nu la Spiru Haret degeaba.

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Sindicatele si asociatiile profesionale în mod normal trebuie să protesteze, să facă ceva în sensul ăsta și să se opună acestei deprofesionalizări.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

Nici macar nu asteapta sa termine promotiile de la Academie si scolile de agenti. Prostii care au dat un examen pe bune si nu unul masluit pe plan local si care au terminat o scoala si au stat departe de casa primesc firmituri, resturile ramase de la incadratii direct.

Stau si ma intreb unde in toata treaba asta se vede profesionalismul d-lui Despescu, anii petrecuti in operativ ca politist si faptul ca e absolvent de Academie. Sau poate ca nu prea a avut un cuvant de spus in treaba asta.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Statutul politistului spune foarte clar:

Art. 9
(1) Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Ofiţerii de poliţie pot proveni şi din rândul agenţilor de poliţie absolvenţi, cu diplomă sau licenţă, ai instituţiilor de învăţământ superior de lungă sau scurtă durată ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau ai altor instituţii de învăţământ superior cu profil corespunzător specialităţilor necesare poliţiei, stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
(3) Pentru unele funcţii pot fi încadraţi direct sau transferaţi din instituţiile publice de apărare şi siguranţă naţională specialişti cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale.
(4) Admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizează prin concurs.
(5) Încadrarea unor specialişti în poliţie se realizează prin concurs sau examen, după caz.

Se încalcă legea fără jenă. Încadrarea unor indivizi pe functii specifice de politie nu se încadrează în prevederile legale, pentru că acesti încadrați direct nu sunt "specialiști". Se impun câteva sesizări către structurile competente din Ministerul Public. ;) 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Catalin

Posted

Nu ştiu dacă a avut ceva de spus, dar cu siguranţă acum ar fi trebuit să se opună acestei tâmpenii. Din câte îmi amintesc eu, această infuzie de personal este opera sindicaliştilor Coarnă, Paraschiv, Surugiu, Lincu şi Vâlnei, împreună cu ... domnul ministru Tobă (coincidenţă sau nu, un angajat din sursă externă), pusă la punct pe vremea când ministru era Oprea.

Link to comment
Share on other sites

 • Member

In ultima vreme imi facusem o impresie mai buna despre aceasta institutie, credeam ca se vrea a fi una profesionista, dar se pare ca m-am inselat.

Eu stau si ma intreb...Cum sa angajezi 2500 oameni, sa-i pregatesti 3 sau 6 luni prin scolile de politie si mai apoi sa astepti din partea lor operativitate si profesionalism!? In cat timp se vor integra acestia?

E pregatita institutia sa inghita toate situatiile penibile in care va fi implicata? Cat vor munci politisti ca sa repare prejudiciile aduse imaginii Politiei Romane!?

 

Cum spune si Ben, ne mancam noptile pentru a invata iar in acest timp unii intra pe baza unui examen masluit...

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

E doar o modalitate să-si încadreze pilele, nepotii, finii și asa mai departe. Asemea oameni încadrati de pe stradă nu sunt de niciun ajutor în realitate, pentru că ipotenta lor profesională trebuie acoperită/compensată cu muncă suplimentară de ceilalti politisti.

Link to comment
Share on other sites

Eu stau și tremur pentru o notă, aici în şcoală, să am medie bună pentru a prinde județul, dacă se vor scoate locuri, și "specialistul" din extern va fi angajat la cel mai apropiat post de casa lui, logic! Sper să fie doar un zvon! Probabil sper degeaba... 

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Mai mult, în OMAI 665/2008 la art. 2 lit. "c" se explică foarte clar:

c) funcţii de specialitate - acele funcţii care pentru a putea fi ocupate, potrivit cerinţelor prevăzute în fişa postului, impun existenţa uneia sau mai multor specializări ori calificări profesionale pentru care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative nu poate asigura formarea profesională iniţială sau continuă prin reţeaua proprie de instituţii de învăţământ;

Link to comment
Share on other sites

în urmă cu 2 ore, Marius a scris:

Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Prin „de regulă” s-a lăsat o portiță pentru măgăria care se pregătește, înseamnă că se pot face și excepții.

Legea este ca o barieră: leii o sar, cățeii trec pe sub ea, iar fraierii fac școli( asta de la mine citire)..

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Exceptia este prevăzută în alin următoare. 

Link to comment
Share on other sites

 • Member
Albu

Posted (edited)

Nu pot sa cred. Nu, nu, nu pot. Asa nu se mai poate. Asta e bataie de joc ! Bataie de joc la adresa politistilor, in adevaratul sens al cuvantului ! Bataie de joc !! S-a umplut paharul magariilor. Vai de noi cu asemenea conducatori, vai de noi cu asemenea sindicate "papusa", vai de noi cu asemenea societate civila absenta, vai de noi cu asa o mass-medie oarba, vai de noi cu asemenea legi, vai de noi si de tarisoara asta !  Este clar fratilor, nu se va vrea niciodata ca meseria de politist sa devina o profesie, in adevaratul sens al cuvantului. 

 

As avea atatea sa spun, dar nu mai pot ...imi plange sufletul pentru meseria asta pe care o iubesc, dar in ritmul asta, cu toata iubirea si daruirea... Offff ! ... Nu se mai poate ! ... Bataie de joc !!! 

Edited by Albu
Link to comment
Share on other sites

On 8/24/2015 at 10:06, Elvis a scris:

Am o solicitare, domnii ,,angajatori directi" daca pot sa ma ajute si pe mine....vreau sa ma angajez ....pilot.

Treci prin față pe  la I.G.Av prin Băneasa, după ce încep angajările din sursă externă și se rezolvă. Dar să nu te grăbești, pentru că acolo nu va fi concurență, deoarece „birourile” lor zboară și prezintă pericol.

Link to comment
Share on other sites

Deci nu mai inteleg nimic , se aud tot felul de zvonuri despre incadrări directe , cu noi de la scolile de politie cum ramane ? Ne rupem coatele pe bancile scolii 2 ani de zile si ei fac un curs de cateva luni si ne iau locurile din județ , e corect ?

Link to comment
Share on other sites

Elvis

Posted (edited)

Exact cum am spus, Maurul și- a făcut treaba, Maurul poate sa moară. Asta cred ca a fost prețul pe care trebuia sa îl plateasca angajatul direct Tobă pentru ca este ministru în guvernul de   tehnocaca...Despescu parcă și a angajat nevasta direct dacă nu m- a lasat memoria. Când am spus ca Tobă a distrus Politia Romana a fost unii care m-au contrazis. Acum ii pregătește lovitura finala...ca în Mortal Combat, îi dă,, fatalitate". Își desăvârșește,, opera". Eu zic sa ii facem niște plângeri penale. Poate se trezește. Această mizerie se faureste cu largul concurs al pensionarului Coarna și al castavetelui Paraschiv. SNPPC-ul duce greul. Au cerut 5000 de piloși de parcă poliția nu era plină de căpușe, lăutari, sportivi, ciocârlii, doctori, bucatari, amante, etc. Cum putea sa se opună Paraschiv care este angajat direct el și toată familia lui?  Ce contează ca unii sunt în școala de poliție... Este un detaliu.

 

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

In acest caz, toti cei care momentan se afla in scolile de agenti sau in academie, depunand eforturi intelectuale sa isi promoveze examenele si sa obtina o medie favorabila lor pentru repartitie, depun o munca in zadar . Pentru ca daca aceste incadrari se fac pana la absolvirea scolii , cu totii se pot astepta foarte bine sa fie incadrati pe locurile ramase pe aici, pe acolo ... poate prin Republica Moldova eventual ? Ori Ucraina ? Ori de ce nu pe Insula Serpilor ?  

Link to comment
Share on other sites

în urmă cu 1 oră, georgeH a scris:

Deci nu mai inteleg nimic , se aud tot felul de zvonuri despre incadrări directe , cu noi de la scolile de politie cum ramane ? Ne rupem coatele pe bancile scolii 2 ani de zile si ei fac un curs de cateva luni si ne iau locurile din județ , e corect ?

Voi veți lua ce mai rămâne. Dacă veți prinde județul, sau județele limitrofe, veți cei mai fericiți.

Link to comment
Share on other sites

Sache

Posted (edited)

în urmă cu 17 ore, Ben a scris:

Stau si ma intreb unde in toata treaba asta se vede profesionalismul d-lui Despescu, anii petrecuti in operativ ca politist si faptul ca e absolvent de Academie. Sau poate ca nu prea a avut un cuvant de spus in treaba asta.

Dar, cine a spus ca este vorba de profesionalism in cazul d-lui Despescu? Sa nu uitam ca a fost numit in functie, nu a sustinut vreun concurs pentru aceasta functie. Erau destui politisti mult mai capabili si cu rezultate profesionale deosebite care puteau sa ocupe aceasta functie. Sa nu aveti prea mari asteptari ca o sa fiti dezamagiti!

 

în urmă cu 13 ore, Elvis a scris:

Despescu parcă și a angajat nevasta direct dacă nu m- a lasat memoria.

Si-a angajat sotia la serviciul pasapoarte ca agent, iar acum cativa ani aceasta a "sarit" gardul in curtea Politiei Romane.

Asa ca se va alege praful de Politia Romana cu dl. Toba si dl. Despescu la comanda, daca stam si nu facem nimic. Sunt total impotriva incadrarilor directe in politie. Nu avem nevoie de asa ceva!

Edited by Sache
Link to comment
Share on other sites

Ce am putea face noi elevii/studentii in privința asta ? O petitie , nu stiu , in sindicate sincer nu prea am încredere .

Link to comment
Share on other sites

Ati putea sa fiti uniti, in primul rand. O petitie adresata celor din conducerea MAI, dar si prim-ministrului si presedintelui tarii ati putea sa trimiteti. Deasemenea o puteti trimite si celor din mass-media, dar puteti fi activi si in mediul virtual.
Nu va bazati pe sindicate, bazati-va doar pe voi!

P.S. Ma gandesc tot mai mult sa parasesc acest sistem bolnav si condus de catre incompetenti. Nu fug, dar m-am saturat sa ma lupt si sa nu se schimbe nimic. Parerea noastra, a politistilor, nu conteaza!

Link to comment
Share on other sites

 • Member
acum o oră, Sache a scris:

P.S. Ma gandesc tot mai mult sa parasesc acest sistem bolnav si condus de catre incompetenti. Nu fug, dar m-am saturat sa ma lupt si sa nu se schimbe nimic. Parerea noastra, a politistilor, nu conteaza!

Asa ma bate gandul si pe mine @Sache . Nu-mi fac decat inima rea si ma lasa cu gust amar de fiecare data cand ma gandesc. Nici nu mai poti zice, in zilele noastra, cu mandrie ca lucrezi in Politia Romana. Pur si simplu nu poti sa nu pleci ochii sau capul cand vorbesti de aceasta institutie bolnava si condusa de niste ingineri, care ne baga si mai rau in groapa.

Link to comment
Share on other sites

pporfiroiu

Posted (edited)

Personal nu am nimic cu nimeni dar am facut doi ani la Campina, absolvent 1990....dupa cativa ani....incadrari directe....functii, posturi barosane...fini...veri...nepoti, asa va fi si acum, se duce dracului sistemul asta si se vorbeste mereu... de SIGURANTA CETATEANULUI, cica pe primul plan....cu cine???? Daca da Dumnezeu, mai am un pic si ies cu mandrie din sistem, cu mandria ca am respectat juramantul depus fata de tara.Pacat, se va alege praful de.....dar ma abtin...totusi...”succesuri viitori colegi”!!!

Edited by pporfiroiu
Link to comment
Share on other sites

Aceste incadrari din sursa externa sunt o adevarata pacoste. S-au mai facut, nu e prima data si nu au ajutat cu nimic  serviciul  politienesc din strada ba din contra , sufoca si mai mult adevaratii politisti care trebuie sa munceasca si pt acesti viitori nepotei. Daca ar manageria un inspectorat de politie un profesionist dintr-o tara civilizata ar fi socat de schema de personal, S-a ajuns intr-un moment in care pe langa fiecare  politist operativ mai fiinteaza 2-3 capuse de birou, Chiar daca ma apropii de pensie voi lupta pentru cei care chiar practica  aceasta meserie periculoasa! 

Link to comment
Share on other sites
Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.