Jump to content
POLITISTI.ro

Chestorul de poliţie Bogdan Despescu


Marius

Chestorul de poliţie Bogdan Despescu fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa este începând de astăzi noul şef al Poliţiei Române.
Comunicatul Ministerului Afacerilor Interne:

"Începând cu data de 10 decembrie a.c., la propunerea ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, prin Decizii ale Primului ministru, Dacian Cioloș, au fost operate următoarele modificări la nivelul conducerii M.A.I., astfel:

Domnul general magistrat dr. Ilie Botoș a fost eliberat din funcția de secretar de stat în M.A.I., în locul acestuia fiind numit, prin Decizie a Primului ministru, chestor general de poliție Ioan Buda, care a deținut până în prezent funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Domnul Bogdan Tohăneanu a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, în locul acestuia fiind numit, prin Decizie a Primului ministru, domnul Trifan Florea Tiberiu, care a deținut până în prezent funcția de coordonator al secției consulare, ministru plenipotențiar, în cadrul Ambasadei României în Italia.

Domnul Cornescu Gheorghe a fost eliberat din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, iar chestorului de poliție Ion Stoica i-a încetat exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de secretar general al Ministerului Afacerilor Interne. 

Totodată, începând cu data de 10 decembrie a.c., la propunerea ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, prin Decizie a Primului ministru, chestorul de poliție Despescu Bogdan a fost numit inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române.

Noul inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, a absolvit Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza în anul 1995, ulterior ocupând diferite funcții în cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Buzău, Prahova și Constanța.

Din 20 iulie 2014 și până în prezent, acesta a ocupat funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

Chestorul de poliție Despescu Bogdan are 43 de ani, este căsătorit și are un copil.
"

  • Upvote 2


User Feedback

Recommended Comments

Conform mai multor site-uri de stiri, zilele chestorului principal de politie doctor Bogdan Despescu ca sef al Politiei Romane sunt numarate. Ori pleaca de buna voie, ori va fi "ajutat" sa plece.

Ramane de vazut ce va fi.

Oricum, daca pleaca, nu este nicio pierdere!

  • Upvote 1

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

A fost destituit asa cum a fost numit: POLITIC!

Nu este nicio pierdere pentru Politia Romana!

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

Despescu despre faptul că e cercetat disciplinar: Ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea

Va acţiona pe cale legală!

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a dispus, în urmă verificărilor de la IGPR, (fiind vorba de cazul poliţistului acuzat de agresiune sexuală, Eugen Stan), cercetarea disciplinară a 18 angajaţi ai Poliţiei Române, printre care şi fostul şef al Poliţiei Române, dar şi al IPJ Constanţa, Bogdan Despescu.

Iată ce spune Bogdan Despescu:

Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era "necesară" pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media.

De altfel, deţineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârşitul anului 2017, despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba din funcţie, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Informez, cu respect, opinia publică despre faptul că acuzaţiile Corpului de Control exprimate la adresa mea, sub forma unor concluzii, nu mi-au fost niciodată aduse la cunoştinţă, fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către doamna ministru.

Astfel, nu mi s-a dat sub nicio formă şi în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport.

Mai mult, prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea.

În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea.

Astfel, sinteza raportului are neconformităţi majore, de exemplu: se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului.

În realitate, pentru identificarea şi prinderea făptuitorului, dispusesem măsuri, încă din data de 06.01.2018 (aspect recunoscut de Corpul de Control în cuprinsul materialului), iar în data de 15 a aceleiaşi luni, am solicitat să fie luate măsuri suplimentare. Acest lucru s-a impus ca urmare a datelor noi operative apărute şi inserate în data de 14.01.2018, ora 17.36, în completarea fişei de informare referitoare la identificarea unei boxe deținute de Stan Eugen în comuna Măgurele, județul Ilfov în interiorul căreia ar fi putut fi descoperite mijloace de probă.

Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, instanţa de judecată a autorizat, şi s-a efectuat percheziţia domiciliară a boxei.

Având în vedere precizarea făcută, consider un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia am dispus măsuri tardive, abia după ce suspectul a fost reţinut, aşa cum am arătat mai sus.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, deoarece sunt şi multe alte aserţiuni prezentate în acuzarea mea, voi pune la dispoziția comisiei disciplinare şi organelor abilitate informaţiile şi documentele necesare stabilirii situaţiei reale de fapt.

În funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase și tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român.

Am convingerea că, după parcurgerea şi finalizarea tuturor procedurilor, se va demonstra faptul că nu am încălcat nicio prevedere legală sau de conduită.

De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar rezultatele prezentate, în data de 16.02.2018, la bilanțul Poliției Române au arătat că mi-am îndeplinit misiunea faţă de comunitate şi că am manifestat permanent toleranță zero față de persoanele care au încălcat legea.

Sursa: replicaonline.ro

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
Catalin

Posted

Ce ironie a sorţii!!! Domnul Despescu, "ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român" (am citat exact cum spune în articol, tocmai pentru a sublinia că domnul Despescu nu se consideră un chestor al Poliţiei Române) a fost demis în urma unui pretext (pt că are dreptate când spune că de mult se urmărea să fie demis) oferit chiar de un impostor, un fost jandar ce a sărit gardul în curtea poliţiei.

Păi să ne aducem aminte care ar fi cea mai mare "realizare" a mandatului său, respectiv "încadrările directe" - adică deprofesionalizarea acestei instituţii prin fuziunea de personal impostor. A făcut ceva să stopeze acestă boală a Poliţiei Române? Nu, n-a făcut, ba din contră, o prezenta ca fiind o măreaţă realizare. 

Ce să vezi, ce lecţii dure îţi oferă viaţa asta. Un săritor de garduri este cel care a oferit pretextul politicienilor să-şi piardă funcţia.

Acum zice că vrea să se adreseze instanţelor, nu? Păi vă mai amintiţi când a fost modificată legislaţia iar şefului poliţiei i-a fost acordat rang de secretar de stat, ce se scria aici pe forum? Eu îmi amintesc cum aici pe acest forum s-a semnalat faptul că această modificare a legii a politizat aceea funcţie într-un mod cât se poate de oficial. A dat concurs să ocupe acel post sau a fost numit? Hopa, a fost numit ... ceea ce mă face să cred că îşi va pierde vremea prin instanţe. Asta e ... i-a plăcut rangul de secretar de stat, nu?! L-a transformat în general al statului, nu mai era un simplu chestor al poliţiei. Numai că treaba asta implică şi dezavantajul de a fi la cheremul voinţei politice ...

  • Upvote 5

Share this comment


Link to comment
Share on other sites

Vai, vai, vai... domnul doctor chestor principal de politie Despescu este o victima. Săracul de el, mi se rupe sufletul. Oare ce o sa facă, ce post o sa ocupe conform pregătirii și gradului deținut?

Lasand afirmațiile ironice de o parte, oare ce a făcut domnul doctor pentru polițiști din funcția de șef al IGPR? NIMIC! Când era un simplu adjunct de politie municipala spunea ca nu are puterea sa schimbe nimic, dar își nota orice în agenda sau cel puțin asa lasă impresia. Când a ajuns șef al IGPR, și a avut ocazia sa schimbe multe lucruri, ce a făcut? NIMIC! Asa cum am mai spus-o, a fost numit politic și a fost demis politic. Și-a urmărit doar interesul personal, a făcut compromisuri și a ajuns unde a vrut.

Cum sa oprească încadrările directe sau transferurile de la alte structuri în Politia Romana? Soția acestuia a fost încadrata în urma cu vreo 10 ani ca agent de politie la serviciul pașapoarte, iar apoi a fost transferata, în interesul Politiei Romane :doh:, la IPJ Buzau, la Serviciul financiar. După aceea, o vreme a lucrat și la Garda de coasta Constanța (când soțul era șef al IPJ Constanța), iar acum lucrează la Serviciul de management resurse umane, din cadrul IPJ Buzau.

Rezultatele bune ale bilanțului pentru anul 2017 se datorează, în primul rand, polițiștilor din prima linie, adica celor din operativ, și nu "menegerilor". Ca era altul șef al IGPR sau ca a fost Despescu, tot aia a fost. Polițiștii, în marea lor majoritate, si-au făcut treaba asa cum trebuie. Asa ca, domnule Despescu nu va mai "alintați" singur, ca nu-i frumos.

Share this comment


Link to comment
Share on other sites
Marius

Posted

Verdictul Comisiei de Etică a Academiei de Poliție: secretarul de stat Bogdan Despescu a plagiat!

Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” a propus retragerea doctoratului primit de secretarul de stat în 2010, anunțând și că va sesiza Parchetul în legătură cu fraudele constatate.
Comisia de Etică și Deontologie Universitară din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” a decis, cu unanimitate de voturi, să propună retragerea titlului de doctor obținut de secretarul de stat Bogdan Despescu la sfârșitul lunii iulie a anului 2010, solicitând, de asemenea, ca secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și fostul șef al Poliției Române să fie sancționat, cu suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs de ocupare a unei funcții didactice ori a unei funcții de conducere, îndrumare și control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau licență. Aceeași Comisie de Etică a mai propus ca lui Despescu să îi fie retrase toate lucrările publicate prin încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea științifică.

Despescu, dat pe mâna Parchetului de aceeași Comisie de Etică și Deontologie a Academiei de Poliție!

În data de 24 iunie, anul curent, analizând sesizarea Ministerului Educației și Cercetării – Direcția Generală Învățământ Universitar, privind posibilitatea existenței unei situații de plagiat în teza de doctorat cu titlul ”Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice”, susținută de Bogdan Despescu în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” în 2010, Comisia de Analiză din cadrul Comisiei de Etică și Deontologie Universitară a constantat că în lucrarea mai sus amintită ”există mai multe texte preluate fără citarea sursei decât cele reclamate în sesizare, ceea ce înseamnă că procentul fraudei este mai mare decât cel sesizat”. bogdan-despescu.jpg
Raportului mai sus citat al Comisiei face obiectul unui comunicat trimis pe adresa redacției ”România Liberă” de către Europol, Sindicatul Polițiștilor Europeni. Potrivit raportului trimis de Europol, articolul ”Conexiuni criminologice între criminalitatea ”gulerelor albe” și criminalitatea companiilor transnaționale”, apărut în 2008, sub semnătura lui Petrică – Mihail Marcoci, în Revista de Investigare a Criminalității, este preluat aproape în integralitatea sa, dar nu este citat nici în notele de subsol și nici menționat la bibliografie, ceea ce, în opinia comisiei Academiei de Poliție, înseamnă că ”dl. Despescu a preluat fraudulos, cu intenția vădită de a-și însuși produsul muncii de creație a altcuiva, și a urmărit să se prezinte ca autor al acelui text”. Mai mult decât atât, constantând că situația descrisă formează conținutul normei de incriminare cuprinsă în Articolul 197, alin.1 din Legea 8/1996 - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie – comisia de analiză a Academiei de Poliție a anunțat că urmează să spună aceste ”aspecte posibil de natură penală atenției organelor de Parchet competente”.

”Manopera” lui Despescu: a copiat 70 de pagini din teza de doctorat și a multiplicat concluziile în sistem copy – paste!

În Raportul Comisiei de Analiză se mai precizează că forul în cauză a stabilit faptul că aproximativ 70 de pagini din teza de doctorat, situate în diferite capitole și secțiuni ale acesteia, au fost preluate ad literam din lucrarea ”Managementul investigării fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene”, publicată în 2008 și semnată de Nicolae Ghinea, fără indicarea sursei prin note de subsol. O altă constatare tragi-comică a Comisiei are în vedere faptul că, în teza secretarului de stat, la capitolul ”Concluzii”, se regăsește în mai multe cazuri același text, copiat la mai multe pagini pentru a lăsa impresia unui volum mai mare de text original și a unui caracter mai substanțial al concluziiloir formulate. Concluziile reprezentanților Comisiei de Etică sunt extrem de dureroase și spun totul despre modul în care, de ani de zile, se operează în piața obținerii fără drept a titluri didactice: ”Teza în sine are un aer diletantist, care nu poate face față unei evaluări fundamentate științific. Din păcate se denaturează ideea de studii doctorale din cauza unor asemenea manopere. În același timp se observă că domnul Despescu Bogdan a obținut un titlu științific fără ca acesta să aibă vreun suport, o susținere reală oglindită în studii/cercetare științifică”.

Mai mult în articolul publicat de romanialibera.ro în data de 21.07.2020

Share this comment


Link to comment
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.