Jump to content
POLITISTI.ro
 • Welcome!

  In order to be able to use all the functions and to benefit from all the facilities offered by this site, it is necessary to register a member account. Please fill in your email address carefully, as it is required later in the membership account validation process. If you already have a member account, feel free to sign in.
   

Marius
Marius

Alegerea tocului (holster-ului) pentru arma de serviciu

Alegerea tocului (holster-ului) potrivit pentru arma de serviciu este o decizie la fel de importantă precum alegerea armei de foc. Acest proces de selecţie a tocului (holster-ului) adecvat este unul minuţios ce implică multă documentare în funcţie de priorităţile stabilite. Dacă vă întrebaţi de ce este aşa importantă alegerea tocului (holster-ului), mai ales pentru arma de serviciu, răspunsul este foarte simplu: degeaba ai cea mai bună, cea mai performantă ori cea mai minunată armă, dacă nu vei putea să o foloseşti rapid atunci când ai nevoie de ea.

Pe piaţă există numeroase modele de tocuri pentru arma de serviciu. Calitatea tocului poate varia foarte mult, iar caracteristicile şi motivele ce pot influenţa alegerea modelului de holster sunt foarte numeroase. Din ce material ar trebui să fie şi ce nivel de retenţie este optim? Ce calităţi trebui să aibă tocul? Care sunt necesităţile principale / esenţiale? Renumele producătorului şi aşa mai departe. Pentru achiziţia unui toc (holster) trebuie să treceţi dincolo de prezentările publicitare ale producătorilor şi să înţelegeţi pe deplin modul în care funcţionează diferitele produse în amănunt, cât şi opţiunile lor cu privire la securitatea armei. De asemenea, trebuie să vă puteţi răspunde la eventualele întrebări referitoare la criteriile specifice pe care producătorii le folosesc pentru a-şi lăuda produsele, întrucât în această industrie a producătorilor de echipamente pentru armele de foc nu există încă un standard unitar şi nu este suficient să presupunem că prezentarea unei anumite mărcii denotă un nivel comparabil de securitate, durabilitate şi calitate cu o eventuală prezentare asemănătoare ca denumire al unui alt producător. Mai mult, alegerea echipamentului pentru serviciu este foarte importantă, pentru că are o legătură directă cu siguranţa personală, drept urmare nu merită să fie influenţată de nişte prezentări de marketing. Înainte de a vă decide ce echipament să achiziţionaţi căutaţi şi puneţi întrebări, obţineţi detalii şi asiguraţi-vă permanent că comparaţi mere cu mere.

Identificarea destinaţiei ori scopul tocului (holster-ului).

În decizia de a cumpăra un anumit toc (holster) trebuie în primul rând luată în considerare destinaţia / scopul acestuia. Pentru poliţişti acest aspect este şi cel mai important, atunci când discutăm despre arma de serviciu, pentru că principala destinaţie a ei este APĂRAREA. Ori, această caracteristică ce se referă la utilizarea rapidă (capacitatea poliţistului să scoată cât mai rapid arma din toc şi să execute primul foc) este prioritară şi deasupra tuturor altor funcţii ori capacităţi (confort, aspect, siguranţă etc.). În toate situaţiile în care este atacat, poliţistul are nevoie să scoată cât mai rapid arma din holster pentru a se putea apăra. În plus, este de notorietate că în orice confruntare armată, cel care trage primul foc de armă are şanse considerabile să o şi câştige.

Elementele de bază ale unui toc (holster) de sserviciu bun îndeplinesc două sarcini:
1. Principala caracteristică şi cea mai importantă este să permită poliţistului care îl poartă, să scoată arma de foc într-un mod rapid şi util, atunci când este necesar.
2. În plan secundar, permite poliţistului să poarte arma de serviciu în mediul său de lucru într-o poziţie accesibilă şi sigură, care să nu ofere accesul altor persoane la armă – retenţia.

Această caracteristică denumită retenţie este importantă în cazul poliţiştilor pentru că de foarte multe ori aceştia poară arma la vedere într-un mediu ostil, iar aici mă refer la faptul că ei se află de foarte multe ori în apropierea unor eventuali atacatori care pot încerca prin surprindere să-i smulgă arma din toc (holster). Şi în această situaţie ca în multe altele, echilibrul este cheia. Individual, fiecare trebuie să găsească compromisul între capacitatea de a scoate cât mai rapid arma din toc şi siguranţa armei în holster – sistemul de retenţie, care împiedică accesul altor persoane la armă. E logic pentru oricine faptul că cu cât tocul (holster-ul) posedă mai multe sisteme de retenţie, se îngreunează şi se măreşte timpul de reacţie (timpul necesar să scoată arma din toc şi să execute primul foc). În concluzie, acest aspect trebuie stabilit de fiecare utilizator în parte, pentru că e o chestiune ce ţine de preferinţe şi nivelul de pregătire în manipularea armelor de foc. 

Pentru a găsi mai uşor acest echilibru şi a putea opta pentru cel mai bun produs, trebuie cunoscute principalele caracteristici generale ale holsterelor şi diferitele tipuri / modele în funcţie de scopul pentru care sunt concepute.

După modul de folosire tocurile sunt împărţite în următoarele categorii:

De serviciu – Duty
În general, tocurile pentru patrulare sau de serviciu sunt montate pe centură, la şold. Este cea mai eficientă poziţie, pentru că oferă cel mai bun compromis între securitatea armei şi posibilitatea utilizatorului să scoată arma rapid, având o priză fermă şi corectă pe armă. 

Ascunse – Concealment 
Tocurile (holstere) ascunse sunt destinate utilizării atunci când poliţistul poartă haine civile. Se poate opta pentru tocuri complet ascunse sau parţial ascunse. Sunt foarte multe modele şi caracteristici ce trebuie analizate înainte de a lua decizia cu privire la care model este mai potrivit. 
În funcţie de metoda de purtare, veţi întâlni următoarele modele de holstere ascunse:

OWB  - (Outside the waistband – Exterior) - Această metodă de purtare ascunsă se referă la faptul că tocul (holster-ul) se află pe exteriorul centurii / curelei. 
concealed-OWB-outside.jpg
IWB – (Inside the waistband – Interior) - Această metodă de purtare ascunsă se referă la faptul că tocul (holster-ul) se află în interiorul centurii / curelei, (mai pe româneşte este băgat în pantaloni). 
concealed-IWB-inside.jpg
Alternate carry – Alternative - Alte opţiuni pentru purtare ascunsă includ metode precum tocurile pentru gleznă, umăr, coapsă şi buzunar, etc.

Tactice – Tactical
Denumirea de tocuri tactice se referă de obicei la un holster montat pe o platformă care se poartă fixată pe coapsă (pe picior), dar nu se limitează doar la asta, pentru că exista şi alte modele de tocuri tactice fără platformă pentru coapsă. Această platformă se fixează pe coapsă în partea superioară cu una sau două curele. Tocurile tactice au apărut ca un compromis pentru utilizatorul care poartă o vestă balistică de protecţie over (exterioară) şi drept urmare acesta nu mai poate utiliza un holster fixat pe centură. Există foarte multe aspecte, informaţii şi caracteristici referitoare la acest capitol al tocurilor tactice, iar expunerea acestora ar necesita o postare separată. În principiu, adevăratele holstere tactice sunt foarte scumpe şi greu de găsit / achiziţionat. În cea mai mare parte pe internet şi pe piaţa autohtonă se comercializează produse care doar imită tocul tactic. Spre exemplu, un holster tactic autentic are platforma de fixare pe coapsă concepută să se desprindă de picior în cazul unei presiuni externe de aprox. 9 bar. Această măsură de protecţie a fost instituită pentru ca în situaţia în care tocul este prins/agăţat în timpul unui salt ori unei sărituri etc., holster-ul să se desfacă şi să elibereze utilizatorul, eliminând riscul ca acesta să rămână blocat/agăţat etc. Astfel de caracteristici şi funcţii se întâlnesc numai la tocurile tactice comercializate de producători cu renume, în special doar producătorii americani.

Competiţie – Competition
Tocurile pentru concursuri sunt confecţionate special pentru a respecta regulile competiţiilor şi se axează în mod special pe caracteristici ce îmbunătăţesc viteza şi flexibilitatea. Majoritatea sunt holstere deschise, fără dispozitive pentru retenţie etc. şi nu se recomandă utilizarea lor în alte situaţii din afara poligonului.

După poziţia în care se poartă:

 • Low-Ride (poziţie joasă) - Poziţia tocului este mai joasă, sub centură/cureaua pantalonului (potrivită pentru utilizarea tactică).
 • Mid-Ride (poziţie standard) - Poziţia tocului este aprox. la acelaşi nivel cu centura/cureaua pantalonului, e un nivel standard, (utilizare generală).
 • Hi-Ride (poziţie înaltă) - Poziţia tocului este mai înaltă, deasupra centurii/curelei, o poziţie mai ridicată decât cea standard şi mai confortabilă pentru tocurile ascunse (concealment).

pozitia-holsterelor.png

Retenţia - Nivelurile de retenţie

Tehnologia de producţie a holsterelor a progresat foarte mult, iar faptul că nu există un standard unitar impus/stabilit cu privire la testarea acestor produse au dus la naşterea unor denumiri / terminologii ce crează confuzie în privinţa descrieri nivelelor de retenţie. În majoritatea cazurilor, nivelul de retenţie declarat de foarte mulţi producători de tocuri nu se potrivesc între ele şi nici nu au aceeaşi însemnătate. Există însă un producător renumit ce are dezvoltat un set de teste pentru stabilirea nivelului de retenţie şi care, pentru a face mai uşoară înţelegerea lor, a definit clar terminologia nivelului de retenţie. Acest sistem de testare al nivelului de retenţie pentru holster se bazează pe o serie de teste simple care pot fi efectuate şi în teren de către utilizatorul final.
Sunt folosite de foarte mulţi producători următoarele denumiri / terminologie în legătură cu această caracteristică a holsterelor: Nivel I Retenţie (Level I Retention), Nivel II Retenţie (Level II Retention) şi Nivel III Retenţie (Level III Retention), iar recent am remarcat că a apărut şi Nivel IV Retenţie (Level IV Retention). Spre exemplu, în cazul unui holster produs şi testat de producătorul respectiv, pentru a se califica la primul nivel (Level I Retention), acesta trebuie să suporte următorul test:
Se simulează o smulgere cu toată forţa a armei din hoster de un adversar timp de 5 secunde. Direcţia în care se trage de armă nu este impusă, dar perioada de timp în care se aplică acestă încercare de smulgere este limitată la 5 secunde. Arma trebuie să rămână fixată în holster, iar tocul trebuie să rămână fixat / ataşat în continuare la utilizator. După această simulare utilizatorul trebuie să poată scoată şi băga normal arma în toc, fără să existe deformări care să împiedice ori să îngreuneze aceste operaţiuni. 
Nu are rost să insistăm prea mult pe aceste teste, întucât ele sunt valabile doar pentru produsele unui singur producător, iar aşa cum am precizat anterior, aceste denumiri deşi sunt utilizate şi de alte firme din domeniu, ele nu descriu aceleaşi capacităţi. 
Ce este important de reţinut la acest capitol al retenţiei hosterului, este că pentru majoritatea poliţiştilor, un toc - holster cu reţinere optimă este cel care oferă cel mai bun echilibru între rapiditatea scoaterii armei din toc şi securitatea armei atunci când se află introdusă în holster.

Materiale din care sunt confecţionate tocurile (holster-ele) pentru arma de foc.

Pielea - În trecut tocurile pentru arme de bună calitate erau fabricate din piele. Aceasta poate fi modelată, cusută în diferite forme, în funcţie de orice dorinţă. Bine întreţnute, tocurile din piele rezistă o perioadă mulţumitoare în timp şi vor avea un miros şi o senzaţie plăcută la atingere.
Dezavantajul major este că necesită o întreţinere mai atentă, iar în general tocurile destinate serviciului sunt supuse unei uzuri mai accentuate faţă de altele, iar pielea devine moale în timp, îşi pierde forma şi este afectată de umezeală, spre exemplu de ploaie. Mai mult, multe dintre tocurile confecţionate din piele, după ceva timp şi uzură acumulată sunt predispuse să producă zgomot enervant - renumitul scârţâit, ce poate fi deranjant.

Cordura - este un material foarte bun pentru confecţionarea echipamentelor de transport şi a diferitelor accesorii sportive. Este uşoară, se întreţine relativ uşor (necesită spălare din timp în timp cu peria) şi este ieftină de achiziţionat. A existat în trecut o problemă specifică de siguranţă în privinţa tocurilor confecţionate din cordură, mai exact se susţinea faptul că pistolul putea să tragă în timp ce se afla introdus în toc. Acest lucru se putea întâmpla deoarece cordura, prin natura sa, este mult mai moale faţă de piele sau materialele laminate şi multe modele nu aveau un contur ferm / rigid în zona gărzii trăgaciului. În prezent majoritatea tocurilor confecţionate din cordura au un fel de schelet interior din plastic dur care consolidează rigiditatea holster-ului şi elimină vechea problemă.

Polimerul termolaminat - În anii '80 un fost agent FBI - Bill Rodgers a dezvoltat o metodă de combinare a plasticului (înlocuit ulterior cu diferiţi polimeri) cu pielea naturală printr-un proces de laminare (turnare) a acestor materiale, în acest fel transformând radical piaţa holsterelor. În timp şi alţi producători mai mult sau mai puţin renumiţi folosesc procese similare în liniile lor de producţie pentru holstere. 
Polimerul termolaminat este în prezent considerat cel mai de bun şi eficient material pentru confecţionarea tocurilor datorită aspectului, longevităţii şi opţiunilor pe care le oferă. Acest material e rezistent la umezeală, nu îşi pierde forma în timp şi sunt foarte rezistente la şocuri şi zgârieturi.
Mare atenţie, că nu toate tocurile de pe piaţă sunt confecţionate din polimer termolaminat. Multe holstere, în special cele provenite de la firme fără renume sunt de fapt confecţionate din plastic ordinar. În special porcăriile care se vând pe piaţa noastă de către magazinele de arme şi de airsoft, nu au absolut nicio legătură cu adevăratele holstere comercializate de firmele renumite şi specializate din piaţa accesoriilor pentru armele de foc. 
În situaţia în care veţi achiziţiona o mizerie vândută de magazinele de airsoft ori chinezisme fabricate din plastic ce imită tocurile pentru arme, veţi constata că atunci când expuse la temperaturi ridicate (ex. dacă aveţi obiceiul de a vă păstra echipamentul în portbagajul maşinii în zilele din mijlocul verii), există riscul să le găsiţi deformate, ori să fie "sudate" în anumite zone de contact mai stâns, să se rupă etc.
Revenind, ca şi concluzie polimer-ul laminat este un material foarte apreciat, mai ales în ceea ce priveşte capacitatea lui de a face faţă condiţiilor inerente muncii poliţie.

Sunt foarte multe caracteristici, funcţii şi aspecte ale tocurilor moderne ce pot influenţa decisiv cumpărătorul unui asemenea produs, dar care nu pot fi toate prezentate într-o singură postare, pentru că ar devenii mult prea mare şi plictisitoare pentru cititor. Ce trebuie subliniat este faptul că majoritatea tocurilor pentru armă (holstere) vândute pe piaţa autohtonă sunt nişte porcării, nişte mizerii care nu au nicio legătură cu echipamentul de calitate, iar sfatul meu este să nu vă irosiţi banii pe ele. Dacă tot vreţi să vă achiziţionaţi un holster, mai bine economisiţi o perioadă mai mare de timp şi achiziţionaţi un produs de calitate provenit de la o firmă cu renume, pe care să-l purtaţi cu plăcere. Nu mai aruncaţi banii pe produse cumpărate de la tot felul de producători autohtoni ori de la magazine româneşti. Mai indicat este să vă documetaţi temeinic, căutaţi şi întrebaţi, inclusiv pe forum, iar după ce vă decideţi, achiziţionaţi holster-ul prin intermediul ebay ori Amazon, de la un producător/vânzător de peste Ocean. 

Dacă aveţi întrebări vă rugăm să le postaţi în comentarii şi ne vom strădui să oferim un răspuns pertinent şi documentat.

User Feedback

Recommended Comments

Parerea mea e că la noi în țară tocurile pe picior nu sunt utile deloc. Și așa timpul de la extragere din toc până la executare foc este destul de mare datorată faptului ca ai de făcut vreo 5 operațiuni, purtarea pistolului pe picior mărește acest timp. Ca să nu mai zic ca de obicei, platformele pe picior nu prea stau ele fixe iar ce se gaseste la noi pe piață , cum spuneai , nu sunt de calitate si nici sigure. Pentru cei cu vesta antiglont model over cred că varianta pe centura,  low ride e cea mai bună iar pentru cei care poartă varianta maiou cred că merge si un mid ride.

Alegerea unui toc potrivit oricum ridică multe semne de intrebare pentru că ai de facut o grămadă de alegeri: să fie extragerea rapidă sau să fie asigurat mai bine în toc, să fie polimer injectat, care nu suferă din cauza apei și nu retine mizerie pe interior sau să fie polimer laminat, care asigura o purtare silențioasă a armei și o extragere mai rapidă fără riscul de a zgâria arma.

Orice alegere ar fi făcută, trebuie exersată intensiv manevra de extragere din toc până la luarea liniei de ochire, ca să devină automatism  iar unii din țări cu traditie spun ca ar fi bine chiar 5000 de repetări până la nivelul în care să o poti face optim in orice condiții.

Edited by bgi
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Ați găsit holster concealed, pentru Beretta din dotare? Mă interesează să fie cât mai comod, prețul nu prea are relevanță...

Link to comment
Share on other sites

 • Membru
Ben

Posted (edited)

Eu am ajuns la concluzia ca nu exista conceptul de concealed la Beretta px4. Pistolul e prea mare pt asa ceva. 
Poti sa verifici site-ul lor. Mi s-a parut ok acolo. 

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

@Benam configurat ceva pe site-ul celor de la Safariland... O sa arunc un ochi si pe site-ul ăstora de la Beretta...

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator
Marius

Posted

@Andrei, după ce configurezi holster-ul pe site-ul Safariland, să notezi și să reții codul de produs. E un cod de genul “part: 6378-180-131”.

După codul respectiv să cauți pe e-bay, amazon sau alte site-uri de gen. Codul ăsta te asigură că primești exact produsul dorit.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.