In alta ordine de idei, in cadrul unitatilor din cadrul Politiei Romane, in urma contractelor privind securizarea frontierei externe a spatiului Schengen, Politia Romana a achizitionat pe langa statiile tetra cate un PDA marca PHAROS GPS 535 V. In randurile urmatoare, fara a avea pretentia de a ma considera un profesionist, vreau sa va expun un mic review al acestui gadget, pe care am avut ocazia sa il butonez de cateva zile si sa vad cam ce poate face.

Are un procesor de 624 de Mhz(destul pentru ce il vom folosi noi), memorie RAM 64 de megabytes (prea putin, mai ales ca, si in versiune mobila, nenea Windows papa resurse de te doare mintea), memorie ROM 128 de mega(din nou prea putina, o parere pur personala), dispune de protocoalele de comunicare WiFi(B, G), Bluetooth, IrDA(cine mai foloseste infrarosu in ziua de azi?!), insa nu are posibilitatea instalarii unei cartele SIM pentru a putea fi folosit si ca telefon mobil. Teoretic dispune si de GPS, insa eu nu am reusit sa identific instalat vreun soft in acest sens, in momentul in care incerci sa activezi aceasta functie, te intreaba portul COM prin care vrei sa receivesti date de la Global Positioning System, ceea ce ma duce cu mintea la faptul ca fie ceva nu e instalat, fie trebuie legat la ceva, in speta la statiile Tetra pentru a functiona (ceea ce din nou mi se pare extrem de ciudat). Bineinteles, avand Windowsul acela miniatural instalat, dispunem si de facilitati precum Word Mobile, Power Point mobile, Excel, Outlook si altele, precum si Internet Explorer. De asemenea, exista posibilitatea instalarii unor alte softuri dedicate pentru PDA, insa deja aceasta este alta discutie si nu este cazul.
Cum urmeaza sa le folosim noi?
Simplist... le legam printr-un cablu special la statiile TETRA, in principiu, cele montate pe autoturismele de serviciu, pentru a accesa portalele WAP ale IGPR sau IGPF pentru interogarea bazelor de date nationale sau locale. Inca nu am avut ocazia sa fac acest lucru, insa stiu de la un coleg ca functioneaza sistemul. Ceea ce este enervant la aceste PDA-uri este modalitatea de introducere a datelor...dispun de o tastatura virtuala, prea mica pentru viteza de scriere cu care sunt eu obisnuit, pe care trebuie sa nu iti tremure degetele cu stylusul in mana pentru a putea scrie.
Mai are niste facilitati interesante, cum ar fi cea de recunoastere a scrisului de mana, litera cu litera sau texte intregi, avand posibilitatea de a scrie textele oriunde pe ecran, urmand ca PDA-ul, aproximativ instant, sa il transforme in scris de tipar...digital...aceasta functie merge si nu prea...ma rog, poate nu am avut eu rabdare sa scriu cum trebuie, sau scriu prea urat de mana. Ecranul este de tip touch screen, raspunde foarte bine la atingere, inclusiv cu mana, insa se recomanda folosirea Stylusului daca nu vreti sa injurati prea mult(avem unul si de rezerva in cutie, oare de ce? S-or rupe repede?). PDA-ul dispune de niste taste in partea inferioara tocmai pentru navigatie prin meniuri, insa mi se par cam firave si am evitat sa le folosesc, ca poate ramaneam cu ele in mana.
Memoria RAM e putina, intrucat din 64 de mega, 27 erau ocupati numai de serviciile windowsului(de ce nu ma mir?), de memoria ROM nu mai vorbesc, exista totusi posibilitatea instalarii unui card de memorie SD clasic(nu din ala mic ca la telefoanele mobile). Raspunde bine la comenzi, se conecteaza instant la Hotspoturi wireless(nu ca am avea in politia romana asa ceva), protocolul IrDA mi se pare inutil si penibil in acelasi timp si cam atat deocamdata.
Trecand la probleme administrative...dupa aceasta succinta prezentare, nu ca as vrea sa par Gigi Contra Nemultumitul, dar, la un pret dat de producator pe site de aproximativ 500 de dolari bucata, oare conducatorii nostri iubiti nu puteau cumpara cateun laptop pe care de bine de rau ar fi stiut sa il foloseasca fiecare sef de post? NU vreau sa par rautacios, dar nu e asa de usor sa folosesti o dracie din asta si nu cred ca dintre cei mai vechi dintre noi le vor privi cu ochi buni...De asemenea, daca au fost cumparate, fiind prin definitie mobile, de ce nu exista posibilitatea conectarii acestora din orice loc la portalele IGPR pentru bazele de date, prin protocoale wireless, fara a fi nevoiti sa dispunem de masina de serviciu? Ma refer acum la patrulele pedestre.
Stimati colegi, care ati mai avut ocazia sa puneti mana si sa "simtiti" acest gadget, va rog sa postati aici parerile dvs, ce ati descoperit la el, cum e cu verificarile in bazele de date etc.
Ma intreb daca ne vom face planurile de munca digital de acum inainte...