Cui apartin "mascatii" sau cine sunt ei?
Posted 24 April 2010 - 11:15 AM
Luptătorii de la serviciile de intervenţie ştiu foarte bine ce au de făcut, se antrenează zilnic pentru astfel de intervenţii şi nu au nevoie de niciun fel de alte indicaţii. Este suficient să completezi acel raport de solicitare tipizat, pe la toate rubricile menţionate acolo, dar mă îndoiesc ... până în prezent nu am văzut vreun caz sau o misiune la care documentarea informativă să se facă cum trebuie.
Informaţiile ce trebuiesc unei echipe de intervenţie nu prezintă niciun interes pentru cei ce fac ancheta şi de aceea nici nu se omoară să le obţină.
Sunt reglementate exact şi clar modurile lor de acţiune, cazurile în care trebuie să intervină şi competenţele pe care le au.
Numai că tu nu ai citit acele dispoziţii şi nu ai habar despre ce informaţii trebuie oferite echipei respective anterior unei misuni, sau când trebuie solicitat sprijinul acelor formaţiuni. Cu toate astea, le cereţi să intrvină în locuri ce prezintă riscuri şi pericol ridicat, dar "după ureche", fără a le oferi informaţiile necesare lor pentru ca intervenţia să se facă cu cât mai multă securitate şi operativitate. Sau le cereţi să facă nişte activităţi ce nu intră în competenţele lor.
Iar dacă "au tupeul" să vă ceară aceste informaţii, de care uneori depinde chiar integritatea şi securitatea lor, întrucât nu le aveţi aproape niciodată, îi catalogaţi ca fiind "cu nasul pe sus".
Întradevăr, dacă ai nevoie doar de nişte soldăţei care să execute orice, fără a gândi deloc, e mai bine să soliciţi sprijinul jandarmilor.
Posted 24 April 2010 - 12:16 PM
iar daca voi considerati ca nu aveti nevoie de indicatii, pot sa va pun la dispozitie mai multe filmari in care "adevaratii mascati" nu prea stiau ce sa faca si cum sa actioneze si asta tocmai pentru ca nu ne-au ascultat si pe noi cand "le-am dat indicatii".
nu spun ca nu sunteti buni, aveti multe parti bune fata de jandarmi, dar si atitudinea voastra de pe forum demonstreaza ce am vrut eu sa spun, va considerati cei mai buni si nu lasati pe nimeni sa va dea sfaturi utile si pertinente.
iar cu privire la pregatirea informativa a unei actiuni, atata vreme cat nu ati lucrat nicioadata intr-un dosar penal, zic sa nu vorbiti despre ce nu stiti.
nu vreau sa fiu rau si sa dau cateva exemple de actiuni bine pregatite informativ, dar care au esuat pe vremea cand in momentul in care solicitai mascatii trebuia sa dai si adresele unde se actioneaza.
nu are rost sa poluam topicul cu atacuri la persoana si frustrari, mai bine facem ceva constructiv care sa ne ajute in munca, pentru ca in principiu avema acelasi scop la serviciu: sa-i bagam jos pe baietii rai, fiecare avand roulul sau in acest joc.
Posted 24 April 2010 - 01:39 PM
Studiaza dispozitiile legale ce reglementeaza modul de actiune al structurilor de interventie si dupa mai vorbim.
Treaba asta cu lucratul in dosare penale nu e un argument solid, iti pot demonstra ca sunt foarte multi luptatori din structurile de interventie care au instrumentat si solutionat dosare penale. Majoritatea politistilor din aceste formatiunii, au lucrat la inceputul carierei in celalalte structuri operative.
Acest argument privind lipsa experientei in materie penala e valabil tocmai pentru jandarmi.
Nu pot spune decat: pacat ca exista astfel de politisti printre noi!
Posted 24 April 2010 - 02:10 PM
Te asigur că înainte de a ajunge la această formaţiune, am lucrat mai mulţi ani decât ai tu lucraţi până în prezent, la alte formaţiuni şi am instrumentat destule dosare penale, astfel încât să pot avea idee despre ce vorbesc. Diferenţa între noi doi este că eu am avut şansa să privesc lucrurile din ambele "părţi ale baricadei".
De aceea te-aş ruga să nu mai faci aprecieri gratuite la adresa mea, atât timp cât nu mă cunoşti.
Pe de altă parte, gândeşti destul de superficial şi nu poţi face diferenţa între informaţiile de interes privind cauza penală (necesare documentării activităţii infracţionale) şi informaţiile necesare desfaşurării unei descinderi/arestări ce se efectuaează de către o echipă de intervenţie. E o diferenţă uriaşă între cele două categorii de informaţii.
Te asigur că din punct de vedere tactic nu ai ce indicaţii să le oferi celor de la SSPIR, chiar dacă tu personal ai impresia falsă că o poţi face. Poate că ar fi bine dacă ai realiza faptul că la fel cum cei din echipele de intervenţie nu îţi dau ţie sfaturi cu privire la modul în care să instrumentezi un dosar, tot la fel de bine e să conştientizezi şi tu că pe latura privind tacticile ce se folosesc în astfel de cazuri nu poţi oferi indicaţii mai bune decât cele pe care ei le exersează zi de zi.
E o mare greşală să te crezi un poliţist atotştiutor, bun la toate.
Chiar te rog să postezi aici acele dovezi în care se vede că nu ştiau ce să facă. Si le vom analiza împreună, pentru a avea ocazia să vezi şi alte puncte de vedere.
S-a mai discutat aici despre aşa presupusele scurgeri de informaţii, dar din păcate acuzele pe care le faci sunt doar nişte legende de la colţ de stradă pe care necunoscătorii şi habarniştii le întreţin, fără să existe vreun sâmbure de adevăr.
În primul rând ar trebui să citeşti şi să ai idee care sunt informaţiile ce interesează echipele de intervenţie, ele nu au nicio legătură cu identitatea sau adresa locaţiei. E bine să citeşti acele două dispoziţii, pentru că în acest fel nu vei mai spune astfel de aberaţii. Briefing-ul şi instruirea se fac de către cel ce organizează misiunea numai înainte ca ea să înceapă, deci luptătorii află adresa de cele mai multe ori când ajung acolo sau abia cu câteva minute înainte să intre în locaţie.
Dar asta cu scurgerile de informaţii e doar o scuză penibilă a "marilor anchetatori", care după ce văd că au dat cu mucii-n fasole şi nu s-au confirmat aşteptările, cauta nişte ţapi ispăşitori. E greu şi dureros pentru cei ce instrumentează dosarele să recunoască că informaţiile cu care s-au lăudat pe la şefi sunt doar gunoaie, iar în teren situaţia e alta. Şi mult mai uşor e să arunce pisica în curtea altora ... dar e un sport naţional, nu e o problemă.
PS: Apropo să ştii pentru cultura ta generală că jandarmii nu fac antrenamente pentru tactici necesare în cazul arestărilor, descinderilor, a luărilor de ostateci, etc. Ei se pregătesc pentru cu totul alte situaţii, cum sunt de exemplu manifestaţiile, unde sunt prezente mase mari de oameni, pază, izolarea ori evacuarea unei zone, etc.
Posted 24 April 2010 - 04:20 PM
Subiectul acestui topic este cu totul altul, iar tu intri aici si offtopic arunci niste acuzatii si calificative generalizand asa, la adresa tuturor ce lucreaza la aceste servicii, dupa care te minunezi de raspunsurile pe care le-ai primit, comportandu-te ca detinatorul adevarului absolut. Tu dai indicatii tuturor, chiar esti asa polivalent, un superpolitist ... sa fim seriosi.
In plus de asta, tot tu esti cel care ne spui ca poluam acest topic si ne vorbesti despre misiunea noastra cea comuna de a baga infractorii raracoare. Mie mi se pare ca e cam multa ipocrizie aici.
Totusi sunt curios, de ce nu te duci la bastonari ... (scuze) jandarmi, daca tot ii venerezi atat? Sau esti vreun "jandarm undercover"?
Posted 24 April 2010 - 05:20 PM
Termenul de colegialitate iti spune ceva?
Eu lucrez la ordine publica si iti pot spune ca majoritatea jandarmilor (nu toti, sunt si cateva exceptii) sunt doar niste umbre.
Posted 25 April 2010 - 11:54 AM
eu mi-am spus parerea mea formata de-a lungul a mai multor experinte atat cu sspir-ul cat si cu bsij-ul.( aici vorbesc despre unitatile de interventie, nu despre cei de la ordine publica, patrulare - nu stiu exact cum se numesc- )
nu eu am fost cel care a inceput cu acuzele si atacurile la persoana, daca nu va convine situatia, asta e parerea mea si pana la proba contrarie nu o sa mi-o schimb, iar voi nu faceti decat sa mi-o mentineti.
daca vroiam sa ma fac jandarm, dadeam admiterea la jandarmi, iar daca vroiam sa ma mut la jandarmi ma mutam.
mai usor cu atacurile la persoana, pentru ca forumul este pentru discutii, nu pentru atacuri la adresa userilor, care isi spun o parere.
"Pe de altă parte, gândeşti destul de superficial şi nu poţi face diferenţa între informaţiile de interes privind cauza penală (necesare documentării activităţii infracţionale) şi informaţiile necesare desfaşurării unei descinderi/arestări ce se efectuaează de către o echipă de intervenţie. E o diferenţă uriaşă între cele două categorii de informaţii."
este diferenta nu am spus ca nu este diferenta, dar nici una nici alta nu pot fi facute separat, doar poate unele mijloacele difera, si toate sunt facute in cadrul activitatilor din dosarul penal.
repet, nu am spus ca baietii de la sspir nu sunt buni sau ca nu isi fac treaba, dar eu ii prefer pe cei de la bsij.
daca voi nu puteti sa acceptati parerea mea este problema voastra nu a mea, si asta pentru ca am vazut ambele parti ale baricadei, in sensul ca am lucrat si cu unii si cu altii.
nicioadata nu am dat indicatii tactice unei echipe de interventie, ci doar am dat indicatii ( poate nu am folosit chiar cuvantul potrivit indicatii ) cu privire la scopul actiunii si cu privire la cum trebuie actionat in sensul de : spart usa sau nu, intrat in forta sau nu, in cate camere se intra, cine trebuie ridicat etc. niciodata nu am spus unie echipe cum se sparge o usa, cum se retine un suspect etc., si va asigur ca de fiecare dat la o descindere am mers in fata "mascatilor" nu in spate cum fac alti colegi de-ai nostrii.
gata cu offtopicul, daca cineva este interesat sa continuam discutia ( parea mea ca nu are rost ) poate sa deschida un topic nou, mai bine facem o intalnire, bem o bere si "discutam discutii" , asta bineinteles dupa orele de program.
Posted 25 April 2010 - 01:17 PM
Din ce postezi nu demonstrezi altceva decât faptul că nu ai nici cea mai vagă idee despre cazurile în care trebuie solicitat sprijinul echipelor de intervenţie. La fel, nu cred că ai avut nici măcar curiozitatea să parcurgi până în prezent măcar un formular tipizat de solicitare, ce să mai zic despre acele dispoziţii ce reglementează astfel de acţiuni. Dacă te răzgândeşti, să ştii că le găseşti postate pe Intrapol.
Niciodată, dar absolut niciodată nu trebuia ca tu să intri într-o locaţie înaintea echipei de intervenţie, dar astfel de lucruri se petrec tocmai datorită necunoaşterii nici măcar a unor reguli elementare de tactică din acest domeniu al intervenţiei. Dacă se solicită prezenţa unei echipe de intervenţie, se prezumă că acolo există anumite riscuri şi există un pericol ridicat. De aceea este solicitată o astfel de echipă, iar principalul lor scop acolo este să pătrundă în interior, să elimine eventualele pericole şi riscuri, după care să asigure protecţia celorlaţi poliţişti pe perioada cât aceştia desfăşoară activităţile procedurale. Asta nu pentru că o spun eu, dar aşa scrie în toate manualele de tactică din lumea asta.
Faptul că poliţişti ca tine nu ştiu sau nu vor să respecte aceste reguli, nu face decât să scadă din eficacitatea şi profesionalismul cu care se efectuează o astfel de intervenţie.
E treaba luptătorilor să intre acolo, pentru asta se antrenează şi asta trebuie să facă. Tu trebuie să aştepţi până ei îşi termină treaba, iar după aceea vei avea tot timpul să-ţi faci actvităţile procedurale. Dacă intri în faţa echipei îţi cam depăşeşti atribuţiile.
Ar fi bine dacă, măcar din curiozitate, ai lectura câte ceva pe acest subiect, pentru a nu ai mai spune aşa aberaţii, ca de exemplu: "în câte camere să intre" Astfel de "indicaţii" sunt pur şi simplu o prostie şi cine are cea mai vagă idee despre tacticile de intervenţie, se cam tăvăleşte pe jos de râs.
Nu dovedeşti decât aceea atitudine de superioritate specifică celor ce cred că munca lor e cea mai importantă, ei le ştiu pe toate şi toate celelalte domenii din poliţia asta sunt ceva ... aşa, adiacent.
După cum ţi-am spus şi mai sus, am avut şansa să lucrez în mai multe locuri prin poliţia asta şi pot afirma, fără să am nici cea mai mică teamă că greşesc, faptul că fiecare serviciu are importanţa sa. Si nicăieri în oricare serviciu din această instituţie, lucrurile nu stau aşa cum se văd din afară. Fiecare muncă are specificul şi importanţa ei.
Posted 25 April 2010 - 01:35 PM
livu, on 25 April 2010 - 11:54 AM, said:
Exact asta dovedesti cand sustii esti in masura sa dai indicatii celor de la SSPIR. Nu crezi ca te consideri superior acelor oameni?
Din contra, ai omis primul post al tau pe acest topic:
livu, on 23 April 2010 - 06:50 PM, said:
unde ai catalogat toti membrii formatiunilor de intervente ca sunt "cu nasul pe sus"
In ca o data dai dovada de aroganta!
Daca ai spus ca nu esti sef, ce indicatii trebuie sa mai dai tu? Nu treaba ta sa le spui lor cum trebuie sa intre, in cate camere etc. Astea sunt probleme de "bucatarie interna" ale lor.
Ai vazut vreodata cum arata un tipizat de raport de solicitare al formatiunilor de interventie? Ma indoiesc!
Inca o afirmatie care dovedeste ca nu ai lecturat dispozitiile in vigoare.
Tocmai, nu ai ce cauta tu sau oricare alt politist in fata "mascatilor", acest lucru este prevazut in dispozitiile IGPR-ului.
Politisti pe care ii blamezi aici, respecta dispozitiile si sunt pregatiti profesional, din cauza asta nu intra inaintea mascatilor.
Probabil din cauza acestor necunostinte ai abordat aceasta atitudine de superioritate si de aroganta.
Numai bine!
Posted 25 April 2010 - 02:44 PM
Probabil ca pe la vreo descindere baietii de la SSPIR l-au tras de maneca si nu l-au lasat sa intre el primu, precum Bruce Willis in filmul Die Hard, spre deosebire de jandarmi care doar "executa ce se ordona".
Posted 26 April 2010 - 04:22 AM
florin, on 27 February 2010 - 02:46 AM, said:
Pana la urma care organ al statului are in atributii bucata asta din munca de politie, si in ce conditii legale isi desfasoara activitatea?
Un raspuns simplu...jandarmeria are brigada speciala de interventie... inbracati in negru si cu veste tactice pe ei si cagule (cateodata scrie JANDARMERIA pe spate..cateodata nu) ...si separat...sunt "mascatii" politiei.... SSPIR (serviciul special al politiei de interventie rapida) ...care tine de capitala....DPIR (detasamentul politiei de interventie rapida) ..mai nou..numit SIR...care tine de inspectoratul judetean de politie..ar mai fii si alte servici..gen SIAS (serviciul de interventii si actiunii speciale (daca nu ma insel) )...
Posted 26 April 2010 - 08:54 AM
E mai bine sa te abtii si sa lasi pe altii care stiu, decat sa scrii astfel de posturi care nu fac altceva decat sa promoveze confuzia.
Posted 26 April 2010 - 10:22 AM
,,Numai prostii si nebunii nu isi schimba parerile" spunea cineva, candva. Pai daca toata lumea iti arata calea cea dreapta si politistii vin cu argumente solide nu vad de ce sa nu iti schimbi parerea ,adica ce ti se pare.
Livu te-ai gandit vreun moment ca poate cei care iti raspund pe aici lucreaza in operativ de circa 15-20 de anisori ? Eu o sa iti spun ca tu ai incercat sa ajungi la mascati si nu ai putut sau visezi sa ajungi si nu poti. Si dupa cum ai observat suntem deosebit de miscati de parerile dvs , niste pareri care nu au nimic in comun cu realitatea, dar nu trebuie sa fim de acord . Spre deosebire de tine noi suntem titulari nu rezerve. Facem parte din echipa ,tu nici macar din lotul largit. Asta cu baricadele poate merge la colegii tai jandarmi, pe noi care am vazut multe si mai stim cate ceva nu prea ne impresioneaza. Nu stiu cum poti critica si acuza o intreaga categorie de politisti,colegi cu tine , in functie de preferintele personale.
Domnul a intrebat ,daca eu am fost atent ,, cui apartin mascatii ", parca asta era tema topicului. Daca sti ca acestia ar apartine jandarmeriei vreau sa te corectez si sa iti spun, pentru cultura ta de paioase, ca mascatii apartin Politiei Romane. Dar nu ma mai mira nimic, atata timp cat un politist care este de 7 ani in sistem nu stie un lucru atat de simplu, de ce un civil care, nu are nicio legatura cu politia , nu ar fi bulversat cand vede jandarmi cu cagula. Din cauza ca noi dam tot concursul sefilor incompetenti pe care ii avem, pentru ca jandarmeria sa traiasca precum o capusa pe spatele politiei, am ajuns la indicele de 1,75 in grila de salarizare.
Aia cu ,,in cate camere" mi-a produs un atac de panica de atata ras, nu puteam sa ma mai opresc, am avut nevoie de interventie calificata.
Doamne mare iti este gradina
Johnx de ce ai inceput cu jandarmeria????? Vezi ca este in urma politiei ,careia i se si subordoneaza, cu 50 de ani lumina.
Posted 26 April 2010 - 10:47 AM
Este ca si cum eu ti-as spune ca prefer sa lucrez cu un politist de la crima organizata si nu cu tine, si poate as fi indreptatit sa o spun. Insa eu am bun simt , respect munca oricarui politist , pentru ca vin din iarba , stiu cu ce se mananca si nu judec in functie de pareri personale. Prefer politistul inaintea oricarei categorii sociale deoarece fac parte din acesta breasla vitregita si blamata de toti.
Edited by Elvis, 26 April 2010 - 10:53 AM.
Posted 26 April 2010 - 12:13 PM
Marius, on 26 April 2010 - 08:54 AM, said:
E mai bine sa te abtii si sa lasi pe altii care stiu, decat sa scrii astfel de posturi care nu fac altceva decat sa promoveze confuzia.
"purtatorii de cagula, cine sunt ei? Aveam ferma convingere ca "mascatii" tin de politie, dar am vazut de mai multe ori si persoane purtand cagula langa uniforma cu insemne de jandarm."....este o intrebare destul de simpla....am intalnit oameni care traiau cu impresia ca orice poarta cagula...este JANDARM!...ei nici macar nu stiau ca exista serviciu de interventie al politiei...deci m-am gandit sa dau un raspuns cat mai simplu..ce poti vedea in momentul de fata cu cagula...la o actiune sau la un scandal..sunt JANDARMI ..si POLITISTII DIN SERVICIUL DE INTERVENTIE RAPIDA..care ei sunt adevaratii "mascati"...nu cred ca am gresit cu nimic in raspunsul meu.
Posted 26 April 2010 - 12:26 PM
Repet inca o data, niciun jandarm nu primeste pe fisa de echipare acest articol si nu exista prevederi legale prin care structurile din Jandarmerie sa aiba dreptul de a proteja identitatea lucratorilor.
Daca ai cunostinta despre astfel de prevederi legislative, care sa contrazica afirmatia mea, chiar te rog, ma poti contrazice!
Pana atunci, ar fi frumos sa te abtii de la clarificarea unor astfel de aspecte, cu care sigur nu ai nicio legatura.
Posted 26 April 2010 - 12:42 PM
Te asigur ca am mult bun simt dar vad ca insisti, la ,,SI", daca esti politist ,sunt jandarmii ,ei sunt un si. Mascatii sunt decat politistii care apartin Politiei Romane .Restul sunt jandarmi care poarta cagula fara drept, deci incalca legea. Ori esti vreun jandarm deghizat in politist?
Edited by Elvis, 26 April 2010 - 12:46 PM.
Posted 26 April 2010 - 12:44 PM
Ceilalţi o fac fără a avea legal acest drept.
Posted 06 May 2010 - 11:59 AM
Heckler und Koch MP-5A3
Glock 17 - 9mm
Colt Python 357 Magnum - 38 Special
Posted 15 May 2010 - 04:16 PM
livu, on 23 April 2010 - 06:50 PM, said:
Ce exprimare nefericita ai folosit! "EU PREFER" .... Asta ne da de gandit in privinta normalitatii tale.
LIVU....Tu nu esti politist,esti un vanator de fantome.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users