Jump to content

Cui apartin "mascatii" sau cine sunt ei?

69 replies to this topic

#1 florin

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 176 posts

Posted 27 February 2010 - 02:46 AM

Incep prin a va spune ca sunt civil, dar am o curiozitate. Cei pe care ii vedem in media in reportajele mai spectaculoase, purtatorii de cagula, cine sunt ei? Aveam ferma convingere ca "mascatii" tin de politie, dar am vazut de mai multe ori si persoane purtand cagula langa uniforma cu insemne de jandarm.
Pana la urma care organ al statului are in atributii bucata asta din munca de politie, si in ce conditii legale isi desfasoara activitatea?

#2 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 27 February 2010 - 03:04 AM

"Mascatii" sunt luptatorii din cadrul Serviciilor de Interventie Rapida ale Politiei.
Din cate stiu, doar pentru aceste servicii exista norme legislative ce permit protejarea identitatilor membrilor.
Pentru Jandarmerie nu au fost niciodata si nu sunt nici in prezent astfel de reglememtari legale, jandarmii nu primesc pe fisa de inzestrare cagula in dotare.

#3 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 27 February 2010 - 01:07 PM

Domnule Florin ,eu o sa fiu mai direct.
Jandarmii sunt fosti trupeti de securitate, care sunt condusi de niste fosti tortionari formolizati ramasi din perioada ultimei glaciatiuni.
Problema este ca noii pui care eclozeaza seamana perfect, ba unii sunt mult mai rai, cu fostii dinozauri (tirazonaurusrex etc).
Bine, sa nu intelegi ca as avea ceva cu muritorii de rand, jandarmul care are bocancul in gat si abia poate sa respire.
Intr-o ,,curte" de jandarmi trebuie sa existe cel putin doua sau trei unitati fiecare ,,cu statul major", sefi ,sefuti etc.
Asa se face ca un comisar sef de politie, echivalentul colonelului la jandarmi, are in subordine peste 1000 de oameni, iar un general de jandarmi (chestor de politie) are 300. In timp ce la jandarmi schema de incadrare este plina tot timpul, in I.G.P.R. la ora la care vorbim sunt lipsa peste 10000 de functii. Inchipuiesteti ca ceilalti politisti activi, trebuie sa suplineasca si locul celor care lipsesc.
Jandarmii pentru a nu vedea lumea ca sunt foarte multi care nu fac nimic, vor ,,sa calce pe bombeuri" politistii, iar din nefericire pentru ei, le iasa cam rar.
In ceea ce priveste mascatii de care faceai vorbire mai sus, apartin politiei si asa trebuie sa ramana daca nu vrem sa mutam tara in fosta U.R.S.S.
O sa vina vremea cand cei care ii pun pe jandarmi sa poarte cagula o sa dea explicatii deoarece incalca legea. Pentru a te lamurii, o sa iti dau un exemplu.
In momentul in care ACVILA s-a desfintat, formatiune care apartinea ministerului si era formata din politisti, structura demilitarizata, ghici cine a luat dotarea ce era de ultima generatie? Logic ar fi sa raspunzi ca mascatii din S.I.R.-uri.
RASPUNS GRESIT!
Domnii jandarmi care nu stiu cu ce se mananca o vesta antiglont 4+.
In timp ce mascatii mai au putin si se duc desculti la interventii, jandarmii tin in magazii dotari de ultima ora.
Cu deosebit respect domnule.

#4 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 27 February 2010 - 04:02 PM

In principiu, aceste masuri de protejare a identitatii membrilor pt anumite servicii sunt atribuite politiei, tocmai din cauza ca este autoritatea statului ce are atributii de combatere a infractionalitatii organizate.
Jandarmeria incearca sa para altceva decat este.

#5 florin

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 176 posts

Posted 01 March 2010 - 12:39 AM

De pe situl jandarmeriei n-am inteles altceva decat ca sunt un fel de omul orchestra. Citesc acolo ca au tot felul de atributiuni de la ordine publica, la combaterea terorismului si misiuni internationale. Si totusi eu vad jandarmi plimband mapa prin curtea scolii de peste drum, si jandarmi privind la politistul din patrula care scrie procesul verbal. Si atunci e un pic tras de par sa nu ai atributii mai simple dar sa organizezi descinderi. Sper sa fie logic ceea ce zic.

#6 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 01 March 2010 - 01:33 PM

E foarte simplu domnule Florin.
Comandantii jandarmeriei merg pe zicala politicianista, "daca nu poti sa convingi, zapaceste", sprijiniti fiind de secretarii de stat jandarmi care nu stiu cum au ajuns pe acolo si hotarasc soarta a mii de politisti.

#7 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 02 March 2010 - 10:51 AM

View Postflorin, on 01 March 2010 - 12:39 AM, said:

dar sa organizezi descinderi. Sper sa fie logic ceea ce zic.
Jandarmeria nu organizeaza descinderi, perchezitii ori retineri. Ei participa in calitate de "atarnatori" la astfel de activitati ce sunt organizate de politie.
E normal sa fie asa, intrucat Jandarmeria nu are competente de politie judiciara. Nu pot propune arestarea ori sa solicite eliberarea mandatului de perchezitie.

#8 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 02 March 2010 - 10:14 PM

ATARNACHE ... suna bine? Care o fi pluralul? :lol:

#9 leo4655

Junior

• +Members
  • Pip
  • 17 posts
  • Locationcraiova

Posted 09 March 2010 - 06:14 PM

jandarmii sunt un fel de......, participa da nu intra

#10 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,442 posts

Posted 09 March 2010 - 06:27 PM

Nu fiti rai, au si ei rolul lor. Trebuie cineva sa izoleze zona, eventual sa evacueze civilii, etc.

#11 Tyson

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 10 March 2010 - 09:31 PM

Jandarmii sunt asemanatori comunitarilor, numai ca putin mai bine pregatiti fizic, si teoretic, mai bine pregatiti din punct de vedere juridic. Insa nu intotdeauna teoria bate cu practica.

#12 iri

Incepator

• Banned
  • 1 posts

Posted 03 April 2010 - 07:12 PM

în satul meu primarul mereu zice că aduce jandarmii? De ce nu se bazează pe politisti, că sunt vreo 2 sau 3 la comună.

#13 Rookie

Loial

• Banned
  • 417 posts

Posted 03 April 2010 - 07:41 PM

Nu vad ce legatura are cu subiectul topicului, dar o sa-ti raspund.

Probabil are ceva de: cărat, mutat sau de păzit, iar pentru astfel de activitati politistii nu sunt deloc competenti. :)

PS: Spune-i primarului sa nu mai bea si sa puna mana sa mai citesca cate ceva, ca vorbeste numai prostii. Poate asa va afla si el ca nu e sef decat peste politia comunitara ... asta daca a infiintat-o acolo la voi in sat. ;)

#14 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 04 April 2010 - 07:44 PM

Asta ar vrea domnii primari , insa am o veste proasta pentru ei , nu se poate. :ner:

#15 livu

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 152 posts
  • Locationbucuresti

Posted 23 April 2010 - 06:50 PM

eu prefer mascatii de la jandarmi, pt ca sunt mai receptivi la indicatiile noastre si nu au " nasul pe sus ", ca cei de la politie.

#16 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 23 April 2010 - 06:58 PM

Stii ca dpdv legal, in Jandarmerie nu exista mascati?
Majoritatea jandarmilor nu primesc pe fisa de echipare acest articol si nu exista prevederi legale prin care structurile din Jandarmerie sa aiba dreptul de a proteja identitatea lucratorilor.

Sa inteleg ca ai cunoscut si ai avut contact cu toate structurile de interventie ale politiei, din moment ce generalizezi si spui ca toti luptatorii acestora "sunt cu nasul pe sus"?

#17 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,442 posts

Posted 23 April 2010 - 07:32 PM

livu cam ce indicaţii dai tu celor de la SPIR?

#18 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 23 April 2010 - 11:25 PM

Inca unul angajat direct care nu stie pe ce lume traieste. livu ce indicatii dai luptatorilor de la S.P.I.R????? Mai baiatule nu stiam ca si sefii din I.G.P.R. si de inspectorate judetene intra pe acest site.
Trezeste-te , iar in cazul in care ocupi o asemenea functie inseamna ca nu ai treaba si nu prea esti ocupat daca ai timp sa bati campii pe aici.
Iti plac jandarmii? eu zic sa ceri transferul cat mai repede sa nu mai ocupi locul altui politist. :emo-yessir:

Edited by Elvis, 23 April 2010 - 11:26 PM.

#19 livu

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 152 posts
  • Locationbucuresti

Posted 24 April 2010 - 09:57 AM

mai baieti dar ce repede va aprindeti!
am lucrat cu sspir de la dgpmb si cu brigada speciala de interventie a jandarmeriei.
nu am spus ca baietii de la sspir nu suntbuni, dar eu ii prefer pe cei de la bsij.
iar cu privire la indicatiile primite de echipa de interventie, m-am referit la modul de actiune, ce urmaresc de la actiunea respectiva etc.
ai apropo nu sunt sef, doar lucrez in operativ de vreo 7 ani, asa ca credeti-ma ca stiu ce vorbesc si pe ce lume traiesc.

#20 Elvis

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,170 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 24 April 2010 - 10:49 AM

Revin ,daca iti plac jandarmii muta-te la ei.
Dar iti spun pentru cultura ta generala ca atunci cand actionezi cu ei ,conform legilor in vigoare nu au dreptul sa poarte cagula.Deci cam incalci legea livu.
Sa inteleg ca preferi sa nu respecti dispozitiile legale? :emo-yessir:

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users