Jump to content

Noua lege unica de salarizare a bugetarilor pt. anul 2011

103 replies to this topic

#21 Evora

Registered User

• Juniors
  • 7 posts

Posted 01 September 2010 - 09:12 AM

View Postgabin30, on 25 August 2010 - 10:37 AM, said:

:ner: ...Era o intrebare retorica, nu???..Ce parere sa avem....Super buna... :blink: ...Nu stiu de ce au mai pus marirea aia de 1 %..e ilar...Hai sa zic..5%...8%...da....Dar 1 %.. :ner: ....e ca si idiotenia aia care au scornit-o...." O sa avem CRESTERE negativa, de -1 %"...Cum i-o mai rabda pamantul...de cate ori aud, imi creste pulsul...Auzi..crestere a economiei negativa...de ce dracu nu-i spun pe nume...SCADERE ??? :doh:

Cu minime cunostinte de matematica se va vedea ca 1% e mai mult decat 20%. Ba chiar mai mult decat dublu. Cum? Simplu!! 1% din 2500, inseamna 250 de lei. Pe cand 20% din 600, inseamna 120 de lei. Cu alte cuvinte, un om cu salariu de 2500, va avea 2750, iar unul care avea 600, va avea 720. Minunat, nu?

#22 CheshireCat

Registered User

• Juniors
  • 1 posts

Posted 01 September 2010 - 09:40 AM

Pai nu. Cu minime cunostinte de matematica s-ar vedea ca 1% din 2500 e doar 25....

#23 videosuzy

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 402 posts
  • LocationBucuresti

Posted 01 September 2010 - 09:45 AM

View PostEvora, on 01 September 2010 - 09:12 AM, said:

........................
1% din 2500, inseamna 250 de lei.
........................
Minunat, nu?

Nu-i minunat deloc, ci trist vazand astfel de "aritmetici". Sper ca nu ai tangenta cu vreun compartiment ce foloseste cifre...

Stima

#24 Rusy

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 727 posts

Posted 01 September 2010 - 10:56 AM

Si eu sper la fel :), cu astfel de calcule ne falimentezi pe toti.

#25 Evora

Registered User

• Juniors
  • 7 posts

Posted 01 September 2010 - 11:33 AM

Da, am facut un calcul cum nu se poate mai "exact". Acum imi doresc sa-mi fi vazut de drum, dar pentru ca n-am facut-o, trebuie sa-mi asum greseala.
Pe de alta parte, daca cei ce-mi calculeaza salariul ar aplica "formula" mea de calcul, cu siguranta nu m-ar deranja.

Oricum, concluzia la care ajunsesem era ca tot cei care iau mai mult primesc si mai mult. Acum, in lumina cifrelor reale, constat ca-si bat joc de toti, pana la urma.

#26 gabin30

Member

• +Members
  • PipPip
  • 69 posts
  • LocationWORLD

Posted 01 September 2010 - 01:48 PM

View PostEvora, on 01 September 2010 - 09:12 AM, said:

Cu minime cunostinte de matematica se va vedea ca 1% e mai mult decat 20%. Ba chiar mai mult decat dublu. Cum? Simplu!! 1% din 2500, inseamna 250 de lei. Pe cand 20% din 600, inseamna 120 de lei. Cu alte cuvinte, un om cu salariu de 2500, va avea 2750, iar unul care avea 600, va avea 720. Minunat, nu?

Evora...sper ca nu esti "de-a noastra"....Ca asa se perpetueaza bancurile cu militieni... :ner:

View PostCheshireCat, on 01 September 2010 - 09:40 AM, said:

Pai nu. Cu minime cunostinte de matematica s-ar vedea ca 1% din 2500 e doar 25....

Pisicule/pisico....multumesc....m-ai razbunat... :clip:

#27 Catalin

Moderator

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,546 posts

Posted 01 September 2010 - 02:03 PM

La toți ni se mai întâmplă să greșim. Pentru mine cel puțin, astfel de calcule, nu au fost și nici nu vor fi punctul meu forte niciodată.
Sper ca Evora să fie „de-a noastră”, pentru că sunt puțini cei ca ea, care să aibă tăria de caracter să-și asume o eroare. În plus cred că s-a datorat mai mult neatenției și nu văd de ce era necesară o „răzbunare” aici, de-ați sărit așa toți ...

#28 Evora

Registered User

• Juniors
  • 7 posts

Posted 01 September 2010 - 03:00 PM

:) Nu-mi place sa fiu in centrul atentiei, dar uite ca am ajuns sa fiu. Nu-mi place nici sa-mi gasesc scuze, dar voi spune acum ca sunt total bulversata si de scaderea salariului (deci de grija zilei de maine si a ratei la banca), dar si de o reorganizare care m-a plasat chiar azi intr-un loc unde nu-mi doream sa fiu.
Din pacate, ma simt cu atat mai prost pentru eroarea comisa cu cat, trebuie sa recunosc, domeniul meu implica cifre si atentie maxima.
Asta e. Am facut o greseala, mi-o asum.

Si.. :) da, sunt "de-a voastra". Cel putin momentan. Iar despre bancurile cu politisti (sau militieni, cum s-a spus mai sus)... prefer sa nu comentez.

#29 eti

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,146 posts
  • Locationolt

Posted 01 September 2010 - 03:55 PM

mare greseala! sa zicem ca a fost din cauza tastelor, cine nu se grabeste........ greseli sunt ce fac marinarul, pinguinul si restul pdl-istilor, duca-se in parcul cu lilieci si sa traiasca ca morcovii!
bine ca nu am facut eu calculul , ca cine stie ce rezultat imi iesea.....Posted Image

#30 gabin30

Member

• +Members
  • PipPip
  • 69 posts
  • LocationWORLD

Posted 01 September 2010 - 03:55 PM

View PostCatalin, on 01 September 2010 - 02:03 PM, said:

La toți ni se mai întâmplă să greșim. Pentru mine cel puțin, astfel de calcule, nu au fost și nici nu vor fi punctul meu forte niciodată.
Sper ca Evora să fie „de-a noastră”, pentru că sunt puțini cei ca ea, care să aibă tăria de caracter să-și asume o eroare. În plus cred că s-a datorat mai mult neatenției și nu văd de ce era necesară o „răzbunare” aici, de-ați sărit așa toți ...

Catalin,
Chestia cu razbunarea a fost o gluma...din partea mea...pentru ca daca citesti mesajul acesta facea referire la un post al meu....

gabin30, on 25 August 2010 - 11:37 AM, said:

...Era o intrebare retorica, nu???..Ce parere sa avem....Super buna... ...Nu stiu de ce au mai pus marirea aia de 1 %..e ilar...Hai sa zic..5%...8%...da....Dar 1 %.. ....e ca si idiotenia aia care au scornit-o...." O sa avem CRESTERE negativa, de -1 %"...Cum i-o mai rabda pamantul...de cate ori aud, imi creste pulsul...Auzi..crestere a economiei negativa...de ce dracu nu-i spun pe nume...SCADERE ???

Asa ca m-am simtit vizat de comentariu....in timp constat ca tot mai multi au nervii foarte intinsi pe forumul asta, sau neatentia distributiva din varii motive.... :lol:

Edited by gabin30, 01 September 2010 - 03:58 PM.

#31 videosuzy

Member

• Members
  • PipPipPip
  • 402 posts
  • LocationBucuresti

Posted 01 September 2010 - 09:00 PM

Din pacate asa e, suntem cu nervii intinsi la maxim. Azi, pentru prima oara, a aparut si la noi zvonul cu zilele fara plata. Nu stiu ce dumnezeu o sa facem din noiembrie (cand, daca se adevereste zvonul, se vor mai adauga inca 25%-echivalentul celor 5 zile fara plata aferente lunii octombrie).

Stima

#32 radusandu

Reprezentant CNP

• +Official
  • PipPipPip
  • 480 posts
  • LocationBucuresti

Posted 09 September 2010 - 08:06 AM

Domnilor colegi, vad ca nu mai spuneti nimic despre salarizare. Ni s-a atras atentia cu alte evenimente.
Mai jos va supun atentiei o analiza a Proiectului Legii cadru de salarizare la cap. I si la cap. II - Proiectul legii de aplicare în anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
CAP.I.- Proiectul este aproape identic cu Legea nr.330/2009, cu excepţia unor articole la care s-a renunţat în totalitate şi a altora care au fost modificate sau completate.

Proiectul prevede abrogarea Legii nr.330/2009 si preia cea mai mare parte a Legii nr.330/2009 cu puţine modificări şi completări.

A. Referitor la aspecte de neconstituţionalitate

- Prin art.10 alin.3 din Proiect se statuează că, anual, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 se stabileşte prin lege, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, în concordanţă cu limitele din strategia fiscal-bugetară.

Fără vreo altă menţiune expresă se legiferează instabilitatea nivelului de salarizare al personalului, inclusiv posibilitatea de scădere a salariilor.

Textul vine în contradicţie cu considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr.874/2010 referitoare la constituţionalitatea Legii nr.118/2010 privind unele măsuri de restabilire a echilibrului bugetar.

Din respectiva decizie rezultă că orice măsură de ordin legislativ care ar perpetua sau ar agrava reducerea salarială cu 25% după 1.01.2011 ar fi neconstituţională.

De aceea, propunem eliminarea art.10 alin.3 din Proiect sau corectarea lui cu un amendament în sensul prevederilor art.7 alin.2 din Legea nr.330/2009 care să constituie o garanţie reală a legalităţii.

- În dispoziţiile legii sunt în continuare menţinute pentru categorii de funcţii din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, Anexa VII Capitolul II art.20, noţiunea folosită: „ajutor” nefiind de natură să schimbe natura dreptului, în raport de momentul naşterii lui.

Rezultă că aplicarea art.16 din Constituţie privind egalitatea în faţa legii nu este regăsită în concepţia proiectului actului normativ.

B. Referitor la tehnica legislativă, corelarea cu alte acte normative în vigoare, aspecte tehnice

- Proiectul renunţă la principiul drepturilor câştigate.

Astfel, a fost eliminat art.7 alin.2 din Legea nr.330/2009 prin care se garanta că prin aplicarea noilor dispoziţii referitoare la salarizare nici o persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut.

De aceea, se impune reluarea prevederilor art.7 alin.2 din Legea nr.330/2009 în Proiect.

- Dacă prin art.12 alin.2 din Legea nr.330/2009 se stabilea valoarea coeficientului de ierarhizare 1 pentru anul 2010, în cuantum de 705 lei, în Proiect s-a renunţat la o prevedere corespunzătoare.

- La art.12 s-au enumerat alte criterii decât cele de la art.6 lit. c).

- La art.12 alin.(2), existenţa gradelor/treptelor face diferenţa între studii superioare şi studii medii; în acest caz, în mod greşit s-a inclus la acest alineat sintagma „în raport cu experienţa acesteia în muncă”, experienţă care nu are nicio relevanţă la încadrarea în grade/trepte.

- La art.13, propunem să se elimine sintagma „cea mai mare responsabilitate” şi „cea mai mică responsabilitate”, deoarece criteriile pe baza cărora s-au stabilit salariile sunt enumerate anterior (art.6 lit. c) şi printre ele nu se menţionează şi „responsabilitatea în stat”. În plus, sintagma nu este una strict juridică, iar unele funcţii sunt cele mai importante la nivel local, iar nu „în stat”.

- La art.23, nu se defineşte termenul „în cazuri excepţionale”.

- La art.25, propunem înlocuirea cuvântului „angajarea” cu „încadrarea”.

- La art.25 alin. (2) şi următoarele, propunem eliminarea întrucât sunt dispoziţii de statut, iar nu de salarizare.

- Potrivit art.34 din Proiect, odată cu intrarea în vigoare, se va face reîncadrarea întregului personal potrivit noii legi.

Coroborând cu art.1 din Proiectul Legii privind aplicarea în anul 2011 a Legii-cadru din care rezultă că valoarea de referinţă pentru coeficientul de ierarhizare 1 din Proiect este de 640 lei, putem concluziona o scădere semnificativă a salariilor întregului personal începând cu 1.01.2011.

- Între titlul Secţiunii a 4-a „Alte drepturi” şi conţinutul acestei secţiuni nu există nici o legătură, în sensul că secţiunea nu tratează alte drepturi salariale, ci proceduri de ocupare a unor posturi.

- Prin art.36 pct.19 şi 20 din Proiect sunt abrogate dispoziţiile referitoare la prima de vacanţă.

Nu împărtăşim un asemenea punct de vedere şi susţinem menţinerea actualelor dispoziţii.

- În Proiect nu se mai regăseşte textul ce reglementează premiul anual egal cu media salariilor de bază din anul respectiv (art.25 alin.1 din Legea nr.330/2009).

Nu împărtăşim un asemenea punct de vedere şi susţinem menţinerea actualei dispoziţii. Câştigurile salariale anuale nu trebuie afectate, premiul anual putând fi repartizat proporţional în indemnizaţia de încadrare lunară.

- La art. I punctul 2, dispoziţia este cel puţin neclară:

- în primul rând, în domeniul privat nu se exercită funcţii, ci se ocupă posturi (prin încheierea unor contracte individuale de muncă) sau desfăşoară activităţi (independente etc);

- se menţionează că pot exercita funcţii „în alte domenii de activitate”, fără a se preciza în raport cu ce.

- este foarte greu de imaginat că pot desfăşura activităţi în alte domenii decât cel pentru care este calificat (de ex: un expert tehnic poate fi angajat la stat, dar poate face şi expertize tehnice ca activitate individuală, evident că în acelaşi domeniu pentru care este calificat).

- dacă textul are menirea de a institui o incompatibilitate, atunci este superfluu şi lipsit de finalitate; în foarte puţine cazuri, se poate întâmpla ca activitatea desfăşurată în privat să fie în alt domeniu de activitate şi să nu aibă legătură cu atribuţiile din fişa postului (ex: funcţionar public – economist şi jurnalist).

- În Anexa VI a Proiectului nu se mai regăsesc decât primele două sporuri fără a se mai face vreo precizare cu privire la suma fixă.

Ignorarea acestui aspect are consecinţe asupra stabilirii noului salariu care, potrivit Proiectului, se calculează de la 1.01.2011 prin înmulţirea coeficientului de ierarhizare (corespunzător clasei) cu valoarea de referinţă stabilită de Guvern prin Proiectul legii de aplicare în anul 2011 a Legii-cadru.

În aceeaşi ordine de idei trebuie precizat că dispoziţiile din Anexa VI a Proiectului care recunosc sporurile de 25%, 5% şi respectiv 15% (spor pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase) sunt practic anulate de prevederile art.21 din capitolul „Dispoziţii generale” al Proiectului în care se statuează că suma sporurilor şi compensaţiilor acordate cumulat pe total buget ordonator de credite şi pe salariat nu poate depăşi 30%.

Se poate observa că, la trecerea la Legea nr.330/2009, anumite componente ale salariului care nu se mai regăseau de sine stătător au fost precis definite, de exemplu sporul de vechime în muncă şi sporul pentru vechimea în funcţie (majorarea indemnizaţiei de încadrare brute lunare), ele reflectând salarizarea în funcţie de cunoştinţe şi experienţă.

II. Proiectul legii de aplicare în anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

La analiza textului am avut în vedere varianta de Proiect publicată pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la data de 24.08.2010.

În esenţă, prin Proiectul legii de aplicare a Legii-cadru se stabilesc: valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzător clasei 1, în sumă de 640 lei (art.1 alin.1), modul de calcul al salariilor, precum şi salariile ce vor fi avute în vedere la data reîncadrării personalului.

Personalul va fi reîncadrat la 1.01.2011 şi i se va stabili un salariu care va fi: salariul de la 31.12.2010 (deja diminuat cu 25%) dacă este mai mic decât salariul stabilit potrivit Legii cadru (art.3 lit.a), salariul stabilit potrivit Legii-cadru dacă este mai mic decât salariul de la 31.12.2010 (art.3 lit.B) sau salariul de la 31.12.2010 majorat cu 1% dacă valoarea stabilită pentru luna decembrie 2010 este mai mare decât salariul stabilit potrivit Legii-cadru (art.3 lit.c).

Se poate constata că ipoteza de la art.3 lit.c este în contradicţie cu celelalte ipoteze de la art.3 lit.a şi b.

Atât dispoziţiile din Proiectul legii de aplicare a Legii-cadru care reglementează o valoare a coeficientului de ierarhizare 1 la suma de 640 lei, mai mică decât cea de 705 lei prevăzută în Legea nr.330/2009, cât şi cele prin care se stabilesc salarii mai mici decât cele dinaintea diminuării cu 25%, sunt în contradicţie cu considerentele Deciziei nr.874/2010 a Curţii Constituţionale.

Ce spun cei care negociaza. Au vreun comentariu.

Cu stima,

#33 dunelu

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,853 posts
  • LocationBacau

Posted 12 September 2010 - 04:50 PM

Dar negociaza cineva ? Nici la elaborarea Legii 330 nu a negociat nimeni dintre ai nostri !

#34 Marius

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,648 posts

Posted 12 September 2010 - 05:27 PM

Din cate stiu, in cazul Legii 330, au trimis punct de vedere SNPPC-ul si CNP.

#35 dunelu

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,853 posts
  • LocationBacau

Posted 12 September 2010 - 07:24 PM

La elaborarea Legii 330 nu au tinut cont de nici o parere cum vor face dealtfel si acum !!!

#36 Catalin

Moderator

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 4,546 posts

Posted 13 September 2010 - 10:26 AM

Boc încearcă să strecoare în proiectul de lege prevederi menite a interzice prin lege concedierea bugetarilor de partid.
În această nouă Lege a salarizării unitare, pentru care Boc intenţionează să-şi asume din nou răspunderea în Parlament, se va institui și legal (pentru că această practică a existat, numai că nu era legalizată) o categorie de privilegiaţi în rândul bugetarilor şi inventează imunitatea pentru acele persoane numite pe criterii politice în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală. :hmmmt:
Aceste persoane nu vor putea fi concediate în cazul valurilor de restructurări dictate de criză sau de nevoia de reorganizare a aparatului de stat. Pentru cei care au fost numiţi în funcţii de conducere, Legea salarizării unitare prevede obligativitatea mutării lor în alte instituţii ale statului, pe posturi vacante. Mai mult decât atât, pentru ca respectivii să-şi păstreze salariile, în cazul în care nu există un post vacant de conducere, postul vacant se transformă într-unul de conducere. Iar în situaţia în care nu există posturi vacante, se înfiinţează o nouă funcţie de execuţie, pe care să fie încadrat clientul politic.

Toate aceste prevederi sunt incluse în articolul 30 al Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, publicat pe site-ul Ministerului Muncii:
"Art. 30.
(1) Persoanele care ocupă funcţii de conducere în instituţiile şi autorităţile publice care sunt supuse restructurării vor fi trecute pe un post vacant în cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit legii, cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege.

(2) În cazul în care postul vacant este inferior postului pentru care persoana îndeplineşte condiţiile impuse de lege, postul vacant va fi transformat la acel nivel.

(3) În situaţia în care în cadrul structurii organizatorice, aprobată potrivit legii, nu există un post vacant, se transformă postul propriu al persoanei într-o funcţie de execuţie, corespunzătoare studiilor şi condiţiilor de vechime ale acesteia".

#37 dunelu

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,853 posts
  • LocationBacau

Posted 13 September 2010 - 06:32 PM

Observatiile CSN Meridian cu privire la proiectul de modificare a L 330/2009 privind salarizarea fac referire si la majorari ale coeficientilor agentilor de politie

Motive:

- La functii echivalente salarizare echivalenta (plutonier adjutant principal echivalent cu agent sef principal de politie/penitenciare)

#38 gigabyte

Member

• +Members
  • PipPip
  • 207 posts

Posted 19 September 2010 - 12:12 AM

View PostLORD, on 26 August 2010 - 06:49 PM, said:

(...) deoarece sindicatele noastre si C.NP. nu au luat nici o pozitie ,

SNPPC a trimis propuneri.
Atatea intrebari care sunt puse... In teritoriu nu exista comunicare cu liderii de sindicat? Sau sunt altele problemele de comunicare?

#39 dunelu

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,853 posts
  • LocationBacau

Posted 19 September 2010 - 04:40 PM

Aceste propuneri ale SNPPC sunt secrete ? Ele nu apar nici macar pe sit-eul organizatiei !

#40 LORD

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 718 posts
  • LocationSUCEAVA

Posted 19 November 2010 - 03:25 PM

Salariile cresc, dar rămân cu 13,75% mai mici faţă de iunie, fără modificări până în 2012 , SURSA : MEDIAFAX, 19.11.2010

Salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor, relevă legea salarizării, obţinută de MEDIAFAX.

EXCLUSIV: Salariile cresc, dar rămân cu 13,75% mai mici faţă de iunie, fără modificări până în 2012 .Documentul este datat 17 noiembrie şi a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, urmând să fie transmis spre consultare FMI înaintea adoptării. Conform proiectului, salariile de bază vor creşte anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. In vară, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar să fie diminuate cu 25%, măsură care a fost aplicată din luna iulie. Surse oficiale au precizat că octombrie este luat ca bază de calcul deoarece în această lună au fost finalizate toate măsurile de reduceri salariale.

"În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminuează cu un procent de 13,75%", se arată în document. Proiectul mai relevă că acest nivel va fi menţinut până la sfârşitul anului, fără să mai fie modificat.

" Diminuarea (prevăzută la calculul concret al drepturilor salariale-n.r.) se aplică până la data de 31 decembrie 2011. Până la această dată, Guvernul va întreprinde demersurile necesare în vederea evaluării condiţiilor care au justificat adoptarea măsurilor prevăzute de prezenta lege şi va elabora eventuale condiţii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale în anul 2012 ", precizează Guvernul în document. La momentul reducerii salariilor cu 25%, Executivul a invocat articolul 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale. Surse participante la negocierile din octombrie cu Fondul Monetar Internaţional au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Fondul este îngrijorat că salariile ar putea reveni, prin decizie a Curţii Constituţionale, la nivelul anterior scăderii. Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pe tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioadă temporară, până la 1 ianuarie, fiind invocată starea de urgenţă prevăzută la articolul 53 din Constituţie, iar dacă prin legea salarizării unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scăderii, noua lege ar putea fi considerată neconstituţională, au arătat sursele. Proiectul legii salarizării unitare prevede totodată că valoare de referinţă este de 600 lei, dar că în 2011 nu se aplică această valoare şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare.

"Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, aceastea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar", este precizat în document. Cuantumul brut al salariilor va fi stabilit în 2011 ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă sau în specialitate dobândite până la 31 decembrie 2010. În anul 2011, cuantumul drepturilor membrilor Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice se stabilesc la nivelul din luna decembrie 2010.

Începând cu data intrării în vigoare a legii salarizării pe 2011, pentru personalul din cadrul instituţiilor care beneficiază de drepturi băneşti acordate din fonduri constituite în urma executărilor silite, conform Codului de Procedură Fiscală, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a nivelului acestor drepturi băneşti aferente lunii iunie 2010, pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale ori funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale. Fondurile constituite în baza Codului de Procedură Fiscală pentru acordarea drepturilor băneşti, care au fost incluse în salariul de bază, se fac venit la bugetul de stat sau local.

Personalul încadrat pe posturile preluate de Ministerul Finanţelor de la fostul Minister al Integrării Europene, ca urmare a desemnării Finanţelor Publice ca autoritate de management pentru Fondul de coeziune, se reîncadrează pe funcţii publice generale şi beneficiază de drepturile salariale prevăzute pentru aceste funcţii.

Sporurile necuprinse în Legea salarizării 330/2009, precum şi alte sporuri care au fost acordate în 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu se introduc, la data reîncadrării, în salariul de bază, în indemnizaţia de încadrare, respectiv în solda/salariul de funcţie, fără a se putea depăşi cuantumul drepturilor salariale.

Pentru persoanele care în luna iunie 2010 s-au aflat în concediu de odihnă, medical, fără plată sau de studii ori în suspendare temporară, salariul de bază va fi stabilit prin asimilare cu o funcţie similară.

În 2011, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii sau numit/încadrat în aceeaşi instituţie pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia în care acesta este încadrat. Aceste prevederi se aplică în mod corespunzător şi personalului ale cărui raporturi de muncă sau de serviciu au fost suspendate şi îşi reiau activitatea în 2011.

"Personalul plătit din fonduri publice se reînacrează începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevăzute de legea-cadru, în raport de funcţia, vechimea, gradul, treapta avute de persoana reîncadrată la 31 decembrie 2010. Drepturile care se acordă personalului pentru condiţii de muncă se au în vedere la reîncadrare numai dacă persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", se arată în document.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei/salariului astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Baza de calcul a indemnizaţiilor, compensaţiilor, sporurilor, primelor, ajutoarelor, plăţilor compensatorii, compensaţiilor lunare pentru chirie şi a altor drepturi o constituite solda/salariul funcţiei de bază, fără a se include sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu. valoarea soldelor/salariilor de funcţie se nominalizează prin decizie a ordonatorului principal de credite sau al comandantului.

În anul 2011, avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă, personalul beneficiind de o majorare a salariului de bază avut, corespunzător numărului de clase de salarizare succesive suplimentare, fără acordarea salariului corespunzător coeficientului de ierarhizare aferent noii clase de salarizare. Prevederea se aplică, în 2011, şi pentru personalul de conducere. Această prevedere se aplică şi la trecerea într-o altă tranşă de vechime în funcţie pentru personalul care ocupă funcţii din cadrul familiei ocupaţionale "Justiţie", respectiv vechime în învăţământ pentru personalul didactic de predare universitar şi preuniversitar, se arată în document.

Personalul care, în cursul anului 2011, desfăşoară activităţi noi care presupun acordarea unor clase de salarizare succesive celei deţinute pentru funcţia respectivă beneficiază de o majorarea a salariului de bază corespunzător numărului de clase de salarizare suplimentare.

"Soluţionarea contestaţiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază este de competenţa ordonatorilor de credite. Contestaţia poate fi depusă în termen de 5 zile de la data luării la cunoştinţă a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite", este precizat în proiect. Ordonatorii de credite vor soluţiona contestaţiile în termen de 10 zile, dar persoana nemulţumită se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau instanţei judecătoreşti, în termen de 30 zile de la data comunicării soluţionării contestaţiei.
În termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a legii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora normele metodologice de aplicare, aprobate prin ordin comun, care va stabili şi formula concretă de calcul al salariilor, indemnizaţiilor şi soldelor pentru 2011.

Proiectul legii salarizării va fi adoptat luni de Guvern, în vederea angajării răspunderii în Parlament.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users