Jump to content

Discutii despre creditele bancare

52 replies to this topic

#41 alin2770

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 464 posts
  • Locationcraiova

Posted 15 February 2011 - 11:35 AM

View Postdunelu, on 11 February 2011 - 08:27 PM, said:

Pentru cei care au cardurl de salariu cu descoperire la Transilvania : mergeti si semnati contract aditional si dobanda va scadea la 14 %.Acum este 15,5 %.
eu am avut dobanda undeva la 18% iar dupa renegocierea de la sfarsitul anului 2010 mi-a scazut la 11%. e vb de o noua renegociere?
p.s: aveti nevoie de o adeverinta de la mru din care sa rezulte ca sunteti angajati ai IPJ-ului

#42 dunelu

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,083 posts
  • LocationComanesti

Posted 15 February 2011 - 09:06 PM

La ce banca ai cardul Alin ?

#43 alin2770

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 464 posts
  • Locationcraiova

Posted 18 February 2011 - 12:32 PM

transilvania

#44 dunelu

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,083 posts
  • LocationComanesti

Posted 18 February 2011 - 07:45 PM

Sigur e 11 % sau e 14 % ?

#45 alin2770

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 464 posts
  • Locationcraiova

Posted 19 March 2011 - 12:19 PM

sigur

#46 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 21 April 2011 - 05:51 PM

Cred ca e cazul sa mai auzim si despre o veste buna, nu de alta dar personal, in ultima perioada am inceput sa asimilez cuvantul "veste/stire" cu ceva rau.

Se pare ca potrivit Ziarului Financiar, bancherii se uita atent la clientii concurentei pe care ii tenteaza cu refinantarea creditelor in derulare si carora le promit reducerea ratelor lunare cu pana la 70% sau obtinerea unor sume suplimentare pentru cheltuieli curente.
Lupta pentru atragerea clientilor buni de la concurenta a fost incurajata de punerea in aplicare, la jumatatea lui 2010, a ordonantei privind creditele populatiei prin care a fost eliminat obsta­colul reprezentat de comisionul de rambursare anticipata, dar competitia s-a incins abia in ultimele luni.

Astfel, daca in toamna trecuta doar cateva banci mari aveau in oferta un produs dedicat refinantarii imprumuturilor, in prezent aproape jumatate din institutiile de credit promoveaza aceste imprumuturi.

Competitia s-a intensificat avand in vedere ca dobanzile la acest tip de imprumuturi au fost reduse, in medie, cu doua-trei puncte procentuale in ultima jumatate de an si multe banci au eliminat cel putin tem­po­rar comisioanele de analiza si administrare.

#47 bestkyky

Moderator

• +Moderators
  • PipPipPipPip
  • 523 posts
  • Locationsomewhere in MH

Posted 04 May 2011 - 04:10 PM

Astazi am fost la bcr pentru negocierea dobanzii la creditul pe care il am. Eu m-am dus pentru negociere, ei imi puneau in fata refinantare, ca e mai avantajoasa (asa ziceau ei). Vreo 2 ore, consultantii unei banci, in frunte cu o "sefa", au incercat sa ma convinga sa fac refinantare, ca asa e mai bine pentru mine, ca ei tin la clientii lor, ca bla,bla,bla...
Eu nu am vrut sub nicio forma si pana la urma au cedat (norocul meu ;), altfel cedam eu...nervos). Asadar, in urma acestei negocieri, mi-a scazut dobanda lunara de la 17%(variabila), la 13%(fixa) si DAE la 15% ,de la 19% (sau 19 si ceva %, nu mai retin).
Toti cei care au credite cu dobanzi "nesimtite" pot merge la negocieri cu bancile! Daca nu va intelegeti nici asa, exista refinantari cu dobanzi atractive la mai toate bancile. Bafta! :emo-yessir:

Edited by bestkyky, 04 May 2011 - 04:11 PM.

#48 Dan

Dan

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,677 posts
  • LocationMangalia

Posted 21 October 2011 - 02:56 PM

Pentru că nu avea rost să mai deschid un topic postez aici un anunţ care are oarecum legătură cu băncile comerciale. Aşadar atenţie la colegii care sunt clienţi Reiffeissen în noaptea de 22/23.10.2011, se efectuează lucrări de întreţinere IT iar serviciile Raiffeisen Online şi myBanking nu vor funcţiona. Deasemenea reţelele de ATM-uri şi POS-uri ale Reiffeissen vor fi afectate în noaptea de duminică 23 octombrie, pentru aproximativ o oră în intervalul 1.30 - 2.30. Aşa că aveţi grijă să aveţi bani suficienţi disponibili în noaptea menţionată mai sus. Care mai aveţi ce scoate de pe carduri sau conturi......... :P

#49 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts
  • Locationwww.buzaucity.ro

Posted 21 October 2011 - 06:37 PM

bestkyky, perioada contractuala a ramas aceeasi sau a crescut?

#50 Dan

Dan

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,677 posts
  • LocationMangalia

Posted 22 October 2011 - 01:04 PM

sursa libertatea.ro

Comisia Europeană şi Parlamentul European propun o protecţie sporită pentru cetăţenii statelor membre UE care au luat credite pe care nu le mai pot plăti din cauze ce ţin de pierderea locului de muncă sau de reducerea veniturilor. Proiectul ar putea fi aprobat în luna februarie a anului viitor.Conform proiectului aflat în dezbaterea oficialilor europeni, băncile ar putea fi obligate să restructureze creditele clienţilor care nu mai pot achita ratele, după o negociere, în loc să execute silit ipoteca. Mai mult, dacă o persoană a plătit băncii timp de câţiva ani ratele lunare şi ajunge în situaţia de a nu le mai putea achita, atunci instituţia ar putea fi obligată să modifice temporar contractul de credit.Un tratament special îl vor avea debitorii care rămân fără venituri. Ei ar putea să fie scutiţi de la plata oricărei penalităţi, dacă se dovedeşte că motivele pentru care nu mai au bani nu ţin de decizia lor, cum este cazul celor care ajung şomeri sau li s-a redus salariul. Textul mai prevede şi o evaluare corectă a imobilului în cazul în care acesta este luat de la proprietar şi vândut de bancă. Dacă suma recuperată de instituţia financiară din vânzarea locuinţei e mai mică decât cea împrumutată, atunci debitorului nu i se pot lua bani din salariu peste limita de “trai decent”, care urmează să fie stabilit de către judecător. De asemenea, pentru a se evita situaţiile anterioare crizei în care evaluatori apropiaţi unor angajaţi din bancă supraevaluau o proprietate imobiliară pentru a creşte valoarea creditului acordat, diferenţa faţă de valoarea corectă de piaţă fiind apoi împărţită între cei implicaţi, PE vrea ca evaluatorii să fie independenţi faţă de creditor.

După ce au înăsprit condiţiile de creditare, se pare că oficialii BNR pregătesc şi o veste bună pentru românii care au împrumuturi la bănci. Un raport BRD-Groupe Société Générale arată ca este posibil ca BNR să reducă rata de politică monetară cu 0,25 puncte, luna viitoare, de la 6,25% la 6%, iar în 2012, cu încă 0,5 puncte, până la 5,5%. Acest lucru ar putea însemna şi o scădere a dobânzilor la creditele făcute de populaţie.

#51 LORD

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 852 posts
  • LocationSUCEAVA

Posted 02 November 2011 - 04:49 PM

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.767 din data de 31 octombrie 2011 a fost publicat Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2011 privind creditele destinate persoanelor fizice.

Domeniul de aplicare

Regulamentul se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit persoane juridice straine, institutiilor financiare nebancare, precum si institutiilor emitente de moneda electronica si reglementeaza conditiile minime de acordare si derulare a creditelor destinate persoanelor fizice.

Imprumutatorii desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor proprii validate de Banca Nationala a Romaniei – Directia supraveghere.

Conform regulamentului, capacitatea de rambursare a clientilor se va analiza pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior.

Creditele de consum

Creditele de consum pot fi acordate pe o durata de maximum 5 ani. Aceasta prevedere nu se aplica creditelor de consum cu destinatie imobiliara, acordate in lei si pentru care debitorul a facut dovada detinerii unui avans de minimum 40%.
La acordarea creditelor de consum denominate in valuta ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului.
Pot face exceptie de la obligatia de garantare facilitatile de creditare prin trageri in descoperit de cont, precum si creditele acordate prin intermediul cardurilor de credit, a caror valoare nu depaseste de 3 ori nivelul veniturilor nete lunare, fara a depasi insa o limita stabilita prin reglementarile interne ale imprumutatorului.

Creditele de investitii imobiliare

Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei.
In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.
Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine.
Prevederile de mai sus nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

Obligatii de informare a clientilor cu privire la riscul valutar

Regulamentul imbunatateste mecanismul de informare si avertizare a clientilor cu privire la riscurile aferente imprumuturilor in valuta si consecintele materializarii riscurilor valutar si de dobanda, prin urmatoarele masuri:
- imprumutatorii trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela;
- imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea in cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, daca nu se intocmesc grafice de rambursare, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar si a riscului de rata a dobanzii.

Edited by LORD, 02 November 2011 - 04:50 PM.

#52 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts
  • Locationwww.buzaucity.ro

Posted 24 November 2011 - 11:14 PM

Raiffeisen Bank International s-ar putea retrage din câteva ţări din Europa Centrală şi de Est

http://www.romaniali...est-245784.html

#53 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 21 January 2012 - 11:27 AM

Băncile vor mări comisioanele pentru tranzacţii şi retragere de numerar.
Este o nouă strategie a băncilor pentru a-şi menţine profitul, din moment ce românii nu se mai înghesuie ca în anii trecuţi să ia credite.
Multe bănci şi-au modificat comisioanele încă de la începutul anului, restul le vor mări de acum încolo. Aceste comisioane diferă de la o bancă la alta, aşa că recomandabil este să vă interesaţi privind valoarea acestor comisioane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users