gabriel, on 01 March 2011 - 09:57 PM, said:
Nu dezarma ca nu e dracu asa negru. 12 $ / ora, daca nu gresesc e salariul minim in Ca. Adica pentru necalificati, de la ... sa zicem lucratori la salubrizare, pana la spalator de vase intr-un restaurant. (am dat 2 ex. intamplatoare, poate nepotrivite). Im momentul in care iti gasesti un job pentru care esti calificat, salariul mediu e undeva pe la 25-30$.
Si apoi,...... in ce tara poate trai bine o familie cu un singur salariu si ala minim, din care sa platesti si chirie? Chirie care intradevar e mare, in jur de 1000$ pt un apartament de 2-3 camere, mai prin oras, nu la periferie.
Una peste alta, sa stii ca e ok. Am o ruda in Toronto, i-am cerut detalii despre viata in Ca pt sunt din ce in ce mai tentat de acesta alternativa, si in mod sigur nu are nici un interes sa ma induca in eroare.
Si, da, ai dreptate, ar fi utila o masina pt deplasare, e foarte important sa stii bine limba, dar in privinta muncii..... chiar nu cred ca se rup muncind. Dar in legatura cu acest aspect ma mai documentez.
Problema e ca in Canada nu iti sunt recunoscute studiile facute in alta parte, asta insemnand ca trebuie sa o iei de la capat acolo. Chiar daca esti meserias, de exemplu instalator , trebuie sa faci scoala acolo, si sa dai un examen, ca sa obtii o autorizatie, altfel nu-ti poti face meseria. Nu mai vorbim de meseria noastra , pe care o poti practica acolo, dupa nu stiu cat timp, asta dupa ce in prealabil ai lucrat la firme de securitate si ai recomandari beton. Eu ma tot interesez de cateva luni bune si nu sunt foarte convins , daca merita sau nu, desi in Romanica nu mai e de trait. Intra pe forum vancouver.ro si ai sa gasesti acolo topicuri despre posibilitatea de a lucra in politie si mai discutam.
Iata mai jos o alta frantura de discutie cu o romanca, care e de 5 ani in Toronto, apoi astept comentariile voastre:
Da, este extrem de neplacut, dar asta-i viata in Canada Sad
In prima faza, esti bucuros ca muncesti orice ( ce bine ca ai prins un job ! ! ), pe bani de inghetata. Din care bani, iti platesti angaralele si traiestide azi pe maine, dar iti permiti mai multa mancare si mai variata decat in Ro. Din cand in cand, iti mai permiti si cate o haina decalitate la super-reduceri. Deci, in aparenta, e mai bine decat in Romania ...
Doar ca dupa o vreme, intelegi ca poti mai mult decat un ologofren de canadian cu 4 clase, care face aceeasimunca ca si tine , intelegi ca vrei mai mult ( ca n-ai emigrat ca sa stai pe joburi de supravietuire ), si intelegi ca .... sistemul nu te lasa. E in asa fel facut incat sa iti puna mii de bariere vizibile si invizibile : ca doar d'aia te-au importat, ca sa te exploateze si sa profite de pe urma ta, si nu ca sa exploatezi tu sistemul. Ghinion. Trist dar adevarat.
Vacanta ? Vacanta aici in primul an de munca e de vreo 10 zile. In anul urmator, mai creste cu cateva zile DOAR DACA lucrezi la acelasi angajator. Daca ti-ai schimbat jobul, o iei de la inceput cu 10 zile : adevarata fericire.
Stii ce face lumea cu concediul ? il foloseste in loc de concediu medical, ca aici nu exista asa ceva. Exista 2 zile/ luna, sick days, in care ai voie oficial sa fii bolnav. Daca ai nevoie de exemplu de 7 zile sau 2 saptamani ... teapa. Iti iei zile din concediul de odihna, ca n-ai alta solutie.
Exista un soi de somaj medical, insa numai pentru perioade mari de timp, gen operatie si recuperare dupa operatie. Timp in care esti in acel ER, platit cu 60 % din salariu vreo 4 luni, dupa care te trece pe ajutor social, si mai prost platit. avantajul este ca angajatorul e obligat sa te reprimeasca la serviciu.
Insa, te asigur ca in perioada aia cu 60 % din salariul aproape minim, nu poti trai, si esti fortat sa apelezi la imprumuturi de la banca ( carte de credit, linie de credit ). Fericire maxima : am trecut si noi prin ea ....