Jump to content

Cine are competenta sa cerceteze un militar aflat in timpul liber?

48 replies to this topic

#41 Ecou

Member

• +Members
  • PipPip
  • 141 posts
  • LocationBucuresti

Posted 08 August 2010 - 11:48 PM

View Postlionn, on 08 August 2010 - 11:32 PM, said:

...și ca să terminați cu schimbul de complimente, puteați lesne constata, dacă și citeați textul de lege, că niciodată militarul (indiferent dacă a săvârșit infracțiuni în legătură cu serviciul sau nu) nu va fi cercetat de lucrătorul de poliție judiciară (agent sau ofițer), tocmai pe considerentul că această cercetare este dată în mod obligatoriu în competența ofițerilor menționați la lit.a, b și c din textul amintit, acesta fiind și motivul pentru care un militar nu va fi nicicând cercetat de un agent de poliție judiciară.
Prieteni, îmi pare rău să vă aduc la cunoștiință ca cei dintre voi, care ați cercetat militari, actele întocmite de voi sunt lovite de nulitate absolută. (a se vedea decizia instaței supreme și I.Neagu - Tratat de procedură penală. p.s. Pentru cei interesați pot veni cu amănunte)

Omule, cum sa cerceteze ofiterul cu cercetarea speciala anume desemnat din cadrul unitatii din care face parte militarul fapta savarsita de catre acesta in alta localitate, care nu are legatura cu serviciul si este constatata in flagrant sa zicem...!? CUM...!? Isi declina unitatea de politie teritoriala, prin parchetul local, competenta la unitatea militara, ofiterului anume desemnat...!? Cum, explica-mi...!?
Chiar singur ai facut referire mai sus cu privire la prevederile cpp, ca pentru comiterea unei infractiuni in lagatura cu serviciul (sa zicem purtare abuziva), in acelasi timp (lovirea unui contravenient, etc), de catre un politist de ordine publica si un jandarm (ca tot avem patrule mixte) este competent sa efectueaze cercetarea parchetul de pe langa judecatoria in circumscriptia careia s-a comis fapta. Este o practica obisnuita a parchetelor de a delega ofiteri de politie judiciara sa efectueze acte de cercetare penala in dosarele care sunt de competenta parchetelor.
Ofiterul asta desemnat cu "cercetarea speciala" realizeaza mai multe activitati, nu numai urmarirea penala a militarilor. Efectueaza cercetari disciplinare, administrative, etc...
Obligativitatea comunicarii la unitatea militara din care face parte cu privire la calitatea de "reclamat, cercetat, invinuit, inculpat" a unui militar in termen, cercetat pentru comiterea unei infractiuni care nu este in legatura cu serviciul, este generat de statutul militarului, pentru care inceperea urmaririi penale echivaleaza cu punerea sa la dispozitia unitatii din care face parte, reducerea la salariul de baza, fara sporuri, reducerea atributiilor de serviciu, etc...
Inseamna ca zeci de politisti si procurori s-au inselat si tu ai dreptate...
Nu te mai grabi sa folosesti expresia de "nulitate absoluta", ca poate percepe lumea altceva...

Edited by Ecou, 08 August 2010 - 11:49 PM.

#42 Elvis

Devoted Member

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,782 posts
  • LocationCRAIOVA

Posted 09 August 2010 - 11:12 AM

View Postlionn, on 08 August 2010 - 11:32 PM, said:

...și ca să terminați cu schimbul de complimente, puteați lesne constata, dacă și citeați textul de lege, că niciodată militarul (indiferent dacă a săvârșit infracțiuni în legătură cu serviciul sau nu) nu va fi cercetat de lucrătorul de poliție judiciară (agent sau ofițer), tocmai pe considerentul că această cercetare este dată în mod obligatoriu în competența ofițerilor menționați la lit.a, b și c din textul amintit, acesta fiind și motivul pentru care un militar nu va fi nicicând cercetat de un agent de poliție judiciară.
Prieteni, îmi pare rău să vă aduc la cunoștiință ca cei dintre voi, care ați cercetat militari, actele întocmite de voi sunt lovite de nulitate absolută. (a se vedea decizia instaței supreme și I.Neagu - Tratat de procedură penală. p.s. Pentru cei interesați pot veni cu amănunte)

Aceiasi gresala am facut-o si eu lionn.
In realitate agentii de politie pot cerceta militarii indiferent de gradul acestora.

Edited by Elvis, 09 August 2010 - 11:21 AM.

#43 ars aequi

Member

• Members
  • PipPip
  • 70 posts

Posted 16 November 2010 - 11:32 PM

Elvis are dreptate. Singura diferentiere pe care o face actualmente Codul de Procedura Penala este cea privitoare la generali/amirali, care pot fi cercetati doar de Parchetul de pe langa ICCJ. In rest, pentru toate infractiunile ce nu au legatura cu serviciul, se aplica dreptul comun.
pt. lionn: astept amanuntele promise (in special, indicarea unui text de lege care sa confirme ce ai postat, ca eu nu am auzit de asa ceva)

View Posthoridude, on 06 August 2010 - 12:20 AM, said:

Tin sa subliniez ca am avut aceasta speta putin modificata la un examen de drept procesual penal in anul III la ACADEMIA DE POLITIE! Niciodata un ,,AGENT'' nu va efectua o cercetare penala deoarece el nu are aceasta competenta el este doar AGENT CONSTATATOR al unei infractiuni, cercetarea penala este efectoata conform CPP de catre OFITERI DE POLITIE JUDICARA si celelate categorii de ofiteri enumerate mai sus orice infractiune savarsita de militar in timpul serviciului este cercetata de catre ofiteri anume desemnati de comandantul unitatii si de catre procurorul militar. Totodata in cazul in care militarul demisioneaza din armata dupa savarsirea fatpei acesta va fi cercetat in continuare de PROCURORUL MILITAR si va fi judecat de TRIBUNALUL MILITAR; TRIBUNALUL MILITAR TERITORIAL, INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE in functie de fapta si grad. Niciodata si in nicio tara nu se va observa efectuarea unei cercetari de catre un organ al politiei fara studii superioare juridice(tin sa mentionez ca agentii au studii postliceale).

Ai luat examenul ala? Daca da, atunci Boroi si Lorincz s-au ramolit de tot. Un sfat: daca vei lucra vreodata la judiciar (ca, daca deja lucrai, nu postai ineptia asta) sa nu cumva sa povestesti vreunui hot, in ancheta, de speta asta. Nu de alta, dar te faci de ras!

#44 lionn

Member

• +Members
  • PipPipPip
  • 264 posts

Posted 27 November 2010 - 01:33 AM

Mi-ar fi plăcut să vă exprimați punctele de vedere personale și să nu vă raportați la ce ați auzit de la unul sau de la altul sau mai rău, la ceea ce se întâmplă în practică.
Ceea ce am postat, după părerea mea, sunt concluziile pe care le desprinzi din textul de lege, ceea ce ține de teorie. Așa cum deseori se întâmplă, practica nu totdeauna urmează teoria.
Și discutând tot pe marginea textului de lege, menționat mai sus, se poate observa că singura situație menționată în mod expres în care organul de poliție judiciară efectuează acte de cercetare penală în cazul infracțiunilor săvârșite de militari este cea prevăzută de art.208 alin.1 lit. c, respectiv:” La cererea comandantului centrului militar, organul de politie efectueaza unele acte de cercetare, dupa care inainteaza lucrarile comandantului centrului militar
Alineatul ultim al art. 208 c.p.p. scoate din sfera de competență a organului de poliție judiciară aceste infracțiuni.
Ceea ce ați afirmat cu privire la accidentele rutiere este în parte valabil și numai în limita textului art. 213.c.p.p. unde se menționează că:” - Organul de cercetare penala este obligat sa efectueze actele de cercetare ce nu sufera amanare, chiar daca acestea privesc o cauza care nu este de competenta lui. Lucrarile efectuate in astfel de cazuri se trimit, de indata, prin procurorul care exercita supravegherea activitatii organului ce le-a efectuat, procurorului competent.”
Acest text de lege este completat de prevederile art. 268 c.p.p. unde se menționează că atunci ” Cand procurorul constata ca pentru vreuna din infractiunile sau infractorii aratati in art. 207, 208 si 209 alin. 3 si 4 urmarirea penala s-a facut de un alt organ decat cel prevazut in textele mentionate, ia masuri ca urmarirea sa fie facuta de organul competent.
Acestea sunt dispozițiile procesual penale în materie de competență, dacă nu sunt pe înțelesul tuturor, vina nu îmi aparține. Este adevărat că în practică nu se întâmplă așa și m-am întâlnit și eu cu astfel de situații, însă la ultima dispută pe care am avut-o la nivel declarativ cu procurorul într-o astfel de speță, nici acesta nu și-a însușit punctul meu de vedere, însă în momentul în care i-am trimis dosarul cu referatul cu motivarea, am avut surpriza să constat că s-a conformat.
Nu pot să vă dau mai multe amănunte pentru că speța respectivă a făcut obiectul unor informații difuzate la nivel național prin mass-media și încă se află în cercetare.

Edited by lionn, 27 November 2010 - 01:35 AM.

#45 cosmin86

Member

• Members
  • PipPip
  • 73 posts

Posted 02 March 2011 - 11:04 PM

practica. pe scurt.

Militar in termen, pleca de la Unitatea Militara spre casa fiind liber dar a accidentat un pieton ce traversa prin loc nepermis. Cercetarea s-a efectuat de Agentul de politie si solutia a fost confirmata de procurorul civil de pe raza de competenta.

#46 gaborel

Banned

• Banned
  • 10 posts

Posted 04 March 2011 - 04:29 PM

View Postavam, on 27 July 2010 - 12:43 PM, said:

Trebuie să fie cumva poliţustul din Poliţia Judiciară mai mare sau cel puţin egal în grad cu militarul cercetat?. Fapte ne natură sau în legătură cu serviciul= parchet militar, celelalte fapte = parchet civil. A nu se omite anunţarea de îndată ce se constată fapta, a comandantului unităţii militare din care face parte cercetatul. În speţa dată parchet de pe langă judecătorie. Dacă era în timpul serviciului şi a părăsit postul pentru a comite celelalte două infracţiuni, parchet militar.

actele premergatoare de catre judiciar si actiunea penala de catre parchetul militar

#47 ars aequi

Member

• Members
  • PipPip
  • 70 posts

Posted 04 March 2011 - 11:47 PM

@lionn: Deoarece, sincer sa fiu, ma enervai cu insistenta ta in a-ti sustine un punct de vedere despre care eram convins ca este aberant (asa cum, probabil, si tu credeai despre mine cand ne contraziceam pe tema modului de aplicare a prevederilor CP si CPP modificate de Legea 202/2010), am luat la puricat CPP-ul, fiind sigur ca voi gasi articolul cu care sa-ti daram argumentele. Dar nu am gasit nimic. Asa ca imi fac autocritica (scuze pt. pleonasm) si iti dau dreptate. Intr-adevar, desi practica te contrazice, prevederile art. 213 din CPP nu pot fi interpretate decat in sensul prezentat de tine. Astfel, in cazul oricarei infractiuni (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus) savarsite de militari in afara unitatii militare, cercetare penala se efectueaza de ofiterii anume desemnati de catre sefii comenduirilor de garnizoana. Chiar daca "si"-ul din cuprinsul alin. (1) al aceluiasi articol ar justifica cutuma contrara, prevederile alin. (3), coroborate cu cele ale art. 207 nu lasa, (si) dupa parerea mea, loc de interpretare. Observ totusi ca cercetarea penala a militarilor este o chestiune destul de confuz reglementata in legislatia noastra. Astfel,
1) Despre ce fel de ofiteri e vorba in cuprinsul art. 208, alin. (1), lit. b ) din CPP? Poate seful comenduirii de garnizoana sa desemneze "anume" si ofiteri de politie? (poate la asta sau la organele de cercetare penala speciale definite la lit. d ) din acelasi articol se referea si horidude, si noi, profanii, am facut misto de el degeaba:)).
2) Prevederile art. 208, alin. (1), lit. a) din CPP nu cumva se bat cap in cap cu cele ale lit. b )? Sau, in cazul infractiunilor savarsite de militari in interiorul unitatilor militare, cercetarea penala se poate efectua si de politisti din cadrul politiei judicare? Si daca da, nu ar fi fost logic sa fie invers?
3) Pot fi interpretate prevederile art. 208, alin. (1), lit. a) din CPP astfel incat comandantii unitatilor militare corp aparte si similare pot desemna si ofiteri care sa cerceteze infractiuni savarsite de militari in afara unitatii militare, ori acesasta prerogativa revine exclusiv sefului comenduirii de garnizoana?
4) Sefii comenduirilor de garnizoana si comandantii unitatilor militare corp aparte si similare au, a priori, calitatea de organ de cercetare penala, fara a fi nevoie de vreun aviz al Procurorului General? Ofiterii desemnati de acestia capata automat calitatea de organ de cercetare penala?
5) De ce, coroborand cele de mai sus cu prevederile Titlului II al CPP privind competenta instantelor militare, reiese ca acestea (scuze, din nou, de data asta pentru cacofonie) din urma au o competenta materiala mai restransa decat cea a respectivelor organe de cercetare penala?
6) Cine supravegheaza cercetarea penala efectuata de aceste organe? Exclusiv parchetele militare, exclusiv parchetele civile sau parchetele militare vor supraveghea urmarirea infractiunilor de competenta instantelor militare, restul urmand a fi supravegheate de parchetele civile?

#48 lionn

Member

• +Members
  • PipPipPip
  • 264 posts

Posted 05 March 2011 - 11:02 AM

ars aequi, nu am pretenția că tot ceea ce afirm este și corect.
Dar, în momentul în care abordez subiecte profesionale, am învățat să dau frâu liber ”imaginației” în dialogul cu partenerul de discuție, tocmai pentru a genera o polemică care în primul rând să mă lămurească pe mine.
Oricum, trebuie să subliniez calitatea posturilor unora din participanții la discuții pe mai multe topicuri cu subiecte profesionale.
...aberant? Nicicând nu am crezut așa despre punctul tău de vedere. Ba din contră, m-am pus în locul tău, am încercat să îți utilizez raționamentele în interpretarea textelor de lege analizate, însă neajungând la altă soluție, am rămas la părerea mea.
Am avut astfel de polemici și cu procurorii,(pe alte teme) și am ajuns cu discuțiile chiar și la judecători. Dar asta numai ca discuții, ca dezbateri pe marginea spețelor pentru că în momentul în care s-a pus problema deciziei, m-am supus magistratului în actele pe care urma să le întocmesc.

#49 Ecou

Member

• +Members
  • PipPip
  • 141 posts
  • LocationBucuresti

Posted 23 June 2011 - 07:56 PM

View Postars aequi, on 04 March 2011 - 11:47 PM, said:

@lionn: Deoarece, sincer sa fiu, ma enervai cu insistenta ta in a-ti sustine un punct de vedere despre care eram convins ca este aberant (asa cum, probabil, si tu credeai despre mine cand ne contraziceam pe tema modului de aplicare a prevederilor CP si CPP modificate de Legea 202/2010), am luat la puricat CPP-ul, fiind sigur ca voi gasi articolul cu care sa-ti daram argumentele. Dar nu am gasit nimic.

Ca sa nu lasam problema in aer, prin prisma "interpretarii" prevederilor Cpp, cred ca urmatoarele articole ne lamuresc pe deplin:
ART. 209
(1) Procurorul supravegheaza urmarirea penala; in exercitarea acestei atributii procurorii conduc si controleaza nemijlocit activitatea de cercetare penala a politiei judiciare si a altor organe de cercetare speciale.
(2) Procurorul poate sa efectueze orice acte de urmarire penala in cauzele pe care le supravegheaza.
....................................................

ART. 217
(1) Procurorul poate sa dispuna, dupa necesitate, ca intr-o cauza in care cercetarea penala trebuie efectuata de un anumit organ de cercetare, sa fie efectuata de un alt asemenea organ.
.....................................................

Asadar, in cazul unei inselaciuni comise la Cluj de catre un militar care are domiciliul si lucreaza la o unitate din garnizoana Bucuresti, chiar daca sa zicem ca interpretarea art. 208 Cpp ar putea genera concluzia ca astfel, competenta de cercetare ar apartine ofiterilor desemnati cu cercetarea speciala din cadrul garnizoanei sau din cadrul unitatii sale, sau de pe luna (ceea ce ar fi oricum, din punct de vedere al eficientei, ar fi o ineptie prin prisma faptului ca oamenii nu au nicio pregatire de specialitate sau experienta in cercetarea unor astfel de infractiuni, nu mai vorbim de vatamari corporale din culpa generate de accidente rutiere sau etc), eu, procuror supraveghetor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, in temeiul art. de mai sus, DISPUN ca cercetarea sa fie efectuata de catre organele de cercetare a politiei judiciare din cadrul Politiei Municipiului Cluj Napoca, pe care le cunosc, lucrez cu ei in mod curent, etc, CA ASA VREA MUSCHIU` MEU, prin prisma criteriilor eficientei, celeritatii, etc...

Case closed

Edited by Ecou, 23 June 2011 - 08:00 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users