Jump to contentPhoto

Sanctiuni pentru proiectoare aprinse


 • Conectaţi-vă pentru a răspunde
126 răspunsuri în acest subiect

#81 Dan

Dan

  Senior

 • +Membru*
 • 3.098 postări

Scris 17 februarie 2013 - 12:38

Nu te ține nimeni cu forța aici. Și nici nu ne faci vreun favor prin faptul că pui aceste întrebări. Deși ne-ai jignit, colegii mei ți-au răspuns mai mult decât elegant și te asigur că nu este nimeni obligat să îți răspundă, toți care o fac, o fac din timpul lor liber și pentru că vor să facă acest lucru. Acest forum este dedicat polițiștilor și aici se promovează doar respectarea legii. Nu o să îți dea nimeni dreptate, cu atât mai mult cu cât ai încălcat o normă legală și ai fost sancționat pe bună dreptate pentru acest lucru. Este doar în mintea ta faptul că vreunul din colegii mei o să îți dea dreptate în acest caz sau că îți va da cineva vre-o idee de eludare a legii. În legătură cu ideea falsă de amendare cu preponderență a celor cu nr. de înmatriculare de București, este doar o preconcepție și o refulare a frustrărilor celor ajunși în situația ta care conduce automat la capra vecinului. Și nu uita că polițiștii sunt în stradă ca să vă apere și să vă salveze de propriile prostii, nu pentru a vă pupa în partea dorsală.

Modificat de Dan, 17 februarie 2013 - 12:43.

 • 3

#82 Marius

Marius

  1*

 • +Moderator
 • 9.375 postări

Scris 17 februarie 2013 - 13:05

AdryLemon

Citeşte topicul de la început şi vei vedea că există cetăţeni, participanţi la trafic, care sunt deranjaţi de cei ce se consideră mai speciali, mai cu moţ, aşa cum faci tu:

din anumite motive cazul meu mi se pare un pic mai deosebit decat niste simple proiectoare de ceata aprinse.


Tocmai din cauza asta, ai meritat sancţiunea primită, pentru că legea nu e opţională şi nu trebuie să o respecţi doar atunci când consideri tu de cuviinţă. Proastă sau rea, trebuie respectată de toată lumea.

Faptul că ai intrat pe acest site ce aparţine poliţiştilor şi ai început să-ţi dai tot felul de ifose şi să jigneşti cu neruşinare această categorie profesională, dovedeşte o lipsă crasă de bun simţ. E ca şi cum ai intra la cineva în casă cu încălţările pline de noroi. Dar cel mai probabil degeaba încerc să-ţi explic astfel de aspecte, nu vei fi capabil să înţelegi, pentru că tu te consideri buricul pământului, căruia poliţiştii trebuie să-i cânte în strună, iar dacă nu fac treaba asta sunt nişte nasoli.
După prima ta postare pe acest forum, ai primit răspunsuri decente şi obiective fără niciun fel de aprecieri la adresa ta, iar tu ai considerat că mai e necesar să mai refulezi cu frustrările tale şi să-i mai jigneşti ca un birjar. Chestiune ce ţine de educaţie.

Insa esti nascut jigodie, cu mentalitate de sclav... nimic din lumea asta nu poate schimba acest lucru. [ ...] ca o domnisoara batrana aproape de menopauza.


Ţine minte că asta e treaba poliţistului, să-i sancţioneze pe cei care încalcă legea, iar prin asta nu fac altceva decât să apere interesele celor care respectă normele de convieţuire socială (cum de exemplu sunt cei care au iniţiat acest topic) de indivizi mai speciali şi mai cu moţ, aşa cum te consideri tu.
 • 0

#83 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 19 februarie 2013 - 21:21

Sa ma scuze cei de pe aici dar eu ca nestiutor in ale condusului (deh fac scoala de soferi) am o alte problema, de unde sa stie domnul politist daca proiectoarele din bara autoturismului sunt de ceata sau pentru pata alba pentru sporirea vizibilitatii, stiu ca toti producatorii de autovehicule le denumesc proiectoare de ceata dar pentru a putea "taia" ceata (nu am gasit un termen mai adecvat) lumina trebuie sa fie de culoare galbuie (asta am invatat la facultate, am facut utilajul pentru constructii si da macaralele trebuie prevazute cu proiectoare de ceata) nu mai tin minte exact lungimea de unda a luminii emise de proiectorul de ceata dar tin minte ca trebuie sa fie galbuie nu alba sau albastruie. Deci ori ar trebuii amendati producatorii de autovehicule pentu echiparea necorespunzatoare a autovehicolului cu lumini de ceata, sau pentru reclama mincinoasa sau ar trebuii sa se numeasca proiectoare pentru iluminare locala tip pata alba.
 • 0

#84 Marius

Marius

  1*

 • +Moderator
 • 9.375 postări

Scris 19 februarie 2013 - 21:44

Ce legătură are poliţistul cu producătorii de autovehicule?
Registrul Auto Român este instituţia competentă pentru omologarea vehiculelor rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România.
Mai exact, când un importator sau producător aduce un nou model de autovehicul pe piaţă, acesta solicită RAR-ului omologarea de tip.
Dacă tu aduci modificări la autoturism, eşti obligat să mergi la RAR, iar autovehiculul va fi reomologat. Această activitate se numeşte omologare individuală.
Caută şi lecturează cu atenţie R.N.T.R. - 2 (Reglementări privind condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România).
 • 0

#85 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 20 februarie 2013 - 07:44

Chiar o sa caut sa gasesc standardele romanesti in vigoare penru lumini de ceata si sa vedem ce scrie acolo caci sigur in normele de omologare scrie ca luminile de ceata trebuie sa corespunda unui anumit STAS. Iau aici exemplul Dacia Logan ca sa ma fac mai usor inteles cu ceea ce vreau sa spun. Firma Dacia trimite la RAR pentru omologarea de tip o masina conforma cu toate STAS-urile (cu lumini galbene de ceata in cazul discutat de noi). RAR omologheaza tipul de auto. Domnul Gogu (un ipotetic cumparator) isi cumpara o Dacia Logan noua din fabrica cu lumini de ceata montate de fabrica dar pentru reducerea costurilor de fabricare uzina a pus becuri normale nu de ceata (ca exemplu ipotetic daca becurile normale costa 50 de euro cele de ceata sa spunem ca ar costa 200 de euro), ele sunt ineficiente pe ceata dar sunt foarte eficiente pentru pata alba mai ales la mersul cu faza lunga noaptea. Domnul Gogu merge cu proiectoarele aprinse noaptea si primeste amenda de la politie. Daca domnul Gogu vine cu dovada ca nu a modificat luminile dar si cu STAS-ul prin care se definesc luminile de ceata si becurile din proiectoare nu sunt de ceata dar sunt cele originale de fabica, cine e vinovatul?
 • 0

#86 crix

crix

  Forumist

 • Utilizator
 • PipPip
 • 63 postări

Scris 20 februarie 2013 - 08:06

Cine a apasat butonul pentru a porni acele lumini?
Legea instituie obligatia de a folosi proiectoarele pt cond. auto.
Chiar daca domnul Gogu traieste cu impresia ca el e mai destept si legea nu e buna, tot trebuie sa o respecte.
 • 3

#87 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 20 februarie 2013 - 16:35

Legea incrimineaza folosirea nejustificata a luminilor de ceata, dar nu am auzit nimic de incriminarea folosirii proiectoarelor pentru pata alba in conjunctie cu luminile de drum sau de intanlire . Asta incercam sa spun chiar daca denumirea comerciala e proiector de ceata si chiar daca la omologarea modelului de catre RAR autovehicolul a fost dotat cu proiectoare speciale de ceata dar mie mi-a vandut proiectoare de pata alba cu denumirea comerciala de proiectoare de ceata dar care desii sunt montate de fabrica ele nu sunt conform STAS pentru lumini de ceata (Lumina Galbena) si au lumina alba eu am dreptul legal sa prezum ca sunt proiectoare de pata alba pentru imbunatatirea iluminarii pe timp de noapte deci pe timp de noapte le pot folosii tot timpul impreuna cu luminile de drum sau de intanlire, si cum in lege nu exista incriminare pentru folosirea proiectoarelor pentru pata alba, iar proiectoarele mele sunt montate de fabrica, avem o problema. Asta incercam sa spun, si nu pentru a justifica un anumit comportament in trafic, pentru ca nu am inca permis de conducere, dar o discutie in scop constructiv trebuie sa avem.
 • -3

#88 Marius

Marius

  1*

 • +Moderator
 • 9.375 postări

Scris 20 februarie 2013 - 18:49

Nemulțumirile tale nu au legătură cu legislația rutieră. Problemele pe care le tot repeți tu aici țin mai degrabă de activitatea inginerilor RAR sau Protecția Consumatorului.
 • 0

#89 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 20 februarie 2013 - 19:20

Eu nu am nici o nemultuire deocamdata, nefiind propietar de masina si nici detinator de permis de conducere, eu incercam sa prezint o situatie de fapt, ca poate o sa ma razboiesc cu RAR sau cu cei de la protectia consumatorului asta e alta mancare de peste. Intrebarea mea din punct de vedere al legislatiei rutiere e cu totul alta: Cum determina politistul daca respectiva masina e dotata cu proiectoare de ceata sau cu proiectoare de altceva (chiar daca sunt montate din fabrica) avand in vedere ca pe talonul masinii si am impresia ca si in cartea de identitate nu sunt trecute aceste dotari daca ele sunt montate de producatorul autoturismului si normal ca exista omologarea de tip. Urmeaza sa imi cumpar o dacia logan noua si chiar o sa vad cum sunt tratate aceste proiectoare in manual, talon si cartea de identitate, si pesemne ca va urma si o plangere la OPC daca respectivele proiectoare "de ceata" sunt neconforme cu standardul aplicabil in vigoare. Problema nu e cum sa gasesti nod in papura politistului ci sa il ajuti in munca lui cu diverse informatii, si poate de ce nu prin sesizari la OPC si la RAR sa obligam producatorii sa nu mai minta in specificatiile autoturismelor sau chiar sa le doteze conform a ceea ce este scris in materialul de prezentare.
 • -2

#90 Marius

Marius

  1*

 • +Moderator
 • 9.375 postări

Scris 20 februarie 2013 - 20:20

Ai citit vreodată în viața ta condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România?
Sigur nu ai făcut-o, doar îți place să emiți tot felul de ipoteze după închipuirile tale.

 • 0

#91 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 21 februarie 2013 - 08:20

Ba am citit conditiile impuse de RAR dar unele se bat cap in cap cu alte lucruri care sunt in vigoare si cu alte legi, urmeaza sa fac un extract de colo si de colo si o sa intelegi de ce am o astfel de parere. la RAR spune lumini de ceata de culoare galbena sau alba la Standardul romanesc (SR fostul STAS spune ca pentru lumini de ceata la autovehicule, utilaje, vapoare etc luminile de ceata pot fii doar de culoare galbena) deci...
 • 0

#92 crix

crix

  Forumist

 • Utilizator
 • PipPip
 • 63 postări

Scris 21 februarie 2013 - 12:35

Deci ... legea spune ca luminile de ceata trebuie folosite doar cand este ceata. Daca apesi butonul si le folosesti pentru ca consideri tu ca proiectoarele tale sunt mai cu mot sau ca sporesc securitatea ori altceva, pentru ca ale tale sunt mai speciale, cu nu mai stiu ce pata alba ... o faci asumandu-ti riscul de a fi sanctionat.
Ca legea nu tine pasul cu ulimele cuceriri in materie tehnologica, nu e problema politistului. Nu politistul din strada este cel ce trebuie sa updateze legea, daca un producator inventeaza o noua denumire, bec sau pata de culoare. Atat timp cat legea este in, vigoare, ea trebuie respectata si politistul trebuie sa o aplice asa cum este ea.
Daca tu consideri ca proiectoarele de ceata ar trebui sa fie numai de culoare galbena, esti liber s-o faci, dar cand circuli pe drum, trebuie sa le folosesti numai in conditiile prevazute de lege indiferent ca sunt albe, verzi, galbene sau albastre.
Nu inteleg ce este asa greu de priceput!
 • 1

#93 25tess

25tess

  Senior

 • +Membru*
 • 1.476 postări

Scris 21 februarie 2013 - 12:55

va asigur ca folosirea nejustificata a luminilor de ceata se sanctioneaza si in alte state nu doar in Romania ( amenda 50 de euro in Germania)
 • 0

#94 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 21 februarie 2013 - 13:17

Legea e lege si trebuie respectata de toata lumea si inteleg ideea cu folosirea nejustificata a lor. Eu doar am exprimat o idee si problema mea nu e cu politia ci cu alte autoritati in domeniu si mai ales cu producatorii de multe produse care actioneaza dupa principiul afara e vopsit gardul si inauntru leopardul.
 • 0

#95 geutz

geutz

  Forumist

 • Utilizator
 • PipPip
 • 81 postări

Scris 21 februarie 2013 - 14:37

De curiozitate, ce anume sunt proiectoarele alea de pata alba? E prima data cand aud de asa ceva.
Sunt cumva acelasi lucru cu "cornering lights"?
 • 0

#96 crix

crix

  Forumist

 • Utilizator
 • PipPip
 • 63 postări

Scris 21 februarie 2013 - 14:47

yo3ies

Am inteles perfect ce doresti sa subliniezi tu aici. Probabil ca exprimarea mea nu a fost cea mai fericita si imi cer scuze.
Dar incearca sa privesti lucrurile si din alt punct de vedere. Nu spun ca nu ai dreptate in ce spui despre acele detalii ingineresti, dar practic in ultimii ani, avand in vedere rapiditatea cu care evolueaza tehnica, este imposibil ca legea sa fie la zi cu absolut tot ce apare. Priveste cazul luminilor de zi, care au fost adoptate de producatorii auto in ultimii doi ani la scara larga, dar nu toate masinile care sunt in circulatie sunt dotate cu asa ceva. Astfel ca e imposibil ca legea sa prevada conditii separate pentru fiecare tip constructiv, mai ales ca fiecare producator isi patenteaza un sistem propriu cu particularitati diferite.

Modificat de crix, 21 februarie 2013 - 14:49.

 • 0

#97 lionwin

lionwin

  Forumist

 • +Membru*
 • 62 postări
 • LocaţieDOLJ

Scris 21 februarie 2013 - 14:52

" Noua moda" in condusul autovehiculelor pe timpul noptii este cu luminile de pozitie si proiectoare de ceata . Initiatorii au fost utilizatorii de BMW-uri ce considera ca farurile angel eyes si proiectoarele "citez : dau bine" la imagine. Mai nou si alti utilizatori de autovehicule au adoptat aceasta metoda de condus. Este deja un fenomen zonal .
 • 0

#98 yo3ies

yo3ies

  Loial

 • Utilizator
 • PipPipPip
 • 426 postări

Scris 21 februarie 2013 - 15:04

Proiector de ceata - sistem de iluminare puternic special proiectat pentru functionarea pe timp de ceata
Proiector de pata alba - sistem de iluminat special proiectat pentru a creea o pata alba in golul lasat cand folosesti luminile de drum pentru iluminarea drumului in proximitatea autoturismului (de obicei bat maxim 10-15 metrii)
Cornering lights faruri adaptive care sunt corelate cu miscarile volanului adica daca virezi stanga farurile se vor indrepta usor spre stanga, primele modele au aparut la americani cu faruri suplimentare de putere mai mica pe aripile laterale fata
 • 0

#99 Marius

Marius

  1*

 • +Moderator
 • 9.375 postări

Scris 21 februarie 2013 - 16:41

Corner lights nu se referă neapărat la farurile adaptive. Deşi pe internet s-a creat o confuzie între acesti temeni, "Corner Lights sau Side Markers" au apărut pe piaţa americană, unde există obligativitatea ca toate autovehiculele să fie echipate în partea din faţă cu două lămpi de culoare galbenă, care semnalizează gabaritul/lăţimea maşinii.

Piaţa europeană.

Posted Image

Piaţa americană

Posted Image
 • 1

#100 crix

crix

  Forumist

 • Utilizator
 • PipPip
 • 63 postări

Scris 21 februarie 2013 - 16:48

Cornering lights faruri adaptive care sunt corelate cu miscarile volanului adica daca virezi stanga farurile se vor indrepta usor spre stanga


Eu stiam ca se numesc faruri adaptive cele pe care le descrii.
 • 2
0 utilizatori vizualizează acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi