Jump to content

Procedura recuperare taxa poluare

• You cannot reply to this topic
7 replies to this topic

#1 geony

Junior

• Members
  • Pip
  • 25 posts
  • LocationBucuresti

Posted 14 January 2012 - 09:51 PM

Cum pot proceda pentru recuperaea diferentei de bani, in urma achitarii in urma cu peste trei ani a taxei de poluare ?

In octombrie 2008 am platit echivalentul in lei a 2000 E, pentru a putea sa inmatriculez atunci o masina model 2003 cu motor de 2497 cmc.
Acum dupa noua lege ce sa inteleg ?
Pot recupera o parte din banii acestia, depunand niste acte la trezorerie ?

A aparut acum un nou calculator al acestei taxe functie de anul fabricatiei, capacitatea motorului, norma de poluare, emisii CO2 etc, si aplicand acum la masina mea a reiesit peste 5000 E(Daca a-si fi in situatia sa o inmatriculez acum)

Eu ce sa inteleg, mai trebuie sa platesc acum inca echivalentul a 3000 E pentru a o putea pastra in continuare in circulatie(pentru ca este inca functionala) sau se face diferenta intre ultima valoare a taxei pana la intrarea in vigoare a noii legi(cand taxa era mai mica) si cat am platit eu ?

Va rog lamuriri, pentru cine este in tema ?

Edited by geony, 14 January 2012 - 09:58 PM.

#2 Marinescu

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 594 posts
  • LocationBucuresti

Posted 15 January 2012 - 01:07 AM

s-a mai discutat aici http://www.politisti...7847#entry27847

#3 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,169 posts

Posted 15 January 2012 - 10:15 AM

Noua taxa de poluare a fost introdusa prin Legea nr. 9/2012, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 17, din 10 ianuarie. Legea a intrat in vigoare la 3 zile de la momentul publicarii, mai exact incepand cu 13 ianuarie.

Legea prevede ca numai daca taxa auto, pe care ati platit-o in perioada 1 iulie 2008 si pana in prezent, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea noilor prevederi, legea ofera posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, daca veti face o cerere in acest sens la ANAF.

Modalitatea de restituire va fi stabilita prin normele de aplicare ale acestei legi, care urmeaza sa fie elaborate in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii privind noua taxa de poluare.

Ministrul Mediului a anuntat ca pentru a primi inapoi banii din taxa auto platita in plus, este necesara depunerea la organele fiscale a unui formular-tip prin care se solicita restituirea diferentei de taxa platita. Aceste formulare vor fi disponibile de luni, 16 ianuarie, la directiile de finante judetene.
Formularul trebuie depus alaturi de cateva documente:
  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare, taxei speciale pentru autoturisme: chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont;
  • copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

#4 axle15

Forumist

• Members
  • PipPip
  • 126 posts

Posted 15 January 2012 - 11:41 AM

Problema pe care o ridica geony cred ca este problema pe care o intampina toti sau aproape toti:
-s-a platit taxa de prima inmatriculare/"poluare" intre anii 2008 si 2011 suma fiind X euro si acum ,dupa ce gunoiul de borbely :emo-box: a anuntat ca va plati diferenta celor care au platit taxa intre '08 si '11,la calcul s-a dovedit ca diferenta este cvasi-inexistenta respectiv dupa noua formula taxa este in unele cazuri dubla , tripla chiar in sensul ca noua taxa este 1,5X euro , 2X euro, 3X euro...Se mai poate actiona in instanta?....mie ,personal avocatul mi-a spus ca se mai poate actiona in instanta...dar poate nu strica si alte pareri....desi logic ar fi sa se mai poata actiona statu' in instanta fiindca la data cand s-a platit taxa aceasta era ilegala ,ma rog ...a fost ulterior gasita ilegala
BTW:Eu de exemplu am platit in nov 2009 taxa 1805 euro....cu noua taxa e 2460 euro...si cu cati am vorbit la toti taxa noua e mai mare cu mult...bine macar ca nemernicii nu vin cu solutia radicala sa ne puna la plata diferentei...sau...mai stii...ca borbely are aceleasi apucaturi de belit populatia ca si mos chiorpec zis si Old Jack no.7 :emo-box:
Sa mai zambim amar : cum ii zice la basescu in maghiara? ... borbely :doh:

#5 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 15 January 2012 - 12:12 PM

Până acum procesele s-au câştigat pentru că taxa era discriminatorie. Mai exact eu dacă cumpăram o maşină de la Berlin nu eram tratat la fel ca în cazul în care aş fi cumpărat aceeaşi maşină din ţară. Iar taxa încălca principiile pieţei comune, la care România a aderat odată cu intrarea în UE.

#6 Cromatic

Forumist

• Members
  • PipPip
  • 141 posts

Posted 15 January 2012 - 12:54 PM

geony, nici-o masina inmatriculata in Romania incepand cu data de 01.07.2007 nu va mai trebui sa plateasca vreo diferenta la revanzare intru-cat masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in temeiul art 214 1 – 214 3 din Codul Fiscal iar pentru cele inmatriculate incepand cu 01.07.2008 legea prevede numai achitarea din partea statului a diferentei dintre ce s-a platit la momentul inmatricularii si valoarea care reiese dupa calcularea taxei cf. noii forme a legii.

axle15, geony, nu e chiar asa - ati aplicat si cota de reducere prevazuta in anexa 4 din Legea nr. 9/2012? -cel putin la geony cota de reducere este de 61%.

Catalin, chiar daca prin Legea nr. 9/2012 s-a introdus egalitatea de tratament pentru toate masinile, tot mai exista o categorie de posesori auto care pe drept cuvant isi pot exprima indignarea si nemultumirea. Este vorba de persoanele care au achizitionat in Romania un autoturism fabricat in UE la momentul cand Romania nu facea parte din comunitate. Pentru aceste masini nu s-a platit taxa de poluare in schimb s-au platit taxe vamale care erau cam la nivelul taxei de poluare in actuala forma a legii. Deci pentru acele masini, la o eventuala revanzare trebuie sa se plateasca si taxa de poluare.

In concluzie - un Golf 5 achizitionat in Romania in anul 2006 este supus la 2 taxe, taxa vamala iar la revanzare taxa de poluare, in schimb un acelasi Golf 5 din Germania produs si inmatriculat la aceeasi data cu cel achizitionat in Romania, revandut la momentul actual in Romania va plati numai taxa de poluare.

Edited by Cromatic, 15 January 2012 - 12:59 PM.

#7 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 15 January 2012 - 01:22 PM

Păi şi acum dacă aduci o maşină din afara UE, vei plăti taxe vamale/accize plus taxă de poluare, nu?

#8 Cromatic

Forumist

• Members
  • PipPip
  • 141 posts

Posted 16 January 2012 - 07:17 PM

Da, corect.

Cel care a platit taxa de poluare si ulterior a vandut masina mai poate recupera diferenta?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users