Jump to content

Politistii "redevin" militari la incetarea raporturilor de serviciu?

15 replies to this topic

#1 Hermes

Junior

• Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 23 December 2011 - 12:43 PM

Din Statutul politistului aflam urmatoarele:

Art. 74
(2) La încetarea raporturilor de serviciu poliţistul este obligat ca în termen de 15 zile să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist cu specialitatea "poliţie" şi gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectivă în grupa de evidenţă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La functionarii publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ei n-au un nume mai scurt?) e asemanator:

Legea 293/2004, Art. 76
(2) Functionarul public cu statut special este obligat ca, in termen de 15 zile de la data incetarii raportului de serviciu, sa se prezinte la centrul militar pe raza caruia domiciliaza, pentru a fi luat in evidenta ca rezervist cu specialitatea "penitenciare", in raport de gradul militar echivalent gradului profesional avut la data incetarii raporturilor de serviciu.

Inteleg ca un comisar sef devine colonel in rezerva, sau un agent sef adjunct devine plutonier major in rezerva. Stiti cumva daca se aplica aceste prevederi? Daca da, ar fi o dovada ca militarii, politistii si "penitenciaristii" apartin aceluiasi sistem, ceea ce e imbucurator pt. un civil interesat de militari si politisti, cum sunt eu.

#2 Mateuta

anterior: jeffo

• +Member
  • PipPipPipPip
  • 518 posts
  • LocationSuceava

Posted 23 December 2011 - 01:02 PM

Vrei sa te faci militari du-te la scolile din MAPN

#3 Hermes

Junior

• Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 23 December 2011 - 01:11 PM

Poti sa te faci militar si mergand la scolile din MAI, de ex. la jandarmi sau pompieri, nu despre asta era vorba. Stiu ca politistii nici nu mai vor sa auda de militari, dar multe legi ii baga in aceeasi oala, de ex. cea cu pensiile. Plus ca si in scolile MAI se depune inca juramantul militar (cel putin in Academie, nu stiu daca si in Scolile de Agenti - la Academie se poate argumenta ca unii ies militari cand termina, la Scolile de Agenti nu)...

#4 Mateuta

anterior: jeffo

• +Member
  • PipPipPipPip
  • 518 posts
  • LocationSuceava

Posted 23 December 2011 - 03:12 PM

Pana la urma nu vad rostul acestui topic.

#5 Hermes

Junior

• Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 23 December 2011 - 03:14 PM

Voiam sa aflu daca se aplica aceste prevederi din lege, pt. ca multe legi sunt ignorate in Romania, si cam care e parerea politistilor despre acest statut de rezervisti.

#6 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 23 December 2011 - 03:54 PM

Mai interesează-te. Poliţiştii depun un jurământ, dar nu e militar.

#7 Rober7

Forumist

• Members
  • PipPip
  • 79 posts

Posted 23 December 2011 - 04:02 PM

se depune juramant si la campina si la cluj, nu doar la academie...doar ca, la scolile de agenti se depune la sfarsit

#8 Hermes

Junior

• Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 23 December 2011 - 04:39 PM

View PostCatalin, on 23 December 2011 - 03:54 PM, said:

Mai interesează-te. Poliţiştii depun un jurământ, dar nu e militar.

Studentii de la Academia de Politie, inclusiv cei de la arma Politie, depun juramantul militar in anul I... Sincer nu stiu ce rost are, avand in vedere ca politistii nu sunt militari, si n-au de ce sa jure ca vor respecta regulamentele militare.

#9 avam

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 352 posts

Posted 23 December 2011 - 08:35 PM

Măi să fie!, păi dacă există o lege, ea trebuie să fie respectată şi nu interpretată după urechea fiecăruia, că din câte am învăţat eu pe la şcoală, şi am cam fost pe acolo, imperativ nu este sinonim cu facultativ. Ca să vă lămuriţi, aş ruga să se studieze nu doar legea privind pensionarea ci întreg ansamblul de legi care reglementează apărarea naţională, (strategia), legile care reglementează sistemul militar în România, s.a.m.d. . " ce crede lumea asta, că mâncatul e o trebă aşa de simplă ?...". Sigur se va înţelege de unde provin echivalenţele în grade între cele militare şi cele ale poliţiştilor şi da D-le Hermes aşa este, un comisar şef devine colonel în rezervă, apoi după o perioadă în retragere, poate fi activat în condiţiile legilor amintite mai sus şi putem vorbi la nesfârşit despre asta, da găseşti mătăluţă în actele normative. De, ce să facem?, unii cred că cu ei începe poliţia şi tot cu ei se termină, trăim într-o ţară liberă şi democrată, aşa că fiecare se poate exprima liber. Sărbători fericite!.
P.S. Jeffo, nici eu nu văd rostul la multe topicuri dar am învăţat să fiu tolerant, că sunt creştin, sunt unii pe aici care nu mă înghit nici cu două containere de lămâi din port, da ast-i viaţa!, oamenii devin incisivi când sunt corectaţi cu argumente, de ce să fie aşa şi nu ca ei?.

#10 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 23 December 2011 - 08:46 PM

View PostHermes, on 23 December 2011 - 04:39 PM, said:

Studentii de la Academia de Politie, inclusiv cei de la arma Politie, depun juramantul militar in anul I... Sincer nu stiu ce rost are, avand in vedere ca politistii nu sunt militari, si n-au de ce sa jure ca vor respecta regulamentele militare.
Studenţii de la academie nu sunt poliţişti. Devin poliţişti abia după ce termină.

#11 marcellutz

Clona fred

• Banned
  • 148 posts

Posted 23 December 2011 - 09:34 PM

romanul in general e politist, politician, fotbalist, etc......

#12 Dorin17

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,249 posts
  • LocationTechirghiol

Posted 24 December 2011 - 08:10 AM

Chiar ca nu ii vad rostul acestui topic, asa cum zicea un coleg mai sus! Dar daca nu te prezinti la centrul militar ce se intampla? Iti ia cineva boii de la bicicleta?

#13 avam

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 352 posts

Posted 24 December 2011 - 12:23 PM

Dorin17, după ai să citeşti textele de lege, ai să te prezinţi singur şi de bună voie, că doar eşti un iubitor al simţului civic şi cred eu un bun cetăţean care respectă şi pune în aplicare legile. Mă înşel?. Sărbători fericite!

#14 Ziggye

Junior

• +Member
  • Pip
  • 26 posts
  • LocationTirgu Mures

Posted 24 December 2011 - 02:47 PM

cand iesi la pensie, iti iei gradul militar echivalent al celui de politist...de ex. Iesi la pensie Agent Sef Principal, te "transformi" in Plutonier Adjutant Sef s.a.m.d

Subinspector devine Sublocotent,
Inspector - Locotenent,
Insp. Principal - Capitan,
Subcomisar - Maior,
Comisar - Lt. Colonel,
Cms Sef - Colonel

Agent - Sergent Major,
Agent Principal - Plutonier,
Agent Sef Adjunct - Plutonier Major,
Agent Sef - Plutonier Adjutant
Agent Sef Principal - Plutonier Adjutant

Cat despre Chestori :

Chestor de Politie - General de Brigada
Chestor Principal de Polite - Genral Maior,
Chestor Sef de Politie - General Locotenent,
Chestor General de Poltie - GENERAL

Trecerea se face la cerere, dar de obicei se ocupa cei de la cadre...depinde cat de bine va aveti cu ei :)

#15 avam

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 352 posts

Posted 24 December 2011 - 08:11 PM

Ziggye, vezi s-a cam lăsat tăcerea pe aici. De, nu toţi oamenii sunt bazaţi pe propriile cunoştinţe şi nici nu sunt interesaţi să citească câte ceva referitor la sugestii..., aşa că şi eu propun îngheţarea topicului, că oricum rezultatul la ieşire la pensie va fi acelaşi. Sărbători fericite!

#16 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 24 December 2011 - 08:32 PM

Subiectul ăsta nu are cum să trezească intersul, mai ales având în vedere vremurile pe care le trăim. Nici nu putem avea certitudinea că vom mai ajunge să ieşim la pensie, dar să ne mai intereseze că ne iau sau nu în evidenţă cei de la centrul militar.
Oricum sunt nişte detalii fără importanţă după părerea mea, pentru că după 2007 toţi caporalii au devenit peste noapte ditamai "profesioniştii", sistemul e altul acum. Aşa că nu trebuie să fii supărat dacă acest subiect nu a trezit interesul membrilor.

Reply to this topic

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users